Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Φάμελλος: Βασικός ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση αποβλήτων
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29/06/2017 · 03:00

Φάμελλος: Βασικός ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση αποβλήτων

"Θεωρούμε την τοπική αυτοδιοίκηση βασικό μοχλό υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και σας προσκαλώ εκ των προτέρων σε μια συμμαχία για την επόμενη ημέρα της χώρας μας", δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στην 11η Πανελλήνια Σύνοδο ΦοΔΣΑ, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, στα Τρίκαλα, με θέμα την διαχείριση των αποβλήτων.

"Θεωρούμε την τοπική αυτοδιοίκηση βασικό μοχλό υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και σας προσκαλώ εκ των προτέρων σε μια συμμαχία για την επόμενη ημέρα της χώρας μας", δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στην 11η Πανελλήνια Σύνοδο ΦοΔΣΑ, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, στα Τρίκαλα, με θέμα την διαχείριση των αποβλήτων. "Ο σύγχρονος κόσμος προχωρεί σε μια Ευρώπη της Ανακύκλωσης και σε μια Κοινωνία Μηδενικών Αποβλήτων", συνέχισε ο Αν. ΥΠΕΝ, "και εγκαταλείπει το αδιέξοδο αναπτυξιακό μοντέλο που στηρίζεται στην αλόγιστη κατανάλωση φυσικών πόρων, αγαθών και ενέργειας. Ήδη, η μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία, βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής για έξυπνη, βιώσιμη ανάπτυξη, τόνωση της ανταγωνιστικότητας και δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας".

Κεντρικός στόχος του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και η μέγιστη αξιοποίηση των αποβλήτων από την κοινωνία, την επιστήμη, την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική οικονομία και τους πολίτες, "οι οποίοι θα καρπωθούν τα κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη μιας ορθολογικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης". Μαζί με το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, που έχει ήδη θεσπιστεί, απελευθερώνεται 1 δις ευρώ για την διαχείριση αποβλήτων από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα, ενισχύεται η διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων και των βιοαποβλήτων, η επαναχρησιμοποίησή τους, η μείωση της δημιουργίας αποβλήτων και η επεξεργασία των προδιαλεγμένων οργανικών. Πρόκειται για ουσιαστικές αλλαγές , εφόσον αφορούν το 50% των παραγόμενων απορριμμάτων.

"Γνωρίζουμε ότι αποτελεί φιλόδοξο, αλλά αναγκαίο και προπαντός εφικτό στόχο", επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ, προσθέτοντας ότι η διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα αποτελεί μείζον διαρθρωτικό πρόβλημα. Σήμερα, η παραγωγή δημοτικών αποβλήτων στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από το μέσο όρο στην Ευρώπη (510 kg ανά κάτοικο, ανά έτος, έναντι 447 αντίστοιχα), ενώ το μεγαλύτερο μέρος των δημοτικών αποβλήτων της χώρας μας καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής, και μόλις το 16% ανακυκλώνεται και το 3% λιπασματοποιείται. "Ο στόχος του 50% διαλογή στην πηγή είναι μία ποιοτική διαφορά που πρέπει να την υλοποιήσουμε", είπε ο Σωκράτης Φάμελλος. "Πάνω από 80 εκ. ευρώ κόστισε έως σήμερα στη χώρα μας, μόνο με τη μορφή προστίμων, η έλλειψη υποδομών. Τόσο κοστίζουν οι λανθασμένες πολιτικές του παρελθόντος. Πολύ περισσότερα είναι τα χρήματα που δαπανήθηκαν για υποδομές, οι οποίες δεν λειτούργησαν ή απλώς για αποκατάσταση ΧΑΔΑ, ενώ την τελευταία 10ετία καμία πρωτοβουλία ανακύκλωσης και επεξεργασίας απορριμμάτων δεν αναληφθηκε. Πλέον κάθε εβδομάδα αυτό το μήνα είτε εγκαινιαζεται είτε εντάσσεται σε χρηματοδότηση ένα μεγάλο έργο, όπως την άλλη βδομάδα στην Κοζάνη".

Και πρόσθεσε: "Θέλουμε να περάσουμε από τον Μεσαίωνα των χωματερών στον 21ο αιώνα της σύγχρονης διαχείρισης, μιας κοινωνίας με μηδενικά απόβλητα, μιας κοινωνίας που θα μετατρέπει τα απόβλητα σε πόρους. Σε αυτό, και οι ΦοΔΣΑ έχουν κεντρικό ρόλο και υποστηρίζουμε την αναβάθμισή τους". Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η δημιουργία 116 μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων σε όλη την περιφέρεια, που προβλέπει ο νέος σχεδιασμός, εκ των οποίων οι 49 είναι Μηχανική και Βιολογική επεξεργασία συμμείκτων, δυναμικότητας περίπου 2,5 εκατ. τόνων ανά έτος. Ηδη κατασκευάζεται το εργοστάσιο επεξεργασίας και κομποστοποίησης με ΧΥΤΥ στη Φωκίδα, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί δύο ΜΕΑ και μία ΜΕΒΑ στην Κρήτη, μία ΜΕΑ στη Θήβα, υπογράφηκε η σύμβαση της ΜΕΑ Σερρών (ΣΔΙΤ), έπεται της Θήβας, της Ηπείρου (ΣΔΙΤ) και άλλες.

Παράλληλα, "ολοκληρώσαμε το θεσμικό πλαίσιο της ανακύκλωσης και την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης, αλλά και την βελτιστοποίηση της λειτουργίας, τη διαφάνεια και τον έλεγχο των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Επιδιώκουμε την ισοτιμία στην αγορά, χωρίς εκμετάλλευση προνομιακής θέσης για να πηγαίνουν όλοι οι πόροι στην πραγματική ανακύκλωση, χωρίς μεσάζοντες". Ο ρόλος των Δήμων θα είναι καθοριστικός και στο έργο της ανακύκλωσης. Άλλωστε, "ο πόρος της ανακύκλωσης είναι δημόσιος και πρέπει να αξιοποιείται ορθολογικά, με πλήρη διαφάνεια. Να πιάνει τόπο", ανέφερε ο Αν. ΥΠΕΝ και πρόσθεσε ότι από το 2018 θα ισχύσει το τέλος ταφής για ανεπεξέργαστα απόβλητα, ενώ έως τις 15 Αυγούστου θα υπογραφεί η ΚΥΑ για την μείωση της πλαστικής σακούλας.

Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας σε ερώτηση για το φράγμα της Μεσοχώρας είπε πως δεν αναιρεί την δέσμευσή του για την άμεση αδειοδότηση του συγκεκριμένου υδροηλεκτρικού έργου, η οποία "είναι συλλογική δέσμευση και αφορά την κυβέρνηση, το Υπουργείο, τους Βουλευτές και τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά", και ενημέρωσε ότι κατά τη διάρκεια συνεργασίας του με το Δήμο Πύλης Τρικάλων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας συμφωνήθηκαν οι πολεοδομικές μελέτες που θα γίνουν για την μετεγκατάσταση του οικισμού, ενώ για τους δασικούς χάρτες ανέφερε ότι "πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αστικούς εκσυγχρονισμούς, μία ουσιαστική τομή στη διοίκηση και το περιβάλλον. Για πρώτη φορά εξασφαλίζεται η αγροτική παραγωγή σε πρώην δασικές περιοχές και οι επιδοτήσεις, ενώ ο κάθε αγρότης θα ενημερωθεί προσωπικά τις επόμενες ημέρες για την πιθανότητα να έχει οποιοδήποτε θέμα η καλλιέργειά του". Ωστόσο, επανέλαβε ότι 39 Δήμοι δεν έχουν ακόμα αποστείλει στοιχεία για τους οικισμούς και τις οικιστικές πυκνώσεις, αν και είναι οι μόνοι αρμόδιοι να το πράξουν. "Όσο ο πολίτης μπαίνει στη σελίδα του κτηματολογίου και δεν βλέπει τα όρια του οικισμού του, είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει αντίρρηση και να πληρώσει λεφτά, για κάτι που δεν έχει κάνει η αυτοδιοίκηση, ως όφειλε. Αυτό δεν είναι δίκαιο για τον πολίτη και δεν του αξίζει", κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ.

  • ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ
  • ·
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Παναθηναϊκός ΑKTOR-Oλυμπιακός: Οι σύγκρισή τους και οι κορυφαίοι

All Content

Παναθηναϊκός AKTOR-Oλυμπιακός: Το "ερυθρόλευκο" σερί κι όλοι οι αγώνες τους στη EuroLeague

All Content - BusinessNews.gr

Θετικό κλείσιμο έτους για τη ελληνική μεταποίηση – Άνοδος του PMI τον Δεκέμβριο

All Content - BusinessNews.gr

Νέο φορολογικό πλαίσιο για τα ακίνητα το 2026 - Μειώσεις φόρων και κίνητρα για ιδιοκτήτες

All Content - BusinessNews.gr

Πιερρακάκης: «Το 2026 χρονιά ευκαιριών για την Ελλάδα – Ανάπτυξη με επίκεντρο τον πολίτη»

All Content

Data: Tι δείχνουν για την Ελλάδα του 2026

All Content

Sleed:TikTok premium awareness feature για τη νέα καμπάνια της ION Break

FleetNews

Toyota – Sumitomo: Συνεργασία για μπαταρίες

FleetNews

Stellantis: Παγκόσμιος Επικεφαλής Παραγωγής

FleetNews

Mercedes-Benz eIntouro: Στην Busworld Europe

All Content

"Ποδαρικό" στο 2026 με ντέρμπι Παναθηναϊκός AKTOR-Ολυμπιακός

All Content

Πού θα δείτε το ντέρμπι Παναθηναϊκός AKTOR-Ολυμπιακός

All Content - BusinessNews.gr

Καρέλιας: Νέος γύρος γενναίων παροχών και 15ος μισθός στους εργαζομένους - τι περιλαμβάνουν

All Content - BusinessNews.gr

Η ενεργειακή στροφή της Ελλάδας - Τα μεγάλα στοιχήματα του 2026

All Content - BusinessNews.gr

ΔΑΑ: Ρεκόρ 34 εκατ. επιβατών το 2025 και νέος κύκλος ανάπτυξης - Το 2026 χρονιά υψηλών απαιτήσεων

FleetNews

Nissan: Αυτόνομη υπηρεσία μετακίνησης – Πιλοτικό πρόγραμμα στη Γιοκοχάμα

FleetNews

Στα σκαριά Κινεζική παραγωγή στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

ΕΑΤ: Δωρεάν ψηφιακό εργαλείο για τις ελληνικές ΜμΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους

CSRΝews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Νέος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων από το Youth Empowered

CSRΝews.gr

Stoiximan: Ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος “Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν” με νέες δράσεις και συνεργασίες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Σε συστράτευση για να καθαριστεί ο Θερμαϊκός καλεί ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου
Σε συστράτευση για να καθαριστεί ο Θερμαϊκός καλεί ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου 29/06/2017 - 03:00
Έρευνα Paypal: Οι Έλληνες επιλέγουν τη Βουλγαρία για φθηνές διακοπές 29/06/2017 - 03:00
Έρευνα Paypal: Οι Έλληνες επιλέγουν τη Βουλγαρία για φθηνές διακοπές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Χρηματιστήριο: Στις 2.145,31 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 1,16%
    02/01/2026 - 13:22 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Θετικό κλείσιμο έτους για τη ελληνική μεταποίηση – Άνοδος του PMI τον Δεκέμβριο
    02/01/2026 - 13:11 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Διπλωματικές πηγές: Διαθεσιμότητα να υποδεχτεί εγκαυματίες από το Κραν Μοντανά υπέβαλε η Ελλάδα
    02/01/2026 - 12:55 ΕΛΛΑΔΑ
  • Η Κύπρος ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο
    02/01/2026 - 12:46 ΚΟΣΜΟΣ
  • Τραμπ: Θα επέμβουμε αν οι ιρανικές Αρχές καταστείλουν με τη βία τις κινητοποιήσεις
    02/01/2026 - 12:15 ΚΟΣΜΟΣ
  • Νίκος Ταχιάος: Η Παραχώρηση της Εγνατίας Οδού θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα για τους χρήστες
    02/01/2026 - 11:45 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Συνάλλαγμα: Το ευρώ υποχωρεί 0,17%, στα 1,1728 δολάρια
    02/01/2026 - 11:24 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Το Ισραήλ απαγορεύει την πρόσβαση 37 μεγάλων ξένων ΜΚΟ στη Λωρίδα της Γάζας
    02/01/2026 - 11:16 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ευρωαγορές: Με μικρά κέρδη η έναρξη των συναλλαγών
    02/01/2026 - 11:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Χρηματιστήριο: Με άνοδο 0,73% η έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του 2026
    02/01/2026 - 10:57 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Ο Ζοράν Μαμντάνι ορκίστηκε δήμαρχος της Νέας Υόρκης
    01/01/2026 - 15:21 ΚΟΣΜΟΣ
  • Η υφήλιος υποδέχθηκε το 2026 - Οι ευχές των ηγετών του κόσμου
    01/01/2026 - 16:50 ΚΟΣΜΟΣ
  • Καιρική ανασκόπηση 2025: Εννέα στους 12 μήνες με θερμοκρασίες υψηλότερες από το κανονικό
    01/01/2026 - 14:44 ΕΛΛΑΔΑ
  • Παπαθανάσης: Δαπάνες 14,6 δισ. από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
    01/01/2026 - 17:30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Το Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» επισκέφτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
    01/01/2026 - 18:12 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Οι διαιτητές στην τελευταία αγωνιστική του Α' γύρου της Elite League

02/01/2026 - 11:00
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Κι επίσημα ο Άρης Λυκογιάννης νέος προπονητής στον Κολοσσό

02/01/2026 - 10:53
FleetNews
fleetnews.gr

Grand Automotive Hellas: Λήξη συνεργασίας με 4 μέλη του δικτύου Renault/Dacia

31/12/2025 - 13:13
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η 31 η Τελετή Απονομής των Critics’ Choice Awards αποκλειστικά στην COSMOTE TV

30/12/2025 - 11:18
FleetNews
fleetnews.gr

Νέο MGS5 EV από 26.950 ευρώ και αυτονομία έως 480 χλμ

30/12/2025 - 08:20
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

COSMOTE eValue: Τέσσερις ευρωπαϊκές διακρίσεις για την Εξυπηρέτηση Πελατών της

29/12/2025 - 10:54
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Vodafone: Ημέρες εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς

29/12/2025 - 10:40
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Μαζί για το Παιδί: Στηρίζει περισσότερα από 2.000 παιδιά μέσα από τις δράσεις Secret Santa και Breakfast Boxes

29/12/2025 - 08:54
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’Charity Event – Artego Hellas – ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες”

25/12/2025 - 19:31
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

18th Models’ Reunion

23/12/2025 - 14:00
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo