Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2023
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020
Βενιζέλος: Σχολιάζει τη γνωμοδότηση Ντογιάκου για ΑΔΑΕ και τον καλεί να την επανεξετάσει
Newsroom Newsroom
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11/01/2023 · 19:18

Βενιζέλος: Σχολιάζει τη γνωμοδότηση Ντογιάκου για ΑΔΑΕ και τον καλεί να την επανεξετάσει

«Η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου σφάλλει όταν θεωρεί ότι ο κοινός νομοθέτης μπορεί να αφαιρέσει ουσιώδεις ελεγκτικές αρμοδιότητες από την Ανεξάρτητη Αρχή».

Υπό τον τίτλο «Η σχέση εισαγγελικών αρχών και ανεξάρτητων αρχών - Σεβασμός ή παραβίαση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου», ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζει τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και τα όρια ελέγχου της ΑΑΔΕ.

Ο κ. Βενιζέλος, με εκτενή επιστημονική νομική μελέτη που δημοσιεύεται στο ψηφιακό νομικό περιοδικό Constitutionalism.gr, διατυπώνει αναλυτικά νομικά-επιστημονικά επιχειρήματα και εκτενή νομική βιβλιογραφία. Αναφέρει μετάξύ άλλων ότι «η 1/2023 Γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του ΑΠ έχει χορηγηθεί καθ' υπέρβαση αρμοδιότητας και θέτει ουσιώδη ζητήματα σεβασμού της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρμοδιότητας των Ανεξάρτητων Αρχών, της κατανομής της δικαιοδοσίας μεταξύ των δικαιοδοτικών κλάδων και της εσωτερικής ανεξαρτησίας των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών που έχουν επιληφθεί ή θα επιληφθούν διοικητικών διαφορών ή ποινικών υποθέσεων σχετικών με την ιδιωτική εταιρεία που απευθύνθηκε στον Εισαγγελέα του ΑΠ και έτυχε της γνωμοδοτικής του προσοχής».

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο «η μήτρα του προβλήματος εντοπίζεται στην αντίληψη που απηχεί η Γνωμοδότηση ως προς τη θεσμική υπόσταση των προβλεπόμενων στο Σύνταγμα πέντε Ανεξάρτητων Αρχών και ιδίως της ΑΔΑΕ. Οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν εξαρτώνται από τις διακυμάνσεις και τις συγκυριακές επιλογές του κοινού νομοθέτη. Αυτό είναι το νόημα και η κανονιστική εισφορά της συνταγματικής κατοχύρωσής τους. Το ίδιο ισχύει και για τις προβλεπόμενες στο Δίκαιο της ΕΕ αρχές, συνήθως ρυθμιστικές όπως η ΕΕΤΤ και η ΡΑΕ, τις οποίες ο εθνικός νομοθέτης δεν μπορεί να ευνουχίσει ή να απογυμνώσει από τις αρμοδιότητές τους. Κατά μείζονα λόγο, αρχές όπως η ΑΔΑΕ και η ΑΠΔΠΧ που είναι κατοχυρωμένες και κατά το Σύνταγμα και κατά το Δίκαιο της ΕΕ, έχουν την πολυεπίπεδη προστασία που τους προσφέρει το 'επαυξημένο Σύνταγμα'», τονίζει.

Προσθέτει ότι η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου «σφάλλει όταν θεωρεί ότι ο κοινός νομοθέτης μπορεί να αφαιρέσει ουσιώδεις ελεγκτικές αρμοδιότητες από την Ανεξάρτητη Αρχή, ή πολύ περισσότερο να της απαγορεύσει και μάλιστα με απειλή ποινικών κυρώσεων να ασκεί τη συνταγματική αρμοδιότητά της», περιβάλλοντας ως αποτελεσματική θεσμική εγγύηση το 'απολύτως' απαραβίαστο δικαίωμα στο απόρρητο των επικοινωνιών (άρθρο 25 παρ. 1 εδ. β Συν.)».

Κάνει λόγο για «το ερμηνευτικό ατόπημα της 'σύμφωνης με τον νόμο' ερμηνείας του Συντάγματος που αποπειράται να εξουδετερώσει το εθνικό τυπικό Σύνταγμα αλλά δεν μπορεί να εμφανιστεί ούτε ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων ούτε πολύ περισσότερο ενώπιον του ΔΕΕ και του ΕΔΔΑ».

Επιπλέον, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζει τις σχέσεις εισαγγελικών αρχών και ανεξάρτητων αρχών όπου σημειώνει ότι «από την εισαγωγή του θεσμού των Ανεξάρτητων Αρχών στο Σύνταγμα με την Αναθεώρηση του 2001 έως σήμερα, οι εισαγγελικές αρχές τις αντιμετώπισαν με δυσπιστία ή και ανοικτή εχθρότητα κι αυτό εκδηλώθηκε ιδίως στο πεδίο του απορρήτου των επικοινωνιών και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων……. Οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν περιορίζουν τις αρμοδιότητες της δικαιοσύνης, αλλά ενισχύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου (άρθρο 25 παρ.1 Συντ.)» και συμπληρώνει: «...Στην προκειμένη όμως περίπτωση της Γνωμοδότησης 1/2023, το ζητούμενο δεν είναι να ασκηθεί ο έλεγχος επί της ΕΥΠ και των τηλεπικοινωνιακών παρόχων από την εισαγγελική αρχή στο πλαίσιο ποινικής προδικασίας που ως δικαστική αρμοδιότητα προτάσσεται αυτής της ΑΔΑΕ, αλλά να μη ασκηθεί κανένας απολύτως έλεγχος!».

Τοθετείται ακόμη για το εύρος της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών μετά τον πρόσφατο ν. 5002/2022, όπου υποστηρίζει ότι τίθενται φραγμοί στην ΑΔΑΕ, όπως ότι πρέπει να υπάρχουν ειδικές εγγυήσεις και προέβλεψε τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Βουλής, διευρύνοντας μάλιστα την έννοια του πολιτικού προσώπου ώστε να περιλάβει και δημάρχους και περιφερειάρχες. Ο δεύτερος φραγμός είναι η αφαίρεση της σχετικής αρμοδιότητας από την ΑΔΑΕ και η ανάθεσή της σε τριμελή επιτροπή με δυο εισαγγελικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Ο κ. Βενιζέλος καταλήγει αναφέροντας: «Έχω την ελπίδα ότι ένας ευφυής, έμπειρος και εγκρατής νομικός με τη διαδρομή και την ικανότητα αντίστασης στις προσβολές της εσωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης που διαθέτει ο σημερινός Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, θα βρει τη βούληση και το θάρρος να επανεξετάσει τη Γνωμοδότηση. Προσωπικά θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος αν διάβαζα ή άκουγα επιχειρήματα που αποδεικνύουν ότι δεν κατανοήθηκε ορθά η γνωμοδότηση και ότι δεν υποστηρίζει θέσεις όπως αυτές που κατέστησαν αντικείμενο της επιστημονικής κριτικής και του νομικού σχολιασμού που προηγήθηκε».

  • ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  • ·
  • ΝΤΟΓΙΑΚΟΣ
  • ·
  • ΑΔΑΕ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΣΥΡΙΖΑ για τέως βασιλιά Κωνσταντίνο: Σε ανθρώπινο επίπεδο συλλυπητήρια - Έχει κριθεί από την ιστορία
ΣΥΡΙΖΑ για τέως βασιλιά Κωνσταντίνο: Σε ανθρώπινο επίπεδο συλλυπητήρια - Έχει κριθεί από την ιστορία 11/01/2023 - 14:46
Τσίπρας: Απειλείται ο πυρήνας του Κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών ελευθεριών 11/01/2023 - 20:45
Τσίπρας: Απειλείται ο πυρήνας του Κράτους Δικαίου και των δημοκρατικών ελευθεριών
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Χατζηδάκης: Αύξηση 3,1% στις συντάξεις το 2024 - Πότε θα ισχύσει
    01/10/2023 - 12:49 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • POS: Σε ποια επαγγέλματα θα είναι υποχρεωτικά
    01/10/2023 - 12:42 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Mητσοτάκης για ΟΑΚΑ: Επενδύουμε 57 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή του
    01/10/2023 - 12:29 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Κύμα εισαγωγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Ανοίγει τον δρόμο η Optima Bank
    01/10/2023 - 12:07 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Γεωργιάδης: Σε δύο χρόνια ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.500 ευρώ
    01/10/2023 - 11:57 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Προϋπολογισμός 2024: Στη Βουλή τη Δευτέρα το προσχέδιο - Παρεμβάσεις 2,5 δισ. ευρώ
    01/10/2023 - 11:46 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Οι μικρότερες τράπεζες διεκδικούν δυναμικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας
    01/10/2023 - 11:34 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Άνοιξε ο δρόμος για τα ομόλογα Tier 2 μετά τις αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών
    01/10/2023 - 11:15 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων, 1/10/2023 (pics)
    30/09/2023 - 20:32 MEDIA
  • Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι αλλάζει στην επιδότηση
    30/09/2023 - 21:15 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • ΣΒΕ: Περιφερειακές ανισότητες και η αναπτυξιακή μονομέρεια βλάπτουν την οικονομία
    30/09/2023 - 14:31 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Αναβαθμίζονται σε «έξυπνες» 7.500 στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ
    30/09/2023 - 13:02 ΕΛΛΑΔΑ
  • Περιφέρεια Αττικής: 119 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ «Αττική» 2014-2020, για 30 σχολεία
    30/09/2023 - 13:17 ΕΛΛΑΔΑ
  • «Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Παρατείνεται έως 10/10 η προθεσμία υλοποίησης παρεμβάσεων
    30/09/2023 - 18:04 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πρωτοβουλία του Πετρολούκα Χαλκιά για τους πλημμυροπαθείς
    30/09/2023 - 16:32 ΕΛΛΑΔΑ

Direction Business Network

AllStar Basket
AllStar Basket

Ήττα (65-83) από την Παρί για τη Λιμόζ του Καντζούρη (video)

01/10/2023 - 12:02
AllStar Basket
AllStar Basket

Ολυμπιακός: Σε πανηγυρικό mood, με Κάνααν να χορεύει… νησιώτικα (video)

01/10/2023 - 11:39
FleetNews
FleetNews

Η Stellantis ανακοίνωσε νέο CEO της Jeep

01/10/2023 - 00:59
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Επιτακτική η υιοθέτηση φιλοσοφίας «Zero Waste» από τις επιχειρήσεις του κλάδου καφεστίασης & φιλοξενίας

30/09/2023 - 21:26
FleetNews
FleetNews

Motor Oil: Έναρξη του έργου υδρογόνου «TRIERES»

30/09/2023 - 01:41
Advertising.gr
Advertising.gr

ΕΣΡ: Νέα πρόεδρος η Ευτέρπη Κουτζαμάνη

29/09/2023 - 20:20
Advertising.gr
Advertising.gr

Stoiximan: Στήριξη σε κωφούς και βαρήκοους

29/09/2023 - 18:06
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών: Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης τίθεται σε ισχύ για την ΕΕ

29/09/2023 - 17:14
Estetica Hellas
Estetica Hellas

Η CAUDALIE καινοτομεί και μας ξανασυστήνει την εμβληματική σειρά Resveratrol – Lift

26/09/2023 - 09:04
Estetica Hellas
Estetica Hellas

Το Κοινωνικό Κομμωτήριο του Κέντρου Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δ. Αθηναίων έκλεισε 2 χρόνια φροντίδας και προσφοράς

22/09/2023 - 11:58

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2023 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo