Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Βραζίλια: Ο Λούλα νέος πρόεδρος, επικράτησε με μικρή διαφορά του ακροδεξιού Μπολσονάρου
Newsroom Newsroom
ΚΟΣΜΟΣ
31/10/2022 · 07:08

Βραζίλια: Ο Λούλα νέος πρόεδρος, επικράτησε με μικρή διαφορά του ακροδεξιού Μπολσονάρου

Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα έλαβε το 50,84% των εγκύρων ψήφων, έναντι 49,16% του απερχόμενου προέδρου

Με πολύ μικρή διαφορά, ο Λούλα εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας, κερδίζοντας τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, τον απερχόμενο ακροδεξιό αρχηγό του κράτους, έδειξαν τα αποτελέσματα με σχεδόν το 99% των ψήφων καταμετρημένο.

Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα έλαβε το 50,84% των εγκύρων ψήφων, έναντι 49,16% του απερχόμενου προέδρου, ανέφερε η εθνική εφορευτική επιτροπή, το ανώτατο εκλογοδικείο (TSE). Το αποτέλεσμα είναι πλέον «μαθηματικά» οριστικό, εξήγησε το TSE.

Πρόκειται για τη μικρότερη διαφορά μεταξύ δυο φιναλίστ στις προεδρικές εκλογές στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, μετά το τέλος της στρατιωτικής χούντας (1964-1985).

Η διαφορά ήταν πολύ πιο μικρή από ό,τι προέβλεπαν τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, που ήδη είχαν επικριθεί διότι υποτίμησαν το ποσοστό του κ. Μπολσονάρου πριν από τον πρώτο γύρο.
Ο άλλοτε συνδικαλιστής ηγέτης, 77 ετών, με ζωή αντάξια χολιγουντιανής ταινίας, που μεγάλωσε μέσα στην πείνα στη γενέθλια γη του, το Περναμπούκο (βορειοανατολικά), θα κάνει την επιστροφή του στην προεδρία την 1η Ιανουαρίου 2023.

«Αυτή είναι η σημαντικότερη ημέρα της ζωής μου», είπε χθες το πρωί, καθώς ψήφιζε.

Ο Λούλα εγκατέλειψε την προεδρία με τη δημοτικότητά του στη στρατόσφαιρα (80%) έπειτα από τις δύο πρώτες του θητείες (2003-2010), όμως κατόπιν βίωσε την ατίμωση, περνώντας από τη φυλακή, μετά την καταδίκη του για υπόθεση διαφθοράς, που ακυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο εξαιτίας διαδικαστικών σφαλμάτων.

Μετά τη νίκη του με οριακή διαφορά, ο Λούλα θα χρειαστεί να κυβερνήσει με το κοινοβούλιο να έχει κάνει δεξιά στροφή και θα χρειαστεί να συνάψει συμμαχίες για να μπορέσει να προωθήσει νομοθετικά το πρόγραμμά του.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι ο πρώτος πρόεδρος εν ενεργεία που δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βραζιλία το 1985.
Η αντίδρασή του αναμένεται από πολλούς με αδημονία: αφού επιδιδόταν ακατάπαυστα σε επιθέσεις εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, που κατ’ αυτόν ευνοεί την «απάτη», την Παρασκευή είπε πως «αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους κερδίζει. Αυτή είναι η δημοκρατία», χωρίς να πείθει.

Πολλοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους πως θα δεν αποκλείεται να δουν να επαναλαμβάνεται στη Βραζιλία σκηνικό παρόμοιο με την επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021, μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα δεσμεύτηκε, μετά την νίκη του, πως θα αποκαταστήσει την κοινωνική «ειρήνη» και την «ενότητα» που «έχει ανάγκη» χώρα του, τονίζοντας ότι η Μπραζίλια «επιστρέφει» στη διεθνή σκηνή, δεν θα είναι πια «παρίας».

«Η Βραζιλία κι ο πλανήτης χρειάζονται τον Αμαζόνιο ζωντανό», τόνισε ο κεντροαριστερός ηγέτης στην επινίκια ομιλία του, καθώς ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Μπολσονάρου δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα διότι επί των ημερών του η αποψίλωση του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Δεσμευόμενος πως η βασική του προτεραιότητα θα είναι να πολεμήσει «την πείνα» στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατ. κατοίκους, ο Λούλα ανέφερε πως θα επιδιώξει πιο δίκαιο εμπόριο και όχι συμφωνίες που «καταδικάζουν τη χώρας μας να είναι αιώνιος εξαγωγέας πρώτων υλών».

Ηγέτες χαιρετίζουν τη νίκη του Λούλα

Ηγέτες σε όλο τον κόσμο χαιρέτισαν τη νίκη του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα επί του απερχόμενου ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, που χαρακτηρίστηκαν οι πιο πολωμένες στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Τζο Μπάιντεν

«Απευθύνω τα συγχαρητήριά μου στον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα για την εκλογή του στην προεδρία της Βραζιλίας έπειτα από τις ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές» στη μεγαλύτερη λατινοαμερικάνικη χώρα, ανέφερε ανακοίνωση Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής προεδρίας από τις υπηρεσίες του κ. Μπάιντεν. Στο λακωνικό κείμενο προστίθεται πως ο αμερικανός πρόεδρος «αδημονεί» να «δουλέψει» με τον βραζιλιάνο ομόλογό του, ώστε να «συνεχιστεί η συνεργασία των δυο χωρών μας».

Εμανουέλ Μακρόν

«Μαζί, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές κοινές προκλήσεις και θα ανανεώσουμε τον δεσμό φιλίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας», τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μέσω Twitter μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από την εφορευτική επιτροπή, αναρτώντας το ίδιο μήνυμα στα πορτογαλικά, κρίνοντας πως η νίκη του Λούλα «ανοίγει νέα σελίδα στην ιστορία της Βραζιλίας».

Τζάστιν Τριντό

«Ο λαός της Βραζιλίας μίλησε. Αδημονώ να συνεργαστώ με τον Λούλα για να ενισχύσουμε την εταιρική σχέση των χωρών μας (...) και να προωθήσουμε τις κοινές μας προτεραιότητες - όπως την προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός του Καναδά.

Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ

«Ο Λούλα νίκησε, ευλογημένος ο λαός της Βραζιλίας. Θα υπάρξει ισότητα και ουμανισμός», ήταν το σχόλιο του προέδρου του Μεξικού, επίσης μέσω Twitter.

Άντονι Αλμπανέζι

«Τεράστια συγχαρητήρια στον Λούλα για την τρομερή νίκη του στις βραζιλιάνικες εκλογές. Αδημονώ να συνεργαστώ μαζί σου για την προστασία του παγκόσμιου περιβάλλοντός μας», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ

«Σε αγκαλιάζουμε αδελφέ πρόεδρε Λούλα», ανέφερε απλά ο πρόεδρος της Κούβας.

Γκαμπριέλ Μπόριτς

Παρόμοιος ήταν ο τόνος του προέδρου της Χιλής: «Λούλα. Αγαλλίαση!», συνόψισε.

Γκιγιέρμο Λάσο

«Συγχαίρω τον Λούλα για την εκλογή του (...). Θα συνεχίσουμε να να ενισχύουμε τη φιλία και τη συνεργασία των χωρών μας, για να έλθουν καλύτερες μέρες για τους πολίτες μας. Η περιφέρειά μας συνεχίζει την ολοκλήρωσή της με πλουραλισμό», ανέφερε ο πρόεδρος του Ισημερινού.

Γουστάβο Πέτρο

«Ζήτω ο Λούλα», έγραψε απλά ο πρόεδρος της Κολομβίας, που εξελέγη τον Ιούνιο.

Νικολάς Μαδούρο

«Η δημοκρατία θριάμβευσε στη Βραζιλία. Ζήτω οι λαοί που είναι αποφασισμένοι να ζήσουν ελεύθεροι, κυρίαρχοι και ανεξάρτητοι!», σχολίασε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Λουίς Άρσε

«Συγχαρητήρια αδελφέ Λούλα. Η νίκη σου ενισχύει τη δημοκρατία και την ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής. Είμαστε σίγουροι πως θα οδηγήσεις τον λαό της Βραζιλίας στον δρόμο της ειρήνης, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε ο πρόεδρος της Βολιβίας.

  • ΒΡΑΖΙΛΙΑ
  • ·
  • ΛΟΥΛΑ ΝΤΑ ΣΙΛΒΑ
  • ·
  • ΜΠΟΛΣΟΝΑΡΟΥ
  • ·
  • ΕΚΛΟΓΕΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Ηandelsblatt: Ο κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να δυσκολέψει την άσκηση επιρροής του Πεκίνου στη Γερμανία
Ηandelsblatt: Ο κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να δυσκολέψει την άσκηση επιρροής του Πεκίνου στη Γερμανία 30/10/2022 - 18:51
Ινδία: Κατέρρευσε κρεμαστή γέφυρα, πάνω από 130 νεκροί 31/10/2022 - 07:17
Ινδία: Κατέρρευσε κρεμαστή γέφυρα, πάνω από 130 νεκροί
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Attica Bank: Ξεκινά συζητήσεις με Thrivest Holdings - Σύντομα το νέο Business & Capital plan
    26/01/2023 - 19:54 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Καραμανλής: Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την σύγκριση και επιλέγει τη σύγκρουση
    26/01/2023 - 19:50 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ευρωαγορές: Με θετικό πρόσημο το κλείσιμο της Πέμπτης
    26/01/2023 - 19:45 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Unilever: Πρόγραμμα για πτυχιούχους νέους στην Ελλάδα
    26/01/2023 - 19:35 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Σουηδός πρωθυπουργός: Η πόρτα για το ΝΑΤΟ δεν έχει κλείσει παρά τη διαμάχη με την Τουρκία
    26/01/2023 - 19:31 ΚΟΣΜΟΣ
  • Σωληνουργεία Κορίνθου: Επελέγη από τη Chevron για τον υποθαλάσσιο αγωγό αερίου Tamar
    26/01/2023 - 19:14 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Αίγυπτος: Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τέσσερις τάφους των φαραώ και μια μούμια
    26/01/2023 - 19:09 ΚΟΣΜΟΣ
  • Yποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων - Στο 4,21%, από 4,30%, το δεκαετές
    26/01/2023 - 19:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πιερρακάκης: Συνωμοσιολογία η καταγγελία Ραγκούση ότι πολίτης μολύνθηκε από predator με sms από το emvolio.gov.gr
    26/01/2023 - 19:00 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Tikun Europe: Εγκαίνια της πρώτης μονάδας φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα
    26/01/2023 - 18:54 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • SiNSAY Greece: Ανοίγει το πρώτο της κατάστημα στην Κρήτη
    26/01/2023 - 08:47 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • P&G: Πώς τα κόστη και τo ποιοτικό δυναμικό «κλείδωσαν» το hub στην Ελλάδα - Πενήντα και πλέον προσλήψεις στη διετία
    26/01/2023 - 08:32 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Microsoft: ΄Ερευνα της Kομισιόν για μονοπωλιακές πρακτικές
    25/01/2023 - 20:48 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Συντάξεις: Από σήμερα η αύξηση 7,75% - Παραδείγματα
    26/01/2023 - 09:23 ΕΛΛΑΔΑ
  • EΛΤΑ: Ποιές προκλήσεις της ψηφιακής εποχής έχει να αντιμετωπίσει ο νέος CEO
    26/01/2023 - 09:01 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

Advertising.gr
Advertising.gr

ΣΕΔΕΑ: «Η έρευνα είσαι εσύ - Η συμμετοχή είναι δύναμη»

26/01/2023 - 19:00
AllStar Basket
AllStar Basket

Ο Νεμάνια Νέντοβιτς θα γίνει μπαμπάς (pic)

26/01/2023 - 18:43
AllStar Basket
AllStar Basket

Κάτας: “Από τα πιο δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια στη EuroLeague”

26/01/2023 - 18:06
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Η Deloitte εγκαινιάζει νέα γραφεία στην Πάτρα και δημιουργεί το Βrainzone, ένα Innovation Hub για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων

26/01/2023 - 17:35
Advertising.gr
Advertising.gr

Kaspersky: Πώς το ChatGPT αλλάζει τον κόσμο της κυβερνοασφάλειας

26/01/2023 - 17:25
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Η Epson και ο σχεδιαστής Yuima Nakazato δείχνουν το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον στη μόδα

26/01/2023 - 17:11
FleetNews
FleetNews

O Fabrice Cambolive αναλαμβάνει CEO της Renault

26/01/2023 - 01:10
FleetNews
FleetNews

BMW Group Hellas: νέα ρεκόρ πωλήσεων το 2022

26/01/2023 - 00:58
NEWS
Estetica Magazine

H KERASTASE ΠΑΡΟΥΣΙΆΖΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ SYMBIOSE

25/01/2023 - 10:33
NEWS
Estetica Magazine

ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΤΣΩΝΑΣ, CEO ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ GLYNT- LAGEKON ΚΑΙ FOUNDERΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ NAPOLA

23/01/2023 - 16:32
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2023 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo