Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΕΣΕΕ: Σταθερότητα με κυβέρνηση μακράς πνοής
Newsroom Newsroom
ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
22/09/2015 · 03:00

ΕΣΕΕ: Σταθερότητα με κυβέρνηση μακράς πνοής

Δηλώσεις Κορκίδη με αφορμή τον εορτασμό της «Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου».
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Η 22α Σεπτεμβρίου εορτάζεται τα τελευταία 10 χρόνια από την ΕΣΕΕ ως η Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου. Πρόκειται για μία ημέρα κατά την οποία το ελληνικό εμπόριο τιμά την ιστορία του και την παράδοσή του, προβληματίζεται για το παρόν και σχεδιάζει το μέλλον.

Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, «το ελληνικό εμπόριο, ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομικής δομής, έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την προκοπή αυτού του τόπου. Η εμπορική δραστηριότητα συνυφασμένη με τη φυσιογνωμία του Έλληνα, υπήρξε το αποκούμπι εκατομμυρίων συμπατριωτών μας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, υπήρξε παράγοντας πολιτισμού και εξωστρέφειας και συνέβαλε καταλυτικά στη διαμόρφωση και στη μακροημέρευση του ελληνικού αναπτυξιακού μοντέλου σε όλες τις διαφορετικές του εκδοχές».

Η Συνομοσπονδία σημειώνει επίσης ότι το ελληνικό εμπόριο είναι ένας από τους σημαντικότερους εργοδότες σήμερα, δεξιώθηκε και εξακολουθεί να δεξιώνεται την απασχόληση κοινωνικών ομάδων που αντιμετώπιζαν προβλήματα και προ κρίσης -γυναίκες και νέους- και αποτελεί επαγγελματική διέξοδο για χιλιάδες συμπολίτες που «χτυπήθηκαν» από την κρίση της τελευταίας εξαετίας.

«Οι εμπορικοί δρόμοι σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας συνιστούν σημείο συνάντησης και τοπικής αναφοράς, οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι σημαντικοί κόμβοι διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, οι εμπορικοί σύλλογοι σημαίνουσες εκφράσεις της τοπικής οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Όλο αυτό το πολυπρόσωπο πλέγμα ανθρώπων, επιχειρήσεων και συλλόγων γιορτάζει σήμερα και προσπαθεί να αισιοδοξεί για το μέλλον».

Ωστόσο, η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι η μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων χρόνων έπληξε δραματικά το ελληνικό εμπόριο. «Οι εμπορικές επιχειρήσεις βίωσαν μία μεγάλη πτώση στους τζίρους τους, αντιμετώπισαν την παντελή έλλειψη ρευστότητας, υπέστησαν τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις και σε πολλές περιπτώσεις οδηγήθηκαν σε λουκέτο. Η πραγματική οικονομία δοκιμάστηκε ποικιλοτρόπως, μεταβλήθηκαν καταναλωτικές συνήθειες και επιχειρηματικές στρατηγικές, παγιώθηκε ένα αρνητικό κλίμα στην αγορά. Δέκα χρόνια μετά την πρώτη Μέρα Ελληνικού Εμπορίου η κατάσταση στην αγορά είναι εντελώς διαφορετική. Ο στόχος της επιβίωσης φαντάζει ως μονόδρομος, το άγχος της επόμενης ημέρας είναι ο μόνος προσωπικός στόχος κάθε εμπόρου, η αίσθηση ότι οι εξελίξεις υπερβαίνουν τις ατομικές μας προσπάθειες οδήγησε σε μία αναπόφευκτη εσωστρέφεια».

«Όπως απέδειξαν οι τελευταίοι μήνες «μαγικές συνταγές» δεν υπάρχουν. Απαιτείται απόλυτη προσήλωση στη πραγματική μεγέθυνση και όχι στο «φούσκωμα» της οικονομίας», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, δύο ημέρες μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου και στη δέκατη επέτειο της Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου, η ΕΣΕΕ ζητά κάποια βασικά αιτήματα από τη νέα κυβέρνηση:

- Την πάση θυσία επίτευξη πολιτικής σταθερότητας με κυβέρνηση μακράς πνοής, σταθερής κοινοβουλευτικής αποδοχής και «εθνικής σοβαρότητας», η οποία θα αποκαταστήσει την κοινωνική και επιχειρηματική πίστη και θα επανασυνδέσει τον διαρρηγμένο δεσμό του πολιτικού κόσμου με την κοινωνία και τις ουσιαστικές της ανάγκες.

- Την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την επαναλειτουργία της αγοράς. Όπως απέδειξαν οι τελευταίοι μήνες «μαγικές συνταγές» δεν υπάρχουν. Απαιτείται απόλυτη προσήλωση στη πραγματική μεγέθυνση και όχι στο «φούσκωμα» της οικονομίας.

- Τον σχεδιασμό συντεταγμένης Εθνικής Στρατηγικής για Ανάπτυξη με Απασχόληση, μέσα από τον κοινωνικό διάλογο και τη συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας και της αγοράς. «Προσδοκούμε την ανάπτυξη, αναδιοργανώνοντας και αξιοποιώντας αυτά στα οποία έχουμε διαπρέψει στο παρελθόν και τίμησαν τη χώρα και την επιχειρηματικότητά της: το διεθνές εμπόριο, την αγροτική παραγωγή, την ελαφρά βιομηχανία, τη ναυτιλία, τη ναυπηγοεπισκευή, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες αλλά και τις νέες τεχνολογίες».

- Την στήριξη όλων ανεξαιρέτως των κλάδων του ελληνικού εμπορίου, όπως το εξαγωγικό και εισαγωγικό, το λιανικό και χονδρικό, το εφοδιαστικό και διαμετακομιστικό, ώστε να έρθει «νέο χρήμα» στην ελληνική οικονομία και να συνεχίσει συνολικά το εμπόριο, όλο το 2015, την εντυπωσιακή αντοχή του στην απασχόληση, κόντρα στο απειλητικό ρεύμα της ανεργίας.

Άμεση επιδίωξη της ΕΣΕΕ είναι η διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων στο επόμενο διάστημα από τους αρμόδιους Ευρωπαίους επιτρόπους και η εκκίνηση μίας γενικότερης συζήτησης για το μέλλον της ελληνικής αγοράς.

«Το ελληνικό εμπόριο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας και να δώσει το στίγμα της νέας αναπτυξιακής προοπτικής. Σκοπός μας είναι η επόμενη δεκαετία να είναι μία περίοδος εμπορικής ανάτασης και οικονομικής αισιοδοξίας», αναφέρει η Συνομοσπονδία.

Καταλήγοντας, το Δ.Σ. της ΕΣΕΕ «εύχεται χρόνια πολλά σε όλες και όλους τους ηρωικούς εμπόρους της χώρας, τις οικογένειες μας, καθώς και στους εμποροϋπαλλήλους, τους πελάτες και τους συνεργάτες μας».

Παράλληλα, με την ευκαιρία της συμμετοχής του Προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη στο Προεδρείο της Eurocommerce, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, την ημέρα του Ελληνικού Εμπορίου κατατέθηκαν έξι πρωτοβουλίες που πήρε η ΕΣΕΕ και για τις οποίες τόσο η Eurocommerce όσο και οι άλλες ευρωπαϊκές οργανώσεις έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για:

  • Την αντιμετώπιση του φαινομένου της «επιχειρηματικής μετανάστευσης» και της «καταναλωτικής αιμορραγίας» από τις παραμεθόριες περιοχές προς τις γειτονικές χώρες. Υπολογίζεται ότι χρήμα που παράγεται με πολύ δυσκολία στην Χώρα μας καταναλώνεται με πολύ ευκολία σε άλλες χώρες σε ύψος που φτάνει ακόμη και τις 100.000 € ημερησίως. Εκτός από ελέγχους, θα πρέπει να σχεδιαστούν εξειδικευμένες δράσεις στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ για αντιστροφή του φαινομένου και προσέλκυση αντί εξαγωγή καταναλωτών.
  • Για τις νέες τεχνολογίες, η ΕΣΕΕ θα γενικεύσει και θα εντατικοποιήσει την καμπάνια «FeelSafe» που ενημερώνει και προστατεύει το ηλεκτρονικό εμπόριο από κακόβουλες πρακτικές, μέσα από εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Δικός μας στόχος είναι «κάθε μικρομεσαία επιχείρηση και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα». Παράλληλα η ΕΣΕΕ ανέλαβε πρωτοβουλία για την προώθηση της τεχνολογίας υπολογιστικού νέφους, ώστε να διευκολυνθούν ιδιαίτερα οι ελληνικές ΜΜε στο πλαίσιο της ενιαίας ψηφιακής αγοράς.
  • Την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η οποία θα αποτελέσει κεντρικό πυλώνα του διεκδικητικού πλαισίου της ΕΣΕΕ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 έτσι ώστε να καταστεί ευκολότερη και περισσότερο διαφανής.

Επίσης η ΕΣΕΕ παρουσίασε το σημαντικό ρόλο της αγροτικής οικονομίας και της εμπορίας αγροτικών προϊόντων για την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα σε ένα διαρκώς απαιτητικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

  • ΤΖΙΡΟΣ
  • ·
  • ΚΟΡΚΙΔΗΣ
  • ·
  • ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
  • ·
  • ΜΕΙΩΣΗ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ξεκάθαρος Γιάννης στη Media Day των Μαϊάμι Χιτ: "Στόχος το πρωτάθλημα"!

All Content

Σπανούλης: Απόλυτα συγκεντρωμένοι κόντρα στη ΛεΜαν

All Content - BusinessNews.gr

ΑΒ Βασιλόπουλος: Νέο Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής στην Ελευσίνα – Τζίρος 2 δισ. ευρώ και επενδύσεις 52 εκατ. ευρώ το 2025

All Content - BusinessNews.gr

Καρέλιας: Αλμα 87,85% στα κέρδη προ φόρων - Στα 78,10 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο

All Content - BusinessNews.gr

Fais Group: Άλμα 124,62% στα καθαρά κέρδη για το α΄ εξάμηνο - Στα 103 εκατ. ευρώ ο τζίρος

All Content

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Τι αλλάζει για τις εταιρείες Διαφήμισης και Επικοινωνίας

All Content

Μυθοπλασία στη φετινή τηλεοπτική σεζόν: Οι εταιρείες παραγωγής που πρωταγωνιστούν

All Content

Με Φασούλα-Πρινς ο Αθηναϊκός 86-68 τη Μέχελεν στο ΑΘens Cup (gallery)

All Content

Ερνανγκόμεθ: Έσβησε τα κεράκια γενεθλίων στο γήπεδο (video)

All Content - BusinessNews.gr

Doppler: Στα 10,52 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών για το α΄ εξάμηνο

All Content - BusinessNews.gr

Morningstar DBRS: Ανάπτυξη 1,8% για την Ελλάδα, με την ενέργεια να απειλεί τις προβλέψεις

All Content - BusinessNews.gr

ΣτΕ: Το Δημόσιο και οι ΟΤΑ θα αποζημιώνουν ιδιοκτήτες ακινήτων για παράνομες οικοδομικές άδειες - Ποιους αφορά

CSRΝews.gr

Η σύγχρονη φροντίδα της άνοιας στο επίκεντρο της Ημερίδας του Ι.Π.Χ.Π. και του Μητροπολιτικού Κολλεγίου

CSRΝews.gr

ΠΑΕ Κηφισιά και Νερά Κρήτης: Στρατηγική συνεργασία για τη σεζόν 2026–2027

CSRΝews.gr

Το Porto Carras δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα και τη νέα γενιά του Νέου Μαρμαρά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Β. Κορκίδης: Ο λαός επέλεξε να δώσει δεύτερη ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ
Β. Κορκίδης: Ο λαός επέλεξε να δώσει δεύτερη ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ 21/09/2015 - 03:00
ΟΠΤΙΜΑ: Είσοδος στον χώρο της Ζαχαροπλαστικής 22/09/2015 - 03:00
ΟΠΤΙΜΑ: Είσοδος στον χώρο της Ζαχαροπλαστικής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Dust+Cream: Η πτώση του franchise έφερε ζημιές το 2025 – Το σχέδιο επιστροφής στην κερδοφορία
    29/09/2026 - 07:19 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Νίκος Λαβίδας, ΑΒ Βασιλόπουλος: Πάνω από τα 2 δισ. ευρώ ο τζίρος – Ο «οδικός χάρτης» για 900 καταστήματα και επιστροφή στα κέρδη
    29/09/2026 - 07:08 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Θεοδωρικάκος: Κίνητρα για άμεσες ξένες επενδύσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη και με καθεστώς διαφάνειας
    28/09/2026 - 22:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Χατζηθεοδοσίου: Έξι μέτωπα πιέζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα – Οι προτάσεις του ΕΕΑ ενόψει εκλογών
    28/09/2026 - 22:14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Κομισιόν: Σημαντική πρόοδος στη διαχείριση των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα
    28/09/2026 - 22:11 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΕ: Πέντε κοινά αμυντικά έργα με χρηματοδότηση 325 εκατ. ευρώ από το EDIP – Η Ελλάδα συμμετέχει στα τέσσερα
    28/09/2026 - 21:45 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ευρωαγορές: Με οριακές διακυμάνσεις ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις της Δευτέρας
    28/09/2026 - 21:21 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές για Alpha Bank και Πειραιώς
    28/09/2026 - 20:58 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Μαθιός Πυρίμαχα: Στα 2,9 εκατ. ευρώ το μικτό κέρδος στο εξάμηνο - Περιορίστηκαν οι ζημιές του ομίλου – Σε κέρδη η μητρική
    28/09/2026 - 20:35 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Καρέλιας: Αλμα 87,85% στα κέρδη προ φόρων - Στα 78,10 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο
    28/09/2026 - 20:20 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • ΑΒ Βασιλόπουλος: Νέο Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής στην Ελευσίνα – Τζίρος 2 δισ. ευρώ και επενδύσεις 52 εκατ. ευρώ το 2025
    28/09/2026 - 16:34 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Thessaly Evros Pass 2026: Εκπνέει η προθεσμία για τις αιτήσεις – Έως 250 ευρώ η ενίσχυση
    28/09/2026 - 07:50 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Το νέο Opel Astra στη Βελμάρ
    28/09/2026 - 11:30 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • ΕΣΠΑ: 8,26 εκατ. ευρώ για περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας
    28/09/2026 - 10:15 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Χρηματιστήριο: Στις 2.669,98 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 0,15%
    28/09/2026 - 11:16 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ξεκάθαρος Γιάννης στη Media Day των Μαϊάμι Χιτ: "Στόχος το πρωτάθλημα"!

28/09/2026 - 20:26
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

SheCOACH: Η Μάγδα Γεωργίου στο ENSE Forum 2026

28/09/2026 - 20:08
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η σύγχρονη φροντίδα της άνοιας στο επίκεντρο της Ημερίδας του Ι.Π.Χ.Π. και του Μητροπολιτικού Κολλεγίου

28/09/2026 - 14:56
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Το «The 2Night Show» με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου επιστρέφει στον ΑΝΤ1

28/09/2026 - 14:42
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

«ΡΙΦΙΦΙ»: Ξανά στην κορυφή του Top 20 της MagentaTV

28/09/2026 - 14:28
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΠΑΕ Κηφισιά και Νερά Κρήτης: Στρατηγική συνεργασία για τη σεζόν 2026–2027

28/09/2026 - 13:54
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Lux Stage Athens – Γιώργος Κακοσαίος”

25/09/2026 - 17:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

It’s time to switch everything: Wahl Professional Announces the Vapor Switch

25/09/2026 - 09:56
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo