Η Πανελλήνια Ένωση Αναγνωρισμένων Κολλεγίων (ΠΕΑΚ) καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση ομολόγησε επισήμως την εμπλοκή ιδιωτών στην ίδρυση των ΝΠΠΕ (μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων), γεγονός που – σύμφωνα με την Ένωση – συνιστά ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και του άρθρου 16.
Αφορμή στάθηκε η δήλωση του Υφυπουργού Παιδείας, Νίκου Παπαϊωάννου, στη Βουλή, όπου παραδέχθηκε ότι τα ποσά για τα παράβολα «κατατέθηκαν από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με τα υπό ίδρυση τοπικά ΝΠΠΕ» – δηλαδή από ιδιώτες και όχι από τα μητρικά ιδρύματα του εξωτερικού, όπως απαιτεί ρητά ο νόμος 5094/2024.
Διαψεύστηκαν οι διαβεβαιώσεις προς το ΣτΕ
Η ΠΕΑΚ υπενθυμίζει πως, μόλις στις 11 Απριλίου 2025, στο πλαίσιο της συζήτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας είχε υπογράψει ρητά πως υπόχρεα για τις καταβολές (παράβολο, εγγυητική επιστολή) είναι μόνο τα μητρικά ιδρύματα της αλλοδαπής:
«Το Υπουργείο Παιδείας είχε διαβεβαιώσει ενυπόγραφα το ΣτΕ ότι όσοι διαμαρτύρονται για τις "αυστηρές προϋποθέσεις" λησμονούν ότι ο ίδιος ο νόμος καθιστά υπόχρεο για τις καταβολές το μητρικό ίδρυμα αλλοδαπής και όχι ένα ημεδαπό κολλέγιο.»
Η παραδοχή του Υφυπουργού δημιουργεί, σύμφωνα με την ΠΕΑΚ, θεσμικό σκάνδαλο και θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα των τεσσάρων αδειών που έχουν ήδη εκδοθεί.
Άγνοια για τις εγγυητικές – Παραμένουν κρυφά τα έγγραφα
Η Ένωση σημειώνει πως, ενώ υπήρξε παραδοχή για την καταβολή των παραβόλων από ιδιώτες, καμία απάντηση δεν δόθηκε για τις εγγυητικές επιστολές – ούτε για την προέλευσή τους, ούτε για τα πρόσωπα ή τα ιδρύματα που τις εξασφάλισαν.
«Αγνώστου πατρός παραμένουν οι εγγυητικές επιστολές. Ο κ. Υφυπουργός δεν έδωσε ουδεμία απάντηση για την προέλευση αυτών.»
Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να αποκρύπτει τα σχετικά έγγραφα, αν και – όπως επισημαίνει η ΠΕΑΚ – έχουν ζητηθεί από τον Μάιο του 2025 από πολιτικά κόμματα και φορείς:
«Αντί να δώσει τα έγγραφα, το Υπουργείο δημοσιοποίησε μόνο τους σειριακούς αριθμούς των εγγράφων, αποκρύπτοντας τα ίδια τα παραστατικά και τα ονόματα όσων κατέθεσαν τα χρήματα.»
«Επιχειρείται συνταγματική παράκαμψη»
Για την ΠΕΑΚ, η ουσία είναι σαφής: η εμπλοκή ιδιωτών παραβιάζει τον ίδιο τον πυρήνα του άρθρου 16 του Συντάγματος, το οποίο απαγορεύει ρητά τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η Ένωση κάνει λόγο για προσχηματική "μη κρατική" ταμπέλα σε φορείς που χρηματοδοτούνται, υποστηρίζονται και διοικούνται από ιδιωτικά συμφέροντα.
«Η παραδοχή αυτή, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας ότι επιχειρείται ακόμα και τώρα παράκαμψη του Άρθρου 16.»
Η ΠΕΑΚ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να κινείται νομικά και θεσμικά, ζητώντας την πλήρη δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων που σχετίζονται με τις τέσσερις εγκριθείσες αιτήσεις για άδειες ΝΠΠΕ:
«Έχοντας αποδεδειγμένα κάθε έννομο συμφέρον, κινούμαστε ήδη προς όλες τις νόμιμες κατευθύνσεις, προκειμένου να βγουν στο φως της δημοσιότητας όλα τα σχετικά έγγραφα [...] που εδώ και μήνες αποκρύπτονται κατά παράβαση του νόμου.»
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
"Η κυβέρνηση ομολόγησε την εμπλοκή Ιδιωτών στην ίδρυση Πανεπιστημίων
Με τη προχθεσινή δήλωση του Υφυπουργού Παιδείας κ. Νίκου Παπαϊωάννου στη Βουλή, για πρώτη φορά υπήρξε ομολογία, ότι τα χρήματα των παραβόλων και των εγγυητικών επιστολών για την αδειοδότηση των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων, ΔΕΝ καταβλήθηκαν από τα μητρικά ιδρύματα του εξωτερικού «ως όφειλαν» και όπως είχε εγγράφως διαβεβαιωθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας με το σχετικό ΥΠΟΜΝΗΜΑ της Υπουργού Παιδείας στη δίκη της 11ης Απριλίου 2025.
Από ποιον λοιπόν καταβλήθηκαν; Ο Υφυπουργός αποκάλυψε ότι τα ποσά για τα παράβολα «κατατέθηκαν από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με τα υπό ίδρυση τοπικά ΝΠΠΕ». Δηλαδή από ΙΔΙΩΤΕΣ!
Φυσικά, αγνώστου πατρός παραμένουν οι εγγυητικές επιστολές. Καθώς ο κ. Υφυπουργός δεν έδωσε ουδεμία απάντηση για την προέλευση αυτών.
Η παραδοχή όμως αυτή, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας ότι επιχειρείται ακόμα και τώρα παράκαμψη του Άρθρου 16, που όπως δήλωσε και ο κ. Υφυπουργός είναι ενεργό και ρητά απαγορεύει την εμπλοκή ιδιωτών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Δεδομένου ότι:
- Στις 11 Απριλίου στην δίκη για τον νόμο 5094/24, προκειμένου να αποφανθεί θετικά το ΣτΕ, ενυπόγραφα δηλώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ότι «αυτοί που διαμαρτύρονται για τις «αυστηρές προϋποθέσεις» (εγγυητική επιστολή, μη κερδοσκοπική φύση, υψηλό παράβολο κ.λπ.), λησμονούν ότι ο ίδιος ο Ν. 5094/2024 (άρθρα 138-139) καθιστά υπόχρεο για την καταβολή αυτών το μητρικό ίδρυμα αλλοδαπής και όχι ένα ημεδαπό κολλέγιο.
- Τώρα όμως που δόθηκαν οι τέσσερις άδειες ΝΠΠΕ, ο υφυπουργός Παιδείας ομολογεί ότι τα χρήματα δόθηκαν από Ιδιώτες.
- Ακόμα αποκρύπτονται τα σχετικά έγγραφα παραβόλων και εγγυητικών, μολονότι έχουν ζητηθεί από τον Μάιο 2025 με αλλεπάλληλες αιτήσεις κομμάτων και φορέων. Αντ’ αυτού, το Υπουργείο δημοσιοποίησε τους σειριακούς αριθμούς των εγγράφων, αποκρύπτοντας όμως τα ίδια τα έγγραφα και φυσικά τα ονόματα των προσώπων που έχουν καταθέσει τα χρήματα.
- Η Πανελλήνια Ένωση Αναγνωρισμένων Κολλεγίων, έχοντας αποδεδειγμένα κάθε έννομο συμφέρον, κινείται ήδη προς όλες τις νόμιμες κατευθύνσεις, προκειμένου να βγουν στο φως της δημοσιότητας όλα τα σχετικά έγγραφα και των τεσσάρων εγκεκριμένων αιτήσεων που εδώ και μήνες αποκρύπτονται κατά παράβαση του νόμου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ"