Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΕΔΙΠΤ: Ανάγκη στήριξης του περιοδικού Τύπου λόγω κορονοϊού
Newsroom Newsroom
MEDIA
19/03/2020 · 15:22

ΕΔΙΠΤ: Ανάγκη στήριξης του περιοδικού Τύπου λόγω κορονοϊού

Την ανάγκη στήριξης του Περιοδικού Τύπου και την ένταξή του σε καθεστώς αργίας, ομοίως με άλλες επιχειρήσεις λόγω κορονοϊού, ζητά με επιστολή της σε αρμόδιους φορείς η ΕΔΙΠΤ.

Στην επιστολή της προς τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς, η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, ενημερώνει για τα ακόλουθα:

Μετά τις έκτακτες εξελίξεις εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού COCID-19, το Δ.Σ. μετά από έκτακτη τηλεσυνεδρίαση, απέστειλε επείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ & Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στυλιανό Πέτσα με θέμα “Στήριξη του Περιοδικού Τύπου στην δυσμενή συγκυρία του κορονοϊού”

Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η έκδοση και διανομή εφημερίδων και περιοδικών σε πολλές περιπτώσεις καθίσταται ανέφικτη, αν και συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, λόγω αναστολής λειτουργίας ή υπολειτουργίας συναφών επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον κλάδο, π.χ. πρακτορεία ειδήσεων, φωτογραφικά πρακτορεία, τυπογραφεία, ΕΛΤΑ κ.α. και καλούμε τους υπευθύνους να εντάξουν τους σχετικούς ΚΑΔ στη λίστα των κατηγοριών που βρίσκονται σε καθεστώς αργίας και που πλήττονται και αυτοί από το κλείσιμο τους και είναι ΚΑΔ: 58.13 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ, 58.14 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ και 58.19 ΛΟΙΠΕΣ ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Αγαπητοί κύριοι Υπουργοί,

Η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) είναι η δεύτερη αρχαιότερη δημοσιογραφική-εκδοτική οργάνωση στην Ελλάδα, που εκπροσωπεί 220 περίπου Εκδοτικές-Δημοσιογραφικές Επιχειρήσεις, με αναγνωστικό κοινό που υπερβαίνει τους 2.000.000 αναγνώστες και πολλούς εργαζομένους, οι οποίες εκδίδουν:

1) Περιφερειακές - Τοπικές Εφημερίδες (Εβδομαδιαίες, 15νθήμερες & μηνιαίες), που είναι στην πρώτη γραμμή της τοπικής ενημέρωσης

2) Κλαδικά - Επαγγελματικά Έντυπα, που καλύπτουν τους μεγαλύτερους κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας.

Η κρίση που έχει ξεσπάσει λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού θα αποβεί καταστροφική για πολλές Περιφερειακές και Τοπικές εφημερίδες, αλλά και αρκετά κλαδικά έντυπα, που με πολύ κόπο τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να επιβιώσουν για να στηρίξουν τον τόπο ή τον κλάδο τους.

Οι εκδοτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Περιοδικού Τύπου, έχουν ξεκινήσει, ήδη, να αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας, καθώς αν και συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, απασχολώντας σημαντικό αριθμό εργαζομένων και δραστηριοποιούμενες και στο πεδίο της online ενημέρωσης (sites), βλέπουν τα έσοδα τους από την διαφήμιση και τις πωλήσεις των εντύπων τους να είναι πλέον μηδενικά, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19. Ειδικά, μάλιστα, στην περίπτωση των επιχειρηματικών-κλαδικών εντύπων η κατάσταση είναι δραματική καθώς, στην ουσία, οι επιχειρήσεις της ελληνικής αγοράς, που αποτελούν τους αναγνώστες/συνδρομητές τους, αλλά και τους διαφημιζόμενούς τους, στην ουσία υπολειτουργούν, έχοντας αναστείλει κάθε διαφημιστική δραστηριότητα μαζί με οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική κίνηση.

Παράλληλα, όμως, η έκδοση και διανομή εφημερίδων και περιοδικών σε πολλές περιπτώσεις καθίσταται ανέφικτη, λόγω αναστολής λειτουργίας ή υπολειτουργίας συναφών επαγγελμάτων που σχετίζονται με τον κλάδο, π.χ. πρακτορεία ειδήσεων, φωτογραφικά πρακτορεία, τυπογραφεία, ΕΛΤΑ κ.α. Ήδη αρκετά έντυπα ανέστειλαν την έκδοσή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις περαιτέρω υποχρεώσεις των.

Όλα αυτά όμως συντελούνται σε μια περίοδο κατά την οποία ο Περιοδικός και Περιφερειακός Τύπος, που εκπροσωπεί η ΕΔΙΠΤ, δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται απανωτά πλήγματα, τόσο με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τον άδικο αποκλεισμό από το Μητρώο Περιφερειακού Τύπου, την κατάργηση της μικρής επιδότησης για την ταχυδρομική διακίνηση, την αλματώδη αύξηση των τιμών των ΕΛΤΑ, που φτάνει το 67%, αλλά και την άδικη επιβολή της ειδικής εισφοράς του 2% επί του ετήσιου κύκλου των εργασιών των επιχειρήσεών μας υπέρ ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς ωστόσο να ληφθεί καμία μέριμνα για μέτρα αντιστάθμισης των απωλειών των δικών μας εκδοτικών επιχειρήσεων, όπως συνέβη για τους ιδιοκτήτες άλλων Μ.Μ.Ε.. Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατα ψηφίσατε στη Βουλή μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων μέσω ειδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης, αποκλείοντας παντελώς τις 15νθήμερες & μηνιαίες περιφερειακές εφημερίδες, καθώς και το σύνολο του Περιοδικού Τύπου της χώρας.

Δεδομένης, λοιπόν, της υφιστάμενης κατάστασης εύκολα καταλαβαίνει κανείς το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας, που, ήδη, αντιμετωπίζει ο κλάδος του Περιοδικού Τύπου και το οποίο αναμένεται να οξυνθεί στο επόμενο διάστημα.

Ως εκ τούτου, καλούμε τους υπευθύνους να εντάξουν τους παρακάτω ΚΑΔ στη λίστα των κατηγοριών που βρίσκονται σε καθεστώς αργίας και που πλήττονται και αυτοί από το κλείσιμο τους και είναι ΚΑΔ: 58.13 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ, 58.14 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ και 58.19 ΛΟΙΠΕΣ ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

Παράλληλα, προτείνουμε να εγκρίνετε άμεσα μια οικονομική ενίσχυση μέσω κρατικής διαφήμισης για τα μέλη της ΕΔΙΠΤ (δεκαπενθήμερες και μηνιαίες περιφερειακές εφημερίδες και κλαδικά περιοδικά), τα οποία σημειωτέον τα τελευταία χρόνια αποκλείονται εντελώς από την ενγένει κρατική διαφήμιση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους σας ζητάμε να μεριμνήσετε άμεσα, καθώς, εάν δεν υπάρξει ταχεία αντίδραση, η επιβίωση του κλάδου αναμένεται να απειληθεί σοβαρά με εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για πλήθος επιχειρήσεων με μακρά διαδρομή, οι οποίες απασχολούν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Επίσης, αναμφίβολα, το πλήγμα για την πολυφωνία και τον πλουραλισμό στην ενημέρωση θα είναι μη αναστρέψιμο.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Μιχάλης Σαββάκης Πέννυ Καλύβα

  • ΕΔΙΠΤ
  • ·
  • ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Nova: «Μένουμε Σπίτι, Μένουμε Παρέα»
Nova: «Μένουμε Σπίτι, Μένουμε Παρέα» 19/03/2020 - 10:27
H WIND στηρίζει το #DigitalSolidarityGR δίνοντας δωρεάν επικοινωνία στους συνδρομητές της 19/03/2020 - 17:15
H WIND στηρίζει το #DigitalSolidarityGR δίνοντας δωρεάν επικοινωνία στους συνδρομητές της
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Διφορούμενα μηνύματα από λιανεμπόριο το Νοέμβριο
    31/01/2023 - 12:06 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • ACEA: Η Ελλάδα, η μόνη χώρα της ΕΕ με μείωση πάνω από 50% των θανατηφόρων τροχαίων το 2020
    31/01/2023 - 12:02 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Μασούτης: Skroutz Point σε 18 καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
    31/01/2023 - 11:54 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Γαλλία: Σε απεργιακό κλοιό και πάλι όλη η χώρα, κατά του σχεδίου για το συνταξιοδοτικό
    31/01/2023 - 11:48 ΚΟΣΜΟΣ
  • Globalsat - Teleunicom: Νέα συνεργασία με την ελβετική Logitech στην Ελλάδα
    31/01/2023 - 11:39 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Qatargate: Υπέρ της άρσης ασυλίας των Ταραμπέλα και Κοτσολίνο η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου
    31/01/2023 - 11:35 ΚΟΣΜΟΣ
  • Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του F - 4
    31/01/2023 - 11:31 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τον Φεβρουάριο το φεστιβάλ Ιαπωνικού κινηματογράφου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
    31/01/2023 - 11:29 LIFESTYLE
  • NBG Securities: Χωρίζει στα δύο το 2023 στις προβλέψεις για τις ελληνικές μετοχές, λόγω εκλογών
    31/01/2023 - 11:16 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Lidl Hellas: Τί είναι η ''συνειδητή'' διατροφή που προωθεί μέσα από τα καταστήματά της
    31/01/2023 - 11:12 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Αύξηση 9,6% των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών - Παραδείγματα
    30/01/2023 - 18:35 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΔΥΤΕ: Έναρξη Κόμβου Καινοτομίας «GR digiGOV-innoHUB» για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση
    30/01/2023 - 15:02 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Fitch: Αναβάθμισε Εθνική, Eurobank και Alpha Bank
    30/01/2023 - 19:47 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος σε ευρωζώνη και Ελλάδα
    30/01/2023 - 14:03 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΚΤ: Δεδομένη η αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% (50 μ.β.)
    30/01/2023 - 17:43 ΚΟΣΜΟΣ

Direction Business Network

Advertising.gr
Advertising.gr

Lidl: Σειρά μέτρων για την υποστήριξη της συνειδητής διατροφής

31/01/2023 - 13:20
Advertising.gr
Advertising.gr

Από την Addictad το νέο τηλεοπτικό σποτ της Medisei

31/01/2023 - 13:15
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Samsung Electronics: Νέα εποχή βιώσιμης ψηφιακής σήμανσης

31/01/2023 - 12:05
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

137η Αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων

31/01/2023 - 11:34
AllStar Basket
AllStar Basket

“Ιπτάμενοι” Γκριν, Σόχαν, Λάιλς και Έντουαρντς στο Top-10 (video)

31/01/2023 - 11:21
AllStar Basket
AllStar Basket

Πανδαισία μπάσκετ αυτήν την εβδομάδα στα Novasports

31/01/2023 - 11:06
FleetNews
FleetNews

Kia: μερίδιο 4,8% της ευρωπαϊκής αγοράς το 2022

31/01/2023 - 07:48
FleetNews
FleetNews

Ford: νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

31/01/2023 - 00:34
NEWS
Estetica Magazine

WELLA COMPANY X MUSÉE DES ARTS DÉCORATIFS « DES CHEVEUX ET DES POILS »

30/01/2023 - 16:13
NEWS
Estetica Magazine

ΑRTEGO SEMINAR

27/01/2023 - 13:55
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2023 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo