Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΕΣΕΕ: Αρνητικά επηρεάστηκε η καταναλωτική συμπεριφορά από τη μείωση του αφορολόγητου
Newsroom Newsroom
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
02/06/2017 · 03:00

ΕΣΕΕ: Αρνητικά επηρεάστηκε η καταναλωτική συμπεριφορά από τη μείωση του αφορολόγητου

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την κίνηση της αγοράς τον Μάιο 2017, παρουσίασε στη δημοσιότητα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στο μηνιαίο δελτίο της, με έμφαση στην αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών μετά την ανακοίνωση της μείωσης του αφορολόγητου.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την κίνηση της αγοράς τον Μάιο 2017, παρουσίασε στη δημοσιότητα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στο μηνιαίο δελτίο της, με έμφαση στην αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών μετά την ανακοίνωση της μείωσης του αφορολόγητου.

Συγκεκριμένα:

Ο ΔΚΕ στο Λιανικό Εμπόριο (χωρίς τα καύσιμα και τα λιπαντικά) σημείωσε σε ετήσια βάση (Μάρτιος 2017/Μάρτιος 2016) πτώση κατά 1,1%, ενώ η μηνιαία μεταβολή του Δείκτη (Μάρτιος/Φεβρουάριος 2017) κινήθηκε πτωτικά κατά 4,0%. Το γεγονός ερμηνεύεται σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης που παρατηρήθηκε με το πέρας των χειμερινών εκπτώσεων.

• Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, οι επιδόσεις του Λιανικού εμπορίου παρουσιάζουν μεικτή εικόνα, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που επικρατεί στην οικονομία.

• Οι προσδοκίες σχετικά με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος ήδη από το μήνα Μάρτιο, προκάλεσαν αρνητικές προσδοκίες και επηρέασαν καθοδικά την καταναλωτική συμπεριφορά.
• Παρά τη γενικότερη υποχώρηση στο Λιανικό Εμπόριο το μήνα Μάρτιο, η κατηγορία Ένδυση - Υπόδηση κινήθηκε ανοδικά, κυρίως λόγω της συνέχισης των προσφορών ακόμα και μετά τη λήξη των εκπτώσεων, αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, και τη χρονική συγκυρία από τον εορτασμό του Πάσχα (μέσα Απρίλη).

• Η σημαντική αύξηση στην υποκατηγορία Πωλήσεις εκτός Καταστημάτων (17,9% στην οποία περιλαμβάνονται και οι παραγγελίες μέσω διαδικτύου- σε ετήσια βάση) οφείλεται στη χαλάρωση των περιορισμών των εισαγωγών και στην ευρύτερη χρήση του πλαστικού χρήματος.

• Η υποχώρηση του δείκτη, στα Τρόφιμα, αφορά κυρίως στα μικρότερα καταστήματα «τρόφιμα - ποτά και καπνός» και λιγότερο στα Supermarkets (ετήσια μεταβολή: -10,6% έναντι -1,8% αντίστοιχα και μηνιαία μεταβολή: -8,5% έναντι -6,0%). Αυτό φανερώνει τη μετατόπιση της κατανάλωσης στα μεγάλα καταστήματα και υπογραμμίζει ταυτόχρονα τις υψηλές πιέσεις που έχουν ασκηθεί στο εισόδημα των καταναλωτών. 

H καλύτερη εξαγωγική επίδοση του τελευταίου δωδεκαμήνου, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται το Μάρτιο του 2017 (2,58 δις €), αντιστάθμισε εν μέρει τη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του μηνιαίου ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών (19,5% σε σχέση με το Φεβρουάριο ή + 319 εκ. €).

• Καταλυτικό ρόλο στη διόγκωση του ελλείμματος διαδραμάτισε η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου, με τις εισαγωγές να υπερδιπλασιάζονται (+111,4% Μάρτιος 2017/2016) και να υπερτερούν των εξαγωγών κατά 574 εκ. €.

• Η αύξηση των εισαγωγών το Μάρτιο 2017/2016 αντανακλά τη σταδιακή άρση των περιορισμών στις παραγγελίες από το εξωτερικό. Παράλληλα, η αγορά, μετά από έλεγχο των αποθεμάτων, συμπληρώνει τις παραγγελίες της για τη νέα εμπορική σεζόν/περίοδο.

• Η εκτίναξη του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών το Νοέμβριο του 2016, συμπίπτει χρονικά με την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα και την αναμενόμενη κατακόρυφη αύξηση των παραγγελιών στο εξωτερικό από επιχειρήσεις και ιδιώτες.

• Από τη σύγκριση των δωδεκάμηνων Απριλίου 2016 – Μαρτίου 2017/Απριλίου 2015 – Μαρτίου 2016 προκύπτει μία διεύρυνση των ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 1,16 δις € ή 7,1%, με την επίδραση των κεφαλαιακών περιορισμών (Capital Controls) στον περιορισμό της εισαγωγικής δραστηριότητας του Ιουλίου 2015 να είναι καθοριστικής σημασίας.

Η πτωτική πορεία του εποχικά διορθωμένου ποσοστού ανεργίας που παρατηρείται από το Δεκέμβριο του 2016 (23,4%), συνεχίστηκε και το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (23,2%), είναι ενθαρρυντική.

• Οι ηλικιακές ομάδες 15-24 και 25-34 ετών δοκιμάζονται σαφώς σκληρότερα από την ανεργία (47,9% και 30,4% αντίστοιχα), ενώ η ανεργία στα άτομα ηλικίας 55 - 64 ετών καταγράφει οριακή βελτίωση (19,7%) σε σύγκριση με την ανησυχητική τάση που είχε κορυφωθεί τον περυσινό Φεβρουάριο (20,2%).

• Σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας τόσο στο σύνολο (23,2% έναντι 8,1% στην Ε.Ε. (28), όσο και στους νέους (47,9% έναντι 17,3% στην Ε.Ε. (28).

Εξαιτίας της φύσης και των χαρακτηριστικών του Λιανικού εμπορίου, η σχετική ροή μισθωτής απασχόλησης παρουσιάζει έντονη εποχικότητα.

- Οι καλύτερες επιδόσεις των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2017 σε σχέση με πέρυσι προεξοφλούσαν τις ισχυρές προσδοκίες για την αυξημένη φετινή τουριστική κίνηση. 

Η μεταβολή του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή καταδεικνύει μικρή ενίσχυση του επιπέδου τιμών όχι μόνο σε ετήσια (Απρίλιος 2017/2016: 1,6%) αλλά και σε μηνιαία βάση (Απρίλιος/Μάρτιος 2017: 0,7%). Σε δωδεκαμηνιαία συγκριτική βάση (Μάιος 2016 - Απρίλιος 2017/Μάιος 2015 - Απρίλιος 2016) καταγράφεται άνοδος 0,6%, με την επιρροή του τελευταίου διμήνου του 2017 να είναι καθοριστικής σημασίας.

• Η προαναφερθείσα μεταβολή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις επιδόσεις του τελευταίου διμήνου του τρέχοντος έτους (Απρίλιος 2017/Φεβρουάριος 2017: 2,0%) και ειδικότερα στην αυξητική επίδραση τόσο των έμμεσων φόρων όσο και των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

• Η ενίσχυση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη-19 (1,9% σε ετήσια βάση και 0,4% Απρίλιος/Μάρτιος 2017) εντείνει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ σχετικά με τον περιορισμό της πολιτικής πιστωτικής επέκτασης, γεγονός που είναι πιθανό να δυσχεράνει τις προσπάθειες της χώρας για την ένταξή της στο πρόγραμμα πιστωτικής χαλάρωσης και αλλά και τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

• Επισημαίνεται ότι το επίπεδο-στόχος του πληθωρισμού για την ΕΚΤ είναι χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%, καθώς ήπιοι ρυθμοί πληθωρισμού λειτουργούν συχνά θετικά για την κατανάλωση και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες ανοδικές τάσεις του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή εντοπίζονται στις κατηγορίες των Αλκοολούχων ποτών και του καπνού (6,0%), εξαιτίας της αυξημένης έμμεσης φορολογίας στα συγκεκριμένα είδη (ΦΠΑ και ΕΦΚ) και των Μεταφορών (4,6%), λόγω της ανοδικής πορείας των τιμών τόσο στα καύσιμα και στα λιπαντικά όσο και στα αεροπορικά εισιτήρια.

• Η σημαντική μηνιαία αύξηση που καταγράφεται στην ομάδα της Ένδυσης - Υπόδησης (10,7%) οφείλεται στην επαναφορά των τιμών στα επίπεδα πριν τις χειμερινές εκπτώσεις. Η συγκεκριμένη μεταβολή σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής των τσιγάρων (Αλκοολούχα ποτά και καπνός: 3,4%), αποτέλεσαν τις κυριότερες συνιστώσες της γενικής μηνιαίας ανοδικής πορείας του Γενικού Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (0,7%).

• Αντίθετα, η ισχυρότερη υποχώρηση των τιμών σε ετήσια βάση καταγράφεται στα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες (-3,0%) όπως και στον κλάδο της Υγείας (-2,7%), ως αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους απόκτησης οικιακών συσκευών και των φθηνότερων παρεχόμενων παραϊατρικών υπηρεσιών και των φαρμακευτικών προϊόντων.

• Η μικρή αύξηση του Δείκτη στην κατηγορία Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια αντανακλά τις προσδοκίες για την καλή τουριστική χρονιά σε όρους αφίξεων, παρά τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό.

Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

"Έβρεξε" κατοστάρες στην πρεμιέρα των προκριματικών του BCL

All Content

Stoiximan GBL: Το πρόγραμμα της πρεμιέρας

All Content - BusinessNews.gr

Aegean: Κύκλος εργασιών στα 816,6 εκατ ευρώ το πρώτο εξάμηνο, αύξηση 3% στην επιβατική κίνηση

All Content - BusinessNews.gr

Samsung Electronics Ελλάς: Αύξηση κερδών +34,8% πάρα την μικρή κάμψη τζίρου

All Content - BusinessNews.gr

Amplus: Καθαρά κέρδη 1,45 εκατ. ευρώ για το 2025 - Μείωση 11,98% στον κύκλο εργασιών

All Content

UM Greece: Ενίσχυση της διοικητικής ομάδας με δύο στρατηγικές τοποθετήσεις

All Content

Σε NEXT COM - WPP Media το rebranding της Ελλάδας

FleetNews

Η Shell φέρνει την Ducati και την Playmobil στα πρατήριά της

FleetNews

Η Volvo ανανεώνει τα XC40, EX40 και EC40

FleetNews

Τρεις κορυφαίες διακρίσεις για την Hyundai στα “Red Dot Award”

All Content

ΠΑΟΚ: Τρίποντο από την... εξέδρα ο Αλεξάντερ στη Media Day (video)

All Content

Άρης: Η παρακάμερα του φιλικού με τον Ερυθρό Αστέρα (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Γιώργος Πορτοκαλίδης, Πρόεδρος & CEO, Ιoniki (Ιωνική Σφολιάτα Α.Ε.): Από την παράδοση, στο μέλλον της ζύμης

All Content - BusinessNews.gr

Ακρίβεια τροφίμων στην Ευρώπη: Στο +35% η Ελλάδα σε έξι χρόνια – Πού καταγράφηκε η μεγαλύτερη μεταβολή

All Content - BusinessNews.gr

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της «Ελληνικό Μετρό» Χρήστος Καραδήμας

FleetNews

Range Rover Electric: Αυτές είναι οι τιμές του στην Ελλάδα

FleetNews

To Geely EX5 κατακτά το ελληνικό κοινό

CSRΝews.gr

Επέκταση της LPR στην Ελλάδα: Νέες λύσεις κυκλικής διαχείρισης παλετών

CSRΝews.gr

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Εγκαινίασε το νέο 26ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

CSRΝews.gr

Νερό Βίκος και ΠΑΕ Ατρόμητος ανανεώνουν τη συνεργασία τους για τρίτη χρονιά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Folli Follie: Νέα συλλογή Kk Cuban Dream
Folli Follie: Νέα συλλογή Kk Cuban Dream 02/06/2017 - 03:00
Exports Manager: Ενισχύεται με 3.500 αγοραστές από την Αυστραλία 02/06/2017 - 03:00
Exports Manager: Ενισχύεται με 3.500 αγοραστές από την Αυστραλία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Στα Ίχνη των Λογοτεχνών: Μια διαφορετική περιήγηση στην Αθήνα των γραμμάτων και των τεχνών
    14/09/2026 - 23:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • Κίνα: Ο υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι ζητά "εποικοδομητικό διάλογο" με την ΕΕ για το εμπόριο
    14/09/2026 - 22:10 ΚΟΣΜΟΣ
  • Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία: Kοινή διακήρυξη με την οποία διεκδικούν «το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση»
    14/09/2026 - 21:45 ΚΟΣΜΟΣ
  • Εθνική Τράπεζα: Οι μεγάλες αλλαγές στο μετοχικό κεφάλαιο – Τι αλλάζει από 17 Σεπτεμβρίου
    14/09/2026 - 21:16 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Aktor: Εναρξη προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών - Εύρος τιμών από 0,30 έως 15 ευρώ
    14/09/2026 - 20:45 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ευρωαγορές: Με απώλειες έκλεισαν οι συναλλαγές της Δευτέρας
    14/09/2026 - 20:25 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Θεσμική ανθεκτικότητα, τεχνολογία και εμπιστοσύνη στη σύγχρονη φορολογική διοίκηση
    14/09/2026 - 19:49 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μαρκόπουλος: Σύντομα η εξειδίκευση των περιορισμών του καθεστώτος Natura στις οικιστικές και λιμενικές ζώνες
    14/09/2026 - 19:22 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ο Τραμπ μιλά για μια «αρρωστημένη συνωμοσία» κατά της Τεχνητής Νοημοσύνης και των κέντρων δεδομένων
    14/09/2026 - 18:55 ΚΟΣΜΟΣ
  • Δίκη για τα Τέμπη: Κατέθεσαν οι οικογένειες Βλάχου - Πλακιά
    14/09/2026 - 18:34 ΕΛΛΑΔΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις 9 δισ. ευρώ έως το 2036 – Στο πρόγραμμα για πρώτη φορά η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου
    14/09/2026 - 08:12 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της «Ελληνικό Μετρό» Χρήστος Καραδήμας
    14/09/2026 - 10:45 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ακρίβεια τροφίμων στην Ευρώπη: Στο +35% η Ελλάδα σε έξι χρόνια – Πού καταγράφηκε η μεγαλύτερη μεταβολή
    14/09/2026 - 11:35 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • METLEN: «Κλείδωσε» συμφωνία με την PETRONAS για προμήθεια LNG από το 2027
    14/09/2026 - 10:16 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Β. Κικίλιας: «Βγαίνει η προκήρυξη για προσλήψεις 420 νέων Δόκιμων Λιμενοφυλάκων»
    14/09/2026 - 10:48 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

"Έβρεξε" κατοστάρες στην πρεμιέρα των προκριματικών του BCL

14/09/2026 - 20:20
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Τουρνουά "Έφη Σιδηροπούλου": Με 30άρα Γουίλιαμς οι Γυναίκες του Άρη 72-64 τον Παναθλητικό

14/09/2026 - 19:55
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η Superbet Μεγάλος Χορηγός του 14ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης – ZeniΘ

14/09/2026 - 14:57
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

H Χριστίνα Κουτρομάνου στη VALUECOM

14/09/2026 - 14:14
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Επέκταση της LPR στην Ελλάδα: Νέες λύσεις κυκλικής διαχείρισης παλετών

14/09/2026 - 13:35
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Εγκαινίασε το νέο 26ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

14/09/2026 - 11:45
FleetNews
fleetnews.gr

Η Shell φέρνει την Ducati και την Playmobil στα πρατήριά της

14/09/2026 - 05:12
FleetNews
fleetnews.gr

Η Volvo ανανεώνει τα XC40, EX40 και EC40

14/09/2026 - 05:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Το Zuma Athens έρχεται στη Riviera Galleria

08/09/2026 - 08:14
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Wella Professionals | Pure Perfection

05/09/2026 - 13:32
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo