Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Φωτιά στην Βόρεια Εύβοια: Οι κάτοικοι ζητούν να φύγει όσο πιο γρήγορα το μαύρο από τη ζωή τους
NewsRoom NewsRoom
ΕΛΛΑΔΑ
19/09/2021 · 11:19

Φωτιά στην Βόρεια Εύβοια: Οι κάτοικοι ζητούν να φύγει όσο πιο γρήγορα το μαύρο από τη ζωή τους

Τα τραύματα των ανθρώπων αυτών είναι ακόμα νωπά.

Κατάλοιπα στην ψυχολογία των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας έχουν αφήσει οι πυρκαγιές οι οποίες έπληξαν σφοδρά την περιοχή το καλοκαίρι, όπως αναφέρουν τα κλιμάκια τα οποία παρέχουν ψυχοκοινωνική στήριξη στην περιοχή από τον Αύγουστο με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας.

Τα τραύματα των ανθρώπων αυτών είναι ακόμα νωπά και όπως λέει ο Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, πρόεδρος ΠΕΨΑΕΕ και πρόεδρος Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ «δεν πρέπει να αισθανθούν ότι έχουν εγκαταλειφθεί.

«Εμείς συναντήσαμε και σε παιδιά και σε ενήλικες φόβο γύρω από το γεγονός, την τραυματική εμπειρία να επαναλαμβάνεται και να περιγράφεται πολλές φορές, συναντήσαμε περιπτώσεις αϋπνίας και θλίψης. Σε όποιες περιπτώσεις οι συνάδελφοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έβλεπαν ότι υπήρχαν μεγαλύτερες ψυχολογικές επιπτώσεις πέρα από τις αναμενόμενες που ο άνθρωπος διαχειρίζεται σε επίπεδο δύο τριών εβδομάδων, έγιναν οι σχετικές παραπομπές σε ψυχιάτρους οι οποίοι συμμετείχαν στα κλιμάκιά μας και στους ψυχιάτρους του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χαλκίδας», τονίζει ο κ. Θεοδωρουλάκης και εξηγεί: «Τα συμπτώματα τις πρώτες εβδομάδες δεν συνεπάγονται και κάποια διαταραχή της ψυχικής υγείας. Όλοι οι άνθρωποι όταν βιώσουμε ένα τραυματικό γεγονός που μας αποδιοργανώνει αντιμετωπίζουμε διάφορες επιπτώσεις. Μπορεί να είναι αϋπνίες, γιατί σκεφτόμαστε το γεγονός, μπορεί να είναι άρνηση πρόσληψης τροφής, μπορεί να είναι ένα γενικευμένο άγχος, και βέβαια η θλίψη και η δυσφορία που είναι αναμενόμενη μόνο και μόνο από τι περιβάλλον, στο οποίο διαβιούν οι άνθρωποι. Αυτά γίνονται συμπτώματα που χρειάζονται παρέμβαση μετά την τέταρτη εβδομάδα και όταν έχουμε συνδυασμό συμπτωμάτων. Δηλαδή όταν νιώθουμε κατάθλιψη σε συνδυασμό με διαταραχές ύπνου και διαταραχές πρόσληψης τροφής, όταν έχουμε ταχυκαρδίες, όταν έχουμε φλας μπακ, δηλαδή να ξαναβιώνουν το περιστατικό χωρίς να υπάρχει βέβαια φωτιά, τότε που η κατάσταση είναι βαρύτερη και συνεπάγεται σημαντική δυσλειτουργία διότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να εκτελέσει τις καθημερινές λειτουργίες του, τότε υπάρχει παρέμβαση ψυχοθεραπευτική».

Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Εύβοια, κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας αποτελούμενα από ψυχολόγους, ψυχιάτρους, παιδοψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και λοιπούς επαγγελματίες υγείας των φορέων μελών της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ παρέχουν από τον Αύγουστο υποστήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές σε όλη την Εύβοια.

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες έχουν παράσχει πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας και βοήθεια σε απαραίτητα είδη σε περίπου 1.700 οικογένειες των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας.

«Η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, έχει να διαχειριστεί πέρα από την καταστροφή τις αναμενόμενες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της καταστροφής, οι οποίες τους πλήττουν και σε επίπεδο φυσικού περιβάλλοντος αλλά και σε επίπεδο οικονομικό διότι η Βόρεια Εύβοια είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: η μεγαλύτερη δραστηριότητα σε επίπεδο απασχόλησης και οικονομίας, ήταν συνδεδεμένη με το δάσος, και τον πρωτογενή τομέα. Δυστυχώς, με την καταστροφή του δάσους έχει πληγεί βάναυσα το εισόδημα πολλών από τους κατοίκους, γιατί είτε ήταν ρετσινοσυλλέκτες, δηλαδή συνέλεγαν ρετσίνι από τα πεύκα τα οποία πλέον δεν υπάρχουν, είτε ήταν βοσκοί και κτηνοτρόφοι και είχαν κοπάδια στην πλειονότητά τους ελευθέρας βοσκής, είτε μέσα στα δάση ως υλοτόμοι. Αυτό είναι το πρώτο άγχος που έχουν για την επόμενη ημέρα. Δεν ξέρουν αν θα έχουν εισόδημα στην περιοχή το επόμενο διάστημα. Ειδικά όσοι είναι νεαρής ηλικίας που βλέπουν το μέλλον για τα επόμενα 30-40 χρόνια αβέβαιο, ήδη σε μεγάλο βαθμό ετοιμάζονται να φύγουν ακόμα και για το εξωτερικό. Αυτός είναι ο πρώτος φόβος που έχουν, δηλαδή η οικονομική αβεβαιότητα για το μέλλον. Ο δεύτερος μεγάλος φόβος που έχουν είναι εκείνος των φυσικών καταστροφών που μπορούν να επέλθουν από μία πλημμύρα και από ένα φυσικό φαινόμενο», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ.

Για την αποφυγή τέτοιων καταστροφών, νέοι της περιοχής δραστηριοποιούνται, οργανώνοντας τοπικές ομάδες παρέμβασης και διάσωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς και μάλιστα ζητούν να εκπαιδευτούν από κάποιον φορέα ώστε να μπορούν να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί.

Τα κλιμάκια των επαγγελματιών ψυχικής υγείας πραγματοποιούν κατ' οίκον παρεμβάσεις, με στόχο να υποστηρίξουν τόσο ψυχολογικά όσο και με είδη πρώτης ανάγκης και να διασυνδέσουν τους ανθρώπους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές με διαθέσιμες υπηρεσίες και φορείς.

«Ακόμα ένα άσχημο συναίσθημα είναι αυτό του μαύρου που κυριαρχεί, που πολλαπλασιάζεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με αποτέλεσμα να επανέρχεται το τραυματικό γεγονός στην καθημερινότητα τους ακόμα και όταν προσπαθούν να ξεχάσουν, με ό, τι προβάλλεται στην τηλεόραση και με τις συνεχείς αναφορές στις πλημμύρες και στον κίνδυνο της πυρκαγιάς. Αυτό που ζητούν είναι να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται το μαύρο από τη ζωή τους. Τα δασαρχεία πρέπει να δώσουν άδεια να υλοτομηθούν τα καμένα δέντρα, να κοπούν όσο πιο γρήγορα γίνεται για να φύγει το μαύρο από τη ζωή τους. Το δάσος από την πρώτη βροχή που είχε την προηγούμενη εβδομάδα έχει ξεκινήσει να πρασινίζει. Αν φύγει το μαύρο, αν επιτραπεί η υλοτόμηση και καθαρίσει το τοπίο μέσα σε ένα ή δύο μήνες θα επιστρέψει το πράσινο στη ζωή τους. Γιατί υπάρχουν χαμηλά φυτά όπως οι φτέρες που υπήρχαν κάτω από τα δέντρα κι επειδή είμαστε τυχεροί και ξεκίνησε το φθινόπωρο με βροχές, αυτό θα επαναφέρει τουλάχιστον ένα χρώμα στη ζωή τους πέρα από το μαύρο και αυτό είναι πολύ βασικό αίτημα όλων», σημειώνει ο κ. Θεοδωρουλάκης.

Ελπίδα δίνει το γεγονός ότι άνοιξαν κανονικά τα σχολεία στην περιοχή μετά από συνεχείς κινήσεις και προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης και χωρίς μάλιστα τα παιδιά να βιώνουν τα ίδια συναισθήματα με τις πρώτες εβδομάδες λέει ο κ. Θεοδωρουλάκης.

Στην προσπάθεια συμμετείχαν και συμμετέχουν κλιμάκια από την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, την Π.Ε.Ψ.Υ.κΚ.Α., την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, την Ε.Π.Α.Ψ.Υ., την Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε., την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», την Ε.ΨΥ.Κ.Α., την Ε.Προ.Ψ.Υ.Η., το Περιβολάκι, το Κ.Μ.Ο.Π. και την Ε.Ε.Ψ.Υ.Α.Κ.Μ παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας επικουρούμενα από εθελοντική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
  • ·
  • ΦΩΤΙΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Σύρραξη με μπουνιές και τέσσερις αποβολές στο Χόρνετς-Πίστονς (vids)

All Content

Ιταλία: Έπιασε κορυφή η Βίρτους, 87-79 στην Μπρέσια - Η Αρμάνι 76-71 στο Τρεβίζο

All Content - BusinessNews.gr

Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Μπαίνει δυναμικά στο εμφιαλωμένο νερό - Νέες επενδύσεις άνω των 50 εκατ.

All Content - BusinessNews.gr

ΔΙΜΕΑ: Πρόστιμα 1,05 εκατ. ευρώ σε πέντε μεγάλες εταιρείες για υπέρβαση πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

All Content - BusinessNews.gr

ΑΒ Βασιλόπουλος: Εξαγόρασε τοπική αλυσίδα στην Θεσσαλονίκη

All Content

Κρατική διαφήμιση: Εγκρίθηκαν νέα κονδύλια πάνω από 12,1 εκατ.

All Content

Spec 2,2 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών

FleetNews

Toyota – Sumitomo: Συνεργασία για μπαταρίες

FleetNews

Stellantis: Παγκόσμιος Επικεφαλής Παραγωγής

FleetNews

Mercedes-Benz eIntouro: Στην Busworld Europe

All Content

Αδριατική Λίγκα: Με 33άρα του Ουάσινγκτον, η Παρτιζάν «έσπασε» το αήττητο της Ντουμπάι

All Content

O Ερυθρός Αστέρας 93-80 την Μπούντουτσνοστ στην Ποντγκόριτσα πριν από τον Ολυμπιακό

All Content - BusinessNews.gr

Lidl Hellas: Ακόμη ένα άδικο και αυθαίρετο πρόστιμο - Θα ασκήσουμε και πάλι όλες τις νόμιμες ενέργειες

All Content - BusinessNews.gr

ΠΑΕ Ολυμπιακός: Αύξηση κερδών για την ποδοσφαιρική σεζόν 2024-2025

All Content - BusinessNews.gr

Νεανική ανεργία: Για πρώτη φορά έπεσε κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, στο 13% τον Δεκέμβριο

FleetNews

Nissan: Αυτόνομη υπηρεσία μετακίνησης – Πιλοτικό πρόγραμμα στη Γιοκοχάμα

FleetNews

Στα σκαριά Κινεζική παραγωγή στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

ΕΑΤ: Δωρεάν ψηφιακό εργαλείο για τις ελληνικές ΜμΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους

CSRΝews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Νέος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων από το Youth Empowered

CSRΝews.gr

Stoiximan: Ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος “Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν” με νέες δράσεις και συνεργασίες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΥΠΑΙΘ: Το υπουργείο έχει διορθώσει με νόμο το θέμα σχετικά με την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά
ΥΠΑΙΘ: Το υπουργείο έχει διορθώσει με νόμο το θέμα σχετικά με την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά 18/09/2021 - 18:55
Τέλος του έτους τα νέα προγράμματα απονιτροποίησης 19/09/2021 - 11:28
Τέλος του έτους τα νέα προγράμματα απονιτροποίησης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Χρηματοδότηση για σύνδεση αποχέτευσης: Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες
    10/02/2026 - 08:39 ΕΛΛΑΔΑ
  • Σχεδόν τα δυο τρίτα των Γερμανών θεωρούν τις ΗΠΑ απειλή για την παγκόσμια ειρήνη
    10/02/2026 - 08:29 ΚΟΣΜΟΣ
  • Συμφωνία Real Consulting – OTS: Οι ισχυροί μέτοχοι πίσω από το νέο σχήμα στην Πληροφορική
    10/02/2026 - 08:08 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Φορολογικές δηλώσεις: Οι πέντε προϋποθέσεις για να γλιτώσουν οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι το τεκμήριο
    10/02/2026 - 07:55 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Eurobank Campus: Ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά και επιχειρησιακά hubs της χώρας
    10/02/2026 - 07:48 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΑΔΕ: Ανοίγει η πλατφόρμα για διορθώσεις στις Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης 2024–2025
    09/02/2026 - 22:35 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Οι ΗΠΑ παραδίδουν στους Ευρωπαίους δύο επιχειρησιακά στρατηγεία του ΝΑΤΟ και αναλαμβάνουν την ενιαία ναυτική διοίκηση
    09/02/2026 - 21:44 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ευρωαγορές: Με κέρδη το κλείσιμο των συναλλαγών της Δευτέρας
    09/02/2026 - 20:43 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Υπόθεση Παναγόπουλου: Ερευνες και σε συγγενικά πρόσωπα εμπλεκομένων
    09/02/2026 - 20:22 ΕΛΛΑΔΑ
  • Η Κούβα προειδοποιεί τις αεροπορικές εταιρείες ότι δεν θα διαθέτει για έναν μήνα καύσιμα για αεροσκάφη
    09/02/2026 - 20:11 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • ΠΑΕ Ολυμπιακός: Αύξηση κερδών για την ποδοσφαιρική σεζόν 2024-2025
    09/02/2026 - 13:33 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • Στρατηγικό deal στην αγορά της πληροφορικής: Η Real Consulting εξαγοράζει την OTS
    09/02/2026 - 10:00 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΔΙΜΕΑ: Πρόστιμα 1,05 εκατ. ευρώ σε πέντε μεγάλες εταιρείες για υπέρβαση πλαφόν στο περιθώριο κέρδους
    09/02/2026 - 14:40 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Καλλιθέα: 5χρονο κοριτσάκι βρέθηκε αναίσθητο σε σιντριβάνι
    09/02/2026 - 10:10 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ά. Γεωργιάδης: Μέσα στο 2026 όλοι οι νοσηλευτές θα μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά
    09/02/2026 - 13:20 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Σύρραξη με μπουνιές και τέσσερις αποβολές στο Χόρνετς-Πίστονς (vids)

10/02/2026 - 06:04
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ιταλία: Έπιασε κορυφή η Βίρτους, 87-79 στην Μπρέσια - Η Αρμάνι 76-71 στο Τρεβίζο

09/02/2026 - 21:30
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ίδρυμα Coca-Cola HBC: Ανάδοχος στα έργα αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές της Πάτρας-Αχαΐας

09/02/2026 - 16:18
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Bike Odyssey 2026: Περισσότερες από 100 συμμετοχές και αθλητές από όλο τον κόσμο στην Πίνδο

09/02/2026 - 15:53
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

«Flat Hunters»: Πρεμιέρα την Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου στον ΑΝΤ1

09/02/2026 - 13:59
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

SKY express: Τιμήθηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με το Βραβείο «Ανδρέας Γιαννόπουλος»

09/02/2026 - 13:30
FleetNews
fleetnews.gr

Νέα καταστήματα Nissan & KGM Χαλκιάς στη Λ. Συγγρού

09/02/2026 - 06:14
FleetNews
fleetnews.gr

Η Kosmocar ενισχύει την παρουσία της στην Κρήτη

09/02/2026 - 06:14
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Ο Άγιος Βαλεντίνος μέσα από τη συλλογή Rosie της M&S

05/02/2026 - 11:59
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η L’Oreal Professionnel ξεκινά νέα συνεργασία με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο

03/02/2026 - 18:27
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo