Στην ανάγκη να διατηρηθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και να ενισχυθεί η παραγωγική βάση της χώρας απέναντι στις νέες διεθνείς προκλήσεις, έδωσε το στίγμα της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας παράλληλα την ταχεία αποκλιμάκωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση του δημόσιου χρέους μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ τόνισε πως η χώρα ανήκει πλέον στις λίγες οικονομίες που συνδυάζουν τη μείωση του χρέους με την επίτευξη πραγματικών πλεονασμάτων.
Όπως σημείωσε, στον προϋπολογισμό έχουν ενσωματωθεί και οι παρεμβάσεις συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ που είχε ανακοινώσει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η δημοσιονομική αυτή θέση, όπως ανέφερε, αποτελεί σημαντικό «εθνικό οπλοστάσιο» σε μια περίοδο διεθνών αναταράξεων, καθώς επιτρέπει στην κυβέρνηση να δημιουργεί αναχώματα απέναντι στις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους.
Στήριξη 95 εκατ. ευρώ στην ενεργοβόρα βιομηχανία
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο αυξημένο κόστος των μεταφορών και στην επιβάρυνση που εξακολουθεί να προκαλεί το diesel στις επιχειρήσεις, παρά τις παρεμβάσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και των διυλιστηρίων.
«Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτες παρεμβάσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας το επόμενο μέτρο για τη στήριξη της ενεργοβόρας βιομηχανίας και κρίσιμων παραγωγικών κλάδων. Η παρέμβαση θα προβλέπει άμεση επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας, με αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου, και συνολικά θα μειώνει τα βάρη για τις επιχειρήσεις κατά 95 εκατ. ευρώ.
Οι λεπτομέρειες του μέτρου αναμένεται να εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες. Στο πεδίο εφαρμογής του περιλαμβάνονται ενεργοβόροι κλάδοι, όπως η τσιμεντοβιομηχανία, η βιομηχανία τροφίμων, τα χαρτικά και τα πλαστικά, ενώ προβλέπεται και πρόσθετη στήριξη επιχειρήσεων που προχωρούν σε πράσινες επενδύσεις.
Ο πρωθυπουργός έκλεισε την αναφορά του στην παραγωγική οικονομία διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση «στέκεται δίπλα στον κόσμο της δημιουργίας».
Το χρέος μειώνεται με ταχείς ρυθμούς
Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην πορεία του δημόσιου χρέους, υποστηρίζοντας ότι για πρώτη φορά από το 1980 η Ελλάδα πετυχαίνει σημαντική αποκλιμάκωσή του, περιορίζοντας το βάρος που μεταφέρεται στις επόμενες γενιές.
Κατά τον πρωθυπουργό, ο συνδυασμός μείωσης του χρέους και επίτευξης πλεονασμάτων συνιστά ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την ελληνική οικονομία. Η δημοσιονομική αντοχή, όπως εξήγησε, επιτρέπει στη χώρα να λαμβάνει μέτρα ανάσχεσης των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, διατηρώντας τις επιβαρύνσεις στα επίπεδα ή ακόμη και κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιώσει αισθητά τους όρους δανεισμού της χώρας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί πλέον να δανείζεται με χαμηλότερο κόστος από επτά χώρες της G7, μια εξέλιξη που, όπως σημείωσε, λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν πριν από μερικά χρόνια.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα παραμείνει αδιαπραγμάτευτη. Όπως είπε, η αξιοπιστία που ανακτήθηκε μετά τις μεγάλες απώλειες της προηγούμενης δεκαετίας κατακτήθηκε με σημαντική προσπάθεια και δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο. Βασικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, μέσα στο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι νέοι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες.
Πρόταση για ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή διάσταση της ενεργειακής κρίσης, σημειώνοντας ότι έχει εισηγηθεί στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξεταστεί μια κοινή ευρωπαϊκή λύση.
Η πρόταση, όπως εξήγησε, αφορά την αξιοποίηση των υπερεσόδων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση μέτρων που θα στηρίξουν τις κοινωνίες των κρατών-μελών απέναντι στις επιπτώσεις της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η διεθνής αστάθεια έχει ήδη περάσει στην καθημερινότητα των πολιτών, στη λειτουργία των επιχειρήσεων και στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, απαιτούνται αποφασιστικές κινήσεις με στόχο «μια παραγωγική Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει».
Πιο ισχυρές βάσεις για την οικονομία
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ελληνική οικονομία διαθέτει σήμερα ισχυρότερες βάσεις. Οι τράπεζες, όπως ανέφερε, έχουν πλέον τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις, η γραφειοκρατία περιορίζεται, ενώ η ενεργειακή μετάβαση και η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προχωρούν.
Το ζητούμενο, όπως υπογράμμισε, είναι η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς. Καμία χώρα, σημείωσε, δεν μπορεί να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς την ενεργοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή στις προτάσεις και στις ανησυχίες της επιχειρηματικής κοινότητας. Όπως ανέφερε, αρκετά από τα αιτήματα του ΣΕΒ ενσωματώνονται σταδιακά στις κυβερνητικές πολιτικές, με στόχο να απομακρυνθούν τα εμπόδια που εξακολουθούν να περιορίζουν την επιχειρηματικότητα.
Δικαιοσύνη και περιφερειακή ανάπτυξη στην αναπτυξιακή ατζέντα
Στις μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης αναφέρθηκε επίσης ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις αυξάνουν την αβεβαιότητα και λειτουργούν ως τροχοπέδη για την οικονομική δραστηριότητα.
Όπως τόνισε, ο νέος δικαστικός χάρτης δεν αποτελεί μια μεταρρύθμιση που αφορά αποκλειστικά τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, αλλά εντάσσεται σε μια ευρύτερη αναπτυξιακή στρατηγική. Σύμφωνα με τον ίδιο, πλέον εκδικάζονται περισσότερες υποθέσεις από όσες εισάγονται, ενώ ο στόχος είναι έως το 2030 η Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των πέντε ταχύτερων χωρών ως προς την απονομή της Δικαιοσύνης.
Στο ίδιο αναπτυξιακό πλαίσιο ενέταξε και την περιφερειακή ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι η χώρα διαθέτει πλέον εθνική στρατηγική και ότι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να γίνει περισσότερο στοχευμένη και αποτελεσματική.
Οι ΑΠΕ αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην ενεργειακή πολιτική. Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημαντική διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην πρώτη δεκάδα διεθνώς.
Όπως ανέφερε, η ενίσχυση των επενδύσεων στις ΑΠΕ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για χαμηλότερες τιμές ενέργειας. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον στις χώρες με τις χαμηλότερες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, έχοντας μετατραπεί από εισαγωγέα σε εξαγωγέα ενέργειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση στηρίζει «τον κόσμο της δημιουργίας και της εργασίας», με βασικούς στόχους την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αντιμετώπιση της ακρίβειας που συνδέεται με αυτό.
«Δεν θα υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση»
Ιδιαίτερα σαφές ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού για τη δημοσιονομική πολιτική ενόψει και της προεκλογικής περιόδου.
Όπως είπε, ο πειρασμός για πρόσθετες παροχές ενδέχεται να γίνει ισχυρότερος, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει σε επιλογές που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας ή να στείλουν λανθασμένο μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
«Η αξιοπιστία μας είναι η βάση της σταθερότητας και αυτή η σταθερότητα είναι το εφαλτήριο της ανάπτυξης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η «συμφωνία αλήθειας» και ο ορίζοντας του 2030
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη «συμφωνία αλήθειας» που είχε προτείνει το 2016 μεταξύ πολιτείας και επιχειρηματικού κόσμου, στη βάση μιας ειλικρινούς σχέσης, χωρίς υπεκφυγές και ανέφικτες υποσχέσεις.
Δέκα χρόνια αργότερα, όπως σημείωσε, η σχέση αυτή έχει αντέξει και μπορεί να ανανεωθεί, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία απαιτείται η συστράτευση όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.
Στο ίδιο πλαίσιο, έκανε λόγο για μια «συμφωνία προόδου και ευημερίας» με ορίζοντα το 2030, την οποία είχε παρουσιάσει από τη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, πρόκειται για μια πορεία που μπορεί να οδηγήσει εκ νέου τη χώρα «στο ξέφωτο», μακριά τόσο από εξωτερικές απειλές όσο και από «εσωτερικά πειράματα ακυβερνησίας», τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσαν να ανατρέψουν την πρόοδο των προηγούμενων ετών.
Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, τους κάλεσε να συγκρίνουν το κυβερνητικό σχέδιο με όσα, όπως ανέφερε, «ακοστολόγητα και ανεύθυνα διακινούνται γύρω μας».
Σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, τόνισε, η Ελλάδα χρειάζεται «ένα σταθερό και έμπειρο χέρι στο τιμόνι» και «μια ρεαλιστική πυξίδα».
Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του περιγράφοντας ως επιλογή της κυβέρνησης μια πορεία «σταθερότητας, σιγουριάς, συνέχειας και συνέπειας» και κάλεσε την επιχειρηματική κοινότητα, εφόσον θεωρεί αξιόπιστη αυτή την πρόταση, να «υπογράψει αυτή τη συμφωνία για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας».