Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Υπό όρους και τμηματικά η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους-Η απόφαση στις 21 Ιουνίου
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/03/2018 · 02:00

Υπό όρους και τμηματικά η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους-Η απόφαση στις 21 Ιουνίου

Τα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους θα συνδεθούν με την συνέχιση της εκτέλεσης των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ως τις 21 Ιουνίου.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Τα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους θα συνδεθούν με την συνέχιση της εκτέλεσης των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ως τις 21 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει οποιαδήποτε επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος, η μελλοντική επιτήρηση δεν θα περιέχει προληπτικές πιστώσεις, όμως το πιο κρίσιμο πολιτικά τεστ της κυβέρνησης θα είναι η επιμονή του ΔΝΤ να εφαρμοστούν και τα μέτρα για το αφορολόγητο και οι μειώσεις των συντάξεων.

Ακόμα όμως πιο κρίσιμο για την ίδια τη χώρα θα είναι το αν και κατά πόσο η χώρα θα συνεχίσει στον ορθό δρόμο μετά την 20ή Αυγούστου ή θα υπερισχύσει ο κακός της εαυτός, η αδύναμη διοίκηση και τα εδραιωμένα συμφέροντα.

Η Ελλάδα είναι εντός τροχιάς για να βγει από το 4ο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι αυτόματα και εγγύηση για μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα, εκτιμούν οι Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα όπως είναι γνωστό, οι μακροοικονομικές ανισορροπίες που έφεραν την Ελλάδα στο πρόγραμμα (οι παρασπονδίες του 2006- 2009), αυτές έχουν μεν διορθωθεί, αλλά τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα μεγάλα βαρίδια της κρίσης επιμένουν (το υψηλό χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κτλ). Σε σχέση με τις μεγάλες και βαθιές μεταρρυθμίσεις για το δημόσιο και το ασφαλιστικό, η γενική αίσθηση στις Βρυξέλλες είναι ότι έχουν γίνει σε επίπεδο νομοθεσίας, όμως θα πάρουν 5 ως 10 χρόνια για να φέρουν αποτελέσματα ή να δουλέψουν πλήρως (πχ σε ότι αφορά την εκπαίδευση των υπαλλήλων, το πως θα δουλέψει η φορολογική διοίκηση κτλ).

Συνεπώς για τις Βρυξέλλες και τα Κράτη Μέλη το μεγάλο ερώτημα είναι το τι χρειάζεται για βιώσιμη ανάπτυξη:

Στην πράξη δύο πράγματα πρέπει να συμβούν: η ΕΕ να κάνει ό,τι της αναλογεί και να εκτελέσει το κομμάτι της απομείωσης του χρέους, αλλά και η Ελλάδα να κάνει ό,τι της αναλογεί και να εκτελέσει το κομμάτι της αναπτυξιακής στρατηγικής.

Η εκτίμηση είναι ότι τα επιπλέον μέτρα για το χρέος είναι απαραίτητα.

Ωστόσο για μια βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι:

• οι εξωτερικές εξελίξεις και οι αγορές που είναι πάντα νευρικές και ανησυχούν για την πολιτική κατάσταση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα επιτόκια θα μείνουν χαμηλά - αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα σε σχέση με την Τουρκία.

• αλλά και τα stress test για τις ελληνικές τράπεζες που θα ανακοινωθούν στις 5 Μαΐου.

Επιπλέον υπάρχουν και τα 88 προαπαιτούμενα για την 4η αξιολόγηση, που ως γνωστόν είναι απαραίτητα για να τελειώσει το πρόγραμμα και να εκταμιευθεί η δόση.

Η Τρόικα μάλιστα θα πρέπει να δεί πως θα εκτελεστεί το δημοσιονομικό πακέτο για το 2019 με τη συμφωνία του ΔΝΤ, δηλαδή το αν είναι ουδέτερο το πακέτο ή όχι (συντάξεις, αφορολόγητο και αντίμετρα) κάτι το οποίο δεν θα είναι γνωστό πριν από τις αρχές Μαϊου, οπότε και θα δημοσιοποιηθούν τα φορολογικά στοιχεία. Τότε μόνο θα κριθεί το τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει. Ένα άλλο σημαντικό το ζήτημα είναι και αυτό των τιμών των ακινήτων, που συνδέεται με το σύστημα του ΕΝΦΙΑ και θα έχει κερδισμένους και ηττημένους.

Ακόμη η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε διορισμούς Γενικών Διευθυντών και Γενικών Γραμματέων - για μια 5ετή περίοδο με αντικειμενικά κριτήρια - κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ σωστά στην Ελλάδα.

Τέλος είναι ακόμα άγνωστο το αν θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ ή οχι καθώς είναι ακόμα ανοιχτό το θέμα των μέτρων για το χρέος.

Κίνδυνοι όμως υπάρχουν και για μετά το ελληνικό πρόγραμμα. Για παράδειγμα η ιδιοκτησία του προγράμματος, ο κίνδυνος για την εκτέλεση λόγω αδυναμιών της διοίκησης, (θα μαζεύεις φόρους ή όχι, θα ελέγχεις την ιατρική δαπάνη ή όχι, θα απαιτείς 40 πιστοποιητικά από τις εταιρίες;), αλλά και τη δυνατότητα να σταθεί η κυβέρνηση απέναντι στα εδραιωμένα συμφέροντα.

Ο κίνδυνος της αδυναμίας εκτέλεσης των υλοποιημένων μεταρρυθμίσεων είναι τεράστιος. Η δημόσια διοίκηση είναι ακόμα ανοργάνωτη και δεν θα έχει τη δυναμική να πιέσει για τις μεταρρυθμίσεις όπως θα έπρεπε και φυσικά στις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι μετά υπάρχει και ο εκλογικός κύκλος: βουλευτικές το 2019 και προεδρικές το Μάρτη του 2020 και όπως είναι γνωστό η δημόσια διοίκηση σταματάει να δουλεύει όταν πλησιάζουν οι εκλογές - πολλές φορές επί εξαμήνου.

Αυτό που είναι σαφές στις Βρυξέλλες, είναι πως η ανάπτυξη δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως ένδειξη για χαλάρωση ή ως πιστοποίηση ότι όλα πάνε καλά.

Προς το παρόν οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται το τι χρειάζεται για την έξοδο από το πρόγραμμα. Σαφώς χρειάζεται ένα cash buffer, το οπόιο θα προκύψει από την 5η δόση των 11,7 δις για να δημιουργηθεί ένα περιθώριο 16,7 δις (αλλά ίσως και λίγο παραπάνω: από 16 ως 20 θα είναι το συνολικό εύρος). Σε αυτή τη φάση είναι εξίσου σαφές ότι με 20 δις η Ελλάδα θα μπορεί να πληρώνει τα πάντα για ενάμισι χρόνο - ως το 2020.

Χρέος

Σε σχέση με το χρέος η τεχνική εργασία ήδη είναι εν εξέλιξη και με τη συνεργασία του ΔΝΤ για τον μηχανισμό που θα συνδέει τα μέτρα με την ανάπτυξη.

Το βασικό πρόβλημα πάντα ήταν πως κανείς δεν μπορεί να έχει ιδέα που θα είναι η ανάπτυξη το 2030.

Ανάμεσα στις ιδέες που υπάρχουν είναι να χρησιμοποιούν τα 27 δις ευρώ που μένουν από το πακέτο των 86 δις για να αγοραστεί το χρέος προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ένα κομμάτι που καλύπτει στην πράξη τα επόμενα 4- 5 χρόνια.

Υπάρχει φυσικά και το κομμάτι των ANFAS και των SMPs, που εκτιμάται κοντά στα 4-5 δις.

Καθώς όμως αυτά είναι γνωστά, το κρίσιμο στοιχείο είναι το πως όλα αυτά θα συνδεθούν με την εφαρμογή της συμφωνημένης δημοσιονομικής πολιτικής για τα 3- 4 επόμενα χρόνια καθώς είναι κρίσιμη η εφαρμογή τους. Η θα γίνει αυτό που πρέπει ή θα είμαστε πάλι εδώ για 4ο ή 5ο πρόγραμμα, λένε οι Βρυξέλλες.

Το επόμενο ερώτημα είναι να θα πρέπει όλα αυτά να γίνουν άμεσα μπροστά και χωρίς προϋποθέσεις, ή θα συνδεθούν με την εφαρμογή του προγράμματος για τα επόμενα έτη.

Η γενική αίσθηση είναι πως το όποιο σύστημα θα πρέπει να δουλέψει για όλες τις πλευρές: αν είναι όλα τα μέτρα με όρους, οι αγορές δεν θα το πιστέψουν, αν όλα είναι χωρίς όρους, η Ελλάδα δεν θα κάνει αυτό που πρέπει. Το ζήτημα είναι η ισορροπία.

Φυσικά ανοιχτό είναι και το πως θα συνταχθεί το ελληνικό πρόγραμμα ολιστικής στρατηγικής, το οποίο σαφώς πρέπει να περιέχει τη μείωση των NPLs, τη προσέγγιση επενδύσεων (be a place to do business) τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου και το να γίνει φιλική προς την ανάπτυξη η φορολόγηση. Οι Βρυξέλλες υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα είναι ακόμα στο πάτο των σχετικών διεθνών μετρήσεων καθώς και οι ανταγωνιστές της μεταρρυθμίζονται.

Σε ό,τι αφορά τέλος την επιτήρηση μετά το πρόγραμμα είναι σαφές ότι υπάρχουν δύο επιλογές: ή προληπτική γραμμή ή το σύμφωνο σταθερότητας.

Η πιστωτική γραμμή θα βοηθούσε τις τράπεζες να μπορούν να συνεχίσουν να δανείζονται από την ΕΚΤ, όμως ούτε και οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι το όλο σύστημα έχει μεγάλα πλεονεκτήματα καθώς η πιστωτική γραμμή άλληλοεπικαλύπτεται με το δημοσιονομικό μαξιλάρι.

Πηγή: real.gr

Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ολυμπιακός: Η παραδοσιακή τελετή υποδοχής στο Άμπου Ντάμπι (video)

All Content

Προμηθέας: Με την τουρκική Κορφέζ σήμερα για το δεύτερο βήμα προς τους ομίλους

All Content - BusinessNews.gr

Ελληνικά Οινοποιεία: «Μεθυστική» άνοδος 33,7% στον τζίρο και επιστροφή στην κερδοφορία

All Content - BusinessNews.gr

Colgate-Palmolive: Στα 113,6 εκατ. ευρώ το αποτύπωμα στην Ελλάδα

All Content - BusinessNews.gr

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα φάση ανάπτυξης «από θέση ισχύος» – Τι ανέφερε ο Γιώργος Περιστέρης

All Content

Cresta Awards 2026: Τέσσερις ελληνικές συμμετοχές στους finalists

All Content

Wide Media Group: Εξαγορά των Kiss FM, Rebel FM και της συχνότητας του Lyra FM

FleetNews

Ford Transit City: Πρεμιέρα στην ΙΑΑ Transportation 2026

FleetNews

Νέα εφαρμογή και πρόγραμμα επιβράβευσης από την Avis

FleetNews

GAC AION: Η ηλεκτροκίνηση αποκτά δυναμική παγκόσμιας κλίμακας

All Content

Ρέθυμνο-Πεύκη σήμερα για το Κύπελλο

All Content

Το Φίνιξ πρόσθεσε τον Ντούοπ Ριθ στη γραμμή ψηλών του

All Content - BusinessNews.gr

Prodea: Στρατηγική συνεργασία με Invel και LGT Capital στα logistics

All Content - BusinessNews.gr

Lamda Development: Ρεκόρ στα malls, ισχυρές πωλήσεις στο Ελληνικό – Τι δείχνουν τα μεγέθη του εξαμήνου

All Content - BusinessNews.gr

Εφορία: Πότε ο έλεγχος φτάνει έως και 10 χρόνια πίσω - Ποια στοιχεία ανοίγουν ξανά υποθέσεις

FleetNews

Βαρέα οχήματα: Ανάγκη παράτασης για τον στόχο του 2030

FleetNews

Το Leapmotor B03X έρχεται να αλλάξει τις ισορροπίες στα B-SUV

CSRΝews.gr

Metlen: Ξεκινά ο 10ος κύκλος τους προγράμματος «Μηχανικοί στην Πράξη»

CSRΝews.gr

Η AVIN συνεχίζει τη δράση «Χαμόγελα για όλους»

CSRΝews.gr

Πυρκαγιά σε Τραπεζίτσα Κόνιτσας: Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν δυνατότητα ανάκαμψης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Αντικειμενικές αξίες: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται και σε ποιες μειώνονται
Αντικειμενικές αξίες: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται και σε ποιες μειώνονται 12/03/2018 - 02:00
Πειραιώς: Στο 1,6 δισ. o «λογαριασμός» από το IFRS 9 13/03/2018 - 02:00
Πειραιώς: Στο 1,6 δισ. o «λογαριασμός» από το IFRS 9

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Αμερικανικό χρέος: Συναγερμός από την άνοδο των αποδόσεων ομολόγων - Το δίλημμα της Fed
    17/09/2026 - 09:40 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Η ΕΕ ζητάει από την Κίνα να περιορίσει τις εξαγωγές υβριδικών αυτοκινήτων (FT)
    17/09/2026 - 09:21 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα φάση ανάπτυξης «από θέση ισχύος» – Τι ανέφερε ο Γιώργος Περιστέρης
    17/09/2026 - 09:12 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    17/09/2026 - 09:00 MEDIA
  • Η OpenAI αποκάλυψε νέες περιπτώσεις ανησυχητικής συμπεριφοράς της Τεχνητής Νοημοσύνης
    17/09/2026 - 08:55 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Πετρέλαιο: Μικρή υποχώρηση στις ασιατικές αγορές - Περισσότερα φορτία, μέσω Ομάν
    17/09/2026 - 08:47 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Θάνατος Μαζωνάκη: Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκαν οι δύο γιατροί
    17/09/2026 - 08:29 ΕΛΛΑΔΑ
  • ΗΠΑ: «Εχθρική» η Fed, αύξησε τα επιτόκια για «πολιτικούς λόγους», λέει ο Τραμπ
    17/09/2026 - 08:19 ΚΟΣΜΟΣ
  • Εφορία: Πότε ο έλεγχος φτάνει έως και 10 χρόνια πίσω - Ποια στοιχεία ανοίγουν ξανά υποθέσεις
    17/09/2026 - 08:09 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Συντάξεις: Προς αύξηση 2,7% από τον Ιανουάριο – Έως το τέλος Νοεμβρίου η ενίσχυση των 400 ευρώ
    17/09/2026 - 07:55 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Οι νέες εταιρείες της Unilever στην Ελλάδα
    16/09/2026 - 13:50 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Άδ. Γεωργιάδης: Στον ΟΔΙΠΥ περνούν οι περισσότερες αρμοδιότητες για τους ελέγχους των παρόχων υπηρεσιών υγείας
    16/09/2026 - 15:40 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ολυμπία Οδός: Νέος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ο Χρήστος Καραδήμας
    16/09/2026 - 17:17 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Το Sandblu Santorini παρουσιάζει το Blu Syllogi, το πρώτο luxury retail village στη Σαντορίνη
    16/09/2026 - 10:57 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Εμπόδια στην υλοποίηση επενδύσεων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα
    16/09/2026 - 11:13 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

To πανόραμα των προκριματικών του BCL

17/09/2026 - 06:08
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Προμηθέας: Με την τουρκική Κορφέζ σήμερα για το δεύτερο βήμα προς τους ομίλους

17/09/2026 - 06:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Romeo Club

16/09/2026 - 13:20
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Metlen: Ξεκινά ο 10ος κύκλος τους προγράμματος «Μηχανικοί στην Πράξη»

16/09/2026 - 13:05
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η AVIN συνεχίζει τη δράση «Χαμόγελα για όλους»

16/09/2026 - 13:04
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Το Stars System με την Άση Μπήλιου επιστρέφει στο Star

16/09/2026 - 11:25
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Cresta Awards 2026: Τέσσερις ελληνικές συμμετοχές στους finalists

16/09/2026 - 11:16
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

16/09/2026 - 09:20
FleetNews
fleetnews.gr

Bolt: Άλμα 200% στις διαδρομές το φετινό καλοκαίρι

16/09/2026 - 08:52
FleetNews
fleetnews.gr

Autohellas: Αύξηση EBITDA 2,6% το α’ εξάμηνο

15/09/2026 - 07:12
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo