Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Γραφείο Προϋπολογισμού: Σημαντική μείωση για εκκρεμείς συντάξεις και ανεργία
NewsRoom NewsRoom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/09/2021 · 13:45

Γραφείο Προϋπολογισμού: Σημαντική μείωση για εκκρεμείς συντάξεις και ανεργία

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεως ανέρχεται σε 130.510 έναντι 176.445 στο τέλος του 2ου τριμήνου πέρυσι.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Σημαντική μείωση καταγράφουν οι εκκρεμείς συντάξεις το 2ο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το αντίστοιχο 3μηνο του 2020, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεως ανέρχεται σε 130.510 έναντι 176.445 στο τέλος του 2ου τριμήνου πέρυσι.

Στα βασικά σημεία της Έκθεσης, εκτός των άλλων, σημειώνεται η σημαντική πτώση της ανεργίας κατά σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας το 3ο τρίμηνο του 2021 εμφανίζονται θετικές.

Παράλληλα ο επικεφαλής του Γραφείου, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, στέλνει και ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι πριν ληφθούν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα θα πρέπει να παρακολουθήσει κάποιος με ιδιαίτερη προσοχή την πορεία της οικονομίας και αυτό, γιατί, όπως σημειώνεται, πολλά θετικά στοιχεία έχουν και συγκυριακό χαρακτήρα.

Αναλυτικά στην έκθεση αναφέρεται:

«Η ελληνική οικονομία κατέγραψε υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης 16,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους (έναντι 14,3% στην Ευρωζώνη) επιστρέφοντας ουσιαστικά στο επίπεδο του 2019. Συγκρίνοντας και τα υπόλοιπα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη με το 2019, διαπιστώνουμε ότι η ανεργία έχει μειωθεί, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει διευρυνθεί. Αξίζει, επίσης, να τονιστεί ότι ο επιτυχής δανεισμός του δημοσίου από τις διεθνείς αγορές συνεχίστηκε και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ αναβαθμίστηκε και η πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Η ανεργία τον μήνα Ιούλιο, σε εποχικά διορθωμένους όρους, ήταν στο 14,2%, δηλαδή τρεις μονάδες κάτω από τον Ιούλιο του 2019. Αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, κυρίως αν ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότερες αναστολές εργασίας είχαν ήδη αποσυρθεί στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, από την άλλη, παραμένει υψηλό κατά το δεύτερο τρίμηνο (7,5 δις) και έχει διευρυνθεί από το ήδη αυξημένο επίπεδο που είχε καταγράψει το 2020 (7,1 δις) σε σχέση με το 2019 (4,1 δις). Τέλος, ο πληθωρισμός έχει περάσει σε θετικό έδαφος από τον Ιούνιο φτάνοντας το 1,2% τον Αύγουστο. Η αυξητική τάση που παρουσιάζει διεθνώς δεν είναι ακόμα σαφές αν θα περιοριστεί στη βραχυχρόνια περίοδο ή θα υπάρξει διάρκεια. Στην πρώτη περίπτωση - και εφόσον δεν αναπροσαρμοστούν ανάλογα τα εισοδήματα - θα υπάρξει μια μείωση της αγοραστικής δύναμης που θα πλήξει περισσότερο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Στη δεύτερη περίπτωση, η μείωση της αγοραστικής δύναμης θα επιδεινωθεί και επιπρόσθετα θα αυξηθεί η πιθανότητα μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ - χάρη στην οποία το ελληνικό δημόσιο αντιμετωπίζει ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια δανεισμού.

Η πορεία των βραχυχρόνιων δεικτών οικονομικής δραστηριότητας και προσδοκιών υποδηλώνουν ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και το γ' τρίμηνο του 2021. Η σχετικά γρήγορη επαναφορά της ελληνικής οικονομίας δεν θα πρέπει να λειτουργήσει καθησυχαστικά καθώς στηρίζεται σε έκτακτους παράγοντες που δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθούν μεσοπρόθεσμα, όπως η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP) της ΕΚΤ. Η επαναλειτουργία των περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων, από την πλευρά της προσφοράς, σε συνδυασμό με τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, από την πλευρά της ζήτησης, λειτούργησαν συμπληρωματικά προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης του ρυθμού μεγέθυνσης. Ωστόσο, αφενός οι αποταμιεύσεις είναι πεπερασμένες, αφετέρου η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα αναστραφεί με την λήξη των έκτακτων μέτρων. Επιπρόσθετα, ο κίνδυνος μιας αναζωπύρωσης της πανδημίας δεν έχει εκλείψει οριστικά. Με αυτά τα δεδομένα, τονίζουμε την ανάγκη παρακολούθησης των βασικών μεγεθών πριν τη λήψη αποφάσεων συνέχισης της επεκτατικής οικονομικής πολιτικής με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Τα δημόσια οικονομικά δείχνουν διεύρυνση του πρωτογενούς ελλείμματος στο πρώτο 7-μηνο του έτους, από τα 7,5 δις περίπου πέρυσι σε πάνω από 10,5 δις φέτος, αντανακλώντας την επιβάρυνση των έκτακτων δημοσιονομικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Η εξέλιξη μέχρι το τέλος του έτους είναι αβέβαιη καθώς, από τη μια πλευρά, λήγουν σταδιακά τα έκτακτα μέτρα ενώ, από την άλλη, προστίθενται οι νέες παρεμβάσεις, ύψους περίπου 1,1 δις, που δεν περιλαμβάνονταν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Με τα σημερινά δεδομένα δεν αναμένεται σημαντική απόκλιση από τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου (πρωτογενές έλλειμμα 12,3 δις ή 7,2% του ΑΕΠ). Σημειώνεται ακόμα ότι ενδεχόμενη απόκλιση του ελλείμματος σε ονομαστικούς όρους, πιθανότατα θα αντισταθμιστεί σαν ποσοστό του ΑΕΠ εξαιτίας της ταχύτερης του αναμενόμενου οικονομικής μεγέθυνσης.

Οι σημαντικότερες αβεβαιότητες είναι μεσοπρόθεσμες και αφορούν τα έτη από το 2022 και μετά. Οι αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με το έκτακτο πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων και η αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας θα καθορίσουν το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η ελληνική οικονομία και ειδικότερα η δημοσιονομική πολιτική. Η στάση της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του πληθωρισμού, όπως αναφέραμε παραπάνω. Σημειώνουμε ωστόσο ότι το PEPP έχει ημερομηνία λήξης, τον Μάρτιο του 2022, και μένει να διευκρινιστούν τα επόμενα βήματα. Το Σύμφωνο Σταθερότητας - που βρίσκεται σε αναστολή μέχρι το τέλος του 2022 - αποτελεί ήδη αντικείμενο συζήτησης. Όπως υποστηρίξαμε στη γνώμη που καταθέσαμε σχετικά με την αναθεώρησή του, οι κανόνες πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση της απλούστευσης και της μεγαλύτερης ευελιξίας ώστε να λαμβάνουν υπόψη τις ειδικές συνθήκες που αντιμετωπίζει κάθε κράτος-μέλος. Επιμένουμε, ωστόσο, ότι ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες, η χώρα πρέπει να σχεδιάσει τη διαδικασία επαναφοράς στη δημοσιονομική ισορροπία προκειμένου να απορροφήσει μεσοπρόθεσμα τους κραδασμούς που προκάλεσε η πανδημία, χωρίς να επιβραδύνει την ανάκαμψη της οικονομίας. Για το λόγο αυτό, απαιτείται η γρήγορη απορρόφηση και αποδοτική αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Τομείς όπου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι ανωτέρω πόροι περιλαμβάνουν τις επενδύσεις στη μακροπρόθεσμη ενίσχυση της δημόσιας υγείας (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας), τις επενδύσεις βελτίωσης του περιβάλλοντος και καταπολέμησης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής (‘πράσινες' επενδύσεις), τις επενδύσεις σε εφαρμογές ψηφιακού μετασχηματισμού, τις επενδύσεις στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, και σε επενδύσεις ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας».

  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ·
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Μπαρτζώκας: «Σε αυτή τη φάση της σεζόν το θέμα είναι οι νίκες»

All Content

Σπανούλης: «Μετά την πρώτη περίοδο παίξαμε στο επίπεδό μας»

All Content - BusinessNews.gr

Intracom Holdings: Κέρδη €10,6 εκατ. για τον όμιλο στο πρώτο εξάμηνο - Το μήνυμα Κόκκαλη

All Content - BusinessNews.gr

ΕΚΤΕΡ: Αύξηση 42,4 % του κύκλου εργασιών το α’ εξάμηνο του 2026, στα 59,6 εκατ. ευρώ

All Content - BusinessNews.gr

TREK Development: Πάνω από 6 εκατ. ευρώ ο στόχος για τζίρο το 2026 – Εργα 18 εκατ. ευρώ στο ραντάρ

All Content

Brand Footprint 2026: Ποιες είναι οι μάρκες που επιλέγουν συχνότερα οι Έλληνες καταναλωτές;

All Content

Στη Magnet η επικοινωνία της Bοvillage στην Ελλάδα

All Content

Έτσι πέρασε από το Κάουνας ο Ολυμπιακός (vid)

All Content

Τα highlights από τη νίκη του Άρη στην έδρα της Λε Μαν (vid)

All Content - BusinessNews.gr

ΤΜΕΔΕ: Άνοδος 24% στα καθαρά κέρδη το 2025, στα 15,8 εκατ. ευρώ - Στα 14,78 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών

All Content - BusinessNews.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 447,5 δισ. ευρώ ο συνολικός τζίρος των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα το 2024

All Content - BusinessNews.gr

REVOIL: Άλμα 167% στα κέρδη προ φόρων το α΄ εξάμηνο – Στα 500,4 εκατ. ευρώ ο τζίρος

CSRΝews.gr

Περισσότερα από 650 άτομα από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στον Α’ Κύκλο του «Farm Food Future»

CSRΝews.gr

H HELLENiQ ENERGY επιβραβεύει για 18η χρονιά τη νέα γενιά

CSRΝews.gr

Stelios Foundation και BCA College: 10 πλήρεις υποτροφίες για το «Yacht Chef Certificate»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Τουρισμός: Αυξημένη κατά 20% η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη στη χώρα μας φέτος
Τουρισμός: Αυξημένη κατά 20% η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη στη χώρα μας φέτος 21/09/2021 - 13:44
Ταμείο Ανάκαμψης - Ελλάδα 2.0: Πως θα γίνεται η επιλεξιμότητα των τραπεζικών δανείων 21/09/2021 - 14:45
Ταμείο Ανάκαμψης - Ελλάδα 2.0: Πως θα γίνεται η επιλεξιμότητα των τραπεζικών δανείων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Μάντσεστερ Σίτι: Ένοχη για σοβαρές παραβιάσεις των οικονομικών κανονισμών της Premier League
    29/09/2026 - 22:00 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • Μαργαρίτης Σχοινάς από Βρυξέλλες: Σημαντική συμφωνία για την ελληνική αλιεία
    29/09/2026 - 21:30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ευρωαγορές: Με πτώση το κλείσιμο των συναλλαγών της Τρίτης
    29/09/2026 - 21:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Γερμανία: Η κυβέρνηση σκοπεύει να εμποδίσει την πώληση γερμανικής εταιρείας logistics στην κινεζική Cosco
    29/09/2026 - 20:35 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ταμείο Ανάκαμψης: Υποβλήθηκε το τελευταίο αίτημα πληρωμής – Κυρ.Μητσοτάκης: «Τιτάνιο έργο - δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ»
    29/09/2026 - 20:19 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πιερρακάκης από Bundesbank: «Η εποχή της γεωπολιτικής αθωότητας τελείωσε για την Ευρώπη»
    29/09/2026 - 20:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • MEVACO: Μείωση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας στο εξάμηνο - Τα περιθώρια για ανάκαμψη
    29/09/2026 - 19:44 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ελίν: Πτώση κύκλου εργασιών και ζημιές στο εξάμηνο - Οι παράγοντες που πίεσαν τα αποτελέσματα
    29/09/2026 - 19:29 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΑΕΕ: Στο 51,5% η κάλυψη των οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών
    29/09/2026 - 19:11 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Orilina Properties: Ιστορικό ρεκόρ σε έσοδα και κερδοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2026
    29/09/2026 - 18:55 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Νίκος Λαβίδας, ΑΒ Βασιλόπουλος: Πάνω από τα 2 δισ. ευρώ ο τζίρος – Ο «οδικός χάρτης» για 900 καταστήματα και επιστροφή στα κέρδη
    29/09/2026 - 07:08 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Dust+Cream: Η πτώση του franchise έφερε ζημιές το 2025 – Το σχέδιο επιστροφής στην κερδοφορία
    29/09/2026 - 07:19 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Κωτσόβολος: Αλλάζει το μοντέλο των καταστημάτων – Νέα formats και επενδύσεις έως 17 εκατ. ευρώ
    29/09/2026 - 08:59 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Allianz Global Wealth Report 2026: Στα 401,9 δισ. ο χρηματοοικονομικός πλούτος των Ελλήνων - Σε ιστορικό υψηλό ο παγκόσμιος πλούτος
    29/09/2026 - 13:44 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Καταγγελία στο ΕΣΡ για «στημένη δημοσκόπηση» από την εταιρεία Interview
    29/09/2026 - 14:34 ΕΛΛΑΔΑ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Με buzzer Χολ η Αρμάνι, έκαναν το 2/2 Βαλένθια και Παρτιζάν (vid)

29/09/2026 - 21:10
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Τα highlights από τη νίκη του Άρη στην έδρα της Λε Μαν (vid)

29/09/2026 - 20:47
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Περισσότερα από 650 άτομα από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στον Α’ Κύκλο του «Farm Food Future»

29/09/2026 - 14:46
CSRΝews.gr
csrnews.gr

H HELLENiQ ENERGY επιβραβεύει για 18η χρονιά τη νέα γενιά

29/09/2026 - 14:01
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

«VisionQuest»: Πότε κάνει πρεμιέρα στο Disney+ η νέα σειρά της Marvel Television

29/09/2026 - 13:17
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Brand Footprint 2026: Ποιες είναι οι μάρκες που επιλέγουν συχνότερα οι Έλληνες καταναλωτές;

29/09/2026 - 11:33
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

It’s time to switch everything: Wahl Professional Announces the Vapor Switch

25/09/2026 - 09:56
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo