Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Accenture: Η πανδημία επιβάλλει τον μετασχηματισμό των συστημάτων πληρωμών των τραπεζών
Newsroom Newsroom
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
02/12/2020 · 12:30

Accenture: Η πανδημία επιβάλλει τον μετασχηματισμό των συστημάτων πληρωμών των τραπεζών

Η Accenture προβλέπει ότι καταναλωτικές δαπάνες ύψους $7 τρισεκατομμυρίων θα πραγματοποιούνται με κάρτες και ψηφιακές πληρωμές αντί μετρητών έως το 2023.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Η ταχεία μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές λόγω της πανδημίας, ενισχύει -με τη μορφή του κατεπείγοντος- την ανάγκη εκσυγχρονισμού των τραπεζικών συστημάτων πληρωμών, σύμφωνα με νέα μελέτη της Accenture.

Συγκεκριμένα, η μελέτη "Playing the Long Game in Payments Modernization" βασίζεται σε έρευνα 120 στελεχών στον τομέα πληρωμών των τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφορικά με τις πρωτοβουλίες μετασχηματισμού που αναλαμβάνουν, δεδομένου ότι οι τράπεζες υλοποιούν πολυετείς επενδύσεις στο χώρο, με στόχο να ανταγωνίζονται τους μη-τραπεζικούς παρόχους ψηφιακών πληρωμών και να συμμορφώνονται στα νέα κανονιστικά πλαίσια.

Στη μελέτη, η Accenture προβλέπει ότι περίπου 420 δισεκατομμύρια συναλλαγές αξίας $7 τρισεκατομμυρίων αναμένεται να πραγματοποιούνται με κάρτες και ψηφιακές πληρωμές έναντι μετρητών έως το 2023 – ποσό το οποίο υπολογίζεται να αγγίξει τα $48 τρισεκατομμύρια έως το 2030. Η ταχεία μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές άσκησε πρόσθετη πίεση στις τράπεζες, με τα τρία τέταρτα (75%) των τραπεζικών στελεχών που ερωτήθηκαν να αναφέρουν ότι η πανδημία έχει επιταχύνει τα σχέδιά τους για εκσυγχρονισμό των συστημάτων πληρωμών.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία έχει επιταχύνει ραγδαία τη μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές με ρυθμό που οι τράπεζες δεν μπορούσαν να προβλέψουν, ως απόρροια της ριζικής αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αγοράζουν και πληρώνουν» δήλωσε ο Γιώργος Παλλιούδης, Financial Services Managing Director της Accenture. «Στη χώρα μας, η πορεία αυτή είχε ξεκινήσει το 2015 με τα capitals controls και συνεχίστηκε δυναμικά εν μέσω της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να αλλάξει δραματικά ο χάρτης των παρόχων πληρωμών στην Ελλάδα. Αυτό εξάγεται αν συγκρίνουμε την Ελληνική αγορά με άλλες ώριμες αγορές στον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο, αυτή η λεπτή ισορροπία θα μπορούσε να μεταβληθεί γρήγορα με την είσοδο ή την ισχυροποίηση παικτών, τοπικής ή διεθνούς εμβέλειας. Συνεπώς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο, οι τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν, πέρα από τη συμμόρφωση στο κανονιστικό πλαίσιο, στην κάλυψη των μεταβαλλόμενων αναγκών των καταναλωτών και στη βελτίωση της εμπειρίας τους.»

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι το 75% των τραπεζών βλέπουν τον εκσυγχρονισμό των πληρωμών να καθοδηγείται από τις αλλαγές και τις κανονιστικές ρυθμίσεις των εθνικών υποδομών πληρωμών, οι οποίες περιλαμβάνουν τη βελτίωση των διατραπεζικών συστημάτων πληρωμών, νέα κλαδικά πρότυπα σύμφωνα με το ISO20022 και το Open Banking.

Η μετάβαση σε ψηφιακές πληρωμές ποικίλλει ανάλογα με την αγορά

Η ταχεία μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές διαφέρει μεταξύ χωρών και εξαρτάται από το ποσοστό μείωσης χρήσης μετρητών, την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) καθώς και το πόσο ενεργές είναι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας (Big Tech) στην παροχή υπηρεσιών πληρωμών.

Αξιοποιώντας το Payments Disruptability Index της Accenture, που υπολογίζει τα τρέχοντα και μελλοντικά επίπεδα αλλαγών στον κλάδο πληρωμών, η μελέτη αναδεικνύει ότι η αλλαγή είναι υψηλότερη στις ΗΠΑ και ακολούθως στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν νέους τρόπους πληρωμής και οι μη-τραπεζικοί πάροχοι δράττουν την ευκαιρία παροχής υπηρεσιών πληρωμών. Στην Κίνα, τα ψηφιακά πορτοφόλια (mobile wallets) αντικαθιστούν γρήγορα τις πληρωμές σε μετρητά - το 76% των συναλλαγών το 2019 προήλθε από ψηφιακά πορτοφόλια, 12% περισσότερο συγκριτικά με το 2014 - καθώς οι καταναλωτές στην Κίνα έχουν ήδη συνηθίσει να χρησιμοποιούν εφαρμογές για κινητά και κωδικούς QR για να πληρώνουν σε εστιατόρια και καταστήματα εδώ και πολλά χρόνια.

«Η πανδημία ώθησε τους καταναλωτές να είναι πιο δεκτικοί στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στις ψηφιακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Η αλλαγή αυτή θα αυξήσει τον ανταγωνισμό καθώς οι πάροχοι εναλλακτικών πληρωμών διεκδικούν ενεργά μερίδιο αγοράς», δήλωσε ο Λάμπρος Τσόλκας, Αντιπρόεδρος της Accenture. «Η ευκαιρία των ηλεκτρονικών πληρωμών για τις τράπεζες ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανά αγορά και εξαρτάται από την ωριμότητα μετάβασης στις ψηφιακές πληρωμές. Σε ώριμες αγορές - όπως η Δυτική Ευρώπη, όπου οι πληρωμές έχουν τυποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, αναμένουμε να δούμε μόνο σταδιακή αλλαγή. Η μεγαλύτερη ευκαιρία όμως θα είναι σε αγορές όπως η ελληνική όπου κυριαρχούσε η χρήση μετρητών».

Προγράμματα εκσυγχρονισμού με περιορισμένα αποτελέσματα σε επίπεδο αύξησης εσόδων

Παρόλο που πολλά από τα τραπεζικά στελέχη που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν την αύξηση των εσόδων ως βασικό στόχο των προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των πληρωμών, μόνο 13% δήλωσε ότι τα έσοδα έχουν αυξηθεί περισσότερο από το μέσο ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς του 6%, τα τελευταία τρία χρόνια. Πρόσθετα, μόνο 16% αναμένει να αυξηθούν τα έσοδα από τις πληρωμές περισσότερο από τον αναμενόμενο μέσο ρυθμό ανάπτυξης του 5% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ενώ ο μετασχηματισμός των πληρωμών αποτελεί μέρος του ευρύτερου ψηφιακού μετασχηματισμού των περισσοτέρων τραπεζών, τα δύο τρίτα (65%) των τραπεζικών στελεχών δήλωσαν ότι το κόστος συντήρησης της παλιάς τεχνολογίας (legacy systems) στα συστήματα πληρωμών, τους εμποδίζει στο να επενδύουν σε νέες λύσεις. Για παράδειγμα, παρόλο που πολλές τράπεζες έχουν υιοθετήσει το cloud σε άλλους τομείς για την βελτίωση της λειτουργικής τους ανθεκτικότητας (operational resiliency), μόνο το 38% των τραπεζών επενδύει σε συστήματα υπολογιστικού νέφους στον τομέα των πληρωμών. Με την πανδημία να δημιουργεί ένα νέο σημείο καμπής για τους οργανισμούς να επιταχύνουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, η Accenture ανακοίνωσε πρόσφατα μια επένδυση $3 δισεκατομμυρίων για τα επόμενα τρία χρόνια με σκοπό να βοηθήσει τους πελάτες της, ανεξαρτήτως κλάδου, να μετατραπούν άμεσα σε «Cloud First» επιχειρήσεις.

«Στην προσπάθεια να βελτιώσουν τα συστήματα πληρωμών τους, ώστε να ανταποκριθούν στα νέα πρότυπα του κλάδου και να μειώσουν το κόστος τους, οι τράπεζες είναι παγιδευμένες στο να καταφεύγουν σε ad-hoc τεχνολογικές παρεμβάσεις», δήλωσε ο Γιώργος Παλλιούδης. «Οι τράπεζες συνειδητοποιούν σταδιακά ότι ο βέλτιστος τρόπος για να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές -που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών- είναι να θέσουν τον εκσυγχρονισμό των πληρωμών ως επιχειρηματική προτεραιότητα, η οποία να μην περιορίζεται μόνο στις διευθύνσεις πληροφορικής. Επιτυχημένες τράπεζες θα είναι εκείνες που θα ενσωματώσουν σύγχρονες μεθόδους πληρωμής, θα αξιοποιήσουν ευέλικτες αρχιτεκτονικές πληροφοριακών συστημάτων με έμφαση στο cloud σε όλο το εύρος των λειτουργιών τους και θα αναπτύξουν συνεργασίες και συνέργειες με το ευρύτερο επιχειρηματικό οικοσύστημα. Στόχος είναι η αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων (π.χ. e-commerce, merchant value added services) και η επανατοποθέτηση των τραπεζών σε μεγαλύτερο κομμάτι της αλυσίδας αξίας των πληρωμών (pre/post transaction).»

Σχετικά με την έρευνα

Η Accenture διεξήγαγε διαδικτυακή έρευνα σε 120 στελέχη του τομέα πληρωμών των τραπεζών σε 20 χώρες την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου 2020. H έρευνα διεξήχθη στις χώρες: Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδά, Κίνα, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη, Ισπανία, Σουηδία, Ταϊλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Η πρόβλεψη της Accenture για συναλλαγές εκτός μετρητών στις καταναλωτικές δαπάνες υπολογίζεται χρησιμοποιώντας δεδομένα εξέλιξης μετρητών και ποσοστά MSC που παρέχονται από την GlobalData. Η αναμενόμενη πτώση του όγκου μετρητών βασίζεται σε υποθέσεις της GlobalData & της Accenture Research.

  • ACCENTURE
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ο ΠΑΟΚ στο 3/3 μετά από 13 χρόνια - Τα ρεκόρ από την 37άρα του Όσμαν

All Content

Άρης: «Θλάση στη γάμπα ο Χαραλαμπόπουλος»

All Content - BusinessNews.gr

Εξάρχου: Αμφιβολίες για την επάρκεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Ανάγκη για μακροπρόθεσμες συμφωνίες LNG

All Content - BusinessNews.gr

Τέσσερα χρόνια οι «ταύροι» στις αγορές- Υπεραποδίδει το ΧΑ σε σχέση με τις μεγαλύτερες διεθνείς αγορές

All Content - BusinessNews.gr

Γκοργκόλης: «Γκαζώνει» στην αγορά δικύκλου με μερίδιο 31% και ηγετική θέση για 16η συνεχή χρονιά - Ξεπέρασε τα 83 εκατ. ο τζίρος

All Content

Παράταση στο spec για τις «Νταντάδες της γειτονιάς»

All Content

Η Beau Domaine στην ελληνική αγορά

FleetNews

Οι τρεις κορυφαίες υποψηφιότητες για το Fleet Europe Hall of Fame 2026

FleetNews

Άνοιξε τις πύλες της η Auto Athina 2026

FleetNews

B03X – B05: Διπλή, ηλεκτρική επίθεση από τη Leapmotor

All Content

Προμηθέας: Η ομιλία του Μιχελάκου και το μπουγέλο της πρώτης του νίκης στην GBL (vid)

All Content

Elite League: Έκαναν το 3/3 Πανιώνιος και Λαύριο (pics)

All Content - BusinessNews.gr

Υδατοκαλλιέργεια: Εξαγωγές 672 εκατ. ευρώ και επενδύσεις στην ευζωία των ψαριών

All Content - BusinessNews.gr

«Κόκκινα» δάνεια: Τι αλλάζει για τους δανειολήπτες – Επανυπολογισμός οφειλών, περιορισμός πλειστηριασμών

All Content - BusinessNews.gr

Επένδυση 95 εκατ. ευρώ της Μεντεκίδης ΑΕ στην περιοχή του πρώην εργοστασίου Siemens, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης

FleetNews

Η Ολυμπία Οδός περνά στην εποχή του υδρογόνου

FleetNews

Νέα BMW Σειρά 3 με «αέρα» Neue Klasse

CSRΝews.gr

Αυστρία: Σοβαρή μείωση της συγκομιδής φρούτων και λαχανικών μετά την ξηρασία του καλοκαιριού

CSRΝews.gr

Μαδρίτη-LDES Council: Η αποθήκευση μακράς διάρκειας ως άμεση και αναγκαία υποδομή ενεργειακής ασφάλειας

CSRΝews.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαράσσει νέα στρατηγική για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Κεφάλαια 1 δισ. δολ. τοποθετήθηκαν σε ελληνικές startups το εννεάμηνο
Κεφάλαια 1 δισ. δολ. τοποθετήθηκαν σε ελληνικές startups το εννεάμηνο 02/12/2020 - 12:09
EY: Συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη μη Εκτελεστικών Μελών Διοικητικών Συμβουλίων 02/12/2020 - 12:34
EY: Συνεργασία με την Ελληνική Λέσχη μη Εκτελεστικών Μελών Διοικητικών Συμβουλίων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    17/10/2026 - 19:03 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Σε τροχιά οριστικής ρήξης Τραμπ και Ζελένσκι – Ο κίνδυνος για την Ουκρανία
    17/10/2026 - 14:57 ΚΟΣΜΟΣ
  • Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ για το διάστημα 19-23 Οκτωβρίου
    17/10/2026 - 14:35 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Π. Μαρινάκης: Οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν γενναίες λύσεις και όχι ανέξοδες υποσχέσεις ή μεγάλα λόγια
    17/10/2026 - 14:10 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και του Ιδρύματος Ευγενίδου
    17/10/2026 - 13:47 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τα περίπτερα της Πάτρας - Προσπάθεια για να παραμείνουν «ζωντανά»
    17/10/2026 - 13:22 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Τ. Θεοδωρικάκος: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αδειοδότηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Ασπροπύργου
    17/10/2026 - 12:58 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής: 30 έργα ύψους 250 εκατ. ευρώ σε εξέλιξη
    17/10/2026 - 12:30 ΕΛΛΑΔΑ
  • Νόμιμη Μετανάστευση: Αύξηση στις αιτήσεις για μετάκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες
    17/10/2026 - 12:09 ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΝΦΙΑ: Νέα εκκαθαριστικά με μείωση φόρου 50% για ιδιοκτήτες ακινήτων σε μικρούς οικισμούς
    17/10/2026 - 11:44 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • ΕΝΦΙΑ: Νέα εκκαθαριστικά με μείωση φόρου 50% για ιδιοκτήτες ακινήτων σε μικρούς οικισμούς
    17/10/2026 - 11:44 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Εξάρχου: Αμφιβολίες για την επάρκεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη – Ανάγκη για μακροπρόθεσμες συμφωνίες LNG
    17/10/2026 - 11:07 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Τέσσερα χρόνια οι «ταύροι» στις αγορές- Υπεραποδίδει το ΧΑ σε σχέση με τις μεγαλύτερες διεθνείς αγορές
    17/10/2026 - 10:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Σε τροχιά οριστικής ρήξης Τραμπ και Ζελένσκι – Ο κίνδυνος για την Ουκρανία
    17/10/2026 - 14:57 ΚΟΣΜΟΣ
  • «Κόκκινα» δάνεια: Τι αλλάζει για τους δανειολήπτες – Επανυπολογισμός οφειλών, περιορισμός πλειστηριασμών
    17/10/2026 - 11:25 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Προμηθέας: Η ομιλία του Μιχελάκου και το μπουγέλο της πρώτης του νίκης στην GBL (vid)

17/10/2026 - 20:30
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ο ΠΑΟΚ στο 3/3 μετά από 13 χρόνια - Τα ρεκόρ από την 37άρα του Όσμαν

17/10/2026 - 20:07
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Αυστρία: Σοβαρή μείωση της συγκομιδής φρούτων και λαχανικών μετά την ξηρασία του καλοκαιριού

16/10/2026 - 14:20
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Το νέο app του ΣΠΟΡ FM TV πλέον διαθέσιμο

16/10/2026 - 14:12
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Μαδρίτη-LDES Council: Η αποθήκευση μακράς διάρκειας ως άμεση και αναγκαία υποδομή ενεργειακής ασφάλειας

16/10/2026 - 14:10
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

easy 97.2: Στο Λονδίνο για τη ζωντανή εμφάνιση της Mariah Carey θα ταξιδέψει ένας τυχερός ακροατής

16/10/2026 - 13:31
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Maybelline Grippy Challenge by Eleni Foureira

14/10/2026 - 13:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“MYA Collection – “Milan Fashion Week”

07/10/2026 - 06:15
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo