Σάββατο, 1 Αυγούστου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Brexit: Δυο σενάρια και μια προθεσμία έδωσαν οι Ευρωπαίοι
Newsroom Newsroom
ΚΟΣΜΟΣ
22/03/2019 · 02:00

Brexit: Δυο σενάρια και μια προθεσμία έδωσαν οι Ευρωπαίοι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των υπολοίπων 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν χθες στη Σύνοδο Κορυφής, σε συμφωνία για «δύο σενάρια» αναβολής του Brexit.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των υπολοίπων 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν χθες στη Σύνοδο Κορυφής, σε συμφωνία για «δύο σενάρια» αναβολής του Brexit.

Οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες ήταν μαραθώνιες, αλλά τελικά απετράπη ο κίνδυνος μη συντεταγμένης αποχώρησης την 29η Μαρτίου -προς το παρόν, τουλάχιστον. Η προθεσμία που ορίστηκε για να αρθεί το αδιέξοδο είναι η 12η Απριλίου.

Η Μέι ζήτησε την Τετάρτη να παραταθεί η διαδικασία του Μπρέξιτ, επιχειρηματολογώντας πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης και της πολιτικής διακήρυξης που τη συνοδεύει από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η συμφωνία, που κλείστηκε το Νοέμβριο, έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές με συντριπτική πλειοψηφία από το βρετανικό κοινοβούλιο και η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν έπεισε τους ευρωπαίους ηγέτες πως θα τα καταφέρει στην τρίτη ψηφοφορία, που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι 27 αποφάσισαν έτσι να προσφέρουν στο Λονδίνο «μια αναβολή ως τις 22 Μαΐου 2019, με την προϋπόθεση ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα», διευκρινίζει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εάν όμως η συμφωνία απορριφθεί για τρίτη φορά, γίνεται σαφές ότι η παράταση της διαδικασίας θα διαρκέσει απλά «ως τη 12η Απριλίου», και επαφίεται στο Λονδίνο «να υποδείξει τα επόμενα βήματα», για να τα εξετάσουν οι Βρυξέλλες.

Στη Βρετανία επαφίεται να αποφασίσει ως τότε εάν θα συμμετάσχει ή όχι στις ευρωεκλογές (23η-26η Μαΐου). Εάν η απάντηση στο ερώτημα είναι αρνητική, «η επιλογή της μακράς παράτασης θα γίνει αυτομάτως αδύνατη», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Ο Τουσκ διαβεβαίωσε πως μέχρι τη 12η Απριλίου, «όλες οι επιλογές θα παραμείνουν ανοιχτές» για το ΗΒ: «αποχώρηση με συμφωνία, αποχώρηση χωρίς συμφωνία, μακρά παράταση ή ανάκληση» του Μπρέξιτ, απαρίθμησε, έπειτα από τις πολύωρες συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης μιας 90λεπτης συζήτησής του με τη Μέι.

«Έχουμε τώρα φθάσει στην ώρα της απόφασης», τόνισε από τη δική της πλευρά η Μέι, που πασχίζει να ξεπεράσει την εξέγερση των σκληρότερων Brexiteers στο κόμμα της. «Θα κάνω κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσω πως θα μπορέσουμε να φύγουμε βάσει συμφωνίας και να πάμε τη χώρα μας μπροστά», πρόσθεσε, διατρανώνοντας: «θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ».

Στην τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες των 27 επαναλαμβάνουν ότι δεν θα υπάρξει ουδεμία επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το διαζύγιο των δύο πλευρών και προειδοποιούν την Τερέζα Μέι πως η όποια δέσμευση κάνει για να κερδίσει ψήφους στη Βουλή των Κοινοτήτων «πρέπει να συμμορφώνεται προς το γράμμα και προς το πνεύμα της Συμφωνίας Αποχώρησης».

Στη Σύνοδο έγινε «μια πολύ τίμια και σημαντική συζήτηση», εκτίμησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, προσθέτοντας πως «θέλαμε να υποστηρίξουμε την Τερέζα Μέι» για να ξεπεράσει τα «προβλήματα» που αντιμετωπίζει, και ότι «πιστεύω πως το εκφράσαμε αυτό».

«Προσφέραμε επιλογές και δώσαμε μια απάντηση στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, αλλά με όρια, τα δικά μας όρια, και με όρους, τους δικούς μας όρους», είπε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε, δεν πρέπει να καθυστερεί στον δρόμο που θέλει να πάρει λόγω της «πολιτικής και δημοκρατικής κρίσης» στο ΗΒ.

Η Μέι ζητούσε παράταση της διαδικασίας ως την 30ή Ιουνίου· αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε εναντίον της καθυστέρησης πέραν της 23ης Μαΐου, διότι αυτό θα ήγειρε «σημαντικούς νομικούς και πολιτικούς κινδύνους».

Το εάν και κατά πόσον η Μέι θα καταφέρει να εγκριθεί εντέλει η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων μένει να αποδειχθεί.

Ο ηγέτης των Εργατικών (της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία), ο Τζέρεμι Κόρμπιν, βρισκόταν επίσης στις Βρυξέλλες χθες σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη στην δική του αντιπρόταση για το Μπρέξιτ, που προβλέπει τη διατήρηση πιο στενής σχέσης με την ΕΕ. Χαρακτήρισε «θετικό» το κλίμα στις συναντήσεις που είχε.

Για τον γάλλο πρόεδρο Μακρόν, «την ευθύνη τώρα την έχει η βρετανική πλευρά». «Στους Βρετανούς επαφίεται να λύσουν τις εσωτερικές τους αντιφάσεις, εμείς δεν έχουμε καμία», πέταξε.

«Η 12η Απριλίου είναι τώρα η νέα 29η Μαρτίου», ήταν το ευφυολόγημα που χρησιμοποίησε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δεν επέτρεψε να γίνει τρίτη ψηφοφορία για τη συμφωνία που έχει απορριφθεί ήδη δύο φορές, επικαλούμενος έναν κανόνα που θεσπίστηκε πριν από τέσσερις αιώνες. Η Μέι θα πρέπει έτσι να πείσει ότι η αναβολή είναι μια «ουσιαστική» μεταβολή.

Στο μεταξύ στη Βρετανία, μια αίτηση που ζητεί από την κυβέρνηση να ακυρώσει το Μπρέξιτ ξεπέρασε τα 2,2 εκατομμύρια υπογραφές, την επομένη της ανάρτησής της στον ιστότοπο του κοινοβουλίου.

«Εξασφαλίσαμε δύο εβδομάδες»

Η Μέι δεν έπεισε τους υπόλοιπους ηγέτες ότι θα καταφέρει να μεταπείσει τους βουλευτές. Η συζήτηση ως προς αυτό «δεν πήγε καλά», αφηγήθηκε ευρωπαίος αξιωματούχος. Οι 27 «συνειδητοποίησαν ότι δεν το πιστεύει ούτε η ίδια. Δεν θέλουν να φανεί σαν να αναγκάζουμε τους Βρετανούς να φύγουν τώρα αμέσως. Αλλά αναζητούν τρόπο να τελειώσει η αγωνία».

Αν και η πολιτική των τελεσιγράφων, η νέα προθεσμία που έδωσαν οι Βρυξέλλες, ενδέχεται να εντάσσεται στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τη Μέι, είναι επίσης σαφές ότι η ανυπομονησία των Ευρωπαίων μεγαλώνει, καθώς έχουν άλλες προτεραιότητες: από το να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση της οικονομίας ως το να ανακόψουν την άνοδο των εθνικισμών.

«Περάσαμε επτά δύσκολες ώρες για να εξασφαλίσουμε δύο εβδομάδες», έκρινε άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος. Αυτό «απλά μας επιτρέπει να πούμε με καθαρή συνείδηση ότι δεν πετάξαμε κάτω τους Βρετανούς μπροστά στο λεωφορείο που ερχόταν», είπε χαρακτηριστικά, αλλά «τη 12η Απριλίου, θα αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και χθες», συμπλήρωσε.

Πηγή: Skai.gr

  • BREXIT
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Εθνική Νεανίδων: Με Σκόπια για το 2/2 στο Ευρωμπάσκετ U18 Β’ Κατηγορίας (21:00, live stream)

All Content

Αντίπαλος του ΠΑΟΚ στο EuroCup o Τίμι Άλεν, που ανακοινώθηκε από τη Μανρέσα

All Content - BusinessNews.gr

Τράπεζες: Ισχυρή κερδοφορία 2,5 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2026

All Content - BusinessNews.gr

Alpha Bank: Στα 497 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του α΄ εξαμήνου

All Content - BusinessNews.gr

Euronext Athens: Καθαρά κέρδη 27 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο – Άλμα 92,8% στα EBITDA

All Content

AI Act και διαφήµιση: Τι αλλάζει από 2 Αυγούστου

All Content

IAB Hellas: Νέα Διοικούσα Επιτροπή και νέο Διοικητικό Συμβούλιο - Πρόεδρος ο Γαληνός Γιαγλής

FleetNews

Ένας χρόνος δυναμικής παρουσίας για Geely και Zeekr στην Ελλάδα

FleetNews

BMW: Προχωρά στην περικοπή 8.000 θέσεων εργασίας

FleetNews

Το Ford Ranger τώρα σε εκδόσεις ντίζελ και PHEV

All Content

Στην Μπεσίκτας ο Ντέιβιντ ΝτεΤζούλιους

All Content

Περιστέρι Betsson: Απέκτησε τον Γκρας Ενγκίντου - Θα αγωνιστεί με τη μορφή δανεισμού στη Δάφνη Δαφνίου

All Content - BusinessNews.gr

Εθνική Τράπεζα: Καθαρά κέρδη 661 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2026

All Content - BusinessNews.gr

Eurobank: Καθαρά κέρδη 776 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2026

All Content - BusinessNews.gr

Dimand: Συμφωνία με ΔΕΔΔΗΕ για πώληση ακινήτου στον Ελαιώνα έναντι 134,7 εκατ. ευρώ

FleetNews

Σε άνοδο η αγορά επαγγελματικών της ΕΕ

FleetNews

Stellantis: Αύξηση εσόδων κατά 13% το β’ τρίμηνο

CSRΝews.gr

Στους «Climate Leaders 2026» για 4η χρονιά η COSMOTE TELEKOM

CSRΝews.gr

Greenvolt Power: Εγκαινίασε γιγαντιαία μονάδα αποθήκευσης ενέργειας 200 MW στην Πολωνία

CSRΝews.gr

Μαζί για το Παιδί: Δωρεά ιατρικού εξοπλισμού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Δονούσας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Τι αναφέρουν οι ηγέτες για το Brexit
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Τι αναφέρουν οι ηγέτες για το Brexit 21/03/2019 - 02:00
Ακάρ: Μας ανήκει το Αιγαίο και η Κύπρος 22/03/2019 - 02:00
Ακάρ: Μας ανήκει το Αιγαίο και η Κύπρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Oυγγαρία: Πιθανή διακοπή της λειτουργίας πυρηνικού σταθμού Paks λόγω χαμηλής στάθμης υδάτων στον Δούναβη
    01/08/2026 - 14:20 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΔΕΗ: Αμετάβλητο το πράσινο τιμολόγιο με πλήρη απορρόφηση της αύξησης πάνω από 18% στη χονδρική
    01/08/2026 - 13:40 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Ο στρατός του Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε εχθρικά drones
    01/08/2026 - 13:22 ΚΟΣΜΟΣ
  • Meteo: Στα 130 χλμ/ώρα έφτασαν οι ριπές ανέμου στην Κάρυστο
    01/08/2026 - 12:56 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τράπεζες: Ισχυρή κερδοφορία 2,5 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2026
    01/08/2026 - 12:39 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Υπ. Υγείας: Μόνιμη εθνική πολιτική το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» έως το 2030 με κάλυψη από τον Προϋπολογισμό
    01/08/2026 - 12:25 ΥΓΕΙΑ
  • Ο "χάρτης" των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 3 έως 7 Αυγούστου
    01/08/2026 - 12:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Βρεφονηπιακοί σταθμοί: 3+1 ερωτήσεις - Τι αλλάζει, ποιοι επωφελούνται
    01/08/2026 - 11:40 ΕΛΛΑΔΑ
  • Στεγαστικό: Τον Αύγουστο «κλείνουν» δύο προγράμματα κατοικίας – Στο 95% η απορρόφηση του προϋπολογισμού
    01/08/2026 - 11:15 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Dimand: Συμφωνία με ΔΕΔΔΗΕ για πώληση ακινήτου στον Ελαιώνα έναντι 134,7 εκατ. ευρώ
    01/08/2026 - 10:59 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Στο «κόκκινο» το Σάββατο Αττική και Εύβοια – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε άλλες οκτώ περιφέρειες
    31/07/2026 - 15:04 ΕΛΛΑΔΑ
  • Φωτιά στη Βοιωτία: Εκκενώνονται Προσήλι και Πόρτο Γερμενό
    31/07/2026 - 15:46 ΕΛΛΑΔΑ
  • Συνάλλαγμα: Το ευρώ υποχωρεί 0,31%, στα 1,1493 δολάρια
    31/07/2026 - 14:55 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Ανθεκτικές οι τράπεζες της Ευρωζώνης στα stress test για γεωπολιτικούς κινδύνους
    31/07/2026 - 15:29 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Στεφάν Μπουζνά (Euronext): Ταχύτερα από το αναμενόμενο η ενσωμάτωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών
    31/07/2026 - 16:42 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Κρόνος BC PLASIS: Πρώτη μεταγραφή η Ζωή Κορρέ (pic)

01/08/2026 - 10:54
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

NBA 2026-27: Οι βασικές πεντάδες των 30 ομάδων

01/08/2026 - 10:28
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Στους «Climate Leaders 2026» για 4η χρονιά η COSMOTE TELEKOM

31/07/2026 - 09:40
FleetNews
fleetnews.gr

Ένας χρόνος δυναμικής παρουσίας για Geely και Zeekr στην Ελλάδα

31/07/2026 - 09:06
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Greenvolt Power: Εγκαινίασε γιγαντιαία μονάδα αποθήκευσης ενέργειας 200 MW στην Πολωνία

31/07/2026 - 08:17
FleetNews
fleetnews.gr

BMW: Προχωρά στην περικοπή 8.000 θέσεων εργασίας

31/07/2026 - 06:09
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Kokoon Loutraki Coast”

28/07/2026 - 12:07
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Aveda I One for All Leave in Elixir

22/07/2026 - 13:20
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo