Ο πρώην συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ρίζος Ρίζος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση με τους φούρνους «Χωριάτικο» καθώς βρίσκεται μεταξύ των 59 συλληφθέντων από το Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος και μάλιστα φαίνεται ότι είχε κεντρικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν στενός συνεργάτης του φερόμενου αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης και ιδιοκτήτη των φούρνων «Χωριάτικο». Ο ίδιος φαίνεται να είχε ρόλο συντονιστή κυρίως και μεσάζοντα των αχυρανθρώπων στις εταιρείες που είχαν στηθεί.
Αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της κακουργηματικής φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και «ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος βρίσκονται οι 59 συλληφθέντες και κυρίως ο ιδιοκτήτης των φούρνων «Χωριάτικο» και φερόμενος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος θεωρείται και ο ιδιοκτήτης των εταιρειών Bread Factory, Αττικά Αρτοποιεία και Sfoliata, αλλά και ιδιοκτήτης νυχτερινών μαγαζιών και επιχειρήσεων εστίασης σε Παραλιακή, Μύκονο, Ρόδο και Ζάκυνθο.
Συνολικά, η έρευνα αφορά σε πάνω από 200 φυσικά καταστήματα και 460 εταιρείες, στην πλειονότητα των οποίων εμφανίζονταν «αχυράνθρωποι» με μηνιαία αμοιβή 700-1.000 ευρώ. Επίσης με την βοήθεια της Αρχής Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος εντοπίστηκαν και δεσμεύτηκαν 6 εκατ. ευρώ σε τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς, που είχαν ανοίξει αχυράνθρωποι αλλά διαπιστώθηκε πως δικαιούχος ήταν ο αρχηγός της οργάνωσης.
Παράλληλα, κατασχέθηκαν από τις κατ’ οίκον έρευνες 250-300.000 ευρώ και έχει ζητηθεί άδεια από τον εισαγγελέα για να ανοίξουν και τραπεζικές θυρίδες.
Η διερεύνηση της μαστροπείας δεν μπόρεσε να αποδειχτεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου, αλλά διερευνάται και αυτό το σκέλος με νυχτερινά κλαμπ στριπτιζ της Λ. Συγγρού, στα οποία έδιναν ραντεβού ιερόδουλες με πελάτες μέσω ροζ-αγγελιών και στα οποία εμφανίζεται ως αχυράνθρωπος ένας 90χρονος από την Σαλαμίνα.
Στο μικροσκόπιο μπαίνει και το παρελθόν του ιδιοκτήτη της αλυσίδας. Πρόκειται για έναν επιχειρηματία που έχει απασχολήσει πολλές φορές την Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος, τόσο με την δική του παλιότερη εμπλοκή το 2008, σε υπόθεση trafficking και μαστροπείας με χορεύτριες που έφερνε από χώρες του ανατολικού μπλοκ για τα κλαμπ με στριπτίζ που διατηρούσε, ενώ το «ξέπλυμα» από αυτές τις δραστηριότητες φέρεται να γινόταν μέσω της αλυσίδας των φούρνων του, ενώ εμφανιζόταν να είχε στενές σχέσεις με την Greek Mafia και να είχε γίνει στόχος εκβιασμών από την ρωσόφωνη μαφία του Έντικ.
Ο ίδιος κρυβόταν συχνά στο Ντουμπάι και συνελήφθη το πρωί της Κυριακής (25/10) στα Ιωάννινα από όπου είχε σκοπό να περάσει στην Αλβανία για να φύγει και πάλι στο εξωτερικό αφού λόγω των περιοριστικών όρων που είχε, δεν μπορούσε να ταξιδέψει νόμιμα από ελληνικά αεροδρόμια.