Πέμπτη, 9 Απριλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Moody's: Οι αυξήσεις των επιτοκίων και το TPI ανακουφίζουν τις τράπεζες
BusinessNews.gr BusinessNews.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/07/2022 · 13:01

Moody's: Οι αυξήσεις των επιτοκίων και το TPI ανακουφίζουν τις τράπεζες

Ο οίκος Moody's εκτίμησε επίσης ότι οι αυξήσεις θα σταματήσουν όταν τα επιτόκια φτάσουν στο 1,5 - 1,75%.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σχολιάζει τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την αύξηση στα βασικά επιτόκια καταθέσεων αλλά και για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει τη διεύρυνση των κρατικών spreads της ζώνης του ευρώ κατά περισσότερο από όσο θα δικαιολογούσαν τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη.

Η Moody’s, λοιπόν, τονίζει ότι και τα δύο μέτρα είναι πιστωτικά θετικά για τις τράπεζες της ευρωζώνης, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα στηρίξουν τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια του κλάδου, ενώ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των spreads και των τιμών του κρατικού χρέους, το οποίο αντιπροσωπεύει σημαντικό μερίδιο των χαρτοφυλακίων ορισμένων τραπεζών της ζώνης του ευρώ.

Έτσι, ο οίκος υπογραμμίζει ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι υποστηρικτική για όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης, ενώ παράλληλα επαναλαμβάνει ότι θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης επειδή έχουν μεγαλύτερο μερίδιο δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο από τις αντίστοιχες τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης και εξαρτώνται περισσότερο από τη χρηματοδότηση καταθέσεων.

Δεδομένου ότι τα υψηλότερα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας μεταδίδονται πιο γρήγορα στα επιτόκια δανεισμού απ' ότι στα επιτόκια καταθέσεων, τα καθαρά επιτοκιακά αυτών των τραπεζών θα λάβουν μεγαλύτερη και πιο άμεση ώθηση από τράπεζες με υψηλότερα ποσοστά δανείων σταθερού επιτοκίου.

Ακόμη, το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, το TPI, έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τις αυξήσεις στην απόδοση οποιουδήποτε κρατικού χρέους της ζώνης του ευρώ που δεν δικαιολογείται από θεμελιώδεις παράγοντες.

Κατά την Moody’s αυτό σημαίνει ότι το TPI δεν θα προστατεύσει τα κράτη της ζώνης του ευρώ από το υψηλότερο κόστος δανεισμού. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει καταστήσει σαφές ότι η τράπεζα θα ανεχθεί αυξήσεις στο κόστος χρηματοδότησης που αντικατοπτρίζουν την επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών. Ωστόσο, το εργαλείο θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή του επιπέδου μετάδοσης που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ζώνης του ευρώ (που επηρέασε επίσης εταιρείες και νοικοκυριά) και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων σε περιόδους οικονομικής ή πολιτικής πίεσης σε μεμονωμένα κράτη μέλη.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει ισχυρό ράλι από την προηγούμενη εβδομάδα και μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, με την απόδοση του 10ετούς σήμερα να πλησιάζει το 3% (πτώση 7% σε σχέση με την Παρασκευή), ενώ και το ελληνικό spread έχει συρρικνωθεί στις 213 μ.β, έναντι 305 μ.β που είχε βρεθεί στα υψηλά του στα μέσα Ιουνίου και όταν η απόδοση του 10ετούς έχει εκτοξευθεί στο 4,7%. Επιπλέον, το ράλι αυτό έχει οδηγήσει τις ελληνικές αποδόσεις να κινούνται κάτω από τις ιταλικές.

Όπως και η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, ο οίκος αναμένει ότι το TPI θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης, επειδή έχουν μεγαλύτερη έκθεση στο δημόσιο χρέος της χώρας τους: για παράδειγμα, οι ιταλικές τράπεζες έχουν ιταλικό δημόσιο χρέος ύψους 300 δισ. ευρώ και οι ισπανικές τράπεζες κατέχουν 250 δισ. ευρώ κρατικού χρέους της Ισπανίας .

Επιπλέον, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις της Νότιας Ευρώπης τείνουν να είναι πιο υπερχρεωμένες από τις αντίστοιχες της Βόρειας Ευρώπης, τα ομόλογά τους είναι πιο επιρρεπή στον κίνδυνο μετάδοσης. Ο σχεδιασμός του TPI ακολουθεί την απότομη άνοδο που σημείωσαν οι αποδόσεων του ιταλικού κρατικού χρέους σε σύγκριση με τα γερμανικά ομόλογα, αντανακλώντας τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας και τον αυξανόμενο πληθωρισμό, με την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού στις 21 Ιουλίου και τις νέες εκλογές τον Σεπτέμβριο να επιδεινώνουν αυτές τις ανησυχίες.

Ένα βασικό "όπλο" του TPI είναι ότι επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα σε δυνητικά απεριόριστες ποσότητες, δίνοντας στην κεντρική τράπεζα ένα μέσο να παρέμβει αποφασιστικά σε περίπτωση διακυμάνσεων των αποδόσεων που θεωρεί "ατίθασες". Η απόφαση για την έναρξη αγοράς ομολόγων ενός συγκεκριμένου κράτους στο πλαίσιο του TPI υπόκειται σε προκαθορισμένους όρους. Ωστόσο, η Moody’s δεν θεωρεί τους όρους αυτούς υπερβολικά περιοριστικούς, ιδίως επειδή το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ διατηρεί μεγάλη διακριτική ευχέρεια στην αξιολόγηση της επιλεξιμότητας της κάθε χώρας.

Η διακριτική αξιολόγηση του Δ.Σ θα λάβει υπόψη τη συμμόρφωση της κυβέρνησης με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, εάν αντιμετωπίζει μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες, τη βιωσιμότητα του χρέους της και την ορθότητα των μακροοικονομικών πολιτικών της.

Η ΕΚΤ δήλωσε ότι "θα είναι σκόπιμη η περαιτέρω εξομάλυνση των επιτοκίων" στις προσεχείς συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, σηματοδοτώντας ότι τα επιτόκια πολιτικής πιθανότατα θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες. Η ΕΚΤ στοχεύει να φέρει τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ στο επίπεδο του περίπου 2% από το τρέχον 8,6% μέσω διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων.

"Θεωρούμε αυτή την περαιτέρω αναμενόμενη δράση ως θετική, υπό τον όρο ότι αποτρέπει επιτυχώς την αποδέσμευση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, κάτι που θα ήταν επιζήμιο για τις οικονομίες και τις τράπεζες της ΕΕ".

Πού θα φτάσουν τα επιτόκια

Η Moody’s έτσι αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο κατά 50 μ.β και θα ακολουθήσει πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μ.β τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, που θα φέρουν το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,0% μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά περαιτέρω 75-100 μ.β. στις πρώτες λίγες συνεδριάσεις το 2023, με τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων να τελειώνει όταν το επιτόκιο καταθέσεων αυξηθεί στο 1,50%-1,75% το πρώτο εξάμηνο του 2023, κάτι που βέβαια εξαρτάται και από την πορεία του πληθωρισμού.

"Η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα αναγκαζόταν να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια επιθετικά από ό,τι προβλέπουμε εάν η δυναμική του πληθωρισμού παραμείνει ασταθής ή εάν οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς απειλούν να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά και αυξανόμενα επίπεδα", επισημαίνει η Moody’s.

Εκτός από τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, η διεύρυνση των κρατικών spreads δημιουργεί ένα μοναδικά δύσκολο σκηνικό για τις πολιτικές αποφάσεις της ΕΚΤ, με την κατάρρευση της κυβέρνησης Ντράγκι στην Ιταλία να αποτελεί την πιο άμεση πρόκληση. Αν και η απόκλιση στα spread και το κόστος δανεισμού είναι χαμηλότερα από ό,τι κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η ανθεκτικότητα των χωρών θα δοκιμαστεί από την πιο έντονη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Πάντως, όπως καταλήγει ο οίκος, η αυξημένη πίεση στην αγορά ομολόγων θα θέσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε κίνδυνο.

  • MOODY'S
  • ·
  • TPI
  • ·
  • ΕΠΙΤΟΚΙΑ
  • ·
  • ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
  • ·
  • ΕΚΤ
  • ·
  • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ολυμπιακός: Με 11άδα κόντρα στη Χάποελ Τελ Αβίβ - Sold out ο αγώνας του... Βεζένκοφ

All Content

Παναθηναϊκός: Η δωδεκάδα με Βαλένθια

All Content - BusinessNews.gr

Metlen: Άλμα 25% στον τζίρο, πιέσεις στην κερδοφορία το 2025 - Το μήνυμα του Ευάγγελου Μυτιληναίου

All Content - BusinessNews.gr

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Καλή χρονιά» βλέπει για το 2026 ο Γ. Περιστέρης – Χωρίς επίδραση από τη Μέση Ανατολή

All Content - BusinessNews.gr

Η Moody's αναβάθμισε στην Credia Bank - Σημαντικός παράγοντας η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

All Content

Spec 305.000 ευρώ για προώθηση οίνων

All Content

Tempo OMD: Πρωτιά στη λίστα της RECMA

FleetNews

OMODA & JAECOO: Η ασφάλεια ως η απόλυτη προτεραιότητα

FleetNews

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake – Εξηλεκτρισμένη πρακτικότητα

FleetNews

Νέοι κανόνες για το φαρμακείο αυτοκινήτου από τις 18 Ιουνίου

All Content

ΠΑΟΚ: Η παρακάμερα της πρόκρισης στη Μούρθια

All Content

Πανιώνιος-Περιστέρι: Η photo gallery από το φιλικό στη Γλυφάδα

All Content - BusinessNews.gr

AS Company: Ανθεκτικό μοντέλο απέναντι σε αυξημένα κόστη και αβεβαιότητα - Εξετάζει νέα εξαγορά

All Content - BusinessNews.gr

Αλέξανδρος Εξάρχου: Νέα συμβόλαια προμήθειας LNG τους επόμενους μήνες υπογράφει η Atlantic SEE

All Content - BusinessNews.gr

Συμφωνία ΥΠΕΘΑ–ΕΤΕπ για «πράσινα» στρατόπεδα και μείωση κόστους ενέργειας - Εξοικονόμηση €17,2 εκατ. ετησίως

FleetNews

MG HS PHEV+: Ένα πλήρες D-SUV 272 ίππων από 32.900€

FleetNews

Η Let’s Drive σε δυναμική επέκταση

CSRΝews.gr

ΗΕLLENiQ ΕNERGY: Στηρίζει το πρώτο καφενείο με εργαζόμενους ΑμεΑ στο Θριάσιο

CSRΝews.gr

«GReco Islands»: Πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης στα νησιά

CSRΝews.gr

ΑΒ Βασιλόπουλος: Στηρίζει τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Ανοδικά ξεκίνησε το Χρηματιστήριο Αθηνών με Πειραιώς, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ
Ανοδικά ξεκίνησε το Χρηματιστήριο Αθηνών με Πειραιώς, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ 25/07/2022 - 11:50
Εκτέλεση κρατικού προϋπολογισμού: Άλμα ΦΠΑ κάτω οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στο α΄εξάμηνο 2022 25/07/2022 - 13:02
Εκτέλεση κρατικού προϋπολογισμού: Άλμα ΦΠΑ κάτω οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στο α΄εξάμηνο 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 14 Απριλίου έως 17 Απριλίου
    09/04/2026 - 19:10 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΔΝΤ: Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις από τον πόλεμο σε ενέργεια, εμπόριο και ανάπτυξη
    09/04/2026 - 18:51 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Blackberry: Προβλέπει έσοδα 135 εκατ. δολάρια για το πρώτο τρίμηνο του 2026
    09/04/2026 - 18:13 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χρηματιστήριο: Πτώση 2,63%, στα 330,84 εκατ. ευρώ ο τζίρος - Στο επίκεντρο ρευστοποιήσεων οι τραπεζικές μετοχές
    09/04/2026 - 17:56 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στην ελίτ της παγκόσμιας γαστρονομίας η Ελλάδα – Μεγάλη πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής 2026
    09/04/2026 - 17:50 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ανοδική πορεία και πάλι για το πετρέλαιο που αγγίζει τα 100 δολάρια – Πρακτικά κλειστό το Ορμούζ
    09/04/2026 - 18:35 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Cupra: Λάνσαρε το νέο Cupra Raval στη Βαρκελώνη
    09/04/2026 - 17:30 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • ΥΠΑΑΤ: Πάνω από 1.800 έλεγχοι ενόψει Πάσχα για την προστασία του καταναλωτή και την αποτροπή ελληνοποιήσεων
    09/04/2026 - 17:15 ΕΛΛΑΔΑ
  • Πάσχα 2026: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ από τη Μεγάλη Παρασκευή έως την Τετάρτη 15/4
    09/04/2026 - 17:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Έγκριση της διαδικτυακής πλατφόρμας του IsZEB Certify – ΠΕΑ
    09/04/2026 - 16:30 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Prodea: Στα 222 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2025 - Συνεχίζονται οι επενδύσεις, μέρισμα 420 εκατ.
    08/04/2026 - 20:29 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Μητσοτάκης στο CNN: Να καταλήξουμε σε ξεχωριστή διεθνή συμφωνία για τα Στενά του Ορμούζ
    08/04/2026 - 21:45 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Το ΝΑΤΟ "δοκιμάστηκε και απέτυχε" λέει ο Λευκός Οίκος - Συνάντηση Τραμπ-Ρούτε
    08/04/2026 - 22:10 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΔΕΗ: Νέα εποχή εξυπηρέτησης με τον πελάτη στο επίκεντρο
    08/04/2026 - 20:49 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Περίπου 950 εκατ. δολάρια στην τιμή του πετρελαίου πόνταραν επενδυτές, λίγο πριν ανακοινωθεί η εκεχειρία
    08/04/2026 - 19:42 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Παναθηναϊκός: Η δωδεκάδα με Βαλένθια

09/04/2026 - 15:45
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Πανιώνιος-Περιστέρι: Η photo gallery από το φιλικό στη Γλυφάδα

09/04/2026 - 15:12
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΗΕLLENiQ ΕNERGY: Στηρίζει το πρώτο καφενείο με εργαζόμενους ΑμεΑ στο Θριάσιο

09/04/2026 - 12:31
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Spec 305.000 ευρώ για προώθηση οίνων

09/04/2026 - 09:23
CSRΝews.gr
csrnews.gr

«GReco Islands»: Πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης στα νησιά

09/04/2026 - 09:21
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Tempo OMD: Πρωτιά στη λίστα της RECMA

09/04/2026 - 08:49
FleetNews
fleetnews.gr

OMODA & JAECOO: Η ασφάλεια ως η απόλυτη προτεραιότητα

09/04/2026 - 05:12
FleetNews
fleetnews.gr

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake – Εξηλεκτρισμένη πρακτικότητα

09/04/2026 - 05:12
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Γιώργος Γουλτίδης”

01/04/2026 - 09:22
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

VERTIGO MASCARA by Radiant Professional

01/04/2026 - 09:13
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo