Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Στάθης Καλυβάς: Ομιλία για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας μέσα από τις κρίσεις
Newsroom Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ
25/04/2017 · 03:00

Στάθης Καλυβάς: Ομιλία για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας μέσα από τις κρίσεις

Για την αναπτυξιακή πορεία της νεότερης Ελλάδας μίλησε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Yale, Στάθης Καλύβας, κατά την φετινή διάλεξη της Έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος του Deree – The American College of Greece.

Για την αναπτυξιακή πορεία της νεότερης Ελλάδας μίλησε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Yale, Στάθης Καλύβας, κατά την φετινή διάλεξη της Έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος του Deree – The American College of Greece. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 6 Απριλίου, στη βιβλιοθήκη του Κολεγίου στην Αγία Παρασκευή, ανάμεσα σε πολυπληθές κοινό, το οποίο αποτελείτο από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της επιστήμης και των τεχνών.

Τη βραδιά άνοιξε ο ποιητής, μεταφραστής και καθηγητής Ιστορίας στο Deree, Χάρης Βλαβιανός, ο οποίος μίλησε εκτενώς για το συγγραφικό έργο του Στάθη Καλύβα, φετινού κατόχου της Έδρας Βενιζέλος. Με τα λόγια του Αλμπέρ Καμύ, χαρακτήρισε τον Καλύβα ως έναν «intellectuel engagé», έναν στρατευμένο διανοούμενο – μορφή που άνθησε μεταπολεμικά στην Ευρώπη και η οποία διακρίνεται για τον έντονο πολιτικό ακτιβισμό της.

Ο Στάθης Καλύβας πήρε στη συνέχεια τον λόγο εξηγώντας ότι έναυσμα για τη διάλεξη υπήρξε η ελληνική κρίση των τελευταίων ετών – η δε συγγραφή του βιβλίου του Πού είμαστε και πού πάμε; Διατρέχοντας την κρίση και ατενίζοντας το μέλλον (2009-2016) (εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2016) οφείλεται στην προσπάθειά του να κατανοήσει τα βαθύτερα αίτια αυτής της κρίσης.

Όρισε τον καιρό της κρίσης ως την κατάλληλη εποχή για να αλλάξουν οι νοοτροπίες και επισήμανε ότι ο δρόμος προς την αλλαγή είναι κυκλοτερής – «η πιο σκοτεινή ώρα είναι αυτή πριν ξημερώσει». Συμπλήρωσε ακόμη ότι κλειδί στην –υπαρξιακού χαρακτήρα– κατανόηση της παρούσας κρίσης αποτέλεσε η εξέταση του παρελθόντος και, με βάση αυτήν, επιχείρησε να την ερμηνεύσει διαχρονικά, μέσα από αντίστοιχους σταθμούς της ελληνικής ιστορίας.

Κατά μεγάλο μέρος, ο καθηγητής Καλύβας απέδωσε την κρίση σε πρόβλημα θεσμών, επίσημων και προπαντός ανεπίσημων. Από τους τελευταίους ξεχώρισε την απουσία εμπιστοσύνης στο άτομο, την καχυποψία, το περίπλοκο νομικό σύστημα, την αναξιοπιστία του δημόσιου τομέα, και τις χρονοβόρες διαδικασίες - παράγοντες που αποτρέπουν την επένδυση στην Ελλάδα.

Πώς όμως επιβιώνουν οι κακοί θεσμοί; Από πού προκύπτουν; Και το κυριότερο πώς αλλάζουν; Κατά τον ίδιο, μια προφανής, στερεοτυπική απάντηση θα ήταν ότι για τον εκφυλισμό των θεσμών ευθύνονται οι Τούρκοι, η Δύση, οι ξένες παρεμβάσεις, και ότι τα πράγματα θα αλλάξουν όταν οι Έλληνες θα είναι κυρίαρχοι της μοίρας τους. Από την τουρκοκρατία, και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους έως σήμερα, η ιστορία της Ελλάδας είναι μια αλληλουχία υπερδανεισμού, χρεοκοπίας, εξωτερικής εξάρτησης και ελέγχου κι αυτό οδηγεί σε αισθήματα ταπείνωσης, ματαίωσης και σε αλλοίωση των θεσμών. Ωστόσο, η επωδός ότι τίποτα δεν αλλάζει ποτέ είναι απλουστευτική, πρόσθεσε ο Στάθης Καλύβας. Το ελληνικό κράτος του 2012 δεν είναι το ίδιο με το κράτος του 1947 ή του 1850.

Ο ομιλητής υποστήριξε ότι κάθε κρίση ακολουθείται από περιόδους έντονου δανεισμού, εξωτερικής πολιτικής παρέμβασης, και απώλειας ελέγχου εσωτερικά. Έτσι, αναδύεται ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο που συνοψίζεται στο τρίπτυχο boom, bust, bailout (οικονομική άνθηση - χρεοκοπία - διάσωση). Ωστόσο, διαχρονικά, και παρόλο που η Ελλάδα δεν είναι βιομηχανική χώρα, δεν τα έχει πάει τόσο άσχημα, επισήμανε ο Στάθης Καλύβας. Πώς; Με την αναδιανομή γης τον 19ο αιώνα, την εγκατάσταση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία, την ανάκαμψη από τον Εμφύλιο. Αυτό που είναι άδικο είναι η σύγκριση της νεότερης Ελλάδας με τον διαχρονικό ανταγωνιστή της, τον εαυτό της των αρχαίων χρόνων. Εξαιρώντας την αρχαία Ελλάδα από την εξίσωση, τόνισε ο Στάθης Καλύβας, συμπεραίνουμε ότι η Ελλάδα είναι μία τριτοκοσμική χώρα που δραπέτευσε από τον τρίτο κόσμο, ενώ δεν είναι λίγες οι ιστορικές έρευνες που περιγράφουν την Ελλάδα όχι ως αποτυχημένη χώρα, αλλά ως μία χώρα με μεικτή εικόνα.

Σύμφωνα με τον Στάθη Καλύβα, η ιστορία της νεότερης Ελλάδας χωρίζεται σε κύκλους εγχειρημάτων, οικονομικών καταστροφών και, εντέλει, διασώσεων. Οι αποτυχίες της Ελλάδας είναι μέρος του success story της, επισήμανε ο ομιλητής. Για να συμφιλιώσουμε επομένως τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της, προσθέτουμε στην αλυσίδα boom-bust-bailout, 2 ακόμα κρίκους: τα μεγάλα εγχειρήματα (big projects) και τις μεγάλες ανακάμψεις (big rebounds). Αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές για παράδειγμα σε διάφορες περιόδους της νεοελληνικής ιστορίας όπως: ο σχηματισμός κράτους στη δεκαετία του 1820, η οικοδόμηση νέου ελληνικού κράτους μεταξύ 1930-97, η εδαφική επέκταση του 1897-1922, ο θεσμικός εκσυγχρονισμός μεταξύ 1922-40, το αναπτυξιακό άλμα μεταξύ 1950-74, ο πολιτικός εκσυγχρονισμός από το 1974 έως το 2000, και, τέλος, η πολιτική ολοκλήρωση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2000 έως σήμερα.

Εντέλει, η Ελλάδα εμφανίζει το παράδοξο να επιτυγχάνει διά των αποτυχιών της, εξήγησε ο ομιλητής. Οι χρεοκοπίες οδήγησαν σε ξένες διασώσεις, διότι η χρηματοδότηση πάντα ερχόταν απέξω. Και παρόλο που οι διασώσεις αμβλύνουν το κόστος της χρεοκοπίας και είναι επώδυνες, ταυτόχρονα επιβάλλουν και πειθαρχία. H Ελλάδα εκδηλώνει έντονη εκσυγχρονιστική επιθυμία και προσπαθεί να ενταχθεί στις παγκόσμιες διαδικασίες. Ο ξένος δανεισμός τροφοδοτεί το εγχείρημα του ελληνικού εκσυγχρονισμού. Και παρόλο που σε άλλες περιπτώσεις, τέτοιοι μετα-αποικιοκρατικοί εκσυγχρονισμοί έχουν αποτύχει, στην περίπτωση της Ελλάδας πέτυχαν. Σε κάθε χρεοκοπία, μαζί με τη ματαίωση και την απώλεια της κυριαρχίας, το πρώτο θύμα είναι η στρέβλωση των θεσμών. Γι’ αυτό και υπάρχει η ανάγκη να αντισταθμίσουμε την απώλεια της κυριαρχίας με τα οφέλη των εξωτερικών παρεμβάσεων, τόνισε ο Στάθης Καλύβας.

Είναι αυτή η ιστορία της τρέχουσας κρίσης; Τι θα συμβεί μετά; Κανείς δεν ξέρει. Ας είμαστε δύσπιστοι όμως σε όσους δηλώνουν ότι «γνωρίζουν» προκαταβολικά πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, προειδοποίησε ο ομιλητής. Ήδη, σημείωσε, παρατηρείται μια μεταστροφή στις αξίες των Ελλήνων – δεν είναι πια τόσο επιθυμητό το να μπει κανείς στο Δημόσιο. Η θεσμική αλλαγή μπορεί να είναι αργή, όμως συμβαίνει. Δεν θα είναι ολοκληρωτική, δεν θα είναι τέλεια, δεν θα είναι ριζική, θα είναι όμως αρκετά καλή, είπε ο Στάθης Καλύβας κλείνοντας την ομιλία του και κάλεσε τον κόσμο να εγκαταλείψει την απαισιοδοξία ως άλλοθι για να μη σκέφτεται, και αντ’ αυτής να χρησιμοποιεί την φαντασία του δημιουργικά.

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • ·
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ·
  • ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΛΥΒΑΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Πήρε και τη διαφορά ο Παναθηναϊκός, 107-97 τη Μονακό

All Content

Μπασκόνια-Χάποελ Τελ Αβίβ: Ρεκόρ στη EuroLeague το απίθανο 67-64 του... πρώτου ημιχρόνου!

All Content - BusinessNews.gr

Γιατί είναι σημαντικός για την Ελλάδα ο Κάθετος Διάδρομος

All Content - BusinessNews.gr

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία πτώση 1,96% - Απώλειες 11,12% από την έναρξη του πολέμου

All Content - BusinessNews.gr

Ελληνική «απάντηση» στα διεθνή streaming – Οι στόχοι της σύμπραξης Alter Ego, Motor Oil και Antenna

All Content

United Group: Νέα θυγατρική στην Ελλάδα

All Content

ΣΟΚΕΕ: Οι ελληνικές εκθέσεις κινητήριος μοχλός της οικονομίας

FleetNews

MG ZS Max: Προηγμένη τεχνολογία και πλούσιος εξοπλισμός από 19.950€

FleetNews

Fuel Pass: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

FleetNews

C. Schlicker (CarGarantie): «Οι εγγυήσεις στρατηγικός μοχλός στην αγορά μεταχειρισμένων BEV»

All Content

"Διπλό" εξάδας στην Πόλη η Ζαλγκίρις 92-82 τη Φενέρμπαχτσε!

All Content

Άνετα στον τελικό ο Αθηναϊκός, 94-72 τον Παναθλητικό (vids & gallery)

All Content - BusinessNews.gr

ΓΕΒΚΑ: Αύξηση 77% στα καθαρά κέρδη 2025, μέρισμα €0,1 - Μέρισμα 0,10 ευρώ/μετοχή

All Content - BusinessNews.gr

Diageo Hellas: Αντέχει στο «hangover» της αγοράς

All Content - BusinessNews.gr

Fuel Pass: Δημοσιεύθηκε η ΠΝΠ – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, οι δικαιούχοι, τα ποσά

FleetNews

Στο -1,2% η αγορά της ΕΕ το πρώτο δίμηνο του 2026

FleetNews

Skoda: Έτος-ρεκόρ το 2025 και σταθερά 3η μάρκα στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

Πασχαλινό Bazaar Humanity Greece 4 & 5 Απριλίου – Χειροποίητες Λαμπάδες & δώρα στην Αθήνα

CSRΝews.gr

Όμιλος Σαράντη: Συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος για την υποστήριξη του έργου του ΑΝΙΜΑ

CSRΝews.gr

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Συνεργασία με την ΙΑΣΙΣ για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας και της συμπερίληψης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΟΠΑ: Οργανώνει εκδήλωση με τον ΣΕΒ με αντικείμενο τις μεταπτυχιακές σπουδές
ΟΠΑ: Οργανώνει εκδήλωση με τον ΣΕΒ με αντικείμενο τις μεταπτυχιακές σπουδές 25/04/2017 - 03:00
Unicef: Άλλα δύο παιδιά έχασαν τη ζωή του στο Αιγαίο 25/04/2017 - 03:00
Unicef: Άλλα δύο παιδιά έχασαν τη ζωή του στο Αιγαίο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Η Giota Vorgia στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών: Η τέχνη ως επάγγελμα και σύγχρονη πορεία ζωής
    27/03/2026 - 23:00 LIFESTYLE
  • Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Νίκος Ανδρουλάκης: Έφτασε η ώρα για μια νέα πολιτική Αλλαγή
    27/03/2026 - 21:42 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΦΑΕ: Η κρίση καυσίμων απειλεί άμεσα τη λειτουργία των μεταφορών – Απαιτούνται άμεσες αποφάσεις
    27/03/2026 - 21:15 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ευρωαγορές: Πτώση στο κλεισιμο των συναλλαγών της Παρασκευής
    27/03/2026 - 20:18 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Υπό πίεση η αγορά κρατικών ομολόγων: Ξεπέρασε το 4% η απόδοση του 10ετούς, στα επίπεδα Οκτωβρίου 2023
    27/03/2026 - 19:49 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ρούμπιο: Σε δύο με τέσσερις εβδομάδες τελειώνουν οι επιχειρήσεις στο Ιράν
    27/03/2026 - 19:33 ΚΟΣΜΟΣ
  • Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία πτώση 1,96% - Απώλειες 11,12% από την έναρξη του πολέμου
    27/03/2026 - 19:11 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Real Consulting: Σε διαπραγμάτευση από τη Δευτέρα οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ
    27/03/2026 - 18:50 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΓΕΒΚΑ: Αύξηση 77% στα καθαρά κέρδη 2025, μέρισμα €0,1 - Μέρισμα 0,10 ευρώ/μετοχή
    27/03/2026 - 18:25 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χρηματιστήριο-Κλείσιμο: Ισχυρή πτώση 1,74%, στα 278,78 εκατ. ευρώ ο τζίρος
    27/03/2026 - 18:10 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Diageo Hellas: Αντέχει στο «hangover» της αγοράς
    27/03/2026 - 07:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ελληνική «απάντηση» στα διεθνή streaming – Οι στόχοι της σύμπραξης Alter Ego, Motor Oil και Antenna
    27/03/2026 - 08:45 MEDIA
  • Νέος κατώτατος μισθός: Ποιοι ωφελούνται και πόσα χρήματα θα πάρουν - Τι αλλάζει στα επιδόματα
    27/03/2026 - 08:22 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Fuel Pass: Δημοσιεύθηκε η ΠΝΠ – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, οι δικαιούχοι, τα ποσά
    27/03/2026 - 08:01 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Metlen: Στις 9 Απριλίου τα αποτελέσματα - Επιβεβαιώνει το guidance για EBITDA 750 εκατ. ευρώ
    27/03/2026 - 09:31 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Πήρε και τη διαφορά ο Παναθηναϊκός, 107-97 τη Μονακό

27/03/2026 - 21:06
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

EuroLeague 2025/26: Η βαθμολογία

27/03/2026 - 21:05
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Formula 1 και Allwyn επεκτείνουν τη συνεργασία τους με νέα πολυετή συμφωνία

27/03/2026 - 15:11
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Πασχαλινό Bazaar Humanity Greece 4 & 5 Απριλίου – Χειροποίητες Λαμπάδες & δώρα στην Αθήνα

27/03/2026 - 14:35
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Όμιλος Σαράντη: Συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος για την υποστήριξη του έργου του ΑΝΙΜΑ

27/03/2026 - 14:14
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

STAR: «1% Club» με τον Πέτρο Πολυχρονίδη - Πρεμιέρα την Κυριακή 29 Μαρτίου στις 21.00

27/03/2026 - 13:29
FleetNews
fleetnews.gr

MG ZS Max: Προηγμένη τεχνολογία και πλούσιος εξοπλισμός από 19.950€

26/03/2026 - 06:06
FleetNews
fleetnews.gr

Fuel Pass: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

26/03/2026 - 06:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Στη PHLUR, το άρωμα αποτελεί μια μορφή προσωπικής έκφρασης

18/03/2026 - 19:32
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“MYA Collection – Paris Fashion Week”

15/03/2026 - 13:37
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo