Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Μνήμη από κρύσταλλο: H επιστημονική φαντασία γίνεται πραγματικότητα από Microsoft και WB
Newsroom Newsroom
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
12/12/2019 · 19:28

Μνήμη από κρύσταλλο: H επιστημονική φαντασία γίνεται πραγματικότητα από Microsoft και WB

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Project Silica”, μια ερευνητική προσπάθεια της Microsoft που βασίζεται σε πρόσφατες ανακαλύψεις στο χώρο των οπτικών μέσων υπερταχέων λέιζερ σε συνδυασμό με τεχνητή νοημοσύνη, κατάφεραν να αποθηκεύσουν δεδομένα σε ένα κομμάτι κρυσταλλικού γυαλιού
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google


Όταν το 1938 οι Jerry Siegel και Joe Shuster δημιουργήσαν τον χαρακτήρα του Superman, περιγράφοντάς τον ως έναν εξωγήινο προερχόμενο από έναν εξαιρετικά προηγμένο πλανήτη όπου οι υπολογιστές αποτελούνταν από κρυστάλλους και ολόκληρη η ιστορία ενός πλανήτη «χωρούσε» σε κομμάτι μια κρυσταλλική δομή, κανένας από τους δύο δεν θα μπορούσε να πιστέψει μια τέτοια φαντασίωση θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Ούτε καν το 1978, όπου οι υπολογιστές είχαν ήδη αρχίσει δειλά-δειλά να κερδίζουν την αναγνώριση και την δημοφιλία που θα αποκτούσαν στις δεκαετίες που θα ακολουθούσαν, τέτοιες ιδέες αποτελούσαν ακόμα εμπνεύσεις για συγγραφείς κόμικς και μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας. Τελικά όμως, η πραγματικότητα θα ερχόταν για να επιβεβαιώσει τα όνειρα εκείνων των οραματιστών.

Πριν από ένα μήνα περίπου, οι ειδικοί των εργαστηρίων έρευνας της Microsoft έκαναν μια συνταρακτική ανακοίνωση: στο πλαίσιο του προγράμματος “Project Silica”, (μια ερευνητική προσπάθεια της Microsoft που βασίζεται σε πρόσφατες ανακαλύψεις στο χώρο των οπτικών μέσων υπερταχέων λέιζερ σε συνδυασμό με τεχνητή νοημοσύνη), κατάφεραν να αποθηκεύσουν δεδομένα σε ένα κομμάτι κρυσταλλικού γυαλιού.
Χρησιμοποιώντας τα προαναφερθέντα λέιζερ οι επιστήμονες του Project Silica κατάφεραν να κωδικοποιήσουν τα δεδομένα σε γυαλί, δημιουργώντας τρισδιάστατες εγχαράξεις και παραμορφώσεις, σε διάφορά βάθη και υπό διαφορετικές γωνίες στο εσωτερικό ενός κομματιού γυαλιού, διαστάσεων 75Χ75 χιλιοστών και πάχους μόλις 2 χιλιοστών! Ειδικοί αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης «διαβάζουν» τα αποθηκευμένα δεδομένα, αποκωδικοποιώντας εικόνες και σχέδια/σχήματα που δημιουργούνται καθώς μια ακτίνα πολωμένου φωτός διαπερνά το κομμάτι γυαλιού που δεν ξεπερνάει σε μέγεθος ένα σουβέρ! Και τι επέλεξαν οι ερευνητές της Microsoft να αποθηκεύσουν σε αυτό το πολύτιμο, πρωτοεμφανιζόμενο νέο μέσο αποθήκευσης; Μα φυσικά, την πρώτη blockbuster ταινία του Hollywood που έκανε αναφορές σε παρόμοια τεχνολογία και ενδεχομένως αποτέλεσε την έμπνευση: την κλασσική ταινία Superman, του 1978!

Το σκληρό γυαλί με βάση το πυρίτιο (quartz) είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στη βύθιση σε νερό, έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, παραμόρφωση από έκθεση σε μικροκύματα και μαγνητική ακτινοβολία, αλλά και την χάραξη! Γενικά, φαίνεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει ιδανικά περιβαλλοντικούς κινδύνους, γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες της Microsoft το κάνει ιδανικό για την διατήρηση πολύτιμων ιστορικών αρχείων και πολιτιστικών θησαυρών που συνήθως επηρεάζονται από τέτοιους παράγοντες.

Η επιτυχής εγγραφή αλλά και αναπαραγωγή δεδομένων από αυτό το κομμάτι γυαλί λειτούργησε ως «απόδειξη έννοιας» για το σύνολο του Project Silica. Όπως δηλώνει ο Marc Russinovich, Chief Technology Officer του Azure, η εφαρμογή της Microsoft που θα κερδίσει τα μέγιστα από αυτή την ανακάλυψη, : «Το να αποθηκεύσουμε την ταινία Superman σε γυαλί και να καταφέρουμε να την αναπαράγουμε επιτυχώς ήταν ένα σημαντικό ορόσημο για εμάς. Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουμε απαντήσεις για κάθε ερώτημα, αλλά πλέον φαίνεται ότι είμαστε στην φάση του πειραματισμού και της βελτίωσης, αντί απλά να αναρωτιόμαστε “μπορούμε να το κάνουμε;”».

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη έγινε σε συνεργασία με τα στούντιο της Warner Bros, που ανέκαθεν αναζητούσαν νέες τεχνολογίες για να αποθηκεύσουν με ασφάλεια την εκτενή και ιστορική τους «βιβλιοθήκη» ταινιών, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται η “Casablanka” αλλά και χιλιάδες άλλων αρχείων από ραδιόφωνο, κινηματογράφο, θέατρο, τηλεόραση και δεκάδες μέσα. Για χρόνια αναζητούσαν μια νέα τεχνολογία η οποία θα αντιστεκόταν στο πέρασμα του χρόνου αλλά και τις αντίξοες περιβαλλοντικές, όπως και πιθανούς απρόβλεπτους παράγοντες όπως ηλιακές καταιγίδες, χωρίς να απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες αποθήκευσης. Εξού και μόλις έμαθαν ότι η Microsoft ανέπτυσσε μια τέτοια τεχνολογία, όπως είπε και η Chief Technology Officer της Warner Bros, Vicky Colf: “Ήταν σαν φάρος στο σκοτάδι για εμάς, μόλις πληροφορηθήκαμε ότι η Microsoft είχε αναπτύξει τέτοια τεχνολογία, θέλαμε να βοηθήσουμε να αποδειχθεί!».

Η ανακάλυψη αυτή είναι μιας στρατηγικής σημασίας εξέλιξης καθώς μπορεί να σημάνει το τέλος των ακριβών, αλλά και όχι 100% εγγυημένων, μέσων αποθήκευσης πληροφοριών. Οι ποσότητες πληροφοριών που καλείται να αποθηκεύσει η ανθρωπότητα είναι αστρονομικές, ενώ οι μέχρι τώρα διαθέσιμες τεχνολογίες είναι περιοριστικές καθώς έχουν ορισμένη διάρκεια ζωής και μπορεί να υποστούν βλάβες από εξωτερικούς παράγοντες. Οι σκληροί δίσκοι συνήθως απαιτούν αντικατάσταση σε βάθος χρόνου πενταετίας, οι μαγνητικές ταινίες σε 7 χρόνια και η συνεχής εξέλιξη των μέσων κάνει την αναβάθμιση τους μια μόνιμη, καθώς και ακριβή, υπόθεση.
Με την αποθήκευση σε γυαλί το κόστος αποθήκευσης δεδομένων μπορεί να μειωθεί δραστικά, καθώς τα λέιζερ που εγγράφουν την πληροφορία δεν την αποτυπώνουν απλά σε μια επιφάνεια, αλλά την εγγράφουν απευθείας στη δομή του γυαλιού, αλλάζοντάς την και επιτρέποντας έτσι στο γυαλί αυτό να τη διατηρήσει για αιώνες αναλλοίωτη. Επιπλέον, η αποθήκευση σε γυαλί θα μειώσει το περιβαλλοντικό κόστος του data storage καθώς το γυαλί δεν απαιτεί συγκεκριμένες θερμοκρασίες για την αποθήκευσή του, όπως συμβαίνει επί του παρόντος με τις μαζικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης δεδομένων, ούτε χρειάζεται να απορροφά την υγρασία από την ατμόσφαιρα ώστε να τις διατηρεί αναλλοίωτες.

Το συγκεκριμένο project της Microsoft δεν απευθύνεται ακόμα στο ευρύ κοινό: «Δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αντικείμενα για το σπίτι ή κάτι για να αναπαράγουμε ταινίες. Δημιουργούμε αποθηκευτικές λύσεις που θα λειτουργούν σε επίπεδο cloud, ώστε να εξαλείψουμε τον ακριβό κύκλο της μετακόμισης και επανεγγραφής των δεδομένων σε κάθε νέα γενιά. Θέλουμε κάτι το οποίο θα μπορούμε να αφήσουμε στο ράφι για 50, 100 ή και 1000 χρόνια και να το ξεχάσουμε μέχρι να το ξαναχρειαστούμε.» δήλωσε ο Ant Rowstron, συνεργάτης και αναπληρωτής διευθυντής του Microsoft Research Cambridge στην Αγγλία, που συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο του Southampton για την ανάπτυξη του Project Silica.

Ο Ray Bradury, γνωστός Αμερικανός σεναριογράφος και συγγραφέας, είχε πει κάποτε: «Η επιστημονική φαντασία είναι κάθε ιδέα που δημιουργείτε στο κεφάλι μας και δεν υφίσταται ακόμα, αλλά σύντομα θα δημιουργηθεί και θα αλλάξει τα πάντα… Πρόκειται πάντα για την τέχνη του πιθανού, ποτέ του απίθανου.». Η Microsoft φαίνεται να είναι αφοσιωμένη σε αυτή την «τέχνη» και να κάνει συνεχώς βήματα προς την δημιουργία «αριστουργημάτων του πιθανού».

  • MICROSOFT
  • ·
  • WARNER BROS
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Έρχεται την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου το νέο τεύχος του AllStar Basket

All Content

Παναθηναϊκός AKTOR: Μάχη απόψε με τη Ρεάλ του 19-0 στη Μαδρίτη

All Content - BusinessNews.gr

Βενέτης: Στα 80,3 εκατ. ευρώ ο τζίρος – Τι «μπάλα παίζει» με τον Ηρακλή

All Content - BusinessNews.gr

Coca-Cola HBC: Ενισχύει τις επιδόσεις της και προχωρά το deal στην Αφρική – Ισχυρή άνοδος σε όλες τις αγορές

All Content - BusinessNews.gr

Hellenic Properties: Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ με αιχμή γραφεία, ξενοδοχεία και κατοικίες

All Content

Ειρήνη Πάσχου, Client Partner της KINESSO: Τα data στην καρδιά της στρατηγικής

All Content

nrg-HΡΩΝ: Spec για την νέα εποχή

FleetNews

Οι τρεις κορυφαίες υποψηφιότητες για το Fleet Europe Hall of Fame 2026

FleetNews

Άνοιξε τις πύλες της η Auto Athina 2026

FleetNews

B03X – B05: Διπλή, ηλεκτρική επίθεση από τη Leapmotor

All Content

Άρης: Ντέρμπι πρωτιάς με Χάποελ Ιερουσαλήμ στο Βελιγράδι

All Content

ΑΕΚ: Νέα αρχή στην Ουγγαρία κόντρα στη Σομπατέλι

All Content - BusinessNews.gr

Elikonos Capital: Μόνιμη παρουσία στη Θεσσαλονίκη - Διευρύνει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό του

All Content - BusinessNews.gr

Τα 18 εκατ. του Κωνσταντακόπουλου, η Alveo του Βαρβιτσιώτη και ο διαγωνισμός των 3,63 εκατ. ευρώ για το Τατόι

All Content - BusinessNews.gr

Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα της ΔΕΘ: Μειώσεις φόρων, ενισχύσεις και νέος επενδυτικός λογαριασμός για παιδιά

FleetNews

Η Ολυμπία Οδός περνά στην εποχή του υδρογόνου

FleetNews

Νέα BMW Σειρά 3 με «αέρα» Neue Klasse

CSRΝews.gr

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Καμπάνια ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού

CSRΝews.gr

20ή Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα: Μήνυχα ζωής και πρόληψης από 1.000 εθελοντές

CSRΝews.gr

Δόμνα Μιχαηλίδου: Η ίση αμοιβή γίνεται πράξη με νέα εργαλεία μισθολογικής διαφάνειας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Η Epson στο πλευρό της επιχειρηματικότητας
Η Epson στο πλευρό της επιχειρηματικότητας 12/12/2019 - 19:17
Πιερρακάκης: Η Beyond 4.0 μπορεί να γίνει έκθεση σταθμός για τη νοτιοανατολική Ευρώπη 12/12/2019 - 19:56
Πιερρακάκης: Η Beyond 4.0 μπορεί να γίνει έκθεση σταθμός για τη νοτιοανατολική Ευρώπη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Apple και Alibaba ενώνουν δυνάμεις στο ΑΙ
    04/11/2026 - 12:27 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα αποκτά συστηματικά μεγαλύτερο διπλωματικό κεφάλαιο
    04/11/2026 - 12:23 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • FedHATTA: Διαθέσιμη στο κοινό η ψηφιακή πλατφόρμα αναζήτησης οργανωμένων ταξιδιών, TravelScanner24
    04/11/2026 - 12:19 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Στο 5,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - Στο 4% στην Ευρωζώνη
    04/11/2026 - 12:14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Π. Μαρινάκης: Οι ΗΠΑ αποτελούν στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας
    04/11/2026 - 12:11 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ισραήλ: Καταγγελίες για εκλογική νοθεία
    04/11/2026 - 12:07 ΚΟΣΜΟΣ
  • H Quest δρομολογεί την είσοδο της Uni Systems στο Euronext Athens
    04/11/2026 - 12:06 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Λίνα Μενδώνη: Συναντήσεις εργασίας με τους Πρέσβεις της Αιγύπτου και της Βραζιλίας
    04/11/2026 - 12:04 ΕΛΛΑΔΑ
  • Μίλαν: Επικείμενη συμφωνία με την Adidas για 500 εκατομμύρια ευρώ από το 2028
    04/11/2026 - 11:52 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • Αγροτικό πετρέλαιο χωρίς ΕΦΚ: Όλες οι απαντήσεις για το myDiesel
    04/11/2026 - 11:43 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • CrediaBank: Απόκτηση χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων αξίας 37,4 εκατ. ευρώ από την Cepal
    03/11/2026 - 17:43 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Πιερρακάκης: Σταθερό επιτόκιο 3% για ευάλωτους και επιλέξιμους οφειλέτες – Δεκαπλασιάζονται τα πρόστιμα στους servicers
    03/11/2026 - 15:40 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Τα 18 εκατ. του Κωνσταντακόπουλου, η Alveo του Βαρβιτσιώτη και ο διαγωνισμός των 3,63 εκατ. ευρώ για το Τατόι
    03/11/2026 - 14:20 WHISPERER
  • Naval Group: Παρουσιάζει νέες λύσεις ναυτικού πολέμου στην Euronaval 2026 - Οι φρεγάτες Belharra στην έκθεση
    03/11/2026 - 19:21 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Όμιλος Qualco: Ο Διονύσης Μαντάς νέος Chief Public Sector Officer
    03/11/2026 - 13:17 ΠΡΟΣΩΠΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΕΡΤ: Αποκλειστική τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη του 43ου Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνας

04/11/2026 - 10:07
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Κλειστό «spec» για το IQOS

04/11/2026 - 10:00
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Παναθηναϊκός AKTOR: Μάχη απόψε με τη Ρεάλ του 19-0 στη Μαδρίτη

04/11/2026 - 09:25
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Καμπάνια ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού

04/11/2026 - 09:13
CSRΝews.gr
csrnews.gr

20ή Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα: Μήνυχα ζωής και πρόληψης από 1.000 εθελοντές

04/11/2026 - 09:12
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

ΑΕΚ: Νέα αρχή στην Ουγγαρία κόντρα στη Σομπατέλι

04/11/2026 - 09:02
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Artego Hellas by “KEAN Hair Professional”

30/10/2026 - 07:04
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’AI Film Festival Athens”

30/10/2026 - 06:51
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo