Τετάρτη, 6 Μαΐου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Στο μικροσκόπιο όλοι οι «φτωχοί» με ακριβά γούστα
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/02/2024 · 19:31

Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Στο μικροσκόπιο όλοι οι «φτωχοί» με ακριβά γούστα

Αναφερόμενος στην διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές είπε ότι έχει προχωρήσει πάρα πολύ αυτό το έργο.

Ελέγχουμε όλο το φάσμα της οικονομίας, αλλά μια που μιλάμε για τον συγκεκριμένο έλεγχο, έχει ξεκινήσει από πέρσι το φθινόπωρο μια μεγάλη διασταύρωση των εισοδημάτων που δηλώθηκαν μέχρι 10.000 ευρώ ως οικογενειακό εισόδημα, είπε στην ΕΡΤ ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Υπολογίστε 3,8 εκατομμύρια δηλώσεις γύρω στους 4,5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Και συγκρίναμε τα εισοδήματα αυτά με τις κάθε είδους άλλες πληροφορίες δαπανών που έχουμε. Μας προέκυψε ένα πλήθος φορολογούμενων το οποίο είχε περαιτέρω ενδιαφέρον να το ελέγξουμε.

Υπολογίστε περίπου 15 με 20 χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν σημαντικές διαφορές εισοδήματος και δαπανών. Έχουμε καταστρώσει ένα σχέδιο για τους πρώτους 800 και προχωρήσαμε άμεσα με εντολές ελέγχου.

Μεταξύ αυτών υπάρχουν κάποιοι με διαφορές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Για εμάς είναι σημαντικό τα βήματά μας να στηρίζονται σε δεδομένα. Όσο πιο καλά είναι τα δεδομένα που έχουμε, τόσο πιο εύκολες είναι οι διασταυρώσεις. Γιαυτό αναπτύσσουμε ψηφιακά εργαλεία, ακριβώς για να μπορούμε να αξιοποιούμε καλύτερα τα δεδομένα που συλλέγουμε.

Θα έλεγα ότι σε σχέση με μια δεκαετία πριν, όπου δεν είχαμε ψηφιακά δεδομένα, πλέον έχουμε πολύ περισσότερα ψηφιακά δεδομένα από αυτά που θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε και τις εξελίξεις και σε διεθνές πεδίο. Όλες οι φορολογικές διοικήσεις στην ίδια κατεύθυνση κινούνται, της αξιοποίησης των μεγάλων δεδομένων, των big data.

Είμαστε και μια χώρα η οποία είναι πρωτοπόρος και στον τομέα της ψηφιακής υποβολής δηλώσεων, αλλά και με τα νέα εργαλεία που έχουμε αναπτύξει, όπως το MyData για παράδειγμα, όπου συλλέγουμε σε πραγματικό χρόνο όλες τις συναλλαγές που κάνει το επιχειρείν, έχουμε ένα πολύ μεγαλύτερο πλούτο δεδομένων, τον οποίο συνεχώς αξιοποιούμε και διασταυρώνουμε.

Διασύνδεση POS με ταμειακές

Αναφερόμενος στην διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές είπε ότι έχει προχωρήσει πάρα πολύ αυτό το έργο. Είναι ένα πάρα πολύ σύνθετο έργο, το οποίο να πω παρενθετικά ότι δεν πρέπει να συγχέεται με τη διασύνδεση των ταμειακών με την ΑΑΔΕ. Αυτό έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια. Ήδη όλες οι ταμειακές μηχανές είναι διασυνδεδεμένες.

Αναπτύξαμε και το εργαλείο apodiksi, την εφαρμογή με την οποία μπορεί ο πολίτης να σκανάρει την απόδειξη και να επιβεβαιώσει ότι πράγματι η απόδειξη που έχει στα χέρια του έχει διαβιβαστεί με τα ίδια ποσά στην εφορία.
Τώρα είμαστε στο επόμενο βήμα, ένα πάρα πολύ σύνθετο πολυπαραγοντικό έργο. Είμαστε σε καθημερινό συντονισμό με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους κατασκευαστές ταμειακών μηχανών, τους κατασκευαστές POS, τους εγκαταστάτες POS.

Δουλεύουμε εντατικά για να είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.
Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, αρκεί να σας πω ότι μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουν σταλεί περίπου 100.000 email σε επιχειρήσεις για να τους δώσουν το σήμα, να ξεκινήσουν, να διασυνδεθούν, να φωνάξουν τον εγκαταστάτη τους για να τους διασυνδέσει την ταμειακή με το POS.

Αλλά ακόμα κι αν δεν έχει λάβει κάποια επιχείρηση, το μέιλ αυτό μπορεί να καλέσει τον εγκαταστάτη της να έρθει να αναβαθμίσει την ταμειακή. Πλέον και οι πάροχοι έχουν και τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μπορεί να πάρει o εγκαταστάτης τηλέφωνο και να αναβαθμιστεί επί τόπου το POS, να γίνει η διασύνδεση.

Συμπερασματικά, είναι ένα έργο το οποίο πηγαίνει με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα. Έπρεπε να ξεπεραστούν πάρα πολλά εμπόδια. Φανταστείτε ότι έπρεπε να ελεγχθεί η κάθε ταμειακή μηχανή, ο κάθε κατασκευαστής, εάν διασυνδέεται σωστά με το κάθε POS. Είμαι αισιόδοξος ότι πλέον όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι το έργο αυτό.

Η πολιτική ηγεσία προσφάτως ανακοίνωσε και μια σειρά αυστηρών προστίμων. Ευχόμαστε να μη χρειαστεί να βάλουμε ούτε ένα από αυτά. Αλλά έχει όμως πολύ μεγάλη σημασία γιατί καταδεικνύει ακριβώς τη σπουδαιότητα που όλοι πρέπει να δώσουμε και δίνουμε σε αυτό το έργο.

Φορολογικές δηλώσεις

Αναφερόμενος στις αλλαγές που ισχύουν από εφέτος στις φορολογικές δηλώσεις είπε ότι έχουμε περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα μόνο από μισθούς ή συντάξεις.

Για αυτούς λοιπόν προχωράμε στο εξής βήμα: Θα μπορούν να μπουν μέσα στην πλατφόρμα, να δουν τα στοιχεία που έχουμε εμείς για αυτούς και να δουν με αυτά τα στοιχεία τι φόρο υπολογίζουμε εμείς για αυτούς.

Εάν δεν κάνουν τη δήλωση τους μέχρι την καταληκτική προθεσμία, θα την υποβάλλουμε εμείς για αυτούς με αυτά τα στοιχεία.
Προφανώς, αν δουν ότι κάτι λείπει, έχουν υποχρέωση να το συμπληρώσουν, αλλά είναι μια πολύ μεγάλη διευκόλυνση για τους φορολογούμενους να τα έχουμε προσυμπληρωμένα.

Επιστροφή φόρων

Πέρυσι κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, την οποία θα συνεχίσουμε φέτος, με την ίδια συνέπεια να επιστρέφουμε τακτικά σε εβδομαδιαία βάση, όλους τους φόρους που πρέπει να επιστραφούν.

Όλες οι δηλώσεις δηλαδή που είναι πιστωτικές και έχουν επιστροφή, θα επιστρέφονται σε εβδομαδιαία βάση εφόσον δεν έχουν άλλες οφειλές.

Έλεγχοι σε πρατήρια βενζίνης

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σύστημα ελέγχου εισροών εκροών. Το σύστημα εισροών εκροών παράγει μια σειρά από δεδομένα. Έλειπε ένα σύστημα αξιοποίησης αυτών των δεδομένων.

Αυτό λοιπόν είναι μια πλατφόρμα που ήδη βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία εσωτερικά, δηλαδή έχει αρχίσει και τροφοδοτείται με δεδομένα και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει φτάσει στην πλήρη της ανάπτυξη.

Ήδη μας δείχνει μια σειρά από περιπτώσεις, όπου από ένα συνδυασμό κριτηρίων προκύπτει ότι είναι υψηλής παραβατικότητας και πρέπει να ελεγχθεί στο πεδίο.
Ήδη προβαίνουμε σε ελέγχους, έχουμε κλείσει και φαινεται και στο site μας πρατήρια για νοθεία ή για λαθρεμπορία.
Ο τομέας του λαθρεμπορίου είναι πάρα πολύ σημαντικός για μας και ως υπηρεσία εισηγηθήκαμε την αυστηροποίηση των προστίμων και των κυρώσεων για τα πρατήρια που θα κλείνουν για δύο έτη.

Ακίνητα και έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Αναφερόμενος στο πόσα ακίνητα αφορά η έκπτωση στου 10% στον ΕΝΦΙΑ λόγω ασφάλισης, είπε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο που δίνει ένα μήνυμα σε όλους να ασφαλίζουν τα ακίνητα τους.

Είναι μια πράξη υπευθυνότητας να ασφαλίζεις το ακίνητό σου, γιατί τις καταστροφές δεν μπορείς να τις προβλέψεις. Πρέπει όμως να είσαι έτοιμος για αυτό το ενδεχόμενο. Αυτό υλοποιείται για πρώτη φορά φέτος. Θα αποτιμηθεί στο τέλος της διαδικασίας για να δούμε τα αποτελέσματα.

Μέχρι στιγμής έχουμε γύρω στις 320.000 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί. Από αυτές, γύρω στα 250.000 ακίνητα πληρούν τις προϋποθέσεις.
Η προθεσμία λήγει μεθαύριο στις 22 Φεβρουαρίου και εμείς έχουμε ειδοποιήσει περίπου 950.000 πολίτες να μπουν μέσα στην πλατφόρμα.

  • ΠΙΤΣΙΛΗΣ
  • ·
  • ΑΑΔΕ
  • ·
  • ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Απτόητοι Θάντερ 108-90 τους Λέικερς για το 5/5 (vids)

All Content

NBA 2026: Το πανόραμα των playoffs

All Content - BusinessNews.gr

Σούπερ μάρκετ: Με +6,9% έτρεξε το πρώτο τρίμηνο - Στα 3,49 δισ. ευρώ ο τζίρος

All Content - BusinessNews.gr

BSH Oικιακές Συσκευές: Παραμένει leader στην ελληνική αγορά – Στο 32% το μερίδιο της

All Content - BusinessNews.gr

L’Innominatο Hellas: Αύξηση τζίρου αλλά υποχώρηση κερδών για τον master franchisee της Nike – Που «έφαγε αιφνιδιασμό»

All Content

Marie Stafford, Global Director, VML Intelligence: Βrands και agencies στην εποχή του δυσοπτιμισμού

All Content

Στην Cherry Creative Agency η Salomon Sportstyle

FleetNews

Σε άνοδο οι ταξινομήσεις νέων επαγγελματικών στην ΕΕ

FleetNews

Η Hydrovia Energy σχεδιάζει 500 σταθμούς υδρογόνου στις ΗΠΑ

FleetNews

Τι ισχύει (εν τέλει) για ΚΤΕΟ & Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων

All Content

"Πάμε να πάρουμε αυτό που αξίζουμε" είπε ο Μπαρτζώκας στους παίκτες (vid)

All Content

Αγγελόπουλος: Ένα Final-4 και στο νέο ΣΕΦ (pics)

All Content - BusinessNews.gr

Αλ. Εξάρχου: Ο Όμιλος AKTOR θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει νέες συμβάσεις LNG - Ο ανταγωνισμός από την Ασία ανεβάζει τις τιμές

All Content - BusinessNews.gr

Παπουτσάνης: Στο €1,1 εκατ. τα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο - Οι προβλέψεις για το 2026

All Content - BusinessNews.gr

ΤτΕ: Σημαντική μείωση στα περιστατικά απάτης με κάρτες, POS και ATM το 2025

FleetNews

Volvo Trucks: Πέντε αστέρια στην αξιολόγηση ασφάλειας της Euro NCAP

FleetNews

To εμβληματικό Citroën Saxo VTS «έκλεισε» τα 30!

CSRΝews.gr

Όμιλος Φάις: Μέσω της Harley-Davidson στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας των Παξών για την οδική ασφάλεια

CSRΝews.gr

Μείωση σπατάλης τροφίμων: Η ADUS ενισχύει κοινωνικούς φορείς μέσω δράσεων προσφοράς

CSRΝews.gr

Κορυφαία διάκριση για την AbbVie: Κατέκτησε τη  δεύτερη θέση στη λίστα Best Workplaces 2026

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΝΑΤ: Εισέρχεται στην ψηφιακή εποχή, μέσω της καινοτόμου εφαρμογής app myNAT
ΝΑΤ: Εισέρχεται στην ψηφιακή εποχή, μέσω της καινοτόμου εφαρμογής app myNAT 20/02/2024 - 18:56
Ευρωαγορές: Με μικτά πρόσημα το κλείσιμο της Τρίτης 20/02/2024 - 19:42
Ευρωαγορές: Με μικτά πρόσημα το κλείσιμο της Τρίτης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ο Τραμπ αναστέλλει τη στρατιωτική επιχείρηση συνοδείας πλοίων στα στενά του Ορμούζ
    06/05/2026 - 08:15 ΚΟΣΜΟΣ
  • Μισός φόρος για όσους έρθουν στην Ελλάδα και δουλέψουν και στο Δημόσιο - Ποιοι κερδίζουν και πώς
    06/05/2026 - 07:59 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΤτΕ: Σημαντική μείωση στα περιστατικά απάτης με κάρτες, POS και ATM το 2025
    06/05/2026 - 07:43 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • L’Innominatο Hellas: Αύξηση τζίρου αλλά υποχώρηση κερδών για τον master franchisee της Nike – Που «έφαγε αιφνιδιασμό»
    06/05/2026 - 07:07 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Σούπερ μάρκετ: Με +6,9% έτρεξε το πρώτο τρίμηνο - Στα 3,49 δισ. ευρώ ο τζίρος
    06/05/2026 - 07:03 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • BSH Oικιακές Συσκευές: Παραμένει leader στην ελληνική αγορά – Στο 32% το μερίδιο της
    06/05/2026 - 06:55 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • EUROCERT: Συμβολη στην ασφάλεια στην εργασία μέσω εφαρμογής Διεθνών Προτύπων
    05/05/2026 - 23:00 ESG
  • Η ΕΕ καλεί τις ΗΠΑ να τηρήσουν την εμπορική συμφωνία για τους δασμούς
    05/05/2026 - 21:57 ΚΟΣΜΟΣ
  • Παπουτσάνης: Στο €1,1 εκατ. τα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο - Οι προβλέψεις για το 2026
    05/05/2026 - 20:54 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ευρωαγορές: Με άνοδο έκλεισαν οι συναλλαγές της Τρίτης
    05/05/2026 - 20:42 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Nίκος Παπαθανάσης: Δεν θα δοθεί παράταση στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2»
    05/05/2026 - 12:24 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στρατηγική συνεργασία ΕΛΒΟ - Ομίλου Κοπελούζου για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
    05/05/2026 - 09:25 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Η γενιά των boomers οδηγεί το κύμα συνταξιοδοτήσεων – Ρεκόρ αιτήσεων αναμένεται το 2026
    05/05/2026 - 08:52 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μπορεί η ευτυχία να γίνει οικονομικό μέγεθος; - Άρθρο του Α. Χ. Παπανδρόπουλου
    05/05/2026 - 09:01 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Optima bank: Αύξηση μερίσματος κατά 21% και επιβεβαίωση της ισχυρής αναπτυξιακής πορείας
    05/05/2026 - 14:02 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Απτόητοι Θάντερ 108-90 τους Λέικερς για το 5/5 (vids)

06/05/2026 - 04:44
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

NBA 2026: Το πανόραμα των playoffs

06/05/2026 - 04:29
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

05/05/2026 - 18:33
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Όμιλος Φάις: Μέσω της Harley-Davidson στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας των Παξών για την οδική ασφάλεια

05/05/2026 - 14:52
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Μείωση σπατάλης τροφίμων: Η ADUS ενισχύει κοινωνικούς φορείς μέσω δράσεων προσφοράς

05/05/2026 - 14:02
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Trendyol: Λανσάρει την καμπάνια “Mega May Deals” στην Ελλάδα με την Έλενα Παπαρίζου

05/05/2026 - 12:50
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Randstad Ελλάδος: Αλλαγές στη διοικητική της ομάδα

05/05/2026 - 12:09
FleetNews
fleetnews.gr

Σε άνοδο οι ταξινομήσεις νέων επαγγελματικών στην ΕΕ

05/05/2026 - 06:53
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Αmoa Skin x Beauty in Greece”

04/05/2026 - 13:10
FleetNews
fleetnews.gr

Η Hydrovia Energy σχεδιάζει 500 σταθμούς υδρογόνου στις ΗΠΑ

04/05/2026 - 08:53
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo