Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Τα Στενά του Ορμούζ θα είναι «εντελώς ανοικτά» την Παρασκευή, διαβεβαιώνει ο Ντόναλντ Τραμπ
Νewsroom Νewsroom
ΚΟΣΜΟΣ
16/06/2026 · 07:41

Τα Στενά του Ορμούζ θα είναι «εντελώς ανοικτά» την Παρασκευή, διαβεβαιώνει ο Ντόναλντ Τραμπ

Το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί και συνεχίζουν να πλανώνται πολλές αμφιβολίες για τα ζητήματα στα οποία απέκλιναν οι δυο πλευρές, παρά τις κοπιώδεις διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι το στενό του Ορμούζ θα είναι «εντελώς ανοικτό» την Παρασκευή, την ημέρα που προγραμματίζεται η τελετή υπογραφής της συμφωνίας-πλαισίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

«Πλοία, ανάμεσά τους πολλά φορτωμένα πετρέλαιο, έχουν αρχίσει να βγαίνουν από το στενό», ανέφερε χθες ο αμερικανός πρόεδρος μέσω Truth Social. Είχε ήδη παροτρύνει προχθές Κυριακή τα «πλοία όλου του κόσμου να βάλουν μπροστά τις μηχανές» ώστε «να ρεύσει το πετρέλαιο!».

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν χθες βράδυ ότι τρία δεξαμενόπλοια με αργό και δυο φορτηγά με εμπορεύματα διέσχισαν τη θαλάσσια περιοχή που υποβαλλόταν ως τώρα σε αμερικανικό ναυτικό αποκλεισμό.

Σύμφωνα με ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο, η συμφωνία πλαίσιο έχει ήδη υπογραφτεί ηλεκτρονικά από τον Ντόναλντ Τραμπ, τον αντιπρόεδρό του Τζέι Ντι Βανς και τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου και κύριο διαπραγματευτή της Τεχεράνης, τον Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί και συνεχίζουν να πλανώνται πολλές αμφιβολίες για τα ζητήματα στα οποία απέκλιναν οι δυο πλευρές, παρά τις κοπιώδεις διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Η συμφωνία «θα φέρει ειρήνη στην περιοχή», υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, που είπε προσερχόμενος χθες στη σύνοδο της G7 στην Εβιάν, στη Γαλλία, ότι θέλει να δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο διότι «είναι πολύ δυνατό».

Άφησε να εννοηθεί πως την Παρασκευή, αφού ολοκληρωθεί η τελετή υπογραφής στη Γενεύη, να κηρύξει προσωπικά την έναρξη της περιόδου συνομιλιών εξήντα ημερών για να κλειστεί οριστική συμφωνία.

Υπάρχει «παθητικό δεσμεύσεων αθετημένων, ανεφάρμοστων, εγκαταλελειμμένων, όλα αυτά τα έχουμε στο νου μας» στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και εφαρμογής της συμφωνίας, επισήμανε, πολύ πιο επιφυλακτικός, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί στην κρατική τηλεόραση.

«Ταυτόχρονα, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για δημιουργήσουμε μέσω αυτής της συμφωνίας οικονομικές ευκαιρίες για τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Καμιά «εμπιστοσύνη»

Οι πρώτες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας προέρχονται κυρίως από την Τεχεράνη και ιρανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με την διπλωματία της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προβλέπει «το άμεσο και οριστικό τέλος του πολέμου και των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα διάφορα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου».

Στο στρατηγικής σημασίας στενό του Ορμούζ, το Ιράν εννοεί να εφαρμόζει χρεώσεις για τις υπηρεσίες που θα παρέχει σε πλοία, αντί για τέλος διέλευσης που δεν θέλουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πάντα κατά την Τεχεράνη, «η αμερικανική πλευρά δεσμεύτηκε» ότι θα καταστούν πλέον διαθέσιμα ιρανικά κεφάλαια παγωμένα στο εξωτερικό και να καταβάλει αποζημιώσεις για τις ζημιές εξαιτίας του πολέμου. Κανένα ποσό που έχει δεσμευτεί στο εξωτερικό εξαιτίας αμερικανικών κυρώσεων δεν κατέστη διαθέσιμο στο Ιράν μέχρι στιγμής, αντέτεινε αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να εγγυηθούν το τέλος του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολά στον Λίβανο, είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγαεΐ, υπογραμμίζοντας πως η Τεχεράνη δεν έχει «εμπιστοσύνη» σε καμιά από τις δυο χώρες.

Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και το σιιτικό κίνημα που πρόσκειται στο Ιράν έμοιαζαν να έχουν ανασταλεί, όμως ισραηλινός βομβαρδισμός σκότωσε έναν άνθρωποι στον νότο χθες το μεσημέρι. Κατόπιν, η Χεζμπολά ανέφερε ότι «απώθησε», με ρουκέτες και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ισραηλινή μονάδα που προσπαθούσε να προελάσει στο λιβανικό έδαφος.

Ο στρατός του Ισραήλ θα παραμείνει στον Λίβανο «για όσο είναι απαραίτητο», όπως και στη Συρία και στη Λωρίδα της Γάζας, αντέταξε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ενώ η συμφωνία ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον εκλαμβάνεται από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης και της πολιτικής τάξης στο Ισραήλ ως αποτυχία της κυβέρνησης Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως ο πόλεμος εναντίον του Ιράν έσωσε τη χώρα του από τον κίνδυνοι «πυρηνικού ολέθρου».

Ανάσα ανακούφισης

Η ανακοίνωση πως κλείστηκε συμφωνία για να τερματιστεί ο πόλεμος, που ξέσπασε την 28η Φεβρουαρίου με τους καταιγιστικούς αμερικανοϊσραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας και στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους στο Ιράν και στον Λίβανο, αντιμετωπίστηκε με ανακούφιση στις διεθνείς αγορές και ώθησε προς τα κάτω τις τιμές του πετρελαίου, που υποχώρησαν σχεδόν 5% χθες -- το βαρέλι του Μπρεντ Βόρειας Θάλασσας άλλαζε χέρια έναντι 83,17 δολαρίων.

Πολίτες χωρών της περιοχής πάντως έμοιαζαν πολύ λιγότερο καταπραϋμένοι. «Ο ιρανικός λαός δεν κέρδισε τίποτα με αυτή τη συμφωνία», σχολίασε ο Αριά, 38 ετών, καθηγητής αγγλικών στην Τεχεράνη. «Ο κόσμος δεν θα επιστρέψει στην προηγούμενη ζωή του. Το κυριότερο δίδαγμα αυτού του πολέμου για τον ιρανικό λαό είναι πως ο Τραμπ δεν είναι σύμμαχός του», έκρινε ακόμη.

Στον Λίβανο, ορισμένοι από τους εκτοπισμένους σκέφτονταν να επιστρέψουν στον νότο, σε περιοχές που δεν βρίσκονται υπό κατοχή του ισραηλινού στρατού. «Ακόμη κι αν δεν απομένουν παρά συντρίμμια, θα στήσουμε σκηνή και θα μείνουμε», είπε η Χάνα αλ Τζάμα, εκφράζοντας «ευχαριστίες» στο Ιράν.

Οι εξήντα ημέρες διαπραγματεύσεων που αναμένεται να αρχίσουν την Παρασκευή θα αφορούν τέσσερα ζητήματα, σύμφωνα με τον ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών Καζέμ Γαριμπαμπαντί: την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν· το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας· την «ανοικοδόμηση» και «την οικονομική ανάπτυξη» της χώρας· και «τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης» που θα εγγυάται την εφαρμογή των δεσμεύσεων που θα αναληφθούν.

Η Τεχεράνη θα επιδιώξει η τελική συμφωνία να υποστηριχθεί «με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», διευκρίνισε η διπλωματία της.

Σε δηλώσεις του την Κυριακή στη New York Times, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως μια πτυχή της διαπραγμάτευσης αφορά την αποδοχή από το Ιράν της αμερικανικής απαίτησης να κηρυχτεί μορατόριουμ στον εμπλουτισμό ουρανίου για 30 χρόνια, αφήνοντας πως θα συμβιβαζόταν αν η άλλη πλευρά αντιπρότεινε μορατόριουμ για 15 χρόνια.

  • ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ
  • ·
  • ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Με τους αγώνες Άρης-Μπαχτσεσεχίρ και Ηρακλής-Μύκονος ολοκληρώνονται τα 33α Μαυροσκούφεια

All Content

WNBA: «Διπλό» στη Νέα Υόρκη η Ατλάντα, με Κόπερ το Φίνιξ 87-86 το Ντάλας (vids)

All Content - BusinessNews.gr

ΣΥΝ.ΚΑ: Πώς αποδίδει το deal με τον Μασούτη - Τζίρος 183 εκατ. ευρώ και εκτίναξη κερδών το 2025

All Content - BusinessNews.gr

Κρέατα Αττικής (Βουδούρης Κώνστας): Τζίρος 124 εκατ. ευρώ και άνοδος 85,5% στα καθαρά κέρδη

All Content - BusinessNews.gr

Media Strom: Άνοδος 42,2% στα καθαρά κέρδη και σχέδια για νέες κατηγορίες

All Content

Στην Communication EFFECT η NN Hellas

All Content

Alter Ego Media: Στα 74 εκατ. ευρώ ο τζίρος για το α’ εξάμηνο – Εκτόξευση 378,3% στα καθαρά κέρδη, στα 6 εκατ. ευρώ

All Content

FIBA Intercontinental Cup 2026: Σήμερα το τζάμπολ στο Πεκίνο - Οι μεταδόσεις της Magenta TV

All Content

ΑΕΚ: Έφτασε στην Αθήνα ο Τομά Ερτέλ

All Content - BusinessNews.gr

METLEN: Ποντάρει στο ανακυκλωμένο αλουμίνιο με επένδυση 25 εκατ. ευρώ στην στην ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ.

All Content - BusinessNews.gr

Πλαστικά Θράκης: Ισχυρό εξάμηνο και θετικές προσδοκίες για το 2026 - Αύξηση 57% στα EBITDA

All Content - BusinessNews.gr

Απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας - Ποιοι ιδιοκτήτες οχημάτων θα λάβουν ειδοποίηση της ΑΑΔΕ

CSRΝews.gr

ΗΠΕΙΡΟΣ: Υποδέχθηκε το ΚΔΗΦ «Αγκαλιά Ελπίδας» στην Ελασσόνα

CSRΝews.gr

ΔΕΗ: Χρυσός χορηγός του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

CSRΝews.gr

SKAG: Δίπλα στα παιδιά με χορηγίες σχολικών ειδών σε Χαλκιδική και Κ.Υ.Α.Δ.Α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Αεροπορικά ταξίδια στην ΕΕ: Τι αλλάζει για καθυστερήσεις, αποζημιώσεις και χειραποσκευές
Αεροπορικά ταξίδια στην ΕΕ: Τι αλλάζει για καθυστερήσεις, αποζημιώσεις και χειραποσκευές 15/06/2026 - 21:11
ΕΕ: Άνοιξε η πρώτη ομάδα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία 16/06/2026 - 08:27
ΕΕ: Άνοιξε η πρώτη ομάδα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Η Drees & Sommer ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα με την ένταξη της ENOIA
    22/09/2026 - 10:03 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Παπαθανάσης: 3,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου στη Μεγαλόπολη
    22/09/2026 - 09:45 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • METLEN: Ποντάρει στο ανακυκλωμένο αλουμίνιο με επένδυση 25 εκατ. ευρώ στην στην ΕΠ.ΑΛ.ΜΕ.
    22/09/2026 - 09:28 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Πλαστικά Θράκης: Ισχυρό εξάμηνο και θετικές προσδοκίες για το 2026 - Αύξηση 57% στα EBITDA
    22/09/2026 - 09:12 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Μεσαία τάξη: Ποιες οι νέες προκλήσεις; - Άρθρο του Α. Χ. Παπανδρόπουλου
    22/09/2026 - 09:00 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    22/09/2026 - 09:00 MEDIA
  • Από χρυσωρυχείο, βαρίδι: Η Porsche γίνεται ο μεγάλος πονοκέφαλος της Volkswagen
    22/09/2026 - 08:45 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Τεχνητή Νοημοσύνη και λογοτεχνική μετάφραση: Μπορεί η μηχανή να μεταφράσει τη φωνή ενός συγγραφέα;
    22/09/2026 - 08:39 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τσίπρας: Πλαφόν τώρα 1,4 ευρώ για το πετρέλαιο θέρμανσης - 1,8 ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης
    22/09/2026 - 08:24 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Tesla στην Καλιφόρνια
    22/09/2026 - 08:19 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Alter Ego Media: Στα 74 εκατ. ευρώ ο τζίρος για το α’ εξάμηνο – Εκτόξευση 378,3% στα καθαρά κέρδη, στα 6 εκατ. ευρώ
    21/09/2026 - 10:31 MEDIA
  • Νέος Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο Δημήτριος Τσομώκος
    21/09/2026 - 12:06 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΤτΕ: Στα 9,3 δισ. το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 7μηνο - Αύξηση 12% στα έσοδα από τουρισμό
    21/09/2026 - 11:42 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Σκέρτσος: Στήριξη στα νοικοκυριά για το ενεργειακό κόστος
    21/09/2026 - 15:38 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • CNN, MS NOW και Politico προσφεύγουν με επείγουσα αγωγή για την αποκατάσταση της πρόσβασης στον Λευκό Οίκο
    21/09/2026 - 14:43 MEDIA

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Σάκης Μελισσάρης, πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής, Effie Awards 2026: H αποτελεσµατικότητα δεν είναι ποτέ τυχαία

22/09/2026 - 06:39
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

FIBA Intercontinental Cup: Σήμερα το τζάμπολ στο Πεκίνο - Οι μεταδόσεις της Magenta TV

22/09/2026 - 06:23
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Με τους αγώνες Άρης-Μπαχτσεσεχίρ και Ηρακλής-Μύκονος ολοκληρώνονται τα 33α Μαυροσκούφεια

22/09/2026 - 05:47
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Disney+ - ESPN: Η δράση του National Hockey League στην Ελλάδα από τις 29 Σεπτεμβρίου

21/09/2026 - 14:20
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΗΠΕΙΡΟΣ: Υποδέχθηκε το ΚΔΗΦ «Αγκαλιά Ελπίδας» στην Ελασσόνα

21/09/2026 - 13:51
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΔΕΗ: Χρυσός χορηγός του 32ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

21/09/2026 - 11:34
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Επιτυχία εκ των έσω

21/09/2026 - 09:18
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Romeo Club

16/09/2026 - 13:20
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo