Σάββατο, 11 Απριλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Υπό όρους και τμηματικά η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους-Η απόφαση στις 21 Ιουνίου
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/03/2018 · 02:00

Υπό όρους και τμηματικά η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους-Η απόφαση στις 21 Ιουνίου

Τα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους θα συνδεθούν με την συνέχιση της εκτέλεσης των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ως τις 21 Ιουνίου.

Τα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους θα συνδεθούν με την συνέχιση της εκτέλεσης των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ως τις 21 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει οποιαδήποτε επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος, η μελλοντική επιτήρηση δεν θα περιέχει προληπτικές πιστώσεις, όμως το πιο κρίσιμο πολιτικά τεστ της κυβέρνησης θα είναι η επιμονή του ΔΝΤ να εφαρμοστούν και τα μέτρα για το αφορολόγητο και οι μειώσεις των συντάξεων.

Ακόμα όμως πιο κρίσιμο για την ίδια τη χώρα θα είναι το αν και κατά πόσο η χώρα θα συνεχίσει στον ορθό δρόμο μετά την 20ή Αυγούστου ή θα υπερισχύσει ο κακός της εαυτός, η αδύναμη διοίκηση και τα εδραιωμένα συμφέροντα.

Η Ελλάδα είναι εντός τροχιάς για να βγει από το 4ο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι αυτόματα και εγγύηση για μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα, εκτιμούν οι Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα όπως είναι γνωστό, οι μακροοικονομικές ανισορροπίες που έφεραν την Ελλάδα στο πρόγραμμα (οι παρασπονδίες του 2006- 2009), αυτές έχουν μεν διορθωθεί, αλλά τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα μεγάλα βαρίδια της κρίσης επιμένουν (το υψηλό χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κτλ). Σε σχέση με τις μεγάλες και βαθιές μεταρρυθμίσεις για το δημόσιο και το ασφαλιστικό, η γενική αίσθηση στις Βρυξέλλες είναι ότι έχουν γίνει σε επίπεδο νομοθεσίας, όμως θα πάρουν 5 ως 10 χρόνια για να φέρουν αποτελέσματα ή να δουλέψουν πλήρως (πχ σε ότι αφορά την εκπαίδευση των υπαλλήλων, το πως θα δουλέψει η φορολογική διοίκηση κτλ).

Συνεπώς για τις Βρυξέλλες και τα Κράτη Μέλη το μεγάλο ερώτημα είναι το τι χρειάζεται για βιώσιμη ανάπτυξη:

Στην πράξη δύο πράγματα πρέπει να συμβούν: η ΕΕ να κάνει ό,τι της αναλογεί και να εκτελέσει το κομμάτι της απομείωσης του χρέους, αλλά και η Ελλάδα να κάνει ό,τι της αναλογεί και να εκτελέσει το κομμάτι της αναπτυξιακής στρατηγικής.

Η εκτίμηση είναι ότι τα επιπλέον μέτρα για το χρέος είναι απαραίτητα.

Ωστόσο για μια βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι:

• οι εξωτερικές εξελίξεις και οι αγορές που είναι πάντα νευρικές και ανησυχούν για την πολιτική κατάσταση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα επιτόκια θα μείνουν χαμηλά - αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα σε σχέση με την Τουρκία.

• αλλά και τα stress test για τις ελληνικές τράπεζες που θα ανακοινωθούν στις 5 Μαΐου.

Επιπλέον υπάρχουν και τα 88 προαπαιτούμενα για την 4η αξιολόγηση, που ως γνωστόν είναι απαραίτητα για να τελειώσει το πρόγραμμα και να εκταμιευθεί η δόση.

Η Τρόικα μάλιστα θα πρέπει να δεί πως θα εκτελεστεί το δημοσιονομικό πακέτο για το 2019 με τη συμφωνία του ΔΝΤ, δηλαδή το αν είναι ουδέτερο το πακέτο ή όχι (συντάξεις, αφορολόγητο και αντίμετρα) κάτι το οποίο δεν θα είναι γνωστό πριν από τις αρχές Μαϊου, οπότε και θα δημοσιοποιηθούν τα φορολογικά στοιχεία. Τότε μόνο θα κριθεί το τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει. Ένα άλλο σημαντικό το ζήτημα είναι και αυτό των τιμών των ακινήτων, που συνδέεται με το σύστημα του ΕΝΦΙΑ και θα έχει κερδισμένους και ηττημένους.

Ακόμη η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε διορισμούς Γενικών Διευθυντών και Γενικών Γραμματέων - για μια 5ετή περίοδο με αντικειμενικά κριτήρια - κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ σωστά στην Ελλάδα.

Τέλος είναι ακόμα άγνωστο το αν θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ ή οχι καθώς είναι ακόμα ανοιχτό το θέμα των μέτρων για το χρέος.

Κίνδυνοι όμως υπάρχουν και για μετά το ελληνικό πρόγραμμα. Για παράδειγμα η ιδιοκτησία του προγράμματος, ο κίνδυνος για την εκτέλεση λόγω αδυναμιών της διοίκησης, (θα μαζεύεις φόρους ή όχι, θα ελέγχεις την ιατρική δαπάνη ή όχι, θα απαιτείς 40 πιστοποιητικά από τις εταιρίες;), αλλά και τη δυνατότητα να σταθεί η κυβέρνηση απέναντι στα εδραιωμένα συμφέροντα.

Ο κίνδυνος της αδυναμίας εκτέλεσης των υλοποιημένων μεταρρυθμίσεων είναι τεράστιος. Η δημόσια διοίκηση είναι ακόμα ανοργάνωτη και δεν θα έχει τη δυναμική να πιέσει για τις μεταρρυθμίσεις όπως θα έπρεπε και φυσικά στις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι μετά υπάρχει και ο εκλογικός κύκλος: βουλευτικές το 2019 και προεδρικές το Μάρτη του 2020 και όπως είναι γνωστό η δημόσια διοίκηση σταματάει να δουλεύει όταν πλησιάζουν οι εκλογές - πολλές φορές επί εξαμήνου.

Αυτό που είναι σαφές στις Βρυξέλλες, είναι πως η ανάπτυξη δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως ένδειξη για χαλάρωση ή ως πιστοποίηση ότι όλα πάνε καλά.

Προς το παρόν οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται το τι χρειάζεται για την έξοδο από το πρόγραμμα. Σαφώς χρειάζεται ένα cash buffer, το οπόιο θα προκύψει από την 5η δόση των 11,7 δις για να δημιουργηθεί ένα περιθώριο 16,7 δις (αλλά ίσως και λίγο παραπάνω: από 16 ως 20 θα είναι το συνολικό εύρος). Σε αυτή τη φάση είναι εξίσου σαφές ότι με 20 δις η Ελλάδα θα μπορεί να πληρώνει τα πάντα για ενάμισι χρόνο - ως το 2020.

Χρέος

Σε σχέση με το χρέος η τεχνική εργασία ήδη είναι εν εξέλιξη και με τη συνεργασία του ΔΝΤ για τον μηχανισμό που θα συνδέει τα μέτρα με την ανάπτυξη.

Το βασικό πρόβλημα πάντα ήταν πως κανείς δεν μπορεί να έχει ιδέα που θα είναι η ανάπτυξη το 2030.

Ανάμεσα στις ιδέες που υπάρχουν είναι να χρησιμοποιούν τα 27 δις ευρώ που μένουν από το πακέτο των 86 δις για να αγοραστεί το χρέος προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ένα κομμάτι που καλύπτει στην πράξη τα επόμενα 4- 5 χρόνια.

Υπάρχει φυσικά και το κομμάτι των ANFAS και των SMPs, που εκτιμάται κοντά στα 4-5 δις.

Καθώς όμως αυτά είναι γνωστά, το κρίσιμο στοιχείο είναι το πως όλα αυτά θα συνδεθούν με την εφαρμογή της συμφωνημένης δημοσιονομικής πολιτικής για τα 3- 4 επόμενα χρόνια καθώς είναι κρίσιμη η εφαρμογή τους. Η θα γίνει αυτό που πρέπει ή θα είμαστε πάλι εδώ για 4ο ή 5ο πρόγραμμα, λένε οι Βρυξέλλες.

Το επόμενο ερώτημα είναι να θα πρέπει όλα αυτά να γίνουν άμεσα μπροστά και χωρίς προϋποθέσεις, ή θα συνδεθούν με την εφαρμογή του προγράμματος για τα επόμενα έτη.

Η γενική αίσθηση είναι πως το όποιο σύστημα θα πρέπει να δουλέψει για όλες τις πλευρές: αν είναι όλα τα μέτρα με όρους, οι αγορές δεν θα το πιστέψουν, αν όλα είναι χωρίς όρους, η Ελλάδα δεν θα κάνει αυτό που πρέπει. Το ζήτημα είναι η ισορροπία.

Φυσικά ανοιχτό είναι και το πως θα συνταχθεί το ελληνικό πρόγραμμα ολιστικής στρατηγικής, το οποίο σαφώς πρέπει να περιέχει τη μείωση των NPLs, τη προσέγγιση επενδύσεων (be a place to do business) τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου και το να γίνει φιλική προς την ανάπτυξη η φορολόγηση. Οι Βρυξέλλες υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα είναι ακόμα στο πάτο των σχετικών διεθνών μετρήσεων καθώς και οι ανταγωνιστές της μεταρρυθμίζονται.

Σε ό,τι αφορά τέλος την επιτήρηση μετά το πρόγραμμα είναι σαφές ότι υπάρχουν δύο επιλογές: ή προληπτική γραμμή ή το σύμφωνο σταθερότητας.

Η πιστωτική γραμμή θα βοηθούσε τις τράπεζες να μπορούν να συνεχίσουν να δανείζονται από την ΕΚΤ, όμως ούτε και οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι το όλο σύστημα έχει μεγάλα πλεονεκτήματα καθώς η πιστωτική γραμμή άλληλοεπικαλύπτεται με το δημοσιονομικό μαξιλάρι.

Πηγή: real.gr

Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Το κάρφωμα του Ντόντα Χολ στα 0'4'' στην κορυφή του Top-10 (vid)

All Content

Νίκολα Γιόκιτς: Πρέπει να παίξει στο Σπερς-Νάγκετς για να φτάσει τους 65 αγώνες

All Content - BusinessNews.gr

Τι εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος για το ελληνικό αξιόχρεο - Ο δρόμος για την αναβάθμιση

All Content - BusinessNews.gr

Ολοκλήρωση διαβουλεύσεων για επενδύσεις σε logistics και τουρισμό, σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Κρανίδι

All Content - BusinessNews.gr

Αγορές: Η εκεχειρία ανάχωμα στις ανησυχίες για επανάληψη του σκηνικού με τα πετρελαϊκά σοκ 2022 και 2008

All Content

Spec 305.000 ευρώ για προώθηση οίνων

All Content

Tempo OMD: Πρωτιά στη λίστα της RECMA

FleetNews

OMODA & JAECOO: Η ασφάλεια ως η απόλυτη προτεραιότητα

FleetNews

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake – Εξηλεκτρισμένη πρακτικότητα

FleetNews

Νέοι κανόνες για το φαρμακείο αυτοκινήτου από τις 18 Ιουνίου

All Content

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έκανε μήνυση στον Δήμο Ντικούδη!

All Content

Ο Τζάστιν Ρόμπινσον της Παρί MVP της 37ης αγωνιστικής (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Ενέργεια: διαθέσιμα τιμολόγια κάτω από 15 σεντς- Επανεκκίνηση της παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο

All Content - BusinessNews.gr

Metlen: Σήμα Μυτιληναίου για επανεκκίνηση από το 2026 με αιχμή ενέργεια και άμυνα

All Content - BusinessNews.gr

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Η Ελλάδα στις κορυφαίες οικονομίες της ευρωζώνης

FleetNews

MG HS PHEV+: Ένα πλήρες D-SUV 272 ίππων από 32.900€

FleetNews

Η Let’s Drive σε δυναμική επέκταση

CSRΝews.gr

ΗΕLLENiQ ΕNERGY: Στηρίζει το πρώτο καφενείο με εργαζόμενους ΑμεΑ στο Θριάσιο

CSRΝews.gr

«GReco Islands»: Πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης στα νησιά

CSRΝews.gr

ΑΒ Βασιλόπουλος: Στηρίζει τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Αντικειμενικές αξίες: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται και σε ποιες μειώνονται
Αντικειμενικές αξίες: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται και σε ποιες μειώνονται 12/03/2018 - 02:00
Πειραιώς: Στο 1,6 δισ. o «λογαριασμός» από το IFRS 9 13/03/2018 - 02:00
Πειραιώς: Στο 1,6 δισ. o «λογαριασμός» από το IFRS 9

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Έντεκα τόνοι ακατάλληλων κρεάτων κατασχέθηκαν σε ελέγχους της Περιφέρειας Αττικής
    11/04/2026 - 15:45 ΕΛΛΑΔΑ
  • Πίσω στη Γη οι αστροναύτες της αποστολής Άρτεμις 2
    11/04/2026 - 15:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • Στην Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν 24 και 25 Απριλίου
    11/04/2026 - 14:10 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ξεκινά την Τρίτη ο απευθείας διάλογος Ισραήλ-Λιβάνου στην Ουάσινγκτον
    11/04/2026 - 13:30 ΚΟΣΜΟΣ
  • Πακιστάν: Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν στο Ισλαμαμπάντ, με φόντο μια εύθραυστη εκεχειρία
    11/04/2026 - 12:45 ΚΟΣΜΟΣ
  • Τι εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος για το ελληνικό αξιόχρεο - Ο δρόμος για την αναβάθμιση
    11/04/2026 - 12:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται η ελληνική αποστολή που θα μεταφέρει στην Ελλάδα το Άγιο Φως
    11/04/2026 - 11:15 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ολοκλήρωση διαβουλεύσεων για επενδύσεις σε logistics και τουρισμό, σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Κρανίδι
    11/04/2026 - 10:30 LOGISTICS
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    11/04/2026 - 08:55 MEDIA
  • Ενέργεια: διαθέσιμα τιμολόγια κάτω από 15 σεντς- Επανεκκίνηση της παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο
    10/04/2026 - 19:30 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Ενέργεια: διαθέσιμα τιμολόγια κάτω από 15 σεντς- Επανεκκίνηση της παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο
    10/04/2026 - 19:30 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με μήνες διπλωματικής και στρατιωτικής πίεσης
    10/04/2026 - 16:40 ΚΟΣΜΟΣ
  • Λειτουργία Μετρό και Τραμ Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο
    10/04/2026 - 17:30 ΕΛΛΑΔΑ
  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    10/04/2026 - 16:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Διεθνή κοινά μεταπτυχιακά: Στο στάδιο πιστοποίησης τα προγράμματα για το 2026-27
    10/04/2026 - 18:30 ΕΛΛΑΔΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Το κάρφωμα του Ντόντα Χολ στα 0'4'' στην κορυφή του Top-10 (vid)

11/04/2026 - 12:14
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Νίκολα Γιόκιτς: Πρέπει να παίξει στο Σπερς-Νάγκετς για να φτάσει τους 65 αγώνες

11/04/2026 - 11:36
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΗΕLLENiQ ΕNERGY: Στηρίζει το πρώτο καφενείο με εργαζόμενους ΑμεΑ στο Θριάσιο

09/04/2026 - 12:31
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Spec 305.000 ευρώ για προώθηση οίνων

09/04/2026 - 09:23
CSRΝews.gr
csrnews.gr

«GReco Islands»: Πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης στα νησιά

09/04/2026 - 09:21
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Tempo OMD: Πρωτιά στη λίστα της RECMA

09/04/2026 - 08:49
FleetNews
fleetnews.gr

OMODA & JAECOO: Η ασφάλεια ως η απόλυτη προτεραιότητα

09/04/2026 - 05:12
FleetNews
fleetnews.gr

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake – Εξηλεκτρισμένη πρακτικότητα

09/04/2026 - 05:12
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Γιώργος Γουλτίδης”

01/04/2026 - 09:22
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

VERTIGO MASCARA by Radiant Professional

01/04/2026 - 09:13
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo