Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΟΛΘ: Έσοδα €41,2 εκατ. - Πτώση 12% στα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο
Newsroom Newsroom
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
26/09/2023 · 17:32

ΟΛΘ: Έσοδα €41,2 εκατ. - Πτώση 12% στα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως το 1ο εξάμηνο του 2023, σημειώθηκε αύξηση στην διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, αύξηση στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικού σταθμού και μείωση στην διακίνηση συμβατικού φορτίου και σιδηροδρομικής σύνδεσης (Intermodal), μειώσεις οι οποίες έφεραν και χαμηλή μείωση των συνολικών εσόδων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (6Μ 2022).

Συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου (περιλαμβάνει την μοναδική θυγατρική ThPA Sofia EAD, το 100% των μετοχών της οποίας ανήκει στην μητρική) για το 6Μ 2023 ανήλθαν σε € 41,2 εκατ., μειωμένα κατά 2,6%, έναντι € 42,3 εκατ. για το 6Μ 2022.

Για την μητρική εταιρεία ΟΛΘ Α.Ε., τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε € 41,2 εκατ. για το 6Μ 2023, μειωμένα κατά 1,2%, σε σχέση με € 41,7 εκατ. για το 6Μ 2022. Η αναθεώρηση στα στοιχεία εσόδων και αποτελεσμάτων του 2022, οφείλεται αποκλειστικά στην ανακατάταξη εσόδων όλων των χώρων εκμετάλλευσης, από την κατηγορία «Λοιπά έσοδα», στις «Πωλήσεις», αναγνωρίζοντας ουσιαστικά τον τομέα εκμετάλλευσης χώρων ως βασικό τομέα εσόδων.

Αναφορικά με την πληροφόρηση ανά τομέα δραστηριότητας του Ομίλου, τα έσοδα από το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκαν κατά 9,6%, σε € 29,4 εκατ. για το 6Μ 2023 από € 26,9 εκατ. για το 6Μ 2022, ενώ τα έσοδα από τον Συμβατικό Λιμένα παρουσίασαν μείωση κατά 30,6%, σε € 9 εκατ. για το 6Μ 2023, από € 13 εκατ. για το 6Μ 2022, μείωση προερχόμενη κατά βάση από μειωμένη διακίνηση φορτίων μεταλλευμάτων νικελίου και την γενικότερη αστάθεια στις διεθνείς αγορές.

Τα έσοδα Εκμετάλλευσης Χώρων αυξήθηκαν σημαντικά κατά 18,5%, στα € 1,9 εκατ. για το 6Μ 2023, τα έσοδα του Επιβατικού Σταθμού αυξήθηκαν επίσης, κατά 13,8%, στις € 274 χιλ. για το 6Μ 2023, ενώ τα έσοδα από την δραστηριότητά του Intermodal (διακίνηση φορτίων μέσω τρένων) ανήλθαν σε € 607 χιλ. (έναντι € 639 χιλ. το 6Μ 2022), με την προσθήκη επίσης των νέων γραμμών μεταφοράς προς Νις (Σερβία) και Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία).

Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε κατά 11,3%, μέσω διαρκών βελτιώσεων στην διαδικασίες φορτοεκφόρτωσης και στις οικονομίες κλίμακας που επιτυγχάνονται με την προσθήκη των 2 νέων γερανογεφυρών (STS), επιτυγχάνοντας διακίνηση 255,2 χιλ. TEUs για το 6Μ 2023, από 229,4 χιλ. TEUs για το 6Μ 2022. Κατά την ίδια περίοδο, οι ποσότητες Συμβατικού Φορτίου που διακινήθηκαν μειώθηκαν λόγω κυρίως της πτώσης διακίνησης μεταλλευμάτων νικελίου κατά 37,9%, σε 1.287 χιλ. τόνους για το 6Μ 2023, από 2.074 χιλ. τόνους για το 6Μ 2022 αντίστοιχα.

Αναφορικά με το Dry Port της θυγατρικής ThPA Sofia, σημειώθηκε σημαντική πτώση της διακίνησης, με συνολικά 92 TEUs (έναντι 3.623 TEUs την αντίστοιχη περσινή περίοδο) με τα αντίστοιχα έσοδα να περιορίζονται στις € 40 χιλ. (έναντι € 639χιλ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο). Η εν λόγω πτώση οφείλεται στις γενικότερες συνθήκες του σιδηροδρομικού δικτύου, οι οποίες προκάλεσαν μερική αναστολή λειτουργιών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η θυγατρική εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία αναδιοργάνωσης από τον Ιανουάριο του 2023.

Αναφορικά με την κερδοφορία, τα μικτά κέρδη του Ομίλου μειώθηκαν κατά 8,3%, σε € 17,3 εκατ. το 6Μ 2023, από € 18,9 εκατ. το 6Μ 2022 και για την Εταιρεία τα μικτά κέρδη επίσης μειώθηκαν κατά 9,8%, σε € 17,3 εκατ. το 6Μ 2023, από € 19,2 εκατ. το 6Μ 2022.

Τα λειτουργικά κέρδη-EBITDA για τον Όμιλο σημείωσαν μείωση κατά 9,7%, σε € 15,1 εκατ. το 6Μ 2023, από € 16,7 εκατ. το 6Μ 2022 και για την Εταιρεία επίσης μειώθηκαν κατά 16,2%, σε € 14,4 εκατ. από € 17,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 6Μ 2022.

Τέλος, τα Καθαρά Κέρδη μετά φόρων για τον Όμιλο μειώθηκαν κατά 12,2%, σε € 8,4 εκατ. το 6Μ 2023, από € 9,6 εκατ. για το 6Μ 2022 και για την Εταιρεία επίσης μειώθηκαν κατά 24,5%, σε € 7,7 εκατ. το 6Μ 2023 από € 10,2 εκατ. το 6Μ του 2022. Οι κύριοι λόγοι μείωσης της κερδοφορίας επικεντρώνονται στην μείωση διακίνησης φορτίων στο Συμβατικό Λιμάνι, καθώς και στην εγγραφή απομείωσης των € 0,87 εκατ. της συμμετοχής στην θυγατρική ThPA Sofia EAD.

Το καθαρό πρόγραμμα κεφαλαιουχικών δαπανών για το εξάμηνο του 2023 ανήλθε στα € 4,3 εκατ. και αφορά κυρίως μελέτες και εκτενείς εργασίες αναβάθμισης κρηπιδωμάτων, εργασίες αναβάθμισης αποθηκών, αναβαθμίσεις συστημάτων ελέγχου και αγορά μηχανημάτων. Το πρόγραμμα κεφαλαιουχικών δαπανών εξελίσσεται δυναμικά, σε συνέπεια με τους στρατηγικούς στόχους της Διοίκησης.

Τονίζεται πως οι πραγματοποιηθείσες υποχρεωτικές επενδύσεις της ΟΛΘ Α.Ε. από την ιδιωτικοποίηση τον 3/2018 έως σήμερα, προσεγγίζουν τα € 23,9 εκατ., και αφορούν κατά βάση μηχανολογικό εξοπλισμό, συγκεκριμένα υπερσύγχρονες γερανογέφυρες, αυτοκινούμενο γερανό, οχήματα στοιβασίας εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και μελέτες για την γενική ανάπτυξη του λιμένα.

Πέραν ωστόσο των ανωτέρω υποχρεωτικών επενδύσεων, η ΟΛΘ Α.Ε. προχώρησε σε ιδιαίτερα σημαντικές πρόσθετες επενδύσεις ύψους άνω των € 43,7 εκατ., για αναβάθμιση υποδομών (αναβαθμίσεις κτιρίων, γραφείων, υποσταθμών, υποδομών κρηπιδωμάτων), αγορά εξοπλισμού (πρόσθετα μηχανήματα στοιβασίας, τράκτορες, ανυψωτικά μηχανήματα) και λοιπών ποικίλων εργασιών, την ίδια περίοδο (από τον 3/2018 έως σήμερα). Οι καθαρές επενδύσεις συνεπώς της ΟΛΘ Α.Ε. από τον 3/2018 έως και σήμερα ξεπερνούν τα € 67,6 εκατ.

Στις 30 Ιουνίου 2023, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της Εταιρείας ανήλθαν σε € 85 εκατ. (€ 86,8 εκατ. για τον Όμιλο) έναντι € 92,3 εκατ. την 31 η Δεκεμβρίου 2022 (€ 93,9 εκατ. για τον Όμιλο), χωρίς τραπεζικό δανεισμό.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ. της ΟΛΘ Α.Ε. επεσήμανε: «Από το 2018, έχουμε ολοκληρώσει επενδύσεις που ξεπερνούν τα € 67 εκατ. για τη συνολική αναβάθμιση του Λιμένα Θεσσαλονίκης. Το 2023 συνεχίζουμε την υλοποίηση του Επενδυτικού μας Πλάνου εστιάζοντας στην αναβάθμιση των υποδομών του Λιμένα, στην προώθηση της ψηφιοποίησης και στη δημιουργία συνεργειών που προάγουν το διασυνοριακό εμπόριο, ενισχύουν τη συνδεσιμότητα και θέτουν τις βάσεις για αξιοποίηση νέων ευκαιριών σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, θέτοντας στο επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη επιδιώκουμε να συμβάλλουμε ενεργά στην εξέλιξη της ελληνικής λιμενικής βιομηχανίας και τη δημιουργία σημαντικής προστιθέμενης αξίας για την οικονομία και την κοινωνία».

  • ΟΛΘ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Έντεκα σερί νίκες το Σαν Αντόνιο με το 126-110 στο Μπρούκλιν

All Content

Τζάμπολ σήμερα στο Final-8 του Rising Stars (live streams)

All Content - BusinessNews.gr

Σκλαβενίτης και Παντελιάδης επενδύουν στο Λουτράκι – Τα δυο νέα σούπερ μάρκετ που ανοίγουν

All Content - BusinessNews.gr

Εθνική Τράπεζα: Κέρδη μετά φόρων 1,3 δισ. ευρώ το 2025 - Το επιχειρησιακό σχέδιο μέχρι το 2028

All Content - BusinessNews.gr

Alpha Bank: Στα 943,3 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2025 - Στο 55% των κερδών η διανομή μερίσματος

All Content

Το Power Of One του Publicis Groupe συνδύασε αρμονικά Influence, Media, Data και βραβεύτηκε

All Content

Η Oργανωτική Επιτροπή των Effie Awards Hellas 2026 - Πρόεδρος ο Σάκης Μελισσάρης

FleetNews

Νέοι τιμοκατάλογοι για BMW και MINI

FleetNews

Επιστρέφουν τα ντίζελ στην Ευρώπη ;

FleetNews

Η Renault εξαγοράζει πλήρως τη Flexis εν μέσω δυσκολιών στην αγορά των eLCV

All Content

Κι επίσημα τέλος από τον Ηρακλή ο Τζάστιν Ράιτ-Φόρμαν

All Content

Με clutch Ο'Νιλ οι Σανς 113-110 τους Λέικερς -Οι Τίμπεργουλβς 94-88 τους Κλίπερς (vids)

All Content - BusinessNews.gr

Αττικά Πολυκαταστήματα: Σχέδιο επέκτασης 2026-2027 - Tο αυτόνομο Attica Beauty Shop στο Athens Mall

All Content - BusinessNews.gr

Μπάρμπα Στάθης: Νέα αναπτυξιακή τροχιά με επενδύσεις, rebranding και ενίσχυση δικτύου

All Content - BusinessNews.gr

Νεμπής: Πλήρες «οπλοστάσιο» από τον ΟΤΕ – FTTH, 5G και ICT οδηγούν την ανάπτυξη - Μέρισμα και buyback 532 εκατ.

FleetNews

Ενδεχόμενος νόμος της ΕΕ για στόλους θα κάλυπτε το 57% των πωλήσεων EV το 2030

FleetNews

Η Geely επεκτείνεται δυναμικά στην Ελλάδα

CSRΝews.gr

Γυναίκα σημαίνει «ΔΥΝΑΜΗ» : Η Semiology προσφέρει 10% των εσόδων από τις online αγορές από τις 2 έως 8 Μαρτίου

CSRΝews.gr

KPMG: Διοργανώνει το 29th HR Symposium στις 4 Μαρτίου με την παρουσία 60 στελεχών της αγοράς

CSRΝews.gr

Public Affairs and Networks: Ξεκινά τον Απρίλιο ο νέος ΚΥΚΛΟΣ HR DIRECTORS

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Aria Hotels: Το «Home by the sea» το 12ο κατάλυμα στη Μάνη
Aria Hotels: Το «Home by the sea» το 12ο κατάλυμα στη Μάνη 26/09/2023 - 16:17
Κρι-Κρι: Στα 112,97 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών στο 6μηνο - Αύξηση 44,3% στις πωλήσεις 26/09/2023 - 19:43
Κρι-Κρι: Στα 112,97 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών στο 6μηνο - Αύξηση 44,3% στις πωλήσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Capital Tankers: Ρεκόρ ζήτησης στη δημόσια προσφορά – Συγκέντρωσε 2,3 δισ. δολάρια και κατέρριψε ρεκόρ στο Όσλο
    27/02/2026 - 11:20 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Hyundai Motor Group: Θα επενδύσει 6,3 δισ. δολάρια σε AI Data Centers και εργοστάσιο ρομπότ στη Νότια Κορέα
    27/02/2026 - 11:18 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Χρηματιστήριο: Στις 2.300,72 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 0,15%
    27/02/2026 - 11:10 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Κορινθία: Νεκρός 17χρονος από μαχαιριές στο Λουτράκι – Τραυματίας ένας ακόμα 19χρονος
    27/02/2026 - 11:04 ΕΛΛΑΔΑ
  • Συνάλλαγμα: Το ευρώ ενισχύεται 0,14%, στα 1,1814 δολάρια
    27/02/2026 - 10:59 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μητσοτάκης: Το πρώτο εξάμηνο του 2025 το ρεύμα στην Ελλάδα ήταν 21% φθηνότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη
    27/02/2026 - 10:58 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ευρωαγορές: Επιφυλακτικά ξεκίνησαν οι συναλλαγές της Παρασκευής
    27/02/2026 - 10:53 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • «Κινούμαι Ηλεκτρικά» Αύξηση προϋπολογισμού και παράταση για τις νέες αιτήσεις
    27/02/2026 - 10:50 ΕΛΛΑΔΑ
  • Premia Properties: Αύξηση 68% στα έσοδα κα 71% στη λειτουργική κερδοφορία το 2025
    27/02/2026 - 10:47 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Σ. Ζαχαράκη: Δεν καταργούνται αυτή τη στιγμή οι Πανελλαδικές εξετάσεις
    27/02/2026 - 10:41 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Gorenje: Συνεργασία με τον Luka Modrić, ως global brand ambassador της
    26/02/2026 - 14:26 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ένας νέος CEO σε ενδιαφέρον timing, μια κίνηση ακόμη στο εμφιαλωμένο νερό και ο retailer που έχει «ψηθεί» με την Μύκονο....
    26/02/2026 - 13:55 ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • Vodafone: Ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου - Αντιδράσεις από τους εργαζομένους
    26/02/2026 - 13:23 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Κατατέθηκε επίσημα η αίτηση για παράρτημα στην Αθήνα
    26/02/2026 - 15:48 ΕΛΛΑΔΑ
  • HelleniQ Energy: Στα 503 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2025 με αύξηση 25% - Πρόταση για διανομή μερίσματος €0,40
    26/02/2026 - 18:13 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Τέλος από τη Μύκονο ο Καρλ Γκαμπλ

27/02/2026 - 08:52
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Ermis Awards: Oι δηλώσεις των νικητών

27/02/2026 - 08:50
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Κι επίσημα τέλος από τον Ηρακλή ο Τζάστιν Ράιτ-Φόρμαν

27/02/2026 - 08:40
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

The Newtons Laboratory: Νέα καμπάνια για τη σημασία του εμβολιασμού για την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων

27/02/2026 - 08:20
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Γυναίκα σημαίνει «ΔΥΝΑΜΗ» : Η Semiology προσφέρει 10% των εσόδων από τις online αγορές από τις 2 έως 8 Μαρτίου

26/02/2026 - 14:51
CSRΝews.gr
csrnews.gr

KPMG: Διοργανώνει το 29th HR Symposium στις 4 Μαρτίου με την παρουσία 60 στελεχών της αγοράς

26/02/2026 - 13:02
FleetNews
fleetnews.gr

Νέοι τιμοκατάλογοι για BMW και MINI

26/02/2026 - 06:09
FleetNews
fleetnews.gr

Επιστρέφουν τα ντίζελ στην Ευρώπη ;

26/02/2026 - 06:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Παρουσίαση της ανανεωμένης σειράς BLONDME

22/02/2026 - 17:11
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

MON RÊVE COSMETICS | GLOSSY BALM

17/02/2026 - 17:28
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo