Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση για τη σημασία της κλινικής έρευνας
Newsroom Newsroom
ΥΓΕΙΑ
23/05/2014 · 03:00

ΣΦΕΕ: Εκδήλωση για τη σημασία της κλινικής έρευνας

Η Κλινική Έρευνα θα δώσει νέα πνοή στη Δημόσια Υγεία και στην Ανάπτυξη.

Το ρόλο της κλινικής έρευνας για το κοινωνικό κράτος αλλά και την οικονομία της χώρας είχε σαν κεντρικό θέμα η εκδήλωση του ΣΦΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κλινικών Μελετών με τίτλο: «Κλινικές Μελέτες στην Ελλάδα: Γιατί δεν επιταχύνουμε;».

Την εκδήλωση την οποία συντόνισε ο Καθηγητής Οικονομικών Υγείας της ΕΣΔΥ, Γιάννης Κυριόπουλος τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης η επίλυση των ζητημάτων τεχνικής φύσεως που στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει καθυστερήσεις στο πλαίσιο των κλινικών μελετών, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης υλοποίησης και επίλυσης των προβλημάτων δεδομένου ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλής ποιότητας επιστημονικό δυναμικό, το οποίο οφείλει να αξιοποιήσει.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Δημήτριος Λιντζέρης αναφερόμενος στις Κλινικές Μελέτες ως εργαλείο επιστημονικής, οικονομικής και ιατρικής ανάπτυξης, απέδωσε στην ελληνική νοοτροπία την ασυνεννοησία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, τονίζοντας ότι λείπει ο τρόπος επίτευξης του αποτελέσματος.

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κα Χριστίνα Παπανικολάου τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Η Ελλάδα διαθέτει όλα τα εχέγγυα και βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή από άποψη ακαδημαϊκής κατάρτισης των ερευνητών της, εμπειρίας των Αρχών και Επιτροπών του ΕΟΦ και της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας στην αξιολόγηση, έγκριση και παρακολούθηση των κλινικών μελετών».

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, στο σύντομο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι: «Η κλινική έρευνα δημιουργεί και προσφέρει εξειδικευμένη απασχόληση, εισάγει και ενσωματώνει στο ελληνικό αναπτυξιακό πρότυπο τη διεθνή τεχνογνωσία. Με τα κατάλληλα οικονομικά, φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα, καθώς και με τη σύνδεση των Πανεπιστημίων με την έρευνα θα έχουμε εντυπωσιακές επιδόσεις. Εντούτοις, η χώρα μας παραμένει μη ανταγωνιστική στο πλαίσιο των πολυεθνικών προγραμμάτων, κυρίως λόγο των καθυστερήσεων στην έναρξη & υλοποίηση των κλινικών μελετών. Πλέον το όραμα για ετήσια έσοδα από επενδύσεις στην κλινική έρευνα της τάξης των 300 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, μοιάζει ουτοπικό. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως το 2013 τα έσοδα δεν αυξήθηκαν σε σχέση με το «φτωχό» σε κλινική έρευνα 2012, ενώ για το 2014 από τα όσα μπορούμε να γνωρίζουμε από πλευράς εγκρίσεων, τα κεφάλαια υπολογίζονται σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα».

Κλείνοντας ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας σε όλους τους φορείς καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε: «Αυτό που απαιτείται είναι η στενή συνεργασία όλων των παραγόντων, ώστε να βρεθούν συναινετικές λύσεις που θα αναδείξουν το δυναμικό της χώρας και θα την καταστήσουν αξιόπιστο Ευρωπαίο εταίρο. Στόχος του ΣΦΕΕ και όλων των φαρμακευτικών εταιριών μελών του είναι η ανάδειξη της χώρας μας σε κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών με διεθνή απήχηση που θα δώσει νέα πνοή και ώθηση τόσο στη Δημόσια Υγεία όσο και την Εθνική Οικονομία».

Η κα Βαρβάρα Μπαρούτσου, Συντονίστρια Επιτροπής Ιατρικών Δ/ντων, ΣΦΕΕ και Ιατρική & Επιστημονική Δ/ντρια SANOFI μιλώντας για την ανάγκη παρακολούθησης της ερευνητικής δραστηριότητας, τόνισε ότι: «Σύγχρονη Κλινική Έρευνα επιστημονικής αιχμής σημαίνει βιοιατρική πρόοδος, μείωση του κόστους και του χρόνου ανάπτυξης νέων φαρμακευτικών παραγόντων, με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα καινοτόμα φάρμακα και να επωφελούνται, χωρίς καθυστερήσεις, από τις νέες θεραπευτικές επιλογές. Ουσιαστικά, νέα πρωτότυπα φάρμακα και νέες θεραπείες μεταφράζουν τις επιστημονικές εξελίξεις σε προαγωγή της δημόσιας υγείας, η οποία αποτελεί απαραίτητο δομικό στοιχείο, της ευημερίας και της κοινωνικής ανάπτυξης με τη συμβολή της επιστημονικής αριστείας των κλινικών ερευνητών».

Στο πλαίσιο της Εκδήλωσης ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της ΕΣΔΥ κ. Κώστας Αθανασάκης παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης κλινικής παρεμβατικής έρευνας των εταιρειών μελών ΣΦΕΕ με θέμα: «Αποτύπωση της κλινικής έρευνας στην Ελλάδα: νέα δεδομένα». Σύμφωνα με τη Μελέτη συγκριτικά με το 2010 υπήρξε σχετική εξομάλυνση της εγκριτικής διαδικασίας σε επίπεδο Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας και σταθερή αναλογία μεταξύ των συμμετεχόντων κέντρων από πλευράς νοσοκομείων του ΕΣΥ και Πανεπιστημιακών. Βάσει των ευρημάτων της μελέτης σε σύγκριση με το 2010 παρατηρείται μια σχετική περιστολή της ερευνητικής δραστηριότητας, όπως προκύπτει από τον περιορισμό του μέσου προϋπολογισμού ανά μελέτη (296.602 € το 2010, 218.555€ το 2012), καθώς και από τον περιορισμό στον μέσο αριθμό ασθενών ανά μελέτη και των συμμετεχόντων ερευνητικών κέντρων ανά μελέτη.

Στην μελέτη συμμετείχε το σύνολο των μελών του ΣΦΕΕ (70 ελληνικές και θυγατρικές πολυεθνικών εταιρίες), από τις οποίες κατά τη διάρκεια του 2012 δραστηριοποιήθηκαν στο πεδίο των κλινικών δοκιμών το 28,57%. Ο αριθμός των εγκεκριμένων παρεμβατικών μελετών των εταιρειών μελών του ΣΦΕΕ για το 2012, παραμένει χαμηλός καθώς καταγράφεται να έχουν λάβει έγκριση μόλις 70 νέες παρεμβατικές κλινικές δοκιμές από την ΕΕΔ. Στο σύνολο οι εγκεκριμένες μελέτες (αρχικές εγκρίσεις) για τη χώρα μας το 2010 εκτιμώνται σε 120 και αντιστοίχως το 2012 ανέρχονταν περί τις 138. Ενώ ο εκτιμώμενος συνολικός αριθμός εγκεκριμένων κλινικών δοκιμών στην χώρα το 2013 υπολογίζεται σε 122 έναντι 138 το 2012, σημειώνοντας μείωση κατά 12%. Ο αριθμός αυτός πιθανότατα δεν αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες της χώρας από πλευράς υποδομών, επιστημονικής επάρκειας και ανθρωπίνου κεφαλαίου καθώς την ίδια περίοδο ο αντίστοιχος αριθμός διενεργούμενων μελετών καταγράφεται υπερτριπλάσιος σε χώρες όπως το Βέλγιο, ενώ ακόμα και σε χώρες με χαμηλότερα επίπεδα τεχνογνωσίας, όπως η Ρουμανία οι έρευνες ξεπερνούσαν την ίδια χρονιά τις 200.

Οι κλινικές δοκιμές αποτελούν “οξυγόνο” για το ανθρώπινο κεφάλαιο και την οικονομία της χώρας καθώς, σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΣΔΥ κάθε φορά που εγκρίνεται μια κλινική δοκιμή “εισάγονται” στην Ελλάδα περίπου 250.000€ και προκαλείται, σύμφωνα με τους δημοσιευμένους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, καθαρή αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας μας, η οποία υπερβαίνει κατά πού τις 500.000€ ανά κλινική δοκιμή. Παρόλα αυτά, φαίνεται (έως το 2012 τουλάχιστον) ότι “δεν επιταχύνουμε”. Με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο και με δεδομένη τη διάθεση των φαρμακευτικών εταιρειών και δηλωμένη την πρόθεση των αρχών να συνδράμουν να επενδύσουν σε έρευνα στην Ελλάδα, η απάντηση στο ερώτημα «Γιατί στην Ελλάδα δεν επιταχύνουμε;» είναι επιτακτική και μείζονος σημασίας για τη χώρα. Η αναζήτηση λύσεων αποτελεί εθνική προτεραιότητα.

  • ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • ·
  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΡΟΥΖΗΣ
  • ·
  • ΣΦΕΕ
  • ·
  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ
  • ·
  • ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ
  • ·
  • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Με block και κλέψιμο στον ΛεΜπρον από τον Γιάννη στο φινάλε οι Μπακς 105-101 τους Λέικερς (vids)

All Content

Οι Θάντερ 117-116 στο Μέμφις από το -21 -Ανοδική πορεία για Γουόριορς, Κλίπερς (vids)

All Content - BusinessNews.gr

Κολιός: Αύξηση τζίρου στα 143 εκατ. και ενίσχυση κερδών – Το 67,5% των πωλήσεων στο εξωτερικό

All Content - BusinessNews.gr

Διαμαντής Μασούτης: Τελικές υπογραφές για την εξαγορά της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός

All Content - BusinessNews.gr

Μειωμένο 6,9% το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας στο 11μηνο του 2025

All Content

Νέα δυναμική διεθνής επένδυση του Θοδωρή Κυριακού στις ΗΠΑ

All Content

Nestlé Ελλάς: Η Ginger Communications αναλαμβάνει το Influencer Marketing και τα Events της Solgar

FleetNews

Toyota – Sumitomo: Συνεργασία για μπαταρίες

FleetNews

Stellantis: Παγκόσμιος Επικεφαλής Παραγωγής

FleetNews

Mercedes-Benz eIntouro: Στην Busworld Europe

All Content

Tα highlights του Αντετοκούνμπο στη νίκη των Μπακς στο L.A. (vid)

All Content

Δεύτεροι οι Σέλτικς 125-117 τους Ράπτορς, oι Σανς 112-107 τους Νικς, ανεβαίνουν οι Σίξερς (vids)

All Content - BusinessNews.gr

Η ΕΕ ενέκρινε την συμφωνία με τη Mercosur

All Content - BusinessNews.gr

Jumbo: Με +7,22% έτρεξαν οι πωλήσεις το 2025 - Πρόταση της διοίκησης για διανομή 0,50 ευρώ ανά μετοχή

All Content - BusinessNews.gr

Νέο δυναμικό άνοιγμα του Θοδωρή Κυριακού στις ΗΠΑ - Επενδύει 30 εκατ. δολάρια στη Semafor

FleetNews

Nissan: Αυτόνομη υπηρεσία μετακίνησης – Πιλοτικό πρόγραμμα στη Γιοκοχάμα

FleetNews

Στα σκαριά Κινεζική παραγωγή στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

ΕΑΤ: Δωρεάν ψηφιακό εργαλείο για τις ελληνικές ΜμΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους

CSRΝews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Νέος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων από το Youth Empowered

CSRΝews.gr

Stoiximan: Ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος “Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν” με νέες δράσεις και συνεργασίες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

BOEHRINGER INGELHEIM ΕΛΛΑΣ ΑE: Αυξημένες κατά 22% οι πωλήσεις το 2013
BOEHRINGER INGELHEIM ΕΛΛΑΣ ΑE: Αυξημένες κατά 22% οι πωλήσεις το 2013 23/05/2014 - 03:00
Βραβείο «Αύξησης Απασχόλησης» για την ELPEN 23/05/2014 - 03:00
Βραβείο «Αύξησης Απασχόλησης» για την ELPEN

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Απαγορευτικά και ματαιώσεις σε βασικές ακτοπλοϊκές γραμμές λόγω ισχυρών ανέμων
    10/01/2026 - 10:29 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    10/01/2026 - 09:00 MEDIA
  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    10/01/2026 - 05:20 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ιράν: Ο Ιρανός ΥΠΕΞ κατηγόρησε ΗΠΑ και Ισραήλ για ανάμειξη στις διαδηλώσεις
    09/01/2026 - 21:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Καμία απόφαση ακόμη για τους δασμούς Τραμπ
    09/01/2026 - 20:30 ΚΟΣΜΟΣ
  • Νίκη Κεραμέως: Όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης προστατεύονται από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
    09/01/2026 - 20:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Λάρισα: Αποχώρησαν οι αγρότες από τις σήραγγες στα Τέμπη
    09/01/2026 - 19:30 ΕΛΛΑΔΑ
  • Υπουργείο Ανάπτυξης: Προστασία ελληνικών προϊόντων και ευκαιρίες για νέες εξαγωγές με τη συμφωνία Ε.Ε.-Mercosur  
    09/01/2026 - 18:59 ΕΛΛΑΔΑ
  • Βουλή: Eγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων
    09/01/2026 - 18:45 ΕΛΛΑΔΑ
  • Κοινωνία της Πληροφορίας: Εκσυγχρονισμός του δημοσιονομικού συστήματος μέσω του νέου govERP
    09/01/2026 - 18:36 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Η ΕΕ ενέκρινε την συμφωνία με τη Mercosur
    09/01/2026 - 14:07 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Κολιός: Αύξηση τζίρου στα 143 εκατ. και ενίσχυση κερδών – Το 67,5% των πωλήσεων στο εξωτερικό
    09/01/2026 - 13:03 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Απεργία 48 ωρών στα ταξί – Η ανακοίνωση του ΣΑΤΑ
    09/01/2026 - 12:27 ΕΛΛΑΔΑ
  • Μειωμένο 6,9% το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας στο 11μηνο του 2025
    09/01/2026 - 13:38 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μετρό: Εργασίες στο τμήμα «Συγγρού Φιξ - Άγιος Ιωάννης»- Ποιες μέρες και ώρες θα κλείνουν οι παραπάνω σταθμοί
    09/01/2026 - 11:06 ΕΛΛΑΔΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Δεύτεροι οι Σέλτικς 125-117 τους Ράπτορς, oι Σανς 112-107 τους Νικς, ανεβαίνουν οι Σίξερς (vids)

10/01/2026 - 07:37
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Tα highlights του Αντετοκούνμπο στη νίκη των Μπακς στο L.A. (vid)

10/01/2026 - 07:24
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

«The Actor Awards 2026»: 11 υποψηφιότητες για ταινίες και σειρές που θα προβληθούν αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema

09/01/2026 - 13:39
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Grok: Απενεργοποίησε για τους χρήστες χωρίς συνδρομή την λειτουργία της δημιουργίας εικόνων

09/01/2026 - 13:10
FleetNews
fleetnews.gr

ΕΕ: Στο +1,4 οι ταξινομήσεις το ενδεκάμηνο – Αυξάνεται το μερίδιο των Κινέζων

09/01/2026 - 07:48
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΟΛΥΜΠΟΣ: Στηρίζει τη δράση «Μια Μπάλα για Όλους» – Μαθαίνουμε να Παίζουμε Ζώντας Μαζί

08/01/2026 - 14:51
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Lavipharm: Ανάμεσα στους κορυφαίους εργοδότες με την πιστοποίηση Great Place To Work

08/01/2026 - 14:43
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Artego Hellas”

08/01/2026 - 13:10
FleetNews
fleetnews.gr

Ιστορικό ορόσημο για την BYD με 15 εκατ. οχήματα Νέας Ενέργειας

08/01/2026 - 06:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’MIEL – Curated Second Hand & New Drops”

07/01/2026 - 16:33
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo