Ένα σαφές στρατηγικό στίγμα για την πορεία της Jumbo την επόμενη δεκαετία έδωσε ο πρόεδρος του ομίλου, Απόστολος Βακάκης, κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων. Παρά την έντονη πίεση που έχει δεχθεί η μετοχή από τις αρχές του έτους και τις επίμονες ερωτήσεις για τις αποδόσεις προς τους μετόχους, ο επικεφαλής της εταιρείας απέφυγε να κάνει προβλέψεις για τη χρηματιστηριακή πορεία ή για τις μελλοντικές διανομές, επιλέγοντας να παρουσιάσει το μακροπρόθεσμο όραμά του για έναν όμιλο με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, υψηλή ρευστότητα, εκτεταμένη ακίνητη περιουσία και ισχυρότερη θέση στις αγορές της ευρύτερης περιοχής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Jumbo δεν επιδιώκει απλώς να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της, αλλά να μετατραπεί σε έναν οργανισμό που θα μπορεί να αντιμετωπίζει με ασφάλεια οικονομικές κρίσεις, γεωπολιτικές αναταράξεις και μεταβολές στην καταναλωτική συμπεριφορά. Στην καρδιά αυτής της στρατηγικής βρίσκεται η δημιουργία μιας εταιρείας με όσο το δυνατόν περισσότερα ιδιόκτητα καταστήματα, περιορισμένη ενεργειακή εξάρτηση, ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα και ευελιξία στη διαχείριση του επιχειρηματικού κινδύνου.
Η φιλοσοφία αυτή, όπως παραδέχθηκε ο κ. Βακάκης, έχει έντονα αμυντικά χαρακτηριστικά. Στόχος δεν είναι μόνο η ανάπτυξη, αλλά και η οικοδόμηση ενός επιχειρηματικού μοντέλου που θα επιτρέπει στη Jumbo να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς την πίεση της συγκυρίας και χωρίς να αναγκάζεται να μετακυλίει κάθε αύξηση κόστους στους καταναλωτές.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πολιτική αξιοποίησης της ρευστότητας. Παρότι η εταιρεία έχει κατά το παρελθόν υλοποιήσει προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών, η συγκεκριμένη επιλογή δεν αποτελεί σήμερα προτεραιότητα. Η διοίκηση θεωρεί ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια αποδίδουν μεγαλύτερη αξία όταν κατευθύνονται σε νέες επενδύσεις, στην ανάπτυξη του δικτύου, στη βελτίωση της παραγωγικότητας και, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, σε αυξημένες επιστροφές προς τους μετόχους. Το μήνυμα ήταν σαφές: πρώτα χρηματοδοτείται η ανάπτυξη και στη συνέχεια εξετάζονται κινήσεις που αφορούν τη χρηματιστηριακή εικόνα της εταιρείας.
Εξίσου ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση του προέδρου για τη γεωγραφική επέκταση του ομίλου. Η Jumbo δεν φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε μια πολυεθνική με παρουσία σε δεκάδες απομακρυσμένες αγορές, αλλά επιδιώκει να ενισχύσει την κυριαρχία της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στις γειτονικές περιοχές, όπου διαθέτει εμπειρία, γνώση των τοπικών αγορών και μεγαλύτερη δυνατότητα ελέγχου των δραστηριοτήτων της. Ο ίδιος περιέγραψε αυτόν τον προσανατολισμό ως μια στρατηγική περιφερειακής ηγεσίας, που περιορίζει το επιχειρηματικό ρίσκο και επιτρέπει πιο αποδοτική αξιοποίηση των επενδύσεων.
Η ανάπτυξη σε νέες χώρες θα συνεχιστεί μέσω συνεργασιών franchise, χωρίς όμως αυτές να αποτελούν τον βασικό πυλώνα της στρατηγικής. Ο κ. Βακάκης σημείωσε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο απαιτεί σημαντική διοικητική υποστήριξη, ενώ τα οικονομικά οφέλη για τη Jumbo είναι περιορισμένα σε σχέση με τους πόρους που δεσμεύονται. Για τον λόγο αυτό εξετάζεται η μεταφορά μεγαλύτερου μέρους της διαχείρισης στους τοπικούς συνεργάτες, ώστε ο όμιλος να επικεντρώνεται στις δραστηριότητες που δημιουργούν υψηλότερη αξία.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Ισραήλ, όπου η Jumbo συμμετέχει μέσω συνεργασίας που συνδέει την απόδοσή της με την κερδοφορία και όχι με τον κύκλο εργασιών. Η διοίκηση εκτιμά ότι, μετά την αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης, η συγκεκριμένη αγορά διαθέτει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς συνδυάζει πληθυσμό αντίστοιχο της Ελλάδας με υψηλότερη καταναλωτική δυναμική. Αντίστοιχα, οι συνεργασίες με τον όμιλο Balfin για αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας αντιμετωπίζονται ως συμπληρωματικές δραστηριότητες, οι οποίες ενισχύουν τη ρευστότητα και την κερδοφορία, χωρίς να αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης.
Κεντρική θέση στην τοποθέτηση του προέδρου κατείχε η παραγωγικότητα, την οποία χαρακτήρισε βασική προϋπόθεση επιβίωσης για κάθε σύγχρονη επιχείρηση. Όπως εξήγησε, σε ένα περιβάλλον όπου το λειτουργικό κόστος αυξάνεται διαρκώς, μια εταιρεία που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο χρόνο με τον χρόνο είναι καταδικασμένη να βλέπει τα περιθώρια κέρδους της να συρρικνώνονται. Για τον λόγο αυτό η Jumbo επενδύει στη βελτίωση των διαδικασιών, στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και στη συνεχή ανανέωση του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου.
Ο κ. Βακάκης ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να διατηρεί προϊόντα που έχουν χάσει την εμπορική τους αξία εξαιτίας του αυξημένου κόστους μεταφοράς ή άλλων επιβαρύνσεων, ούτε όμως θα μεταφέρει αυτόματα κάθε αύξηση κόστους στις τελικές τιμές. Αντίθετα, η ισχυρή κεφαλαιακή θέση του ομίλου επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιλογές του, με γνώμονα πάντοτε την αξία που αντιλαμβάνεται ο καταναλωτής.
Η σχέση με τον καταναλωτή αποτέλεσε άλλωστε τον βασικό άξονα της τοποθέτησής του. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις, τις εκλογές και τις επιπτώσεις τους στη μετοχή, υποστήριξε ότι η μοναδική «θρησκεία» της Jumbo είναι ο καταναλωτής, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις που διατηρούν την εμπιστοσύνη του μπορούν να ξεπερνούν ακόμη και τις πιο δύσκολες περιόδους. Παράλληλα εξέφρασε προβληματισμό για την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, υπογραμμίζοντας ότι η πραγματική ένδειξη υγείας της αγοράς δεν είναι η αύξηση της αξίας του καλαθιού, η οποία επηρεάζεται και από τον πληθωρισμό, αλλά η αύξηση των πωλούμενων τεμαχίων, στοιχείο που εξακολουθεί να εμφανίζει θετική πορεία στην Ελλάδα.
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η πολιτική αμοιβών της διοίκησης. Ο πρόεδρος αποκάλυψε ότι για το 2026 δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στις αποδοχές των ανώτατων στελεχών, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου, εκτιμώντας ότι η διοίκηση οφείλει να συμμερίζεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει συνολικά ο οργανισμός.
Αναφερόμενος στη μετοχή, ο κ. Βακάκης απέδωσε μέρος των πρόσφατων κινήσεων ξένων θεσμικών επενδυτών στην αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων ενόψει της πιθανής αναβάθμισης της ελληνικής αγοράς στις ανεπτυγμένες αγορές. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η διοίκηση δεν έχει ως αποστολή να επηρεάζει τη βραχυπρόθεσμη χρηματιστηριακή πορεία της εταιρείας, αλλά να δημιουργεί έναν ισχυρότερο οργανισμό, ικανό να παράγει αξία σε βάθος χρόνου.
Θετική παρέμεινε η επιχειρησιακή εικόνα του ομίλου στο πρώτο εξάμηνο του 2026. Η Ελλάδα αποτέλεσε τον βασικό μοχλό ανάπτυξης, με τις καθαρές πωλήσεις της μητρικής να αυξάνονται κατά περίπου 10% τον Ιούνιο και κατά 7% στο εξάμηνο. Ανάλογη ήταν η εικόνα στην Κύπρο, όπου οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 6% τον Ιούνιο και 4% συνολικά στο εξάμηνο, παρά την εγγύτητα στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής. Ισχυρή δυναμική κατέγραψε και η Βουλγαρία, με αύξηση 12% τον Ιούνιο και 11% στο εξάμηνο, ενώ η Ρουμανία αποτέλεσε τη μοναδική αγορά που κινήθηκε πτωτικά, επηρεασμένη από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, εμφανίζοντας μείωση πωλήσεων 6% τον Ιούνιο και 7% στο πρώτο πεντάμηνο.