Κυριακή, 28 Ιουνίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
«Πρώτο Ένσημο»: Πώς θα λειτουργήσει από 1η Ιανουαρίου 2022 για επιχειρήσεις και νέους εργαζόμενους
Newsroom Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ
09/11/2021 · 18:34

«Πρώτο Ένσημο»: Πώς θα λειτουργήσει από 1η Ιανουαρίου 2022 για επιχειρήσεις και νέους εργαζόμενους

Πρόγραμμα για την ένταξη για πρώτη φορά στη αγορά εργασίας νέων ηλικίας 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία, ώστε να διευκολυνθεί η πρώτη τους πρόσληψη από εργοδότη του ιδιωτικού τομέα.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google


Ο μηχανισμός εφαρμογής του «Πρώτου Ενσήμου» (από 1η Ιανουαρίου 2022), η διπλή καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους δικαιούχους για το μήνα Δεκέμβριο και η επέκταση του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατίθεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, λοιπές διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η δυνατότητα μετάπτωσης από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων στη ρύθμιση των έως 72 δόσεων για οφειλές που δημιουργήθηκαν εν μέσω της πανδημίας και είχαν ήδη ρυθμιστεί.

Πιο αναλυτικά:

1. Ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2022 το «Πρώτο Ένσημο», δηλαδή το πρόγραμμα για την ένταξη για πρώτη φορά στη αγορά εργασίας νέων ηλικίας 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρώτη τους πρόσληψη από εργοδότη του ιδιωτικού τομέα. Μέσω της επιδότησης παρέχονται κίνητρα αφενός στους νέους να αναζητήσουν την ενδιαφερόμενη επιχείρηση που θα τους προσλάβουν για να λάβουν την επιδότηση, αφετέρου στους εργοδότες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς θα μειώνεται το μισθολογικό κόστος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για έξι μήνες η κάθε πρόσληψη νέου χωρίς εργασιακή εμπειρία με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης, με το ποσό των 1.200 ευρώ που επιμερίζεται μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη. Καταβάλλονται δηλαδή από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 600 ευρώ απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο, σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μισθού του και ανεξάρτητα από το ύψος του. Ποσό ύψους 600 ευρώ καταβάλλεται στον εργοδότη για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης. Το «Πρώτο Ένσημο» αφορά και σε θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, καθώς απευθύνεται και σε φοιτητές που επιδιώκουν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία ενώ σπουδάζουν. Στην περίπτωση αυτή, η επιδότηση μειώνεται στο ήμισυ. Εάν η σύμβαση έχει διάρκεια μικρότερη των έξι μηνών, η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με το χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής απασχόλησης). Για την ένταξή τους στο πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα υποβάλλουν δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας και μπορεί να συνδυαστεί με το ανοιχτό πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας, καθώς μια επιχείρηση -εφόσον το επιθυμεί- μπορεί να εντάξει ταυτόχρονα τον ωφελούμενο με τους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται σε αυτό. Αντιθέτως, οι συμμετέχοντες στο «Πρώτο Ένσημο» δεν μπορούν να ενταχθούν στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

2. Επεκτείνεται το πρόγραμμα των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που θεσπίστηκε από το υπουργείο ως μέτρο για την ανάσχεση των παρενεργειών της πανδημίας του κορονοϊού στην αγορά εργασίας. Από 1η Ιανουαρίου 2022 οι προβλεπόμενες θέσεις αυξάνονται κατά 50.000, στις 150.000. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, το ύψος της επιδότησης κλπ.

3. Προσαυξάνεται στο διπλάσιο για τον Δεκέμβριο η μηνιαία εισοδηματική ενίσχυση για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Η καταβολή της προσαύξησης θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2021 και θα προηγηθεί της τακτικής καταβολής που λαμβάνει χώρα στο τέλος κάθε μήνα από τον ΟΠΕΚΑ. Η ρύθμιση αποσκοπεί στην περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, συνεκτιμώντας μεταξύ άλλων τον αυξημένο αντίκτυπο των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στις πλέον ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως είναι οι δικαιούχοι του ΕΕΕ.

4. Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της ήδη ισχύουσας διάταξης ρύθμισης σε έως 72 δόσεις, των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, και αφορούν στις περιόδους απασχόλησης από Φεβρουάριο του 2020 έως και Ιούνιο του 2021. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα μετάπτωσης από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων σε αυτή των 72 δόσεων, δηλαδή οι εν λόγω οφειλές σε περίπτωση που έχουν ήδη ρυθμιστεί σε 12 δόσεις να ρυθμιστούν σε έως 72. Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο για την περαιτέρω διευκόλυνση των επιχειρήσεων λόγω της έλλειψης ρευστότητας της αγοράς και της δυσκολίας εκπλήρωσης των ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Ανταποκρίνεται δε σε πλήθος σχετικών αιτημάτων που έχουν υποβληθεί προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του e-ΕΦΚΑ και ευθυγραμμίζεται με αντίστοιχη διάταξη για τις φορολογικές οφειλές.

5. Δίνεται δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων καθαριότητας που συνήφθησαν στο επίπεδο των δώδεκα (12) ανεξάρτητων επιχειρησιακών διοικητικών μονάδων του e-ΕΦΚΑ (ΠΥΣΥ) αλλά και της κεντρικής υπηρεσίας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες καθαριότητας για το διάστημα από τη λήξη των συμβάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών, καθώς υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την αδιάλειπτη παροχή των σχετικών υπηρεσιών και την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα κτίρια του e-ΕΦΚΑ εν μέσω πανδημίας.

6. Τέλος, θεσπίζονται έκτακτα και επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Περιφέρεια Κρήτης, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω επιχειρήσεις μπορούν να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, από την ημερομηνία του σεισμού και για διάστημα όχι πέραν των τριών μηνών, με τους εργαζομένους να καθίστανται δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ανά μήνα. Δικαιούχοι της ως άνω αποζημίωσης καθίστανται και οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις καταγγέλθηκαν από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, από την ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης τους και για διάστημα όχι πέραν των τριών μηνών.

  • ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
  • ·
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Πρωταθλητής Ελλάδας στις Κορασίδες ο Παναθηναϊκός 76-70 τον ΟΦΗ

All Content

Για τον τίτλο στους Παίδες ΔΕΚΑ-Ολυμπιακός στις 15:30 (live streams)

All Content - BusinessNews.gr

Enaon EDA: Φυσικό αέριο σε 7 πόλεις μέχρι το Μάρτιο του 2027

All Content - BusinessNews.gr

Πλαίσιο: Ανανέωση στο ΔΣ με Ζαρκαλή, Πουλίδα και Κυρκίνη

All Content - BusinessNews.gr

Ιδιωτικό Χρέος: Τι αλλάζει με 72 δόσεις, δικαστικές ρυθμίσεις, εξωδικαστικό, κατασχέσεις και δόσεις

All Content

McCann Greece: Κατέκτησε το πρώτο Grand Prix της Ελλάδας στα Cannes Lions

All Content

Antenna: Επέκταση στην Ιταλία με τη δημιουργία υπηρεσίας ενημέρωσης σε συνεργασία με τη DAZN

FleetNews

Η Porsche σε στρατηγική μικρότερης παραγωγής

FleetNews

Η ώρα έφτασε για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2026!

FleetNews

Η Nissan σε κρίση εμπιστοσύνης κατά τη γενική συνέλευση

All Content

ΑΕΚ: Επένδυση με Βασίλη Χαρτώνα

All Content

Πανελλήνιο Παίδων: Στον Πλάτωνα το χάλκινο μετάλλιο 94-85 το Περιστέρι με triple-double Μπάρλου

All Content - BusinessNews.gr

Όμιλος AKTOR: Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ με ορατά έσοδα και χρηματοοικονομική υγεία

All Content - BusinessNews.gr

Ελληνικές τράπεζες: Σε τροχιά σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές - Πού υπερέχουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα

All Content - BusinessNews.gr

Στουρνάρας: Αναγκαία και χρήσιμη η νομοθετική ρύθμιση για το ν. Κατσέλη

FleetNews

Το Renault Megane E-Tech Electric ανανεώνεται

FleetNews

Το νέο Lynk & CO 08 πρωταγωνιστεί στην BEYOND Expo 2026

CSRΝews.gr

Η KRAFT Paints φέρνει τα «Cool Roofs» στην Ελλάδα

CSRΝews.gr

Ο Πρόεδρος της ΑΕΚ κ. Μάριος Ηλιόπουλος στηρίζει το έργο των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα

CSRΝews.gr

SchoolFan: Οι μαθητές νικούν τα fake news για το κλίμα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Κορονοϊός: Σχεδόν 2000 κρούσματα μόνο στην Αττική
Κορονοϊός: Σχεδόν 2000 κρούσματα μόνο στην Αττική 09/11/2021 - 18:19
Στη φυλακή ο προπονητής που κατηγορείται για αποπλάνηση δύο ανήλικων κοριτσιών 09/11/2021 - 19:44
Στη φυλακή ο προπονητής που κατηγορείται για αποπλάνηση δύο ανήλικων κοριτσιών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Καμία παράταση στις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για τα «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» και «Παράγουμε στην Ελλάδα»
    28/06/2026 - 14:28 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΜΙΔΑ για τον νέο Αυτοδιοικητικό Κώδικα: Οι βασικές αλλαγές που αφορούν τα ακίνητα και τους ιδιοκτήτες
    28/06/2026 - 14:06 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Climatehub: Η κλιματική κρίση επαναπροσδιορίζει το ευρωπαϊκό καλοκαίρι
    28/06/2026 - 13:46 ΚΟΣΜΟΣ
  • Από τους μικροδορυφόρους στη βιομηχανία του Διαστήματος: Το ελληνικό σχέδιο των 350 εκατ. ευρώ
    28/06/2026 - 13:29 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Διώρυγα Κορίνθου: Η επιστροφή του στρατηγικού περάσματος της Μεσογείου – Η ιστορία, η νέα εποχή και το μέλλον της
    28/06/2026 - 13:06 ΕΛΛΑΔΑ
  • Μητσοτάκης: «Επιλέγουμε τη σύγκριση αντί για τη σύγκρουση - Δεσμεύσεις που μετατρέπονται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα»
    28/06/2026 - 12:45 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Αντίστροφη μέτρηση για την απογραφή των ανελκυστήρων - Ερωτήσεις και απαντήσεις πριν λήξει η προθεσμία
    28/06/2026 - 12:22 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ιδιωτικό Χρέος: Τι αλλάζει με 72 δόσεις, δικαστικές ρυθμίσεις, εξωδικαστικό, κατασχέσεις και δόσεις
    28/06/2026 - 11:58 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ελληνικές τράπεζες: Σε τροχιά σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές - Πού υπερέχουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα
    28/06/2026 - 11:34 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Κλειδί για την ελληνική οικονομία η διασύνδεση ναυτιλίας και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας
    28/06/2026 - 11:16 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    27/06/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • «Φρένο» στη διαφθορά σε διπλώματα και εξετάσεις - Ο ψηφιακός μετασχηματισμός εργαλείο της διαφάνειας
    28/06/2026 - 10:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • Enaon EDA: Φυσικό αέριο σε 7 πόλεις μέχρι το Μάρτιο του 2027
    28/06/2026 - 10:50 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    28/06/2026 - 09:00 MEDIA
  • Ο χρυσός δεν "λάμπει" πάντα – Γιατί κατρακύλησε σχεδόν 30% η τιμή του μέσα σε πέντε μήνες
    28/06/2026 - 10:24 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ο Βασίλης Σπανούλης για την απώλεια της Κανέλλας Χρυσονίδου... (pic)

28/06/2026 - 13:44
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Πρωταθλητής Ελλάδας στις Κορασίδες ο Παναθηναϊκός 76-70 τον ΟΦΗ

28/06/2026 - 13:33
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η KRAFT Paints φέρνει τα «Cool Roofs» στην Ελλάδα

26/06/2026 - 13:49
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ο Πρόεδρος της ΑΕΚ κ. Μάριος Ηλιόπουλος στηρίζει το έργο των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα

26/06/2026 - 13:32
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

SchoolFan: Οι μαθητές νικούν τα fake news για το κλίμα

26/06/2026 - 13:05
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

MG Motor: Οργανωτικές αλλαγές στη δομή της εταιρείας

26/06/2026 - 10:59
FleetNews
fleetnews.gr

Η Porsche σε στρατηγική μικρότερης παραγωγής

25/06/2026 - 05:09
FleetNews
fleetnews.gr

Η ώρα έφτασε για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2026!

25/06/2026 - 05:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Amoa Skin”

10/06/2026 - 15:32
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

SUMMER LOOK 2026: Η “Artego Hellas” εντυπωσίασε beauty influencers & επώνυμους καλεσμένους στο “Summer Hair Color Trends” σεμινάριο της

10/06/2026 - 15:25
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo