Την ανάγκη χρηματοδοτικής στήριξης των υφιστάμενων Βιομηχανικών Πάρκων και αντιμετώπισης των διοικητικών καθυστερήσεων που εμποδίζουν τον εκσυγχρονισμό τους ανέδειξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΠΑΣ (Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού), Σπύρος Αλεξόπουλος, μιλώντας στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Πάρκων.
Παρουσιάζοντας την εμπειρία του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, επισήμανε ότι η αυτοδιαχείριση από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις έχει επιτρέψει την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων στις κοινόχρηστες και περιβαλλοντικές υποδομές. Ωστόσο, η συνέχιση των επενδύσεων απαιτεί πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
Στο Σχιστό έχουν πραγματοποιηθεί έργα περίφραξης και δενδροφύτευσης, εγκατάστασης ηλεκτρικών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων, καθώς και δημιουργίας συστήματος παρακολούθησης των απορροών με φρεάτια δειγματοληψίας σε κάθε εργοστάσιο. Παράλληλα, η τοποθέτηση ηλεκτρονικών υδρομετρητών επιτρέπει την καθημερινή καταγραφή της κατανάλωσης νερού ανά επιχείρηση.
Στον σχεδιασμό της ΒΙΠΑΣ περιλαμβάνεται πλέον η αξιοποίηση ανακυκλωμένου νερού, με διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ και το Attica Water Lab. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη μείωση της κατανάλωσης πόσιμου νερού για χρήσεις που μπορούν να καλυφθούν από κατάλληλα επεξεργασμένο νερό. Σήμερα, η τιμή διάθεσης νερού προς τις επιχειρήσεις του Πάρκου διατηρείται στα 1,50 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αλεξόπουλος στις συνέπειες της γραφειοκρατίας, επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση έκδοσης άδειας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος και υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί χρηματοδότηση από το πρόγραμμα "Ελλάδα 2.0" και να απενταχθει το έργο.
Παράλληλα, από το 2024 εκκρεμεί αίτημα επικαιροποίησης των περιβαλλοντικών υποδομών του Πάρκου, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση πολεοδομικής διαδικασίας από το αρμόδιο ΣΥΠΟΘΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΒΙΠΑΣ προτείνει τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού χρηματοδότησης, με αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων και ενισχύσεις ανάλογες με τις πραγματικές ανάγκες των υφιστάμενων Πάρκων. Ζητεί επίσης καλύτερο συντονισμό μεταξύ υπουργείων, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και πολεοδομικών υπηρεσιών, ώστε να περιοριστούν οι καθυστερήσεις που στερούν από τις επιχειρήσεις επενδυτικές ευκαιρίες.