Κυριακή, 26 Ιουλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Ε. Κασελάκη (EY Ελλάδος): «Οι ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της πανδημίας»
NewsRoom NewsRoom
ΠΡΟΣΩΠΑ
20/11/2021 · 11:23

Ε. Κασελάκη (EY Ελλάδος): «Οι ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της πανδημίας»

Παρά την αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19, οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα κατάφεραν να διατηρήσουν την ανθεκτικότητά τους και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της οικονομίας, δίνοντας με επιτυχία τη μάχη της πανδημίας.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Παρά την αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19, οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα κατάφεραν να διατηρήσουν την ανθεκτικότητά τους και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της οικονομίας, δίνοντας με επιτυχία τη μάχη της πανδημίας.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού και Επικεφαλής Ιδιωτικού Τομέα της EY Ελλάδος, «η μεγάλη πλειοψηφία των οικογενειακών επιχειρήσεων έδωσαν με επιτυχία και αυτή τη μάχη, όπως άλλωστε το έκαναν και στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας. Και αυτό συνέβη παρότι δεν διαθέτουν τα "μαξιλάρια" ασφαλείας μιας πολυεθνικής ή μιας μεγάλης εισηγμένης επιχείρησης. Θα έλεγα ότι αυτό οφείλεται σε δύο βασικά χαρακτηριστικά των οικογενειακών επιχειρήσεων: την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα».

«Ξέρετε, οι περισσότερες οικογενειακές επιχειρήσεις έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με καταστροφικά γεγονότα ή και θανάσιμες απειλές, όπως πολέμους, υφέσεις, πανδημίες και οικονομικές κρίσεις που απειλούσαν την ίδια τους την ύπαρξη. Η εμπειρία αυτή τις υποχρέωσε να υιοθετήσουν μια πιο μακροπρόθεσμη θεώρηση, να οικοδομήσουν μακροχρόνιες σχέσεις και να ισχυροποιήσουν τα βασικά οικονομικά τους μεγέθη. Στα ανωτέρω χαρακτηριστικά θα πρόσθετα και τον συναισθηματικό παράγοντα» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Κασελάκη και συμπληρώνει: «Όπως είχε παρατηρήσει ο πρόεδρος της Riso Gallo, οι οικογενειακές επιχειρήσεις λειτουργούν "σαν την σκυταλοδρομία: παίρνουμε τη σκυτάλη από την προηγούμενη γενιά, και οφείλουμε να την παραδώσουμε στην επόμενη". Ο χρονικός τους ορίζοντας δεν είναι το επόμενο τρίμηνο, αλλά η επόμενη γενιά».

Πώς λειτούργησαν όμως οι οικογενειακές επιχειρήσεις μέσα στην κρίση και ποιες ήταν οι προτεραιότητές τους; Πρώτη προτεραιότητα, σύμφωνα με την κυρία Κασελάκη, ήταν η διαφύλαξη της υγείας και της ασφάλειας των ανθρώπων τους, και αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς στις οικογενειακές επιχειρήσεις παγκοσμίως, οι δεσμοί με το ανθρώπινο δυναμικό είναι, κατά κανόνα, πιο στενοί. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν αντιμετώπισαν, παράλληλα, τις προκλήσεις της επιβίωσης και της προσαρμογής στα νέα δεδομένα, απλώς επιβεβαιώνει την πιο μακροπρόθεσμη θεώρησή τους.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας για την επιχειρηματική ηγεσία στην Ελλάδα που παρουσίασε η EY εφέτος, το 70% των εργαζόμενων σε οικογενειακές επιχειρήσεις έκριναν ότι αυτές λειτούργησαν αποτελεσματικά στη διάρκεια της κρίσης, έναντι 56% των υπόλοιπων επιχειρήσεων. Αντίστοιχα, το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι η επιχείρησή τους έδωσε βάρος στη διατήρηση θέσεων εργασίας έναντι της μείωσης του κόστους ήταν 44%, έναντι 30% στις μη οικογενειακές. Δεν είναι τυχαίο, συνεπώς, ότι οι εργαζόμενοι στις οικογενειακές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αγαπούν την εταιρεία τους περισσότερο από τους συναδέλφους τους που απασχολούνται σε μη οικογενειακές επιχειρήσεις.

Προκλήσεις μετά την πανδημία

Αναφορικά με τις προκλήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα μετά την πανδημία, η κυρία Κασελάκη τις κατατάσσει σε τρεις κατηγορίες: βασική πρόκληση είναι ο μετασχηματισμός τους και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία, με την απαίτηση της κοινωνίας και της επενδυτικής κοινότητας για μεγαλύτερη έμφαση στη βιωσιμότητα και στα ζητήματα ESG. Εδώ, οι πολυεθνικές και οι εισηγμένες επιχειρήσεις έχουν ένα προβάδισμα, καθώς έχουν βρεθεί αντιμέτωπες από νωρίτερα με τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών, αλλά και των επενδυτών, για πληρέστερες αναφορές σχετικά με τις μη χρηματοοικονομικές τους επιδόσεις. «Συνεπώς, χρειάζεται περισσότερη δουλειά τα επόμενα χρόνια, και μια σημαντική πρόκληση αποτελούν τα ζητήματα διακυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 5% των οικογενειακών επιχειρήσεων παγκοσμίως έχουν γυναίκες στη θέση του CEO» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι η εξωστρέφεια. Αυτό ισχύει σε ολόκληρο τον κόσμο, και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, όπου η επιχειρηματικότητα ήταν παραδοσιακά εσωστρεφής. Τέλος, η τρίτη μεγάλη πρόκληση είναι η μεγέθυνση (upscale). Για να μπορούν να ανταγωνιστούν στις παγκόσμιες αγορές, οι ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις θα πρέπει να μεγεθυνθούν, μέσα από συγχωνεύσεις και εξαγορές, αλλά και συμπράξεις και συνεργασίες. Στα ζητήματα αυτά θα αναφερθεί αναλυτικά το 3rd Family Business Conference που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 30 Νοεμβρίου, στο οποίο η ΕΥ Ελλάδος είναι και χορηγός.

Εστιάζοντας στα μεγαλύτερα προβλήματα που εμφανίζουν διαχρονικά οι οικογενειακές επιχειρήσεις, η κυρία Κασελάκη υπογραμμίζει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, είναι η διαδοχή και η επιθυμία εξασφάλισης της συνέχειας της επιχείρησης, η οποία αποτελεί και την κινητήρια δύναμη για τους επιχειρηματίες. Στην πραγματικότητα, μόνο το 30% των οικογενειακών επιχειρήσεων παγκοσμίως επιζεί μετά τη δεύτερη γενιά, και μόλις 13% μετά την τρίτη.

Επίσης, τονίζει ότι η οργάνωση της διαδοχής πρέπει να βασίζεται σε μια μακρά και σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει την παιδεία που θα λάβουν οι διάδοχοι της επιχείρησης, την αφομοίωση των αρχών της εταιρείας, την ανάληψη θέσεων ευθύνης και, σε πολλές περιπτώσεις, την απόκτηση εμπειρίας πρώτα μακριά από την οικογενειακή επιχείρηση.

'Αμεσα συνδεδεμένο με το ζήτημα της διαδοχής είναι αυτό της προσέλκυσης, αξιοποίησης και διατήρησης αξιόλογων στελεχών, καθώς πολλοί ικανοί επαγγελματίες αισθάνονται ότι στις οικογενειακές επιχειρήσεις υπάρχει μια «γυάλινη οροφή», που δεν τους επιτρέπει να αναπτυχθούν και να ξεχωρίσουν. «Οι έρευνές μας δείχνουν ότι το ζήτημα αυτό - και γενικότερα η διαχείριση ταλέντου - θεωρείται ως μια από τις κορυφαίες προκλήσεις για τις οικογενειακές επιχειρήσεις παγκοσμίως. Είναι, δε, χαρακτηριστικό, ότι βρίσκεται ψηλότερα στην ατζέντα των επιχειρήσεων που έχουν και τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις» σημειώνει η κυρία Κασελάκη και συμπληρώνει «για να αναστραφεί αυτή η αντίληψη της 'γυάλινης οροφής', χρειάζεται μια συνολική αλλαγή νοοτροπίας και, πολλές φορές, δύσκολες αποφάσεις από τη διοίκηση. Η εναλλακτική λύση για την προσέλκυση ικανών στελεχών είναι η παροχή υψηλότερων μισθών, αλλά αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή».

  • ΕΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • ·
  • ΚΑΣΕΛΑΚΗ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Στους Κλίβελαντ Καβαλίερς ο Χεζόνια

All Content

Εθνική Εφήβων: Πρώτη νίκη στο EuroBasket, 81-53 την Αυστρία

All Content - BusinessNews.gr

Όμιλος ΔΕΗ: Επεκτείνεται στην αγορά της Ουγγαρίας με νέα έργα ΑΠΕ

All Content - BusinessNews.gr

Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης: Το νέο εργοστάσιο, τα κέρδη των 3,9 εκατ. και οι εξαγωγές

All Content - BusinessNews.gr

Σούπερ Μάρκετ: Ξεκινά τη Δευτέρα η κατάθεση δεσμευτικών προτάσεων για τις μειώσεις τιμών

All Content

Ermis Awards 2026: O Χρήστος Κουτσούκος πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής -Oι φετινές αλλαγές στις κατηγορίες

All Content

Nέα Διοικούσα Επιτροπή στον ΙΑΒ Hellas

FleetNews

Pirelli: Νέα πρωτοβουλία κυκλικής οικονομίας

FleetNews

Geely: Ηλεκτροκίνηση 800V με απόδοση 93,8%

FleetNews

Auteco KTEO: Νέα υπηρεσία τεχνικής αξιολόγησης μεταχειρισμένων

All Content

Εθνική Παίδων: Νίκη 94-73 επί της Τουρκίας και 3/3 στο τουρνουά του Μπασάνο

All Content

Παρτιζάν: Ανακοίνωσε τον Βιλντόσα

All Content - BusinessNews.gr

Αποστολή προστίμων €12 εκατ. σε ιδιοκτήτες οχημάτων που είναι ανασφάλιστα - Εξέταση των ενστάσεων μέσω AI

All Content - BusinessNews.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,2% σημείωσε το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών το α' τρίμηνο φέτος

All Content - BusinessNews.gr

Tottis-Bingo: Ξεπέρασε τα 100 εκατ. ο τζίρος -Βλέπει αύξηση εσόδων 7% φέτος

FleetNews

Ηλεκτρικό grand tourer ετοιμάζει η Range Rover

FleetNews

Ολοκληρώθηκε το συνέδριο της Grand Automotive Hellas

CSRΝews.gr

Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων: Χορηγός στο 10ο Φεστιβάλ Δωδώνης και το 3ο Vikos Festival

CSRΝews.gr

Η ΟΛΥΜΠΟΣ στηρίζει τη Λήδα Μανθοπούλου μέσω του προγράμματος «Η δική τους Κορυφή»

CSRΝews.gr

Empiria Group: Παρουσιάζει το Impact Report του Ομίλου για το έτος 2025

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Επανεκλογή του Ι. Λιανού στο Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ
Επανεκλογή του Ι. Λιανού στο Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ 16/11/2021 - 16:27
Βέττας (ΙΟΒΕ): Η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί εντυπωσιακά αλλά μόνο μέσα από την αλλαγή της 21/11/2021 - 11:31
Βέττας (ΙΟΒΕ): Η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί εντυπωσιακά αλλά μόνο μέσα από την αλλαγή της

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι οικονομικές ειδήσεις της εβδομάδας
    26/07/2026 - 19:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ιράν: Οι ΗΠΑ έπληξαν τάνκερ που επιχείρησε να «σπάσει» τον ναυτικό αποκλεισμό
    26/07/2026 - 16:15 ΚΟΣΜΟΣ
  • Νερό: 901 έργα ύδρευσης και αποχέτευσης ύψους 3,4 δισ. ευρώ σε περισσότερους από 170 δήμους
    26/07/2026 - 15:32 ΕΛΛΑΔΑ
  • Η τιμή του κακάο έχει μειωθεί 34% αλλά η σοκολάτα παραμένει ακριβή
    26/07/2026 - 15:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χαρδαλιάς: Στα μισά της θητείας μας δρομολογήσαμε το 58,81% των δεσμεύσεών μας
    26/07/2026 - 14:39 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ο Όλυμπος ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
    26/07/2026 - 14:10 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ελλάδα- Κίνα: Το διμερές εμπόριο ξεπέρασε τα 7,18 δισ. ευρώ
    26/07/2026 - 13:50 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μετρό: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Γραμμή 3 από σήμερα – Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν νωρίτερα
    26/07/2026 - 13:30 ΕΛΛΑΔΑ
  • Εφετείο μπλόκαρε το διάταγμα Τραμπ για την επιστολική ψήφο στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου
    26/07/2026 - 13:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • Μητσοτάκης: Έξτρα μείωση στο πετρέλαιο κίνησης για τον Αύγουστο με ακόμη 10 λεπτά ανά λίτρο
    26/07/2026 - 12:40 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Η Εθνική Πόλο Ανδρών κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο
    26/07/2026 - 12:29 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ESM: Η Ελλάδα πέρασε το “stress test” για το δημόσιο χρέος
    26/07/2026 - 10:17 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μητσοτάκης: Έξτρα μείωση στο πετρέλαιο κίνησης για τον Αύγουστο με ακόμη 10 λεπτά ανά λίτρο
    26/07/2026 - 12:40 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Πολυκατοικίες: Τι αλλάζει σε κοινόχρηστα, διαμερίσματα και διαχειριστές
    26/07/2026 - 12:03 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ανοίγει τη Δευτέρα ο νέος εξωδικαστικός μηχανισμός: Ανάσα για οφειλέτες
    26/07/2026 - 10:39 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

EuroLeague transfer market: Οι κινήσεις των 20 ομάδων

26/07/2026 - 18:44
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Εθνική Παίδων: Νίκη 94-73 επί της Τουρκίας και 3/3 στο τουρνουά του Μπασάνο

26/07/2026 - 18:04
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΕΕ: Η Επιτροπή κατηγορεί το TikTok ότι δεν προστατεύει επαρκώς τους ανήλικους χρήστες

24/07/2026 - 14:05
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ACTION 24: Η σεζόν που έσπασε το φράγμα των 2 εκατομμυρίων τηλεθεατών

24/07/2026 - 12:53
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων: Χορηγός στο 10ο Φεστιβάλ Δωδώνης και το 3ο Vikos Festival

24/07/2026 - 10:43
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η ΟΛΥΜΠΟΣ στηρίζει τη Λήδα Μανθοπούλου μέσω του προγράμματος «Η δική τους Κορυφή»

24/07/2026 - 09:00
FleetNews
fleetnews.gr

Pirelli: Νέα πρωτοβουλία κυκλικής οικονομίας

24/07/2026 - 04:58
FleetNews
fleetnews.gr

Geely: Ηλεκτροκίνηση 800V με απόδοση 93,8%

23/07/2026 - 06:58
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Aveda I One for All Leave in Elixir

22/07/2026 - 13:20
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

MAGIO Hair Experience – Μαρία Καμαριανάκη

22/07/2026 - 13:00
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo