Το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των γαλλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών αυξήθηκε σε υψηλό εννέα μηνών, μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης στη Γαλλία - την τρίτη μέσα σε ένα χρόνο - η βιωσιμότητα της οποίας προκαλεί ανησυχίες στην αγορά.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,57%, ανεβάζοντας το risk premium στις 84 μονάδες βάσης, το υψηλότερο από τον Ιανουάριο. Το spread αυξήθηκε στις 90 μονάδες βάσης στα τέλη του περασμένου έτους, το υψηλότερο από το 2012.
Οι κινήσεις αυτές αυξάνουν την πίεση που ασκείται στον νέο πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκορνί, ο οποίος αγωνίζεται να καταρτίσει έναν προϋπολογισμό για το 2026 που θα μειώνει σημαντικά το έλλειμμα και θα ικανοποιεί τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι μπορούν να τον απομακρύνουν ανά πάσα στιγμή από το αξίωμά του με ψήφο δυσπιστίας. Το νέο υπουργικό συμβούλιο κινδυνεύει με πρόταση μομφής, εν μέσω επανειλημμένων προειδοποιήσεων για "ριζικές αλλαγές" από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κατέχει μια πιθανή ψήφο-κλειδί στην Εθνοσυνέλευση.
Τα περισσότερα μέλη του υπουργικού του ανατραπέντος πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού παρέμειναν στη νέα σύνθεση, με εξαίρεση τον νέο υπουργό Οικονομικών Ρολάν Λεσκίρ, στενό σύμμαχο του Μακρόν. Την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό προειδοποίησε ότι η χώρα πρέπει να ξεπεράσει το πολιτικό αδιέξοδο για να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους που κινδυνεύει να καταπνίξει την οικονομία.
Ο πρωθυπουργός έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών. Το έλλειμμα της Γαλλίας έχει διογκωθεί και έχει γίνει το μεγαλύτερο στη ζώνη του ευρώ, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει τις δαπάνες. Εν τω μεταξύ, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει υποβαθμιστεί δύο φορές από τότε που ανέλαβε ο Λεκορνί.