Σε μια συγκυρία όπου η γεωπολιτική αβεβαιότητα εξακολουθεί να καθορίζει τις αγορές ενέργειας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος σκιαγραφεί μια εικόνα σχετικής σταθεροποίησης, η οποία όμως παραμένει εύθραυστη και εξαρτώμενη από τις εξελίξεις στο μέτωπο της σύγκρουσης.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 fm, ο υφυπουργός περιέγραψε την κατάσταση στις διεθνείς και εγχώριες αγορές ενέργειας, εστιάζοντας σε καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια και τις δυνατότητες παρέμβασης της πολιτείας.
Αβεβαιότητα στις διεθνείς τιμές και αποκλιμάκωση στα καύσιμα
Όπως σημείωσε, μετά την έντονη άνοδο των τιμών στην αρχή του πολέμου, έχει καταγραφεί αποκλιμάκωση και μια σχετική σταθεροποίηση, η οποία όμως δεν αντανακλά εφησυχασμό αλλά την αβεβαιότητα που επικρατεί.
«Είμαστε σε ένα σημείο αναμονής και λίγο σταθερότητας. Αν παραμείνει η εκεχειρία και σταθεροποιηθούν τα πράγματα, θα δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση. Όμως κάθε μέρα μπορεί να υπάρξει εξέλιξη που θα επιδεινώσει την κατάσταση και θα οδηγήσει σε νέα άνοδο τιμών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην ελληνική αγορά, καταγράφεται μικρή μείωση στη βενζίνη, ενώ το fuel pass συνεχίζει να λειτουργεί ως στήριξη για τους καταναλωτές. Στο diesel, όπου είχαν σημειωθεί οι μεγαλύτερες αυξήσεις, παρατηρείται πλέον μείωση σχεδόν 17 λεπτών, εξέλιξη που αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στην επιδότηση που έχει δοθεί.
Αναφερόμενος στην ηλεκτρική ενέργεια, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι η χονδρική τιμή στο ελληνικό σύστημα διαμορφώνεται σήμερα στα 93 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 109 ευρώ τον Ιανουάριο, γεγονός που καταδεικνύει αποκλιμάκωση σε σχέση με τις αρχές του έτους.
Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2025, όταν η τιμή ήταν στα 89 ευρώ, η φετινή διαφορά είναι μικρή, γεγονός που δείχνει ότι δεν έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση.Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη διαδραματίζουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η αυξημένη παραγωγή από ΑΠΕ καθιστά τη χώρα εξαγωγική και συμβάλλει στη διατήρηση χαμηλότερων τιμών σε σχέση με άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Επάρκεια καυσίμων στην Ελλάδα, ανησυχία στην Ευρώπη
Ο υφυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την επάρκεια καυσίμων στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι τα εγχώρια διυλιστήρια καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της χώρας και παράλληλα εξάγουν προϊόντα.
«Είμαστε καλά θωρακισμένοι. Τα διυλιστήριά μας έχουν επάρκεια και αυτό που παράγουν καλύπτει την εγχώρια ζήτηση», ανέφερε.
Ωστόσο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς η ήπειρος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές, ιδιαίτερα στο diesel και στα αεροπορικά καύσιμα. Η εξάρτηση από τη Μέση Ανατολή, που έχει πληγεί από τη σύγκρουση, προκαλεί έντονη ανησυχία για την ομαλή τροφοδοσία.
Σε ό,τι αφορά τις αερομεταφορές, ο Νίκος Τσάφος σημείωσε ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση αναμονής για το πού θα ισορροπήσουν οι τιμές, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις στο diesel και στα αεροπορικά καύσιμα είναι ήδη σημαντικές.
Όπως εξήγησε, η άνοδος του κόστους αναμένεται να επηρεάσει τη συμπεριφορά των καταναλωτών, καθώς ενδεχόμενες αυξήσεις στα εισιτήρια θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση.
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις καθορίζονται από τα δημοσιονομικά περιθώρια και τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
«Το βασικό πλαίσιο είναι τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας και οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πώς μπορούμε να δαπανήσουμε πόρους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις και εξετάζει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα καύσιμα κίνησης, όπου έχουν ήδη ληφθεί μέτρα με απτό αντίκτυπο στις τιμές, ενώ παράλληλα η Ελλάδα προωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο προτάσεις για επιπλέον εργαλεία στήριξης, εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν.