Πέμπτη, 9 Απριλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Ποσειδώνια 2016: Τα εναλλακτικά καύσιμα ήρθαν για να μείνουν!
Newsroom Newsroom
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
08/06/2016 · 03:00

Ποσειδώνια 2016: Τα εναλλακτικά καύσιμα ήρθαν για να μείνουν!

Οι εναλλακτικές ναυτιλιακές πηγές ενέργειας κερδίζουν έδαφος ανταποκρινόμενες στις μελλοντικές τάσεις

Η αστάθεια των τιμών του πετρελαίου, το διαρκώς μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο και η προσδοκώμενη μεγάλη αύξηση του ναυτιλιακού μεταφορικού έργου είναι οι παράγοντες που πιθανότερο θα καθορίσουν τις μελλοντικές ενεργειακές απαιτήσεις για τον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών σύμφωνα με τους κατασκευαστές συστημάτων πρόωσης και τους νηογνώμονες που βρίσκονται ανάμεσα στους 1.850 εκθέτες αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για τα Ποσειδώνια 2016, τον κορυφαίο θεσμό της ναυτιλιακής βιομηχανίας παγκοσμίως.

«Ανεξάρτητα από το ποιο γεωπολιτικό σενάριο θα επικρατήσει, η παγκόσμια χωρητικότητα αναμένεται να έχει διπλασιαστεί έως το 2030 λόγω της συνεχούς αύξησης της μεσαίας τάξης στην Ινδία και την Κίνα», δήλωσε ο κ. Nick Brown, Marine Director στον Lloyd’s Register Marine, έναν από τους κορυφαίους νηογνώμονες που έχουν δηλώσει το παρών στα φετινά Ποσειδώνια.

«Σύμφωνα με μελέτες που έχουμε κάνει, η χρήση του μαζούτ θα συνεχίσει να είναι η πρωτεύουσα καύσιμη ύλη για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, παρ’ όλ’αυτά, θα σημειωθεί αύξηση στη διαφοροποίηση του μείγματος καυσίμου με το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) να προβλέπεται ότι θα αντιπροσωπεύει ποσοστό έως και 11 τοις εκατό του καυσίμου ναυτιλίας ανοικτής θαλάσσης. Δύο ακόμη κεντρικά ζητήματα που, εάν επιλυθούν, θα οδηγήσουν στην υιοθέτηση των εναλλακτικών καυσίμων είναι τα εξής: αφενός το νομικό πλαίσιο, δηλαδή η συμμόρφωση με νέες ρυθμιστικές απαιτήσεις και η επίλυση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και αφετέρου η διαθεσιμότητα του πετρελαίου, στο σωστό κόστος και με ασφάλεια», πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε σε συνεργασία με σχεδιαστές, πλοιοκτήτες και κατασκευαστές εξοπλισμού για να διασφαλίσουμε ότι τα συγκεκριμένα έργα που έχουν αναλάβει θα εξετάζουν όλες τις διαφορετικές εναλλακτικές όπως, μεταξύ άλλων, το LNG ως βιώσιμη εναλλακτική για το ναυτιλιακό εμπόριο και σε κλειστές θάλασσες όπως είναι η Βαλτική ή η Μεσόγειος», συμπέρανε.

Μάλιστα, οι κατασκευαστές μηχανών που συμμετέχουν στη φετινή έκθεση των Ποσειδωνίων φαίνεται να συμφωνούν ότι η ζήτηση για μηχανές που θα λειτουργούν με εναλλακτικά καύσιμα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Ο κ. Michael Jeppesen, Μηχανολόγος Μηχανικός στην MAN Diesel & Turbo, μια κορυφαία εταιρία κατασκευής συστημάτων πρόωσης για πλοία, δήλωσε ότι το LNG κάνει την εμφάνισή του αργά αλλά σταθερά.

«Η υποδομή έχει βελτιωθεί σημαντικά, το παγκόσμιο δίκτυο σταθμών ανεφοδιασμού εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και οι εταιρείες πετρελαίου βλέπουν επιτέλους την προοπτική βιωσιμότητας της αγοράς εναλλακτικών καυσίμων για τον κλάδο της ναυτιλίας», δήλωσε ο κ. Jeppesen.

«Αυτές οι θετικές εξελίξεις έχουν τονώσει το ενδιαφέρον των πλοιοκτητών που, πλέον, είναι πιο ανοιχτοί στην ιδέα της υιοθέτησης του εναλλακτικού καυσίμου ως κύριας πηγής ενέργειας κίνησης των στόλων τους. Αυτή τη στιγμή έχουμε 150 παραγγελίες μηχανών για δίχρονους κινητήρες που θα κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα. Αυτές προέρχονται κυρίως από Έλληνες πλοιοκτήτες και αφορούν στόλους LNG δεξαμενοπλοίων, που αποτελούν τα δύο τρίτα των νέων παραγγελιών, καθώς και πλοία εμπορευματοκιβωτίων, που αποτελούν το ένα τρίτο αντίστοιχα.

«Έχουμε επίσης αναπτύξει τη βασική ιδέα σχεδιασμού νέων τύπων συστημάτων πρόωσης που θα λειτουργούν με άλλους τύπους καυσίμου όπως είναι η μεθανόλη, το LPG και το αιθάνιο, ενώ ήδη εργαζόμαστε για να παραδώσουμε εννέα μηχανές που θα κινούνται με μεθανόλη και πέντε με αιθάνιο. Το δέκα τοις εκατό των συνολικών παραγγελιών μας αφορά παραγγελίες πλοίων που θα κινούνται με μη συμβατικά καύσιμα», πρόσθεσε ο κ. Jeppesen.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 500 πλοία που κινούνται με LNG, βασικά δεξαμενόπλοια LNG τα οποία χρησιμοποιούν το δικό τους φορτίο για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες και μερικές δεκάδες άλλων τύπου πλοίων που έχουν υποστεί ειδική μετατροπή για να χρησιμοποιούν αυτό το καύσιμο στα συστήματα πρόωσής τους. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Jeppesen, εάν η ανάπτυξη της υποδομής συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία το ποσοστό των συμβατικών και νέων καυσίμων, κυρίως του υγροποιημένου φυσικού αερίου και του υγροποιημένου αερίου πετρελαίου, θα έχει μοιραστεί εξίσου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κ. Διονύσιος Αντωνόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Marine Solutions της Wartsila, μιας άλλης κορυφαίας κατασκευάστριας εταιρείας συστημάτων πρόωσης, λέγοντας ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) είναι το μέλλον.

«Το LNG είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα μαζούτ και με την επανάσταση που φέρνει η εξόρυξη του αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα φαίνεται ότι θα αποδειχθεί μια οικονομική εναλλακτική λύση. Η Wartsila έχει ασχοληθεί από νωρίς με την ανάπτυξη μηχανών δύο καυσίμων και πιστεύουμε ότι οι πρόσθετες κεφαλαιουχικές δαπάνες που απαιτούνται για τη μετατροπή των δεξαμενών συμβατικών καυσίμων σε LNG θα αντισταθμιστούν εύκολα από την πιο ανταγωνιστική τιμή του LNG. Διαθέτουμε 1.500 μηχανές δύο καυσίμων με πάνω από 16 εκατ. συσσωρευμένες ώρες λειτουργίας σε όλους τους τομείς δραστηριότητας συμπεριλαμβανομένων δεξαμενοπλοίων LNG, εμπορικών πλοίων και offshore εγκαταστάσεων. Η τάση αυτή φαίνεται ότι θα συνεχιστεί. Είμαστε δε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τη χρήση του LNG στη βιομηχανία κρουαζιέρας η οποία έχει αυξήσει τις επενδύσεις της στον συγκεκριμένο τομέα της ναυπήγησης πλοίων».

Ο κ. Θεοδόσης Σταματέλος από το Lloyd’s Register τείνει να συμφωνεί ότι το κλειδί βρίσκεται στο κόστος: «Το μεγάλο ερώτημα που βρίσκεται στα χείλια όλων είναι ποια θα είναι η διαφορά στην τιμή μεταξύ του αργού πετρελαίου με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο σε σχέση με το LNG, διότι το κόστος θα παίξει σημαντικό ρόλο στην απόφαση των πλοιοκτητών να μετατρέψουν τα υπάρχοντα πλοία σε εναλλακτικά καύσιμα ή να παραγγείλουν νέα πλοία που είναι ήδη εξοπλισμένα για εναλλακτικά καύσιμα. Το άλλο μεγάλο ερώτημα, βέβαια, παραμένει ο κανονισμός. Με την εμφάνιση του πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα παρατηρούμε μια αυξανόμενη τάση αποσύνδεσης της τιμής του πετρελαίου από την τιμή του φυσικού αερίου. Μόλις η απόκλιση γίνει πιο σαφής, θα δρομολογηθούν περισσότερα έργα».

Φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των παραγόντων του κλάδου ως προς το ότι το LNG ως καύσιμο για τη ναυτιλία έχει έρθει για να μείνει. Η απαιτούμενη υποδομή δεν είναι πλέον μόνο στα χαρτιά, τα σχέδια είναι έτοιμα, εκτελούνται ήδη παραδόσεις πλοίων, τα τεχνικά προβλήματα έχουν επιλυθεί. Η απόφαση πλέον είναι καθαρά θέμα εμπορικής στρατηγικής της εκάστοτε εταιρίας.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην υιοθέτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας για τους στόλους τους με ένα αυξανόμενο ποσοστό εξ αυτών να εκφράζει εμπράκτως τη δέσμευσή του για μετάβαση στο LNG μόλις οριστικοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο.

Τα Ποσειδώνια 2016 πραγματοποιούνται από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo. Η διοργάνωση της έκθεσης τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Δήμου Πειραιά, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και το Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

  • ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Χάποελ Τελ Αβίβ-Ολυμπιακός: Η βράβευση Βεζένκοφ, η επιστροφή Φαλ και η gallery της αναμέτρησης

All Content

Παναθηναϊκός: Η δωδεκάδα με Βαλένθια

All Content - BusinessNews.gr

ΔΝΤ: Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις από τον πόλεμο σε ενέργεια, εμπόριο και ανάπτυξη

All Content - BusinessNews.gr

Παπουτσάνης: Στα €16,5 εκατ.ο τζίρος στο α' τρίμηνο - Οι εξαγωγές βασικός μοχλός ανάπτυξης

All Content - BusinessNews.gr

Ανοδική πορεία και πάλι για το πετρέλαιο που αγγίζει τα 100 δολάρια – Πρακτικά κλειστό το Ορμούζ

All Content

Spec 305.000 ευρώ για προώθηση οίνων

All Content

Tempo OMD: Πρωτιά στη λίστα της RECMA

FleetNews

OMODA & JAECOO: Η ασφάλεια ως η απόλυτη προτεραιότητα

FleetNews

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake – Εξηλεκτρισμένη πρακτικότητα

FleetNews

Νέοι κανόνες για το φαρμακείο αυτοκινήτου από τις 18 Ιουνίου

All Content

Live: Μερσίν-Αθηναϊκός 18-20 (10')

All Content

ΠΑΟΚ: Αποθέωση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»! (gallery & vid)

All Content - BusinessNews.gr

Χρηματιστήριο: Πτώση 2,63%, στα 330,84 εκατ. ευρώ ο τζίρος - Στο επίκεντρο ρευστοποιήσεων οι τραπεζικές μετοχές

All Content - BusinessNews.gr

Metlen: Άλμα 25% στον τζίρο, πιέσεις στην κερδοφορία το 2025 - Το μήνυμα του Ευάγγελου Μυτιληναίου

All Content - BusinessNews.gr

Αλέξανδρος Εξάρχου: Νέα συμβόλαια προμήθειας LNG τους επόμενους μήνες υπογράφει η Atlantic SEE

FleetNews

MG HS PHEV+: Ένα πλήρες D-SUV 272 ίππων από 32.900€

FleetNews

Η Let’s Drive σε δυναμική επέκταση

CSRΝews.gr

ΗΕLLENiQ ΕNERGY: Στηρίζει το πρώτο καφενείο με εργαζόμενους ΑμεΑ στο Θριάσιο

CSRΝews.gr

«GReco Islands»: Πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης στα νησιά

CSRΝews.gr

ΑΒ Βασιλόπουλος: Στηρίζει τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Στις 30 Ιουνίου η έγκριση της ΔΕΗ για τη μεταβίβαση των μετοχών του ΑΔΜΗΕ
Στις 30 Ιουνίου η έγκριση της ΔΕΗ για τη μεταβίβαση των μετοχών του ΑΔΜΗΕ 08/06/2016 - 03:00
Πυρσός Security: Δικαιώνονται οι εργαζόμενοι της 08/06/2016 - 03:00
Πυρσός Security: Δικαιώνονται οι εργαζόμενοι της

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ευρωαγορές: Με απώλειες το κλείσιμο των συναλλαγών της Πέμπτης
    09/04/2026 - 20:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ο Νετανιάχου έδωσε εντολή να ξεκινήσουν «απευθείας συνομιλίες» με τον Λίβανο
    09/04/2026 - 20:12 ΚΟΣΜΟΣ
  • Παπουτσάνης: Στα €16,5 εκατ.ο τζίρος στο α' τρίμηνο - Οι εξαγωγές βασικός μοχλός ανάπτυξης
    09/04/2026 - 19:48 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 14 Απριλίου έως 17 Απριλίου
    09/04/2026 - 19:10 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΔΝΤ: Αλυσιδωτές οι επιπτώσεις από τον πόλεμο σε ενέργεια, εμπόριο και ανάπτυξη
    09/04/2026 - 18:51 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Blackberry: Προβλέπει έσοδα 135 εκατ. δολάρια για το πρώτο τρίμηνο του 2026
    09/04/2026 - 18:13 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χρηματιστήριο: Πτώση 2,63%, στα 330,84 εκατ. ευρώ ο τζίρος - Στο επίκεντρο ρευστοποιήσεων οι τραπεζικές μετοχές
    09/04/2026 - 17:56 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στην ελίτ της παγκόσμιας γαστρονομίας η Ελλάδα – Μεγάλη πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής 2026
    09/04/2026 - 17:50 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ανοδική πορεία και πάλι για το πετρέλαιο που αγγίζει τα 100 δολάρια – Πρακτικά κλειστό το Ορμούζ
    09/04/2026 - 18:35 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Cupra: Λάνσαρε το νέο Cupra Raval στη Βαρκελώνη
    09/04/2026 - 17:30 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Μητσοτάκης στο CNN: Να καταλήξουμε σε ξεχωριστή διεθνή συμφωνία για τα Στενά του Ορμούζ
    08/04/2026 - 21:45 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Το ΝΑΤΟ "δοκιμάστηκε και απέτυχε" λέει ο Λευκός Οίκος - Συνάντηση Τραμπ-Ρούτε
    08/04/2026 - 22:10 ΚΟΣΜΟΣ
  • Metlen: Άλμα 25% στον τζίρο, πιέσεις στην κερδοφορία το 2025 - Το μήνυμα του Ευάγγελου Μυτιληναίου
    09/04/2026 - 09:30 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Η Moody's αναβάθμισε στην Credia Bank - Σημαντικός παράγοντας η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου
    09/04/2026 - 09:01 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Εορταστικό ωράριο καταστημάτων: Πώς θα λειτουργήσουν μέχρι το Πάσχα
    09/04/2026 - 08:49 ΕΛΛΑΔΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

ΑΕΚ: H διάγνωση για για Κατσίβελη και Χαραλαμπόπουλο

09/04/2026 - 17:37
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Μερσίν-Αθηναϊκός: Η photo gallery από τον δεύτερο τελικό

09/04/2026 - 17:19
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΗΕLLENiQ ΕNERGY: Στηρίζει το πρώτο καφενείο με εργαζόμενους ΑμεΑ στο Θριάσιο

09/04/2026 - 12:31
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Spec 305.000 ευρώ για προώθηση οίνων

09/04/2026 - 09:23
CSRΝews.gr
csrnews.gr

«GReco Islands»: Πρόσκληση 20 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης στα νησιά

09/04/2026 - 09:21
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Tempo OMD: Πρωτιά στη λίστα της RECMA

09/04/2026 - 08:49
FleetNews
fleetnews.gr

OMODA & JAECOO: Η ασφάλεια ως η απόλυτη προτεραιότητα

09/04/2026 - 05:12
FleetNews
fleetnews.gr

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake – Εξηλεκτρισμένη πρακτικότητα

09/04/2026 - 05:12
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Γιώργος Γουλτίδης”

01/04/2026 - 09:22
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

VERTIGO MASCARA by Radiant Professional

01/04/2026 - 09:13
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo