Tα οικονομικά αποτελέσματα της METRO ΑΕΒΕ για το 2024 αλλά και τα πλάνα του ομίλου για την συνέχεια παρουσίασε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Αριστοτέλης Παντελιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης και στον νέο κύκλο συγκέντρωσης που ανοίγει στο ελληνικό λιανεμπόριο τροφίμων
Αναλυτικότερα, οι ενοποιημένες καθαρές πωλήσεις της METRO AEBE (MyMarket, Metro Cash & Carry, eshops, Best Value στην Κύπρο και 14 πρατήρια καυσίμων) για το 2024 διαμορφώθηκαν στα 1,62 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 1,9%. Όπως σημείωσε ο κ. Παντελιάδης ο τζίρος φέτος αναμένεται να αγγίξει τα 1,7 δισ. ευρώ.
Τα κέρδη προ φόρων αποσβέσεων και τόκων (EBITDA) το 2024 ανήλθαν σε 75 εκατ. έναντι 77,2 εκατ. ευρώ το 2023 (μείωση 2,8%). Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 23 εκατ. ευρώ έναντι 31,4 εκατ. το προηγούμενο έτος, (μείωση 26,7%). Τα κέρδη προ φόρων αντιστοιχούν στο 1,4% των καθαρών πωλήσεων.
Όσον αφορά την υποχώρηση στην κερδοφορία, μετά από συνεχή ανοδική πορεία τα προηγούμενα έτη, ο κ. Παντελιάδης τόνισε πως θα πρέπει να αποδίδεται στο αυξημένο μισθολογικό κόστος (+19 εκατ. ευρώ ευρώ σε σχέση με το 2023), στην άνοδο του ενεργειακού κόστους (+2,4 εκατ. ευρώ), στου τόκους (+1,5 εκατ. ευρώ), στις επιβαρύνσεις από τις κρατικές παρεμβάσεις και την αυξητική τάση που καταγράφεται σε ενοίκια και καύσιμα.
Όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι της Metro, oι συνεχιζόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις στην εμπορική πολιτική, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και τα αυξημένα λειτουργικά κόστη ενέργειας, καυσίμων, ενοικίων και επιτοκίων είχαν επίπτωση στην κερδοφορία της εταιρείας, παρά τις σημαντικές επενδυτικές της κινήσεις στην ανάπτυξη του δικτύου, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αξιοποίηση της τεχνολογίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διαρκή διατήρηση χαμηλών τιμών και στη στρατηγική απόφαση της εταιρείας να στηρίξει τους εργαζομένους της με σημαντικές αυξήσεις αμοιβών και παροχών ενισχύοντας περαιτέρω το κοινωνικό-οικονομικό αποτύπωμα της εταιρείας.
Επενδύσεις άνω των 95 εκατ. ευρώ φέτος
Οι επενδύσεις για το 2024 ανήλθαν σε 47 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο ποσοστό να έχει απορροφηθεί για την ανάπτυξη του δικτύου. Γενικότερα, η METRO ΑΕΒΕ έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα φιλόδοξο, μακροπρόθεσμο πλάνο επενδύσεων με το μεγαλύτερο ποσοστό να δεσμεύεται στη δημιουργία νέων καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα. Οι επενδύσεις για το 2025 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 95 εκατ. ευρώ υπό την αίρεση πως θα ξεκινήσει φέτος η κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής (logistics) στον Ασπρόπυργο, στο οποίο εστιάζει η εταιρεία.
Digital transformation, ΑΙ & Self check out
Πέρα από τις επενδύσεις τομέα των ακινήτων παράλληλα υλοποιούνται έργα ψηφιακής αναβάθμισης και digital transformation με στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και την αύξηση της αποδοτικότητας. Όπως τόνισε ο κ. Παντελιάδης ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εταιρείας αποτελεί προτεραιότητα. Νέες εφαρμογές αξιοποιούνται βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και την καθημερινή λειτουργία, απλοποιώντας καθημερινές εργασίες προς όφελος των εργαζομένων και των πελατών. Παράλληλα, η τεχνητή νοημοσύνη έχει αξιοποιηθεί σε επιλεγμένα έργα τόσο στα My market όσο και στα METRO Cash & Carry ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί η χρήση της σε διαφορετικούς επιχειρησιακούς τομείς. Όπως τόνισε ο κ. Παντελιάδης η εταιρεία με την βοήθεια εξειδικευμένου συμβούλου εντόπισε 80 πιθανές χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην δραστηριότητα της και κατέληξε σε 34 που έχει ενδιαφέρον να υλοποιήσει σε βάθος χρόνου. Κάποιες δε ήδη τις έχει θέσει σε λειτουργία και εστιάζουν στην αυτόματη παραγγελιοδοσία, την ανάλυση καλαθιού (basket analysis), την προσωποποιημένη πώληση (αυτή την περίδο παρουσιάζεται ο Σύμβουλος Πωλήσεων στα METRO Cash & Carry) και τη διαχείριση δρομολογίων.
Ακόμη ο κ. Παντελιάδης αναφέρθηκε στα Self Check Out ταμεία που τοποθετούνται στο δίκτυο των MyMarket και κερδίζουν σταθερά δημοτικότητα. Το 2024 τοποθετήθηκαν 40 ταμεία σε 10 καταστήματα ενώ το πλάνο για το 2025 προβλέπει την τοποθέτηση 125 ταμείων σε 21 καταστήματα. Επίσης το 2024 τοποθετήθηκαν ηλεκτρονικά ταμπελάκια σε 3 καταστήματα και 50 τμήματα μαναβικής και φέτος αναμένεται να εξοπλιστούν με αυτή την τεχνολογία 11 καταστήματα. Όπως τόνισε ο κ. Παντελιάδης έμφαση δίνεται σε καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, που υπάρχει πρόβλημα εύρεσης προσωπικού.
My Market: Σταθερή ανάπτυξη και πρόγραμμα ανακαινίσεων
Σταθερά ανοδική είναι η πορεία των My market, αυξάνοντας τις πωλήσεις και το μερίδιο της αλυσίδας η οποία επενδύει στην οργανική της ανάπτυξη,. Η αλυσίδα ενίσχυσε το δίκτυο της κατά 26 καταστήματα το 2024 και σήμερα αριθμεί 270 καταστήματα, εκ των οποίων τα 43 είναι My market Local.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Όμιλος υλοποιεί πρόγραμμα ριζικών ανακαινίσεων των μεγάλων καταστημάτων λιανικής της αλυσίδας MyMarket, με το κόστος να ανέρχεται σε 1-2 εκατ. ευρώ ανά σημείο. Συνολικά 9 καταστήματα (Νέα Μάκρη, Κερατέα, Αλιβέρι, Πάτρα – Αγία Σοφία, Σχηματάρι, Λόφος Σκουζέ, Mάνδρα, Αγρίνιο, Σπάτα) πρόκειται να ανακαινιστούν μέσα στη φετινή χρονιά ενώ στόχος της METRO είναι να παρουσιάσει και 3 νέα καταστήματα, που αυτή την στιγμή χτίζονται. Σε αυτά τα τρία δεν συμπεριλαμβάνεται το κατάστημα που σχεδιάζει να παρουσιάσει στο Ηράκλειο Κρήτης, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του το 2026.
Όσον αφορά το ηλεκτρονικό κατάστημα των ΜyMarket , κινείται πλέον σε διαχειρίσιμο επίπεδο, χωρίς ζημίες, έπειτα από έξι χρόνια. Το eshop My Market προσφέρει το 3-3,5% του τζίρου, ποσοστό ευθυγραμμισμένο με την εγχώρια αγορά, η οποία αναπτύσσεται με αργό ρυθμό.
My Market Local: Η αιχμή της ανάπτυξης – Από την Μύκονο ξεκινά το roll-out στα νησιά
Ο Όμιλος συνεχίζει να επενδύει σημαντικά στο franchise concept των My Market Local, στο δίκτυο των οποίων προστέθηκαν 24 νέα καταστήματα το 2024. Φέτος αναμένεται να ακολουθηθεί ανάλογη πορεία με την προσθήκη 33 νέων σημείων και στο τέλος της χρονιάς εκτιμάται πως θα λειτουργούν περισσότερα από 70 My Market Local, με 14 εξ αυτών. στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο κ. Παντελιάδης ο Όμιλος δρομολογεί την επέκταση του concept από φέτος σε ιδιαίτερα τουριστικά νησιά, με αφετηρία -καλός εχόντων των πραγμάτων- την Μύκονο. Σχέδια υπάρχουν για επέκταση και σε Ρόδο, Χίο, Μυτιλήνη, Λευκάδα, Κέρκυρα μεταξύ άλλων γενικά για το δίκτυο των MyMarket.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα My market Local κερδίζουν σταθερά το ενδιαφέρον νέων επενδυτών και παρουσιάζουν ικανοποιητική ανάπτυξη σύμφωνα με τους εταιρικούς στόχους. Ο ρυθμός ανάπτυξης πωλήσεων είναι μεγαλύτερος από 40%, ενώ το 35% των καταστημάτων ξεπερνάει σε πωλήσεις το υψηλό σενάριο του business plan, σε λιγότερο από 13 μήνες λειτουργίας μεσοσταθμικά
Σταθερότητα στα Cash & Carry
Σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη το δίκτυο Cash & Carry συνεχίζει να συνεισφέρει το 1/3 του συνολικού τζίρου του Ομίλου METRO αν και καταγράφεται στασιμότητα όσον αφορά την ανάπτυξη του, με βασικό λόγο πως οι περισσότεροι τουρίστες πλέον προχωρούν σε πολύ προσεκτικές αγορές εκτός των ξενοδοχείων τους, όπου συνήθως έχουν κάποιο πακέτο inclusive παροχών.
Το 2024 τα METRO Cash & Carry διατήρησαν την ηγετική θέση στο οργανωμένο χονδρεμπόριο, με μερίδιο που πλησιάζει το 50% και η αλυσίδα επενδύει σταθερά στη διείσδυσή της στις επιχειρήσεις Ho.Re.Ca. Το ηλεκτρονικό κατάστημα eshop.metrocashandcarry.gr, έχει εδραιωθεί και κερδίζει διαρκώς την αποδοχή του κοινού. Σήμερα, η συμμετοχή του eshop στο σύνολο των πωλήσεων της αλυσίδας έχει φτάσει στο 9,5% παρουσιάζοντας 40% αύξηση σε κύκλο εργασιών και παραγγελίες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και 60% αύξηση στις οργανικές επισκέψεις. Πρόκειται για επενδύσεις αρκετές καλύτερες σε σχέση με το e-shop λιανικής, που αναπτύσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Το δίκτυο Metro Cash & Carry αριθμεί 49 καταστήματα, e-shop, 2 dark stores και 10 hubs. Mέσα στην τρέχουσα χρονιά αναμένεται να ανακαινιστεί το κατάστημα στην Καλαμάτα.
Σε ανοδική τροχιά στην Κύπρο
Ανοδικά αποτελέσματα καταγράφει και η επένδυση της METRO στην Κύπρο, που στην ουσία έχει εισάγει το μοντέλο των Cash and Carry στην τοπική αγορά. Στα 5 χρόνια λειτουργίας, η επένδυση της METRO στην Κύπρο έχει ωριμάσει και συνεχίζει να αποδίδει θετικά. Η Best Value, με ένα κατάστημα μέχρι στιγμής στην Λεμεσό και ενώ έχει επωμιστεί και τον μηχανισμό διοίκησης της κυπριακής εταιρείας κατέγραψε αύξηση τζίρου 11% το 2024. Η έναρξη λειτουργίας 2ου καταστήματος της BEST VALUE ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ στην πόλη της Λευκωσίας, μεγέθους 3.300 τ.μ προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο του 2026. Έίναι ήδη υπό κατασκευή και με τη λειτουργία του θα μεγαλώσει περαιτέρω το αποτύπωμα της METRO στη χώρα.
Ανθρώπινο δυναμικό: Σταθερότητα και ενίσχυση
Η METRO απασχολεί πάνω απο 11.000 εργαζόμενους, με μέσο μικτό μισθό 1.200 ευρώ και περιορισμένη εξάρτηση από part-time θέσεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 520 ανοιχτές θέσεις ενω η κινητικότητα προσωπικού βρίσκεται στο 18,25%. Αξίζει να αναφερθεί πως η εταιρεία κατέβαλε 227 εκατ. ευρώ σε αποδοχές, επιδόματα και παροχές το 2024. Επίσης κατέβαλλε φόρους, εισφορές και τέλη άνω των 108 εκατ. ευρώ