Σάββατο, 21 Μαρτίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
TEE: Προς υλοποίηση δέσμης αναπτυξιακών μέτρων έως το 2020
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/07/2017 · 03:00

TEE: Προς υλοποίηση δέσμης αναπτυξιακών μέτρων έως το 2020

Δέσμη αναπτυξιακών προτάσεων, που αναλαμβάνει να υλοποιήσει το ΤΕΕ με ορίζοντα ως το 2020 παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σε συνάντηση με δημοσιογράφους, απευθύνοντας ταυτοχρόνως ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα, τα αναγκαία βήματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Δέσμη αναπτυξιακών προτάσεων, που αναλαμβάνει να υλοποιήσει το ΤΕΕ με ορίζοντα ως το 2020 παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σε συνάντηση με δημοσιογράφους, απευθύνοντας ταυτοχρόνως ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα, τα αναγκαία βήματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Στην αιχμή των προτάσεων του ο πρόεδρος του ΤΕΕ έθεσε τη δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις θεσμικές γραμμές αναγκαίος για διαφανείς, γρήγορες και αδιαμφισβήτητες επενδυτικές συναλλαγές και τις αδειοδότησης, όπως επίσης τη δημιουργία ινστιτούτου μελετών και δεικτών του τεχνικού κόσμου, το οποίο θα καλύψει το μεγάλο θεσμικό και τεχνικό κενό, που υπάρχει σε πολλούς παραγωγικούς και αναπτυξιακούς τομείς, ιδίως στην αγορά ακινήτων.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ παρουσίασε παράλληλα εντυπωσιακά στοιχεία για τις ισοπεδωτικές επιπτώσεις, που προκαλεί το νέο ασφαλιστικό στον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματικών μηχανικών. Συγκεκριμένα, το 81,5% των διπλωματούχων μηχανικών που δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες είναι πλέον πρακτικά εκτός επαγγέλματος, λόγω των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών στις οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν. Επιπροσθέτως ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της γραφειοκρατικής λειτουργίας και της αδυναμίας ενοποίησης των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΕΦΚΑ. Πρόβλημα που όπως τόνισε υποβάλει τους μηχανικούς σε τριτοκοσμικές συνθήκες μεγάλης ταλαιπωρίας, ενώ λειτουργεί ταυτοχρόνως ως πρόσθετο εμπόδιο ακόμη και για αυτούς που μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμά τους.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ μίλησε για τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στον τομέα του επιστημονικού έργου που παράγει το ΤΕΕ σε κρίσιμους αναπτυξιακούς τομείς όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, τα ακίνητα, η χρηματοδότηση των έργων. Ενώ, έκανε λόγο για συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΤΕΕ προς τα μέλη του.

Ειδικότερα, για το ασφαλιστικό πρόβλημα, ο Γ. Στασινός έκανε γνωστό ότι, από το σύνολο των περίπου 70.000 μηχανικών που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, οι 68.183 έχουν οφειλές. συνολικού ύψους 885 εκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία αδυνατούν να πληρώσουν. Μόνο οι 12.738 από αυτούς έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών για συνολικό ποσό 85 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, ότι «οι μηχανικοί έχουν στον ΕΦΚΑ αρρύθμιστες οφειλές της τάξης των 800 εκατομμυρίων ευρώ και η ρυθμισμένοι αντιστοιχούν σε ποσοστό μόλις 18,5%, δηλαδή, το 81,5% είναι εκτός επαγγέλματος, αφού οι υπόλοιποι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ασφαλιστική ενημερότητα, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά». Για την γραφειοκρατική και αναποτελεσματική και γραφειοκρατική λειτουργία των συστημάτων και των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, ο Γ. Στασινός είπε χαρακτηριστικά ότι «λόγω αδυναμίας των υπηρεσιών και των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΕΦΚΑ, οι μηχανικοί υφίστανται μεγάλη και χρονοβόρα ταλαιπωρία καθημερινά, για να εκδίδουν κάθε μήνα βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας».

Ειδικότερα όσον αφορά τη δέσμη αναπτυξιακών προτάσεων που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία δημιουργίας ενός ψηφιακού χάρτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις θεσμικές γραμμές (ιδιοκτησιακά, καθεστώς προστασίας, αρχαιολογικά, δασικά, όροι δόμησης κ.α.). «Ένα έργο υποδομής με κατεξοχήν αναπτυξιακή διάσταση», όπως είπε, «το οποίο απαιτεί δύο χρόνια συστηματικής δουλειάς για να γίνει πραγματικότητα, λόγω του ότι πολλά επί μέρους δεδομένα παραμένουν διάσπαρτα». Μάλιστα όπως έκανε γνωστό, το ΤΕΕ έχει την υποδομή να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο, με πολύ χαμηλό κόστος. Η πρόταση έχει ήδη κοινοποιηθεί προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και αναγνωρίζεται ότι θα εξασφαλίσει ασφάλεια δικαίου, ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στις επενδυτικές συναλλαγές και τις αδειοδοτήσεις.

Παρουσιάζοντας την πρόταση για τη δημιουργία Ινστιτούτου μελετών και δεικτών του τεχνικού κόσμου στην οποία θα προχωρήσει το ΤΕΕ, ο Γ. Στασινός υπογράμμισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία παρατηρητηρίου για την εκτίμηση των αξιών των ακινήτων και την καταγραφή της αύξησής της αξίας τους, μετά από παρεμβάσεις ενεργειακών αναβαθμίσεων στα κτήρια. Στις νέες πρωτοβουλίες του ΤΕΕ συμπεριλαμβάνεται επίσης η δημιουργία κέντρου διαμεσολάβησης και διαιτησίας, το οποίο όπως είπε, καθίσταται ιδιαίτερα αναγκαίο λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης που παρατηρούνται στη χώρα. Επιπλέον, στις άμεσες προτεραιότητες του Επιμελητηρίου είναι η δράση ενίσχυσης νεοφυών επιχειρήσεων «prototype be TEE», η πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων, η δημιουργία νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας ενημέρωσης για τεχνικά, θεσμικά, τεχνολογικά, επιστημονικά θέματα κ.α.

Ερωτηθείς για το νέο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, που αναμένεται το προσεχές διάστημα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, αφού επεσήμανε ότι η ηλεκτρονική βάση του επιμελητηρίου είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων του νέου νόμου, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί και το σύστημα του υφιστάμενου νόμου 4178 για τις παλιές δηλώσεις, τόνισε την ανάγκη να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις για τη θεσμοθέτησή του.

Όσον αφορά το περιεχόμενο του νέου νόμου για το δομημένο περιβάλλον, ο κ. Στασινός επεσήμανε ως προβληματική τη ρύθμιση που προβλέπει για κατασκευές μέχρι 2.000 τ.μ. κατοικίας και ως 1.000 τ.μ. για ειδικά κτήρια, να εκδίδεται η άδεια με αποκλειστική ευθύνη του μηχανικού. «Συμφωνώ με τη φιλοσοφία της ρύθμισης, όμως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της» είπε, και εξήγησε ότι «χωρίς να υπάρχει προηγουμένως ένας ψηφιακός χάρτης με όλα τα δεδομένα για κάθε ακίνητο και κάθε περιοχή, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στην πράξη να γίνουν αστοχίες και αυθαιρεσίες από τις οποίες θα επωφεληθούν επιτήδειοι της αγοράς, και να δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος αυθαιρέτων κατασκευών».

Όσον αφορά τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τα παρατηρητήρια δόμησης που θα λειτουργούν σε επίπεδο περιφερειών και δήμων, σημείωσε ότι «ενώ είναι προβλέψεις προς τη σωστή κατεύθυνση, στην πράξη θα μείνουν ανενεργές διότι δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσουν και έτσι θα εξακολουθήσει να λειτουργεί το σημερινό σύστημα». Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος του ΤΕΕ επεσήμανε την αναγκαιότητα για ηλεκτρονική έκδοση των αδειών που επίσης το ΤΕΕ είναι έτοιμο να εφαρμόσει, τονίζοντας ότι «πρόκειται για πολύ σημαντικό έργο, που θα χτίσει παράλληλα τον θεσμό της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου, με όλες τις αναγκαίες καταγραφές».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου ενεργοποίησης εκ νέου της μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Σημείωσε ότι «δυστυχώς δεν υιοθετήθηκε η πρόταση που εγκαίρως και τεκμηριωμένα κατέθεσα ο ίδιος προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η οποία προέβλεπε λειτουργία τράπεζας γης με ηλεκτρονικό μοντέλο, η οποία θα εξασφάλιζε διαφάνεια, αλλά και δυναμική ανάπτυξη του θεσμού στην αγορά για της κατασκευές». Αντιθέτως, τόνισε, «παραμένουμε στις γραφειοκρατικές λειτουργίες του παρελθόντος, οι οποίες δοκιμάστηκαν από αναποτελεσματικότητα και παθογένειες».

Κατά τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΤΕΕ παρουσίασε αναλυτικά νέες πρωτοβουλίες του ΤΕΕ για το επόμενο διάστημα αλλά και συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες αναπτυξιακές προτάσεις. Πιο συγκεκριμένα, ανά θεματική ενότητα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ περιέγραψε τα εξής:

Νέες πρωτοβουλίες

  • Πρωτοβουλία για την καθιέρωση ενός ψηφιακού χάρτη για όλες τις θεσμικές γραμμές.
  • Ίδρυση ινστιτούτου μελετών και δεικτών του τεχνικού κόσμου.
  • Κέντρο Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας.
  • Δράση ενίσχυσης νεοφυών επιχειρήσεων PROTOTYPE BY TEE.
  • Πιστοποίηση τεχνικών επαγγελμάτων.
  • Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία ενημέρωσης για τεχνικά, θεσμικά, τεχνολογικά, επιστημονικά θέματα.

Αναπτυξιακές Προτάσεις

  • Θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου για το σύνολο των επιβαρύνσεων, φορολογικών και ασφαλιστικών, σε ένα ποσοστό ίσο με το 50% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα.
  • Μείωση της φορολογίας των εταιριών στο 20% με μηδενικό φόρο στα μερίσματα.
  • Φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ανάλογα με τις νέες θέσεις εργασίας θα πρέπει να είναι και τα κίνητρα.
  • Δημιουργία Ειδικών Αναπτυξιακών Ζωνών, με βασικό στόχο τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας για το ελληνικό έμψυχο δυναμικό.
  • Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των ΣΔΙΤ, με έμφαση στην ευελιξία της διαδικασίας και κυρίως την ταχύτητα.
  • Νομοθέτηση ειδικής διαδικασίας ανα-χρέωσης υποθέσεων στον δημόσιο τομέα για τη μείωση των καθυστερήσεων και της γραφειοκρατίας για θέματα επενδύσεων.
  • Η ταχύτητα πρέπει να γίνει συστατικό στοιχείο του σχεδιασμού των έργων. Με συγκεκριμένο στόχο: ωρίμανση μέσα σε έναν – το πολύ ενάμιση χρόνο. Η πρόταση αφορά κάθε έργο αλλά πρώτα χρονικά τα έργα ΣΔΙΤ και με την εμπειρία που θα εξαχθεί εφαρμογή νέων διαδικασιών σε όλα τα δημόσια έργα.
  • Διεπιστημονική ομάδα υψηλού προφίλ για σύνταξη σχεδίου Προοπτικής Διερεύνησης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, σε μορφή σεναρίων – εναλλακτικών και σε βάθος 10ετίας και 20ετίας, ώστε να αποτελέσει τη βάση ενός Στρατηγικού Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου.
  • Στη βάση των συμπερασμάτων του Στρατηγικού Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου να υπάρξει ειδικό Σχέδιο Αναγκαίων Έργων Υποδομής για την υπηρέτηση των αναπτυξιακών στόχων σε βάθος 10ετίας και 20ετίας, με ταυτόχρονη διερεύνηση πιθανών χρηματοδοτικών λύσεων.
  • Τα δύο αυτά αναπτυξιακά σχέδια θα πρέπει να έχουν ενσωματωμένες τις δυνατότητες αναθεώρησης και προσαρμογής - όπου και όταν χρειάζεται - και θα πρέπει να αποκτήσουν κοινή πολιτική αποδοχή, ανεξαρτήτως κόμματος που κυβερνά ή βρίσκεται στην εξουσία.

Χρηματοδότηση

  • Χρήση μελλοντικών εσόδων από οδικούς άξονες για να χρηματοδοτήσουν άμεσα, μέσω ενός χρηματοδοτικού εργαλείου, αναγκαία έργα οδοποιίας.
  • Περιβαλλοντικές επενδύσεις με εμπροσθοβαρή χρήση 4 δισ. ευρώ του Πράσινου Ταμείου, μέσω προεξόφλησης ταμειακών ροών και μόχλευση δεσμευμένων (από το μνημόνιο) πόρων.

Χωροταξία – χωρικός σχεδιασμός

  • Μεταφορά όλων των δεδομένων δόμησης, χρήσεων γης και θεσμικών γραμμών (δασικά, natura, αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλός κ.λπ.) σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, βασισμένο στο ψηφιακό υπόβαθρο του Κτηματολογίου.
  • Άμεση θεσμοθέτηση νέου πλαισίου χρήσεων γης. Ουδείς πραγματικά κατάλαβε γιατί επιλέχθηκε η επιστροφή στο παρελθόν του 1987. Αν η κυβέρνηση θέλει νέες χρήσεις γης, να τις φέρει τώρα για θεσμοθέτηση. Η χώρα δεν μπορεί να παραμένει στις προβλέψεις του 1987.
  • Διασύνδεση των χρήσεων γης που θα θεσμοθετηθούν με την κωδικοποίηση των ΔΟΥ και του Υπουργείου Οικονομικών και πλήρης αντιστοίχισή τους, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο «ερμηνειών» από τις υπηρεσίες.
  • Άμεση θεσμοθέτηση νέου χωροταξικού για τον Τουρισμό, στη βάση αυτού που καταργήθηκε από το ΣτΕ για τυπικούς λόγους. Είναι έτοιμο και δεν χρειάζονται άλλες καθυστερήσεις.
  • Σύστημα monitoring χωρικού σχεδιασμού. Δημιουργία και λειτουργία σε σύντομο χρόνο ενός ηλεκτρονικού συστήματος επίβλεψης (monitoring), για τη διαρκή τεκμηρίωση και καταγραφή κάθε αξιόλογης μεταβολής στην κλίμακα του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού. Μέσω ενός τέτοιου συστήματος θα είναι εφικτή, έγκυρη και έγκαιρη τόσο η τακτική, όσο και η έκτακτη αναθεώρηση των περιφερειακών χωροταξικών πλαισίων και θα μπορεί να αρχίζει άμεσα η επιστημονική, τεχνική και νομική επεξεργασία για την αντιμετώπιση ενός επείγοντος ζητήματος, όπως μια έκτακτη ανάγκη ή μια μεγάλη επένδυση.
  • Ευελιξία στον χωρικό σχεδιασμό. Τα επίπεδα σχεδιασμού – και τα πλαίσια ή σχέδια που ανήκουν σε αυτά – να διαθέτουν σχετική αυτονομία. Δηλαδή η κατάρτιση των σχεδίων κάθε επιπέδου να μην απαιτεί υποχρεωτικά την ύπαρξη εγκεκριμένων σχεδίων υπερκείμενου ή υποκείμενου επιπέδου, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε τεράστιες καθυστερήσεις. Είναι δυνατόν, για λόγους συνεκτικότητας του σχεδιασμού, σε περίπτωση απουσίας των υπερκείμενων σχεδίων να συντάσσεται μια συνοπτική έκθεση εκτίμησης των αναγκαίων χωροταξικών κατευθύνσεων ή εισροών, λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα στοιχεία από μελέτες ή άλλες πηγές.

Ασφαλιστικό

  • Ένταξη των ελευθέρων επαγγελματιών στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού οφειλών.
  • Ασφάλιση της εργασίας των μηχανικών. Αποσύνδεση της υποχρεωτικής ασφάλισης από την ιδιότητα – και μόνο - του μηχανικού.
  • Θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου για το σύνολο των επιβαρύνσεων, φορολογικών και ασφαλιστικών σε ένα ποσοστό ίσο με το 50% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα.

Επίκαιρες προτάσεις και πολιτικές άμεσης εφαρμογής

  • Άμεση λειτουργία της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών, ενός ηλεκτρονικού συστήματος, που είναι εδώ και ένα χρόνο έτοιμο από το ΤΕΕ και δοκιμασμένο, το οποίο μειώνει τη γραφειοκρατία, καταπολεμά τη διαφθορά, χωρίς κανένα κόστος.
  • Άμεση λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου που είναι η ηλεκτρονική καταγραφή του κτιριακού πλούτου της Χώρας ώστε ο σχεδιασμός για τη βιώσιμη ανάπτυξη να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία.
  • Ηλεκτρονική αδειοδότηση του συνόλου των επιχειρήσεων σε μία μόνο φάση, με ευθύνη ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού κατά περίπτωση.
  • Εκχώρηση ρόλου ελεγκτή σε ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για αδειοδοτήσεις όπως περιβαλλοντικές και άλλες, κατά το πετυχημένο πρότυπο των ελεγκτών δόμησης.
  • Ανάθεση ρόλου ελεγκτή σε ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς για θέματα ασφάλειας της εργασίας, μέσω δημιουργίας μηχανισμού πιστοποιημένων ελεγκτών και αξιόπιστου μητρώου, για τον έλεγχο της εφαρμογής της νομοθεσίας ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Ο δημόσιος τομέας μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του ελεγκτή των ελεγκτών, παράλληλα με αυτόν των εκτάκτων και ειδικών ελέγχων.

Αναθεώρηση του Συντάγματος

  • Συνταγματική πρόβλεψη για έναν ηλεκτρονικό χάρτη με όλες τις θεσμικές γραμμές, ως υποχρέωση της πολιτείας προς τους πολίτες.
  • Επίλυση μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης της «εμπλοκής» του δασικού χαρακτήρα μιας έκτασης με το ιδιοκτησιακό του καθεστώς.
  • Ρητή αναφορά στο ελληνικό σύνταγμα της βιώσιμης ανάπτυξης ως στόχο της ελληνικής πολιτείας.
  • Ρητή αναφορά της επιχειρηματικότητας και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, για να τυγχάνει και αυτός συνταγματικής προστασίας, όπως οι υπόλοιποι συντελεστές της παραγωγής (το κεφάλαιο, η γη και η εργασία).

Όσον αφορά τον απολογισμό των τελευταίων μηνών του έργου του ΤΕΕ, ο Γιώργος Στασινός παρουσίασε συνοπτικά τις εξωστρεφείς δράσεις του Επιμελητηρίου, δίνοντας έμφαση στα εξής:

Νέες υπηρεσίες προς τα μέλη ΤΕΕ

  • Νέα υπηρεσία του ΤΕΕ: «Διεθνής Ενημέρωση», για τη Δικτύωση, την Εξωστρέφεια και την Ανάπτυξη του τεχνικού κόσμου της χώρας.
  • NOMOS: Δωρεάν παροχή νομικής πληροφόρησης στα μέλη του ΤΕΕ και στους εγγεγραμμένους στις τεχνικές επωνυμίες.
  • Το ΤΕΕ εξασφάλισε προνομιακές τιμές για τους Μηχανικούς από τις Ελληνικές Τράπεζες για POS και άλλα τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες.
  • Το ΤΕΕ σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016 δημιούργησε Ανοιχτό Κατάλογο Μελών του, από τον οποίο θα ορίζονται οι εκπρόσωποί του ανά κατηγορία κύριας μελέτης σε επιτροπές, κατόπιν δημόσιας κλήρωσης.

Εκδηλώσεις

  • Εκδήλωση ΤΕΕ – ΓΕΩΤΕΕ με θέμα «Δασικοί Χάρτες: προβλήματα και προτάσεις αντιμετώπισής τους».
  • Ημερίδα με θέμα: «Ψηφιακές Πολιτικές για το Ανθρώπινο Κεφάλαιο και την Ανάπτυξη» του «Ελληνικού Φόρουμ για το Ψηφιακό Μέλλον», σε συνεργασία με το ΤΕΕ, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  • Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στις 12 – 14 Μαΐου 2017 φιλοξένησε στο Ρέθυμνο τις εργασίες της Engineering Association of Mediterranean Countries (EAMC) - Ένωση Μηχανικών των Χωρών της Μεσογείου.
  • To TEE συμμετέχει και στηρίζει το συνέδριο Crowd Dialog Europe “Τhe next next”, το οποίο διοργανώνεται στις 21 Σεπτεμβρίου 2017 στην Αθήνα.
  • Εσπερίδα με θέμα: «Νέοι τρόποι χρηματοδότησης Δημοσίων Έργων» - παρουσίαση της μεθόδου value engineering και συζήτηση προτάσεων νέων έργων και καινοτόμων/υβριδικών μεθόδων χρηματοδότησης.

Αναπτυξιακές Προτάσεις

  • Αναγκαίες θεσμικές αλλαγές για τις ΣΔΙΤ – Συγκεκριμένες προτάσεις σε αναπτυξιακό συνέδριο για τις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα.
  • 1ο Συνέδριο «Υποδομών και Μεταφορών: Προοπτικές Ανάπτυξης»: συγκεκριμένες προτάσεις για: Φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Άμεση εκπόνηση ενός σοβαρού και αξιόπιστου αναπτυξιακού σχεδίου με τα αναγκαία έργα υποδομής. Προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και ανάγκη μόχλευσης των περιορισμένων δημοσίων πόρων που υπάρχουν με έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία.
  • Περιβαλλοντικές επενδύσεις με εμπροσθοβαρή χρήση 4 δισ. ευρώ του Πράσινου Ταμείου – ανάλυση πρότασης προεξόφλησης ταμειακών ροών και μόχλευση δεσμευμένων πόρων σε συνέδρια, ημερίδες, συνεντεύξεις.

Επιστημονικό έργο - Εξοικονόμηση ενέργειας

  • Ολοκλήρωση μέσα σε 4 μήνες από το ΤΕΕ όλων των απαραίτητων τεχνικών κειμένων και δεικτών για τον Νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (προαπαιτούμενο – κοινοτική αιρεσιμότητα ΕΣΠΑ για προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στην Ελλάδα).
  • Ολοκλήρωση από το ΤΕΕ των Τεχνικών Οδηγιών ΤΕΕ για την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ (νέες ΤΟΤΕΕ - εκκρεμεί η υπουργική απόφαση έγκρισης).
  • Προετοιμασία από το ΤΕΕ, με πρωτοβουλία του Προέδρου, νέας Τεχνικής Οδηγίας ΤΕΕ για τον Οδοφωτισμό, για πρώτη φορά στη χώρα.
  • Διημερίδα εξοικονόμησης ενέργειας με πάνω από 15 εισηγήσεις για τεχνικά θέματα εφαρμογής του νέου ΚΕΝΑΚ, των νέων ΤΟΤΕΕ, των θεσμικών εξελίξεων και των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Αρχιτεκτονικά Βραβεία

  • Ανακοίνωση – Ανοιχτή Πρόσκληση συμμετοχής για σχέδια και ιδέες βιοκλιματικών ξενοδοχείων με χρήση ΑΠΕ: Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της UIA και το Διεθνές Πρόγραμμα Εργασίας «Αρχιτεκτονική & Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας UIA–ARES WP Intl.», στο πλαίσιο της Έκθεσης «Greek Tourism Expo ‘17», όπου το ΤΕΕ συμμετέχει ενεργά και θα λάβει χώρα στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2017, αποφάσισε μεταξύ άλλων δράσεων, για το Περίπτερο και το Χώρο της Έκθεσης, να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής προς όλους τους απόφοιτους αναγνωρισμένων στην Ελλάδα Αρχιτεκτονικών Σχολών, καθώς και τους απόφοιτους ισότιμων Αρχιτεκτονικών Σχολών του εξωτερικού, Μέλη του ΤΕΕ, η οποία θα ολοκληρωθεί με διαδικασία επιλογής και έκθεσης, για : Μακέτες και Σχέδια υλοποιημένων ή μη Βιοκλιματικών Ξενοδοχείων ή άλλου τύπου τουριστικών καταλυμάτων - Ιδέες για νέα Βιοκλιματικά Ξενοδοχεία ή άλλου τύπου τουριστικά καταλύματα - Πρότυπο Βιοκλιματικό Δωμάτιο με Λουτρό είτε σαν μεμονωμένη πρόταση είτε ενταγμένο στα προηγούμενα. Προϋπόθεση συμμετοχής στα παραπάνω είναι ο Βιοκλιματικός Σχεδιασμός και η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

90 χρόνια βιβλιοθήκης ΤΕΕ

  • Διάλεξη του καθηγητή του Ε.Μ.Π. Θεοδοσίου Π. Τάσιου, με θέμα: «Γεγονότα τεχνολογίας κατά τις περιπλανήσεις του Οδυσσέως» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια λειτουργίας της Βιβλιοθήκης του ΤΕΕ.
  • Ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε έκθεση ζωγραφικής Μηχανικών καλλιτεχνών - Το ΤΕΕ, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων με αφορμή την συμπλήρωση των 90 χρόνων λειτουργίας της βιβλιοθήκης του, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος σε όλους τους μηχανικούς επαγγελματίες και ερασιτέχνες ζωγράφους, για υποβολή πρότασης συμμετοχής σε έκθεση ζωγραφικής Μηχανικών καλλιτεχνών με θέμα: «Οι Μηχανικοί δημιουργούν ζωγραφίζοντας».
  • Εκθέσεις Αστρονομίας: Στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού των 90 χρόνων λειτουργίας της Βιβλιοθήκης του το ΤΕΕ, έχει τη χαρά και την τιμή να φιλοξενεί στο χώρο της Βιβλιοθήκης τις παρακάτω εκθέσεις: α) «Μηχανισμός των Αντικυθήρων», του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξενοφώντα Μουσά & β) «Αρχαία αστρονομικά όργανα», του Μαθηματικού – κατασκευαστή αρχαίων ελληνικών μηχανών, Διονυσίου Κριάρη.
  • ΤΕΕ
  • ·
  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ
  • ·
  • ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Τα highlights από τη σπουδαία νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ερυθρού Αστέρα (vid)

All Content

Αταμάν: «Αυτό είναι το ΟΑΚΑ που μας έδωσε τον τίτλο πριν από δύο χρόνια» - Τι είπαν Χέις-Ντέιβις και Ναν

All Content - BusinessNews.gr

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαίες απώλειες 3,18%, με τον Γενικό Δείκτη κάτω από 2.100 μονάδες - Στα 14 δισ. το «κόστος» του πολέμου

All Content - BusinessNews.gr

Η ΤτΕ «ψαλιδίζει» τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας για το 2026 - Αναθεωρείται στο 1,9% από 2,1%

All Content - BusinessNews.gr

ENDLESS EC: Προχωρά στην εξαγορά της FINEZZA ενισχύοντας τη στρατηγική της ανάπτυξη

All Content

Village Cinemas: Ισχυρή πλατφόρμα σύνδεσης των brands με το κοινό

All Content

Pollen: Στον «αέρα» η νέα επικοινωνία για τη SKY express

FleetNews

Αποκάλυψη για το DS N°7: Ηλεκτρική και υβριδική υπεροχή σε ένα premium SUV

FleetNews

Έρχεται ο διάδοχος του VW ID.3 με νέα γενιά λογισμικού

FleetNews

Στην Ελλάδα το νέο Peugeot 308 με 4 επιλογές κινητήρων

All Content

Επέστρεψε από το -12 και βλέπει εξάδα ο Παναθηναϊκός, 82-74 τον Ερυθρό Αστέρα (pics)

All Content

"Χρυσή" νίκη και άλμα Ζαλγκίρις 87-85 τη Ρεάλ Μαδρίτης (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Δομική Κρήτης: Ανάληψη έργου αξίας 15,5 εκατ. ευρώ για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ

All Content - BusinessNews.gr

LAMDA Development στις Βρυξέλλες: Το The Ellinikon αναδεικνύει το νέο όραμα για τις πόλεις του αύριο στην Ευρώπη

All Content - BusinessNews.gr

Κρουαζιέρα: Αύξηση 11,7% της κίνησης στα ελληνικά λιμάνια το 2025

FleetNews

Νέο Ford Capri με έως 627 χλμ. αυτονομία και νέες τεχνολογίες

FleetNews

Nissan, Wayve και Uber ενώνουν δυνάμεις για την ανάπτυξη ρομποταξί

CSRΝews.gr

LAMDA Development στις Βρυξέλλες: Το The Ellinikon αναδεικνύει το νέο όραμα για τις πόλεις του αύριο στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

Οι νικητές των Βραβείων Ευρωπαίων Πολιτών «Κώστας Καρράς» 2026

CSRΝews.gr

ΜΑΣΟΥΤΗΣ & ΝΥΜΦΗ: Δράση στήριξης προς το Φάρο Τυφλών της Ελλάδος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Τσιρώνης: Επίτιμος δημότης Πύργου για τη συνεισφορά του στη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου
Τσιρώνης: Επίτιμος δημότης Πύργου για τη συνεισφορά του στη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου 17/07/2017 - 03:00
Τσίπρας: "Σημαντική η είδηση της μείωσης των ποσοστών ανεργίας" 17/07/2017 - 03:00
Τσίπρας: "Σημαντική η είδηση της μείωσης των ποσοστών ανεργίας"

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Χρίστος Δήμας: Εντατικές εργασίες στη Διώρυγα της Κορίνθου με στόχο να ανοίξει τον Ιούλιο
    20/03/2026 - 22:35 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Το Λονδίνο δίνει το «πράσινο φως» στις ΗΠΑ για πλήγματα κατά Ιράν από βρετανικές βάσεις
    20/03/2026 - 22:17 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΑΔΕ: Υποχρεωτικά ψηφιακά η διεκπεραίωση εξαγωγών
    20/03/2026 - 21:50 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΗΠΑ: Στα ύψη θα παραμείνουν οι τιμές στα σοκολατένια πασχαλινά αυγά παρά την πτώση της τιμής του κακάο
    20/03/2026 - 21:31 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΗΠΑ: Η κυβέρνηση μηνύει το Χάρβαρντ για τη μεταχείριση των Εβραίων και Ισραηλινών φοιτητών
    20/03/2026 - 21:11 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ευρωαγορές: Με πτώση το κλείσιμο των συναλλαγών της Παρασκευής
    20/03/2026 - 20:45 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μητσοτάκης για ΣΣΕ στην εστίαση: Αυξήσεις έως 25% στην εστίαση – 400.000 εργαζόμενοι στο «κάδρο» (vid)
    20/03/2026 - 20:26 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Helleniq Energy: Αλλαγή πλάνου στην προμήθεια πετρελαίου - Αντικαθιστά τα φορτία από Ορμούζ με άλλους τύπους αργού
    20/03/2026 - 19:59 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Ιράν: Στη δημοσιότητα βίντεο με τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, απροσδιόριστης ημερομηνίας
    20/03/2026 - 19:29 ΚΟΣΜΟΣ
  • Κούβα: Η Αβάνα "δεν διαπραγματεύεται" το πολιτικό σύστημα, ούτε την αποχώρηση του προέδρου
    20/03/2026 - 19:11 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • SMERC: Το σχέδιο Καραμούζη για έναν ισχυρό εξαγωγικό όμιλο τροφίμων με αιχμή το SMERemediumCap
    20/03/2026 - 08:21 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Συγχώνευση Allwyn – ΟΠΑΠ: Τα επόμενα βήματα και η νέα δομή - Στόχος η διεθνής ανάπτυξη
    20/03/2026 - 09:27 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Tι απαντούν οι τράπεζες σε δημοσιεύματα για χρεώσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς
    20/03/2026 - 07:32 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Η Ισπανία θα μειώσει τον ΦΠΑ στα καύσιμα στο 10% από 21% λόγω του πολέμου στο Ιράν
    20/03/2026 - 10:41 ΚΟΣΜΟΣ
  • Γιώργος Στάσσης: Η ΔΕΗ είναι προστατευμένη από τις επιπτώσεις του πολέμου
    20/03/2026 - 09:04 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Με Μπλατ-Σόρκιν η Μακάμπι 89-85 τη Βιλερμπάν

20/03/2026 - 21:54
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Τα highlights από τη σπουδαία νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ερυθρού Αστέρα (vid)

20/03/2026 - 21:51
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Ο CEO του Pinterest ζητά την απαγόρευση των social media για νέους κάτω των 16 ετών

20/03/2026 - 15:34
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

«Τα κακά παιδιά»: Σε Α΄ Τηλεοπτική Προβολή αύριο, Σάββατο 21.3.26 στις 21:00 στον STAR

20/03/2026 - 14:15
CSRΝews.gr
csrnews.gr

LAMDA Development στις Βρυξέλλες: Το The Ellinikon αναδεικνύει το νέο όραμα για τις πόλεις του αύριο στην Ευρώπη

20/03/2026 - 13:57
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Οι νικητές των Βραβείων Ευρωπαίων Πολιτών «Κώστας Καρράς» 2026

20/03/2026 - 13:47
FleetNews
fleetnews.gr

Αποκάλυψη για το DS N°7: Ηλεκτρική και υβριδική υπεροχή σε ένα premium SUV

19/03/2026 - 06:10
FleetNews
fleetnews.gr

Έρχεται ο διάδοχος του VW ID.3 με νέα γενιά λογισμικού

19/03/2026 - 06:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Στη PHLUR, το άρωμα αποτελεί μια μορφή προσωπικής έκφρασης

18/03/2026 - 19:32
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“MYA Collection – Paris Fashion Week”

15/03/2026 - 13:37
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo