Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Αθλητικά είδη: Άλμα 16,3% στις πωλήσεις το οκτάμηνο – Τι αγοράζουν οι Έλληνες
Νewsroom Νewsroom
ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
02/10/2026 · 09:16

Αθλητικά είδη: Άλμα 16,3% στις πωλήσεις το οκτάμηνο – Τι αγοράζουν οι Έλληνες

Τα στοιχεία αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που η ελληνική αγορά αθλητικών ειδών αποτυπώνεται μέσω συγκεντρωτικών στοιχείων sellout, στο πλαίσιο κοινής πρωτοβουλίας των τριών μεγαλύτερων εμπόρων του κλάδου.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Ισχυρή ανάπτυξη καταγράφει η οργανωμένη ελληνική αγορά αθλητικών ειδών στο πρώτο οκτάμηνο του 2026, με τις πωλήσεις να αυξάνονται τόσο σε αξία όσο και σε όγκο, ενώ παράλληλα ενισχύεται και ο αριθμός των παραγγελιών.

Ειδικότερα, η αξία των πωλήσεων (sellout, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) διαμορφώθηκε στα 344,6 εκατ. ευρώ κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2026, καταγράφοντας αύξηση 16,3% σε σχέση με τα 296,4 εκατ. ευρώ που είχαν καταγραφεί το αντίστοιχο διάστημα του 2025.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η άνοδος στον όγκο των πωλήσεων. Τα τεμάχια που αγοράστηκαν αυξήθηκαν κατά 33,8%, από 8,3 εκατ. το οκτάμηνο του 2025 σε 11,1 εκατ. τεμάχια το 2026. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των παραγγελιών ενισχύθηκε κατά 10,5%, από 5,16 εκατ. σε 5,7 εκατ.

Η ταυτόχρονη αύξηση και στους τρεις βασικούς δείκτες της αγοράς – αξία πωλήσεων, τεμάχια και παραγγελίες – αποτυπώνει μια ανάπτυξη που στηρίζεται στη ζήτηση. Με άλλα λόγια, ο καταναλωτής δεν περιορίζεται απλώς σε περισσότερες δαπάνες, αλλά πραγματοποιεί περισσότερες αγορές και τοποθετεί περισσότερα προϊόντα στο καλάθι του.

Για πρώτη φορά κοινά στοιχεία sellout από τους μεγαλύτερους παίκτες

Τα στοιχεία αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που η ελληνική αγορά αθλητικών ειδών αποτυπώνεται μέσω συγκεντρωτικών στοιχείων sellout, στο πλαίσιο κοινής πρωτοβουλίας των τριών μεγαλύτερων εμπόρων του κλάδου.

Στο σχετικό panel συμμετέχουν ο όμιλος Cosmos Sport / JD Sports, με όλα τα banners του – Cosmos Sport, JD Sports, Sneaker10, Slamdunk, Sportsfactory και Rundome –, ο όμιλος Sportswear Market - Fourlis Group, με τα δίκτυα INTERSPORT και Foot Locker, καθώς και η ZAKCRET, με τα ZAKCRET Sports και Sneaker CAGE.

Τα δεδομένα συγκεντρώνονται και αναλύονται σε καθημερινή βάση από τη Convert Group μέσω της πλατφόρμας eRetail Audit.

Η συμμετοχή στο panel παραμένει ανοιχτή και χωρίς κόστος για κάθε έμπορο αθλητικών ειδών που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά.

Απρίλιος και Ιούλιος οι ισχυρότεροι μήνες

Η μηνιαία εικόνα των πωλήσεων αποκαλύπτει έντονη εποχικότητα, με τον Απρίλιο και τον Ιούλιο να ξεχωρίζουν ως οι δύο ισχυρότεροι μήνες του οκταμήνου.

Οι πωλήσεις τον Απρίλιο ανήλθαν στα 52 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούλιο έφτασαν στα 52,2 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε ο Αύγουστος, με πωλήσεις ύψους 49,2 εκατ. ευρώ.

Η επίδοση του Απριλίου συνδέεται με την αυξημένη ανοιξιάτικη αγοραστική δραστηριότητα, η οποία επηρεάζεται από το Πάσχα, την επιστροφή στη σχολή και την κυκλοφορία νέων συλλογών.

Αντίστοιχα, η αυξημένη ζήτηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο συνδέεται με τις καλοκαιρινές δραστηριότητες, την περίοδο των εκπτώσεων αλλά και την τουριστική κίνηση.

Στον αντίποδα, ο Φεβρουάριος αποτέλεσε τον ασθενέστερο μήνα του οκταμήνου, με πωλήσεις 31,3 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τον εποχικό χαρακτήρα της αγοράς, ο οποίος είχε παρατηρηθεί και το 2025.

Περισσότερα προϊόντα σε κάθε παραγγελία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ποιοτική μεταβολή στη συμπεριφορά του καταναλωτή. Η μέση αξία παραγγελίας ανήλθε στα b ευρώ, έναντι 63,05 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2025.

Παράλληλα, σημαντική αύξηση καταγράφηκε στον μέσο αριθμό προϊόντων ανά παραγγελία. Από 1,74 τεμάχια ανά παραγγελία το 2025, ο αριθμός αυξήθηκε στα 2,08 τεμάχια το 2026.

Η εικόνα αυτή δείχνει ότι ο Έλληνας καταναλωτής αθλητικών ειδών δεν περιορίζεται συνήθως στην αγορά ενός μόνο προϊόντος. Αντίθετα, επιλέγει συχνά περισσότερα προϊόντα ταυτόχρονα, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο outfit, ένα σύνολο ή συνδυάζοντας είδη ένδυσης και υπόδησης με εξοπλισμό.

Η συγκεκριμένη καταναλωτική συμπεριφορά φέρνει την ελληνική αγορά πιο κοντά στα πρότυπα που χαρακτηρίζουν τις πιο ώριμες ευρωπαϊκές αγορές.

Τα παπούτσια στην κορυφή – Κυριαρχεί το sport lifestyle

Τα παπούτσια εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία της αγοράς αθλητικών ειδών. Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2026 αντιπροσώπευσαν περίπου το 51% του συνολικού τζίρου, με πωλήσεις 175 εκατ. ευρώ και ετήσια αύξηση 15,5%.

Ακολουθεί η κατηγορία των ρούχων, με μερίδιο περίπου 37,4% και πωλήσεις 129 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 15,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025.

Στην τρίτη θέση βρίσκονται τα αξεσουάρ και ο εξοπλισμός, με μερίδιο περίπου 11,7% και τζίρο 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την κατηγορία με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στο οκτάμηνο, καθώς οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 23,3%, παρά το γεγονός ότι παραμένει η μικρότερη από τις τρεις βασικές κατηγορίες σε μέγεθος.

Σε επίπεδο υποκατηγοριών, το Sport Lifestyle – δηλαδή η αθλητική μόδα που προορίζεται κυρίως για καθημερινή χρήση – εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά από το καθαρά Performance segment.

Στα υποδήματα, το Sport Lifestyle αντιστοιχεί σε πωλήσεις 88,8 εκατ. ευρώ, έναντι 75,9 εκατ. ευρώ για το Performance.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η διαφορά στα ενδύματα, όπου οι πωλήσεις Sport Lifestyle ανέρχονται στα 78,8 εκατ. ευρώ, έναντι 46,7 εκατ. ευρώ για το Performance.

Η τάση του «athleisure», που έχει ήδη εδραιωθεί στις ώριμες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, συνεχίζει έτσι να επηρεάζει και την ελληνική καταναλωτική συμπεριφορά, με τα αθλητικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται ολοένα περισσότερο ως μέρος της καθημερινής ένδυσης και όχι αποκλειστικά για αθλητικές δραστηριότητες.

Αντίθετα, η κατηγορία Outdoor εξακολουθεί να έχει σχετικά περιορισμένο μέγεθος στην Ελλάδα. Συνολικά, οι πωλήσεις Outdoor σε παπούτσια και ρούχα ανήλθαν στα 13,6 εκατ. ευρώ, επίπεδο που παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με τις αντίστοιχες αγορές χωρών της Κεντρικής Ευρώπης.

Σάββατο στις 13:00 η ώρα αιχμής για τις αγορές

Η ανάλυση της χρονικής κατανομής των αγορών αποκαλύπτει και την ώρα κατά την οποία οι Έλληνες καταναλωτές πραγματοποιούν τις περισσότερες αγορές αθλητικών ειδών.

Η κορύφωση της αγοραστικής δραστηριότητας καταγράφεται το Σάββατο στις 13:00.

Το συγκεκριμένο peak αποτυπώνει, μεταξύ άλλων, τη συνήθεια των καταναλωτών να συνδυάζουν το σαββατιάτικο shopping στα φυσικά καταστήματα με επισκέψεις σε εμπορικά κέντρα και κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, λίγο πριν από το μεσημεριανό γεύμα.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη χρονική ζώνη συνδέεται και με την online αγοραστική δραστηριότητα.

Το εύρημα έχει πρακτική αξία τόσο για τους εμπόρους όσο και για τους προμηθευτές, καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί για τον προγραμματισμό του προσωπικού, τη στελέχωση των καταστημάτων, τον σχεδιασμό προωθητικών ενεργειών και τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των προϊόντων στις ώρες αυξημένης ζήτησης.

Τα 58,9 εκατ. ευρώ του Skroutz

Σημαντικό μέρος της συνολικής εικόνας της αγοράς αποτυπώνεται και μέσω του Skroutz.

Σύμφωνα με την Convert Group, η οποία διαχειρίζεται και την παροχή δεδομένων του Skroutz στην αγορά, κατά το ίδιο διάστημα το Skroutz κατέγραψε πωλήσεις αθλητικών ειδών συνολικής αξίας 58,9 εκατ. ευρώ, μέσα από σχεδόν 1 εκατ. παραγγελίες.

Η εκτίμηση είναι ότι η πλειονότητα αυτών των παραγγελιών κατευθύνεται προς τους υπόλοιπους εμπόρους αθλητικών ειδών, αναδεικνύοντας το σημαντικό βάρος που εξακολουθεί να έχει το κατακερματισμένο κομμάτι της αγοράς πέρα από τους τρεις μεγαλύτερους ομίλους.

Με βάση μια πρώτη εκτίμηση της Convert Group, οι υπόλοιποι έμποροι – στους οποίους περιλαμβάνονται και τα «monobrand» δίκτυα, όπως τα φυσικά και online καταστήματα των adidas, Nike, Arena, Decathlon και άλλων εταιρειών – ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν συνολικά περίπου το 50% της ελληνικής αγοράς αθλητικών ειδών.

Το υπόλοιπο 50% εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στους τρεις βασικούς ομίλους που συμμετέχουν στο panel: Cosmos Sport-JD Sports, INTERSPORT-Foot Locker και ZAKCRET Sports-Sneaker CAGE.

Η εικόνα του πρώτου οκταμήνου του 2026 δείχνει, επομένως, μια αγορά που αναπτύσσεται σε πολλαπλά επίπεδα: αυξάνονται οι συνολικές πωλήσεις, ενισχύεται ο όγκος των προϊόντων που αγοράζονται, αυξάνεται ο αριθμός των παραγγελιών και διευρύνεται το μέγεθος του καλαθιού. Παράλληλα, το sport lifestyle εξακολουθεί να αποτελεί βασικό μοχλό της ζήτησης, ενώ η εποχικότητα και η ισχυρή παρουσία τόσο των μεγάλων οργανωμένων αλυσίδων όσο και των μικρότερων και monobrand εμπόρων διαμορφώνουν το τοπίο της ελληνικής αγοράς αθλητικών ειδών.

  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
  • ·
  • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Πού θα δείτε Παναθηναϊκό AKTOR-Mακάμπι Τελ Αβίβ

All Content

Τα μηνύματα στήριξης Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στον Μάικ Τζέιμς (pics)

All Content

CAPA: Θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας για τις Εταιρικές Υποθέσεις

All Content

ΕΡΤ: Spec 300.000 ευρώ για Google Analytics & SEO

All Content

Πρεμιέρα με Λαύριο-Ψυχικό την Παρασκευή στην Elite League

All Content

Λας Βέγκας-Ιντιάνα 94-83: Αχτύπητη Γουίλσον έστειλε τις Έισις στους "4" (video)

CSRΝews.gr

7ο OPEN DOOR RUN 2026: Κάτι περισσότερο από μια αθλητική διοργάνωση

CSRΝews.gr

Λαχανικά από το… parking: Η κοινωνική πλευρά του αστικού πρασίνου

CSRΝews.gr

Ελληνισμός εν Δράσει: Με το BrainExplore δίνει τον λόγο στη νέα γενιά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Κρητικός: Τι ακριβώς απέκτησε ο Μασούτης - Το στοίχημα του 1,1 δισ ευρώ μέχρι το 2030
Κρητικός: Τι ακριβώς απέκτησε ο Μασούτης - Το στοίχημα του 1,1 δισ ευρώ μέχρι το 2030 02/10/2026 - 08:33

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Xiaomi: Διευρύνει την παρουσία της στις οικιακές συσκευές σε Ελλάδα και Κύπρο
    02/10/2026 - 10:25 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Η Όλγα Κεφαλογιάννη συναντήθηκε με τον νέο πρέσβη της Αιγύπτου για συνεργασία στον τουρισμό
    02/10/2026 - 10:13 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο
    02/10/2026 - 10:10 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • IBM: Ενισχύει την ασφάλεια των AI agents μέσω συνεργασίας με τη NVIDIA
    02/10/2026 - 10:05 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Λάμψα: Ανεβάζει ταχύτητα η κερδοφορία και «ποντάρει» 35 εκατ. ευρώ στον Παρνασσό
    02/10/2026 - 10:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΠΕΚΕΠΕ: Σήμερα η δίκη της βουλευτή Κατερίνας Παπακώστα
    02/10/2026 - 09:45 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΑΑΔΕ: Νέα διαδικασία για τις Φορολογικές Δεσμευτικές Απαντήσεις (ΦΔΑ)
    02/10/2026 - 09:32 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Αθλητικά είδη: Άλμα 16,3% στις πωλήσεις το οκτάμηνο – Τι αγοράζουν οι Έλληνες
    02/10/2026 - 09:16 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Οι ΗΠΑ θα στείλουν τρίτο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή
    02/10/2026 - 09:03 ΚΟΣΜΟΣ
  • Νέα ισχυρή πίεση στα παγκόσμια ομόλογα – Σε υψηλά δεκαετιών οι αποδόσεις
    02/10/2026 - 09:02 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Mobile Technology: Συνεργασία με τη Διαμαντής Μασούτης για την εφαρμογή ηλεκτρονικών ετικετών ραφιού
    01/10/2026 - 11:16 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Advanced Telecoms Summit 2026: Η Ελλάδα γίνεται ψηφιακός κόμβος με νέα Data Centers, καλωδιακά συστήματα, FTTH και 5G SA
    01/10/2026 - 11:17 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Revolut: Επεκτείνεται στη Λατινική Αμερική με άδεια στην Κολομβία και εξαγορά της Banco Cetelem στην Αργεντινή
    01/10/2026 - 10:56 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Μεταποίηση: Ισχυρή επιτάχυνση παραγωγής και παραγγελιών τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα – Στις 54 μονάδες ο PMI
    01/10/2026 - 11:35 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Οι πληρωμές Σεπτεμβρίου από τη ΔΥΠΑ - Οι συνολικές δαπάνες και ο αριθμός των ωφελουμένων
    01/10/2026 - 10:34 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Παναθηναϊκός AKTOR: Με Μακάμπι απόψε για το 3/3

02/10/2026 - 07:07
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Πρεμιέρα με Λαύριο-Ψυχικό την Παρασκευή στην Elite League

02/10/2026 - 06:43
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Mega News 104,6: Ένας μήνας στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης

01/10/2026 - 14:14
CSRΝews.gr
csrnews.gr

7ο OPEN DOOR RUN 2026: Κάτι περισσότερο από μια αθλητική διοργάνωση

01/10/2026 - 13:55
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Λαχανικά από το… parking: Η κοινωνική πλευρά του αστικού πρασίνου

01/10/2026 - 13:40
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

MagentaTV: Συμφωνία με την Amazon MGM Studios για την προβολή κορυφαίων κινηματογραφικών παραγωγών

01/10/2026 - 11:53
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

It’s time to switch everything: Wahl Professional Announces the Vapor Switch

25/09/2026 - 09:56
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo