Σάββατο, 7 Μαρτίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Η ΕΕ προειδοποιεί: Οι ετικέτες στα τρόφιμα δεν λένε πάντα την αλήθεια
Newsroom Newsroom
ΚΟΣΜΟΣ
25/11/2024 · 18:33

Η ΕΕ προειδοποιεί: Οι ετικέτες στα τρόφιμα δεν λένε πάντα την αλήθεια

Οι ετικέτες παρέχουν στο καταναλωτικό κοινό πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο και τις ιδιότητες των τροφίμων.

Στην έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) προειδοποιεί ότι οι καταναλωτές κινδυνεύουν να χαθούν σε έναν λαβύρινθο ετικετών.

Σκοπός της επισήμανσης των τροφίμων είναι το καταναλωτικό κοινό να διαθέτει τις αναγκαίες πληροφορίες ώστε νακάνει συνειδητές και τεκμηριωμένες επιλογές. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με ολοένα αυξανόμενο αριθμό ισχυρισμών, λογότυπων, διαφημιστικών συνθημάτων, ετικετών και βαθμολογιών που όχι μόνο μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση αλλά και να τους παραπλανήσουν.

Οι ετικέτες παρέχουν στο καταναλωτικό κοινό πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο και τις ιδιότητες των τροφίμων. Συχνά, μάλιστα, χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν την ελκυστικότητα των προϊόντων, υπερτονίζοντας υποτιθέμενα πλεονεκτήματά τους, όπως ότι είναι υγιεινά, βιολογικά ή χωρίς γλουτένη. Η ΕΕ έχει θεσπίσει κανόνες που προβλέπουν τις βασικές πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται στην επισήμανση ενός προϊόντος. Οι πληροφορίες αυτές είναι σίγουρα μια καλή αρχή. Ωστόσο, το ΕΕΣ εντόπισε μια σειρά ανησυχητικών κενών στη νομοθεσία, καθώς και προβλήματα στο επίπεδο των ελέγχων και των κυρώσεων.

«Αντί να ξεκαθαρίζουν το τοπίο, οι ετικέτες των τροφίμων συχνά το θολώνουν. Οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με εκατοντάδες διαφορετικά συστήματα, λογότυπους και ισχυρισμούς», δήλωσε η Keit Pentus-Rosimannus, Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδια για τον έλεγχο. «Η δημιουργικότητα των επιχειρήσεων στις συσκευασίες είναι αστείρευτη, και οι κανόνες της ΕΕ δεν προλαβαίνουν να προσαρμοστούν στις εξελίξεις στην αγορά, με αποτέλεσμα περίπου 450 εκατομμύρια Ευρωπαίοι καταναλωτές να βρίσκονται στο έλεος εσκεμμένα ή ακούσια παραπλανητικών μηνυμάτων».

Κενό νομοθεσίας

Η αλήθεια είναι ότι η ανεπάρκεια της ενωσιακής νομοθεσίας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εξαπάτηση των καταναλωτών. Λόγου χάριν, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η χρήση ισχυρισμών διατροφής και υγείας επιτρέπεται ακόμη και σε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή/και αλάτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, όπως οι ενεργειακές μπάρες, να μπορούν να διαφημίζονται ως «υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη». Ομοίως, οι καταναλωτές εκτίθενται ολοένα περισσότερο σε ισχυρισμούς για την υγεία σχετικά με φυτικές ουσίες ή «φυτικά προϊόντα» (όπως «τονώνει» ή «βελτιώνει τις σωματικές επιδόσεις») που δεν υπάγονται σε κάποια ρύθμιση και ενίοτε δεν τεκμηριώνονται από επιστημονικά στοιχεία.

Oρισμένοι καταναλωτές μπορεί ακόμη και να αισθάνονται ότι θίγονται προσωπικά. Άτομα με τροφικές αλλεργίες μπορεί να συναντήσουν προϊόντα με υπερβολικά επιφυλακτική προληπτική επισήμανση αλλεργιογόνων και με αόριστες δηλώσεις, όπως «μπορεί να περιέχει…». Η πρακτική αυτή ουσιαστικά περιορίζει τις επιλογές τους. Το ζήτημα αυτό αφορά ιδιαιτέρως τους χορτοφάγους και τους βίγκαν: η σήμανση των τροφίμων ως κατάλληλων για αυτές τις κατηγορίες καταναλωτών δεν ρυθμίζεται, καθώς δεν υπάρχει ορισμός των εν λόγω προϊόντων σε επίπεδο ΕΕ.

Τα συστήματα διατροφικής επισήμανσης στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, όπως τα Nutri-Score, NutrInform Battery και Keyhole, δεν είναι εναρμονισμένα σε επίπεδο ΕΕ και τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το σύστημα που πρέπει να χρησιμοποιείται. Ωστόσο, η ύπαρξη τυποποιημένων κανόνων θα βοηθούσε τους καταναλωτές τροφίμων να κάνουν υγιεινότερες επιλογές και θα συνέβαλε, ενδεχομένως, στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή. Απεναντίας, η συνύπαρξη τόσο πολλών συστημάτων στις χώρες της ΕΕ, καθένα με τη δική του σημασία και σκοπιμότητα, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή την πρόκληση σύγχυσης στο καταναλωτικό κοινό και όχι την καθοδήγησή του.

Τα προαιρετικά σήματα

Τη σύγχυση έρχεται να επιτείνει ο αυξανόμενος αριθμός προαιρετικών σημάτων, λογότυπων και ισχυρισμών που χρησιμοποιούνται για την προσέλκυση των καταναλωτών. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι «καθαρές» ετικέτες που αφορούν την απουσία συγκεκριμένων στοιχείων (π.χ. «χωρίς αντιβιοτικά») ή μη πιστοποιημένες ιδιότητες (π.χ. «φρέσκο» ή «φυσικό»), αλλά και πολλοί και διάφοροι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί, που ισοδυναμούν με πρακτικές πράσινου ξεπλύματος. Το ΕΕΣ επισημαίνει ότι οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ δυστυχώς δεν αρκούν για να αποτρέψουν τέτοιες πρακτικές.

Πάντως, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, το ΕΕΣ διαπίστωσε ότι η εκπαίδευση των καταναλωτών δεν μοιάζει να αποτελεί προτεραιότητα. Κατά το διάστημα 2021-2025, η ΕΕ διέθεσε 5,5 εκατ. ευρώ περίπου, ποσό πολύ μικρό, για εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων, ενώ οι εκστρατείες των κρατών μελών για την ενημέρωση των καταναλωτών είναι σποραδικές. Λόγου χάριν, η σήμανση της ημερομηνίας, αν και υποχρεωτική, δεν είναι επαρκώς σαφής για τους καταναλωτές, οι οποίοι δυσκολεύονται να αντιληφθούν τη σημασία και τις συνέπειες των ενδείξεων «ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από».

Οι επιχειρήσεις τροφίμων μπορεί επίσης να εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες των συστημάτων ελέγχων και κυρώσεων. Σε γενικές γραμμές, οι έλεγχοι λειτουργούν ικανοποιητικά όσον αφορά τα υποχρεωτικά στοιχεία της επισήμανσης. Αντιθέτως, είναι ελάχιστοι ή ανύπαρκτοι οι έλεγχοι όσον αφορά τις προαιρετικές πληροφορίες, όπως οι ισχυρισμοί διατροφής και υγείας, ή τις διαδικτυακές πωλήσεις τροφίμων, που έχουν αυξηθεί σημαντικά από την εποχή της πανδημίας. Ιδίως οι ιστότοποι εκτός της ΕΕ είναι πρακτικά αδύνατο να υποβληθούν σε ελέγχους. Το ΕΕΣ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση παραβάσεων δεν είναι πάντοτε αποτρεπτικά, αποτελεσματικά ή αναλογικά.

Γενικές πληροφορίες

Στην ΕΕ, η παροχή στους καταναλωτές πληροφοριών για τα τρόφιμα ρυθμίζεται μέσω ενός συνόλου γενικών κανόνων, όπως ο κανονισμός του 2002 για τη γενική νομοθεσία για τα τρόφιμα, ο κανονισμός του 2006 για τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας, και ο κανονισμός του 2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές (κανονισμός ΠΤΚ). Η επισήμανση των τροφίμων διέπεται επίσης σε επίπεδο ΕΕ από ένα σύνολο περισσότερο στοχευμένων κανόνων που καθορίζουν απαιτήσεις για συγκεκριμένα τρόφιμα (π.χ. οίνος, αυγά, μέλι, ελαιόλαδο και τρόφιμα για μικρά παιδιά, κ.λπ.).

Σύμφωνα με τον ενωσιακό ορισμό, ως «ετικέτα» νοείται «οποιαδήποτε σήμανση, εμπορικό σήμα, σήμα, εικόνα ή άλλη περιγραφή, η οποία είναι γραπτή, έντυπη, διάτρητη, σημειωμένη, ανάγλυφη ή αποτυπωμένη ή προσηρτημένη στη συσκευασία ή στον περιέκτη του τροφίμου».

Η ειδική έκθεση 23/2024, με τίτλο «Επισήμανση των τροφίμων στην ΕΕ – Οι καταναλωτές μπορούν να χαθούν στον λαβύρινθο των ετικετών», είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του ΕΕΣ.

  • ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • ·
  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ·
  • ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Live στις 12:45, ΑΕΚ - Προμηθέας Bίκος Cola 52-38 (Ημίχρονο)

All Content

Άρης: Χωρίς Αντετοκούνμπο κόντρα στο Μαρούσι

All Content - BusinessNews.gr

Νέος γύρος αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία - «Ποδαρικό» με DBRS που επεναβεβαίωσε την επενδυντική βαθμίδα ΒΒΒ

All Content - BusinessNews.gr

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία πτώση 6,81% - Σχεδόν μηδενίστηκαν τα κέρδη του 2026

All Content - BusinessNews.gr

Σούπερ μάρκετ: «Ποδαρικό» με τζίρο 1,04 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο – Στα 28 εκατ. ευρώ το online κανάλι

All Content

Τα Rankings των Ermis Awards

All Content

WHY: Ο Μάνος Μοσχονάς αναλαμβάνει καθήκοντα Head of Creative

FleetNews

«Κινούμαι ηλεκτρικά»: Επιπλέον πόροι και παράταση αιτήσεων

FleetNews

Τα 5 σημεία που κάνουν την Ford Mustang Mach-E να ξεχωρίζει

FleetNews

Το BMW Group θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά ανθρωποειδή ρομπότ

All Content

Σημαντικοί αγώνες σήμερα στην επανέναρξη της GBL

All Content

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις του Σαββάτου

All Content - BusinessNews.gr

LAMDA – Εμπορικά κέντρα: Νέο ιστορικό υψηλό στον συνολικό κύκλο εργασιών των καταστημάτων

All Content - BusinessNews.gr

Το ρίσκο του Γιώργου Προκοπίου - Τα πλοία του περνούν τα Στενά του Ορμούζ, όταν όλοι φεύγουν (FT)

All Content - BusinessNews.gr

ΦΑΡΟΣ AI FACTORY: Ανακοινώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας

FleetNews

Η Volvo Cars ξεκινά τη μεγαλύτερη ασύρματη ενημέρωση λογισμικού αυτοκινήτων

FleetNews

Στην Αθήνα το παγκόσμιο συνέδριο εισαγωγέων Renault

CSRΝews.gr

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο «11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας» στη Δράμα

CSRΝews.gr

KPMG: Πάνω από 800 Στελέχη HR διαμόρφωσαν τη συζήτηση για το μέλλον της εργασίας στο 29th HR Symposium

CSRΝews.gr

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Νέα Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2026-2030

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Ισραήλ - Χεζμπολάχ: Θέμα χρόνου η ανακοίνωση μιας εκεχειρίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα και δηλώσεις
Ισραήλ - Χεζμπολάχ: Θέμα χρόνου η ανακοίνωση μιας εκεχειρίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα και δηλώσεις 25/11/2024 - 17:39
Δασμοί: Ο Ντόναλντ Τραμπ βάζει στο στόχαστρο την Κίνα, το Μεξικό και τον Καναδά 26/11/2024 - 07:38
Δασμοί: Ο Ντόναλντ Τραμπ βάζει στο στόχαστρο την Κίνα, το Μεξικό και τον Καναδά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Δίκτυα, οικονομία, ασφάλεια, γεωπολιτική: Η οικονομία του mobile αγγίζει τα 11,3 τρισ. δολάρια
    07/03/2026 - 13:50 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Εκτίναξη των ψηφιακών συναλλαγών με το Δημόσιο το 2025 - το επόμενο βήμα του gov.gr
    07/03/2026 - 13:10 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Χρηματιστήριο: «Αιμορραγία» 10 δισ., λόγω πολέμου - Ποιες μετοχές χάνουν και ποιες «αντιστέκονται»
    07/03/2026 - 12:29 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Σε «αδράνεια» η ναυσιπλοΐα στον Περσικό – Εκτίναξη ναύλων και ασφαλίστρων και ο μηχανισμός προστασίας
    07/03/2026 - 11:45 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ελληνική αμυντική βιομηχανία: Το νέο οικοσύστημα εταιρειών και καινοτομίας και ο ρόλος του Δημοσίου
    07/03/2026 - 11:10 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Νέος γύρος αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία - «Ποδαρικό» με DBRS που επαναβεβαίωσε την επενδυντική βαθμίδα ΒΒΒ
    07/03/2026 - 10:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΡΤ: Καμπάνια της ΕΡΤ2 ΣΠΟΡ για το αφιέρωμά της «Γυναίκα και Αθλητισμός»
    07/03/2026 - 10:14 MEDIA
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    07/03/2026 - 09:00 MEDIA
  • Πετρέλαιο: Τα 95 δολάρια το βαρέλι άγγιξε το Brent - Καμπανάκι κινδύνου από τους αναλυτές
    06/03/2026 - 21:29 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Washington Post: H Μόσχα δίνει στην Τεχεράνη πληροφορίες για να στοχεύει αμερικανικούς στρατιωτικούς στόχους στη Μέση Ανατολή
    06/03/2026 - 21:00 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία πτώση 6,81% - Σχεδόν μηδενίστηκαν τα κέρδη του 2026
    06/03/2026 - 18:17 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • LAMDA – Εμπορικά κέντρα: Νέο ιστορικό υψηλό στον συνολικό κύκλο εργασιών των καταστημάτων
    06/03/2026 - 16:46 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χατζηδάκης: Για πρώτη φορά η Ελλάδα δεν έχει καθόλου ανασφάλιστα οχήματα
    06/03/2026 - 15:31 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Κυβερνητικές πηγές: Ισχυρή η ανάπτυξη το 2025 - τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν παραγωγική ενίσχυση της χώρας
    06/03/2026 - 19:29 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Aegean: Ανακοίνωσε επιπλέον ακυρώσεις πτήσεων από και προς χώρες της Μέσης Ανατολής
    06/03/2026 - 20:26 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Με Μπρίντζες και Χέις το Top -10 της βραδιάς (video)

07/03/2026 - 11:08
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Live στις 12:45, ΑΕΚ - Προμηθέας Bίκος Cola 52-38 (Ημίχρονο)

07/03/2026 - 10:32
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΕΡΤ: Καμπάνια της ΕΡΤ2 ΣΠΟΡ για το αφιέρωμά της «Γυναίκα και Αθλητισμός»

07/03/2026 - 08:07
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Pizza Fan: Μοναδικός χορηγός στην Avant Premiere της ταινίας «Φίλοι για Πάντα»

06/03/2026 - 15:02
CSRΝews.gr
csrnews.gr

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο «11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ κατά της Σχολικής Βίας» στη Δράμα

06/03/2026 - 12:57
CSRΝews.gr
csrnews.gr

KPMG: Πάνω από 800 Στελέχη HR διαμόρφωσαν τη συζήτηση για το μέλλον της εργασίας στο 29th HR Symposium

06/03/2026 - 12:56
FleetNews
fleetnews.gr

«Κινούμαι ηλεκτρικά»: Επιπλέον πόροι και παράταση αιτήσεων

05/03/2026 - 07:47
FleetNews
fleetnews.gr

Τα 5 σημεία που κάνουν την Ford Mustang Mach-E να ξεχωρίζει

05/03/2026 - 06:12
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo