Κυριακή, 28 Ιουνίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Μερίδιο από την αύξηση των Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα διεκδικεί η Θεσσαλονίκη
Newsroom Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ
07/09/2018 · 03:00

Μερίδιο από την αύξηση των Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα διεκδικεί η Θεσσαλονίκη

Τα φώτα των προβολέων πέφτουν στη νύφη του Θερμαϊκού. Θα μπορέσει όμως να κρατήσει τη λάμψη;
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Μπορεί ο Χριστόφορος Κολόμβος να ανακάλυψε την Αμερική το 1492, αλλά οι Αμερικάνοι φαίνεται πως «ανακάλυψαν» τις ομορφιές της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η εισροή τουριστών από τη βόρεια Αμερική να παρουσιάζει διψήφιο ποσοστό αύξησης. Μάλιστα, όπως σημειώνει η διευθύντρια του γραφείου ΕΟΤ Αμερικής – Καναδά, Γκρέτα Καματερού, για το 2018 είναι βεβαιωμένη η αυξητική τάση, με ποσοστό που ξεπερνά το 30%, συνεχίζοντας την πορεία έντονης ανόδου για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία των τουριστικών πρακτόρων.

Παρά το αυξημένο ενδιαφέρον των Αμερικανών τουριστών για την Ελλάδα, φαίνεται πως «καλώς ήρθες δολάριο» λένε κυρίως οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην Αττική, το νότιο Αιγαίο και την Πελοπόννησο, δηλαδή στους προορισμούς που βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των Αμερικανών και λιγότερο στη Βόρεια Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, η Θεσσαλονίκη αυτές τις ημέρες «φοράει» τα χρώματα της σημαίας των ΗΠΑ και ετοιμάζεται ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, να υποδεχτεί αμερικάνικες εταιρείες που αντιπροσωπεύουν από κοινού τζίρο τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα φώτα των προβολέων πέφτουν στη νύφη του Θερμαϊκού. Θα μπορέσει όμως να κρατήσει τη λάμψη;

Αμερικάνοι τουρίστες στη Θεσσαλονίκη

Μια έκθεση, ένα μεγάλο συνέδριο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, μπορούν να γίνουν ο λόγος για να αυξήσει μια πόλη τον τουρισμό της, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, Κυριάκος Ποζρικίδης. Όπως άλλωστε έδειξε συγκεκριμένη έρευνα του Ινστιτούτου Εκθεσιακών Ερευνών, το 60% των εμπορικών επισκεπτών που έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν σε εκθέσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ, επιστρέφουν ως τουρίστες.

«Δεν ξέρω αν αυτό θα συμβεί και με την περίπτωση των Αμερικάνων, οπωσδήποτε όμως η 83η ΔΕΘ είναι καλή ευκαιρία για να γνωρίσουν την πόλη μας» αναφέρει ο κ.Ποζρικίδης.

Στη Θεσσαλονίκη πάντως, παρά το γεγονός, ότι οι εισερχόμενοι από τις ΗΠΑ επισκέπτες κατέγραψαν 35,17% αύξηση το α΄ εξάμηνο του 2018, σε πραγματικούς αριθμούς τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΞΘ Ανδρέας Μανδρίνος. Αναλυτικά, οι διανυκτερεύσεις των Αμερικανών το πρώτο εξάμηνο του 2018 άγγιξαν τις 33.481 από 24.769 που ήταν το 2017.

«Θέλουμε Αμερικάνους. Είναι όμως υψηλών απαιτήσεων τουρίστες και η πόλη μας δεν μπορεί ακόμη να στηρίξει αυτό το είδος του τουρισμού» σημειώνει ο κ.Μανδρίνος. Τι της λείπει; «Υποδομές, καθαριότητα και ασφάλεια» απαντά ο πρόεδρος της ΕΞΘ, διευκρινίζοντας ότι οι υποδομές αφορούν την συγκοινωνία και το αεροδρόμιο και σε αυτή την περίπτωση, με την ολοκλήρωση των έργων του Μετρό και της ανάπτυξης του αεροδρομίου «Μακεδονία», η εικόνα αναμένεται να βελτιωθεί. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα στην πόλη εμφανίζονται φαινόμενα μικροεγκληματικότητας, που χαλάνε την ηρεμία της.

Μελέτη της Gbr consulting για το 2016 έδειξε ότι με «άριστα» το 10 οι Αμερικάνοι τουρίστες έδωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία στους χώρους πρασίνου (7), στη δημόσια καθαριότητα (7) και στην ηχορύπανση (6,6), ενώ αξιολόγησαν πολύ θετικά την κουλτούρα της πόλης (8,9), τα bars και τα καφέ (8,7) και τα εστιατόρια (8,6). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 68% είχε καλύτερη ή πολύ καλύτερη εμπειρία από τις προσδοκίες του ενώ ο βαθμός της συνολικής εκτίμησης άγγιξε το 8,4.

High spenders οι Αμερικάνοι

«Οι Αμερικάνοι τουρίστες ανήκουν στην κατηγορία των high spenders, δηλαδή ξοδεύουν χρήματα στα ταξίδια τους» σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για «Τις προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2018», η Μέση Κατά Κεφαλή Δαπάνη των Αμερικανών τουριστών στους τουριστικούς προορισμούς που επισκέπτονται υπολογίζεται στα 935 ευρώ, ενώ η Ημερήσια Δαπάνη τα 89 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά καθιστούν τη συγκεκριμένη αγορά εισερχόμενου τουρισμού από τις πλέον σημαντικές για την Ελλάδα, καθώς οι Αμερικάνοι κατέχουν την πρώτη θέση στη Μέση Κατά Κεφαλή Δαπάνη.

«Για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τουρίστες από τη συγκεκριμένη αγορά, πρέπει να εστιάσουμε σε εκείνα τα σημεία που τους ενδιαφέρουν και τα οποία μπορούμε να αναδείξουμε» αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος. «Ένα από αυτά, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πόλος έλξης είναι «τα βήματα του Αποστόλου Παύλου» και γενικότερα ο θεματικός τουρισμός» προσθέτει.

Οι λόγοι για τους οποίους ταξιδεύουν οι Αμερικάνοι στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΤ ΗΠΑ-Καναδά είναι η φύση (15%) και τα αξιοθέατα (14%) τα οποία αποτελούν τους σπουδαιότερους πόλους έλξης των Αμερικανών τουριστών. Η επιθυμία να μάθουν για την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου που επισκέπτονται, καθώς και το να δουν όσα περισσότερα μπορούν σε λιγότερο χρόνο, ελκύουν επίσης τους Αμερικανούς σε συνολικό ποσοστό 24%. Ακολουθούν η τοπική κουλτούρα, η ξεκούραση σε ειδυλλιακά τοπία, η γαστρονομία, και οι αθλητικές δραστηριότητες. Ειδικότερα για τη χώρα μας, υπάρχει και η μερίδα των εξ Αμερικής ταξιδιωτών που είναι Ελληνοαμερικάνοι δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Αυξημένες οι αφίξεις από τις ΗΠΑ

Οι αφίξεις διεθνών τουριστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην Ελλάδα για το 2017 παρουσίασαν αύξηση 11,6%, ενώ για τον μήνα Σεπτέμβριο, η αύξηση των αφίξεων αγγίζει το 88,7%, σημειώνει η Γκρέτα Καματερού, διευθύντρια ΕΟΤ ΗΠΑ-Καναδά. Οι εισπράξεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν επίσης αύξηση το 2017 σε ποσοστό 1,2% (+ 683 εκατ. ευρώ) ενώ για τον μήνα Σεπτέμβριο η αύξηση αγγίζει το 38,2%. Η επίδοση αυτή ξεπερνάει ακόμα και εκείνη του 2015, της χρονιάς με τις μεγαλύτερες εισπράξεις στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού.

Ενδεικτικό της υψηλής ζήτησης από τις ΗΠΑ για ταξίδια στην Ελλάδα είναι ότι το 2018 πραγματοποιούν πτήσεις προς την Αθήνα πέντε (5) αεροπορικές εταιρείες, οι αμερικανικές Delta Airlines, American Airlines, United Airlines και Jet Blue και η αραβική Emirates, η τελευταία με απευθείας πτήση στην Ελλάδα 365 ημέρες τον χρόνο. Επιπλέον, Delta, British Airways και Air France διατηρούν ενεργές και τις πτήσεις τους με ενδιάμεσους σταθμούς, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι σε απευθείας ελληνικούς προορισμούς, όπως η Κως, η Ρόδο, η Μύκονος, η Σαντορίνη ή τα Χανιά.

Όπως υπογραμμίζει η κ.Καματερού, σύμφωνα με μετρήσεις και έρευνες του Διεθνούς Αερολιμένος Αθηνών, η επιβατική κίνηση μεταξύ Αθήνας-ΗΠΑ συνολικά άγγιξε τις 800.000 επιβάτες την περασμένη τουριστική περίοδο, ενώ όλα δείχνουν ότι η τουριστική κίνηση από ΗΠΑ θα ξεπεράσει φέτος το ένα (1) εκατομμύριο επισκέπτες.

Πηγή: analitis.gr

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ·
  • ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ατζέντης Παπανικολάου: Την ερχόμενη εβδομάδα οι συζητήσεις με Ολυμπιακό

All Content

Stoiximan AegeanBall Festival: Έκλεψε την παράσταση ξανά ο Μπρεντ Πέτγουεϊ (vids)

All Content - BusinessNews.gr

Πλαίσιο: Ανανέωση στο ΔΣ με Ζαρκαλή, Πουλίδα και Κυρκίνη

All Content - BusinessNews.gr

Όμιλος AKTOR: Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ με ορατά έσοδα και χρηματοοικονομική υγεία

All Content - BusinessNews.gr

Στουρνάρας: Αναγκαία και χρήσιμη η νομοθετική ρύθμιση για το ν. Κατσέλη

All Content

McCann Greece: Κατέκτησε το πρώτο Grand Prix της Ελλάδας στα Cannes Lions

All Content

Antenna: Επέκταση στην Ιταλία με τη δημιουργία υπηρεσίας ενημέρωσης σε συνεργασία με τη DAZN

FleetNews

Η Porsche σε στρατηγική μικρότερης παραγωγής

FleetNews

Η ώρα έφτασε για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2026!

FleetNews

Η Nissan σε κρίση εμπιστοσύνης κατά τη γενική συνέλευση

All Content

Φιλική ήττα από την Ιταλία (73-82) για την Εθνκή Νέων

All Content

Γαλλία: «Έφυγε» ο πρώην διαιτητής Πασκάλ Ντοριζόν

All Content - BusinessNews.gr

Αττικα Πολυκαταστήματα: Στα 3,2 ευρώ η διάθεση των μετοχών - Πάνω από 3,5 φορές η υπερκάλυψη

All Content - BusinessNews.gr

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εβδομαδιαία πτώση 1,08%, κέρδη 15,49% από τις αρχές του έτους

All Content - BusinessNews.gr

Συνεργασία ΑΑΔΕ με «ελληνικό FBI για την πάταξη της φοροδιαφυγής

FleetNews

Το Renault Megane E-Tech Electric ανανεώνεται

FleetNews

Το νέο Lynk & CO 08 πρωταγωνιστεί στην BEYOND Expo 2026

CSRΝews.gr

Η KRAFT Paints φέρνει τα «Cool Roofs» στην Ελλάδα

CSRΝews.gr

Ο Πρόεδρος της ΑΕΚ κ. Μάριος Ηλιόπουλος στηρίζει το έργο των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα

CSRΝews.gr

SchoolFan: Οι μαθητές νικούν τα fake news για το κλίμα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Διήμερο συλλαλητηρίων και διαδηλώσεων στην Θεσσαλονίκη
Διήμερο συλλαλητηρίων και διαδηλώσεων στην Θεσσαλονίκη 07/09/2018 - 03:00
Κοζάνη: Νεκροί τρεις έφηβοι σε τροχαίο 07/09/2018 - 03:00
Κοζάνη: Νεκροί τρεις έφηβοι σε τροχαίο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    27/06/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Κυριακή – Ποιες περιοχές βρίσκονται σε «πορτοκαλί συναγερμό»
    27/06/2026 - 15:03 ΕΛΛΑΔΑ
  • Κεραμέως: Καλύτεροι μισθοί και όροι για 400.000 εργαζόμενους
    27/06/2026 - 14:33 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Αυξημένη έως 20% η φετινή παραγωγή κορινθιακής σταφίδας
    27/06/2026 - 14:02 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πιερρακάκης: Οι αποταμιεύσεις μπορούν να χρηματοδοτήσουν το μέλλον της Ευρώπης
    27/06/2026 - 13:32 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στην ΕΟΕ η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ
    27/06/2026 - 13:07 ΕΛΛΑΔΑ
  • Peoplecert: Σχέδιο για παγκόσμιο πανεπιστήμιο και νέες εξαγορές στις ΗΠΑ
    27/06/2026 - 12:25 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Το πλοίο Κίσσαμος με 1.246 επιβάτες προσάραξε κοντά στη Μήλο μετά από μπλακ άουτ
    27/06/2026 - 11:55 ΕΛΛΑΔΑ
  • Cosco Shipping Ports: Στο +2,8% η διακίνηση τον Μάιο
    27/06/2026 - 11:39 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στουρνάρας: Αναγκαία και χρήσιμη η νομοθετική ρύθμιση για το ν. Κατσέλη
    27/06/2026 - 11:10 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Στουρνάρας: Αναγκαία και χρήσιμη η νομοθετική ρύθμιση για το ν. Κατσέλη
    27/06/2026 - 11:10 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Το πλοίο Κίσσαμος με 1.246 επιβάτες προσάραξε κοντά στη Μήλο μετά από μπλακ άουτ
    27/06/2026 - 11:55 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    27/06/2026 - 09:00 MEDIA
  • Peoplecert: Σχέδιο για παγκόσμιο πανεπιστήμιο και νέες εξαγορές στις ΗΠΑ
    27/06/2026 - 12:25 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Στην ΕΟΕ η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ
    27/06/2026 - 13:07 ΕΛΛΑΔΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Φιλική ήττα από την Ιταλία (73-82) για την Εθνκή Νέων

27/06/2026 - 20:55
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Stoiximan AegeanBall Festival: Έκλεψε την παράσταση ξανά ο Μπρεντ Πέτγουεϊ (vids)

27/06/2026 - 20:35
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η KRAFT Paints φέρνει τα «Cool Roofs» στην Ελλάδα

26/06/2026 - 13:49
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ο Πρόεδρος της ΑΕΚ κ. Μάριος Ηλιόπουλος στηρίζει το έργο των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα

26/06/2026 - 13:32
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

SchoolFan: Οι μαθητές νικούν τα fake news για το κλίμα

26/06/2026 - 13:05
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

MG Motor: Οργανωτικές αλλαγές στη δομή της εταιρείας

26/06/2026 - 10:59
FleetNews
fleetnews.gr

Η Porsche σε στρατηγική μικρότερης παραγωγής

25/06/2026 - 05:09
FleetNews
fleetnews.gr

Η ώρα έφτασε για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2026!

25/06/2026 - 05:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Amoa Skin”

10/06/2026 - 15:32
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

SUMMER LOOK 2026: Η “Artego Hellas” εντυπωσίασε beauty influencers & επώνυμους καλεσμένους στο “Summer Hair Color Trends” σεμινάριο της

10/06/2026 - 15:25
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo