Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Κεραμέως: Πάνω από 2.000 Έλληνες του εξωτερικού έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα Rebrain Greece
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/10/2024 · 19:03

Κεραμέως: Πάνω από 2.000 Έλληνες του εξωτερικού έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα Rebrain Greece

Στόχος μας είναι να επαναπατρίσουμε τα λαμπρά μυαλά, τα οποία για άλλους λόγους αναγκάστηκαν ή επέλεξαν να φύγουν στο εξωτερικό, δήλωσε η υπ. Εργασίας.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Την πρόταση της επιστημονικής επιτροπής για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς, ανέλυσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε η υπουργός, στο πόρισμα προτείνεται, από το 2028 και μετά, ο κατώτατος μισθός να προκύπτει από έναν μαθηματικό τύπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπ' όψιν του δύο στοιχεία: τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα της οικονομίας της χώρας.

«Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την αγοραστική δύναμη και να προστατεύσουμε τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα», σημείωσε η κα Κεραμέως, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι υπάρχουν προτάσεις και για τους μισθούς του Δημοσίου, προκειμένου να ισοσκελιστούν με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

«Η αγωνία μας είναι διττή: αφενός μεν θέλουμε να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα και πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, αφετέρου δε, θέλουμε να θωρακίσουμε και την οικονομία, να φροντίσουμε για τη βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα της ελληνικής οικονομίας. 'Αρα, αυτό κάνει αυτός ο μαθηματικός τύπος. Δίνει έναν απλό, προβλέψιμο και διαφανή τρόπο, με τον οποίο θα ορίζεται ο κατώτατος μισθός», αποσαφήνισε.

Επίσης, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στον ενισχυμένο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, για τους οποίους προτείνεται από την επιτροπή να συγκροτούν ένα ενιαίο όργανο. Όπως ανέφερε, πρόκειται για πρόταση της επιτροπής, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης.

«Μόλις έλαβα το πόρισμα, αμέσως το έστειλα στους κοινωνικούς εταίρους και ζήτησα να ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις, για να ακούσω τις προτάσεις τους. Από την άλλη εβδομάδα θα ζητήσω συναντήσεις διαβούλευσης με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, για να συζητήσουμε αναλυτικά το πόρισμα - και εδώ είμαστε για να συζητήσουμε αλλαγές και βελτιώσεις» συμπλήρωσε η ίδια.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι η κοινοτική οδηγία προβλέπει ρητά ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο κατώτατος μισθός.

Όπως υπογράμμισε, «όλο αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, για να περιοριστεί η όποια αβεβαιότητα εργαζομένων, να στηριχθεί ο οικογενειακός προγραμματισμός των εργαζομένων, να στηριχθούν οι επενδύσεις και η αξιοπιστία συνολικά της οικονομικής ζωής της χώρας».

Ως προς την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η Πολιτεία μπορεί να φροντίσει για την ενίσχυση του πλαισίου, ωστόσο είναι καταλυτικής σημασίας «να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών» και να υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις, όπως συμβαίνει στον τουρισμό και την εστίαση και σε άλλους κλάδους.

Η κα Κεραμέως τοποθετήθηκε και για το θέμα της αγοράς εργασίας, αλλά και για το μείζον ζήτημα του επαναπατρισμού Ελλήνων εργαζομένων, που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Όπως είπε, το πρώτο εργαλείο είναι η επένδυση στην κατάρτιση, το λεγόμενο reskilling και upskilling. Το δεύτερο αφορά τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό, μέσω πρωτοβουλιών που οργανώνονται στο εξωτερικό, τις επόμενες εβδομάδες στο 'Αμστερνταμ και το Ντίσελντορφ, που στόχο έχουν να φέρουν κοντά εργαζόμενους και επιχειρήσεις. «Ερχόμαστε τώρα, με διάφορες πρωτοβουλίες, για να δημιουργήσουμε μία 'γέφυρα' μεταξύ εργαζόμενων Ελλήνων που ζουν και διαπρέπουν στο εξωτερικό, αλλά θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα, απλά δεν έχουν βρει ακόμη την κατάλληλη επαγγελματική ευκαιρία, και σημαντικών επιχειρήσεων της χώρας μας, οι οποίες αναζητούν στελέχη με δεξιότητες και ειδικότητες που είναι σε ζήτηση και δεν βρίσκουν» είπε η υπουργός Εργασίας.

Στο σημείο αυτό, η κα Κεραμέως αναφέρθηκε στη λειτουργία μιας πλατφόρμας, της Rebrain Greece στην οποία έχουν γραφτεί πάνω από 2.000 εργαζόμενοι και επιχειρήσεις.

Η πρώτη πρωτοβουλία θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου στο 'Αμστερνταμ, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σύζευξης μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων. «Από τη μία θα έρθουν σημαντικές επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες ψάχνουν ανθρώπινο δυναμικό με ειδικές δεξιότητες και από την άλλη προσελκύουμε εργαζόμενους που ζουν στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, αλλά και σε γύρω χώρες και σκέφτονται την επιστροφή τους στην Ελλάδα», εξήγησε η υπουργός.

Η δεύτερη πρωτοβουλία θα πραγματοποιηθεί στο Ντίσελντορφ στις 14 Δεκεμβρίου 2024 από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και θα αφορά «Ημέρες Καριέρας» για πρώτη φορά στο εξωτερικό.

«Στόχος μας είναι να επαναπατρίσουμε τα λαμπρά μυαλά, τα οποία για άλλους λόγους αναγκάστηκαν ή επέλεξαν να φύγουν στο εξωτερικό. Δική τους απόφαση είναι το αν θα γυρίσουν, αλλά εμείς ως κυβέρνηση και ως πολιτεία έχουμε χρέος να τους διευκολύνουμε σε αυτή τη διεργασία», κατέληξε.

Αναφερόμενη στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι αυξήσεις σε ορισμένες συντάξεις εξουδετερώνονται από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκε και μείωση των συντάξεων λόγω αλλαγής κλίμακας, η κα Κεραμέως τόνισε ότι πρόκειται για μία στρέβλωση που οδεύει προς διόρθωση.

«Με τον υφυπουργό, Πάνο Τσακλόγλου, φέρνουμε διατάξεις για να διορθώσουμε αυτή τη στρέβλωση και ο συνταξιούχος να μην υφίσταται μείωση αντί για αύξηση» ανέφερε συγκεκριμένα. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά μικρό αριθμό συνταξιούχων, ο οποίος δεν υπερβαίνει τις 12.000 περιπτώσεις.

Ερωτηθείσα σχετικά με το ζήτημα των δικαιούχων σύνταξης αναπηρίας που εργάζονται, για τους οποίους ίσχυε προϋπόθεση ότι, προκειμένου να λάβουν σύνταξη αναπηρίας, όφειλαν προηγουμένως να διακόψουν την εργασία τους, η υπουργός Εργασίας απάντησε ότι πρόκειται για μία ακόμα στρέβλωση, η οποία έχει τεθεί εντόνως στον δημόσιο διάλογο και διορθώνεται ήδη μέσω διάταξης στη Βουλή.

«Υπήρχε μία στρέβλωση που αφορούσε τα άτομα με αναπηρία. Αν ήσουν δικαιούχος σύνταξης αναπηρίας, προϋπόθεση για να λάβεις τη σύνταξη ήταν να αποδείξεις ότι έχεις διακόψει την απασχόλησή σου. Αυτό έβαζε τα άτομα με αναπηρία στο εξής δίλημμα: να στηρίζομαι από την Πολιτεία ή να δουλεύω; Εμείς λέμε και στήριξη από την Πολιτεία και εργασία για συμπολίτες μας με αναπηρία, που μπορούν και επιθυμούν να εργάζονται».

  • REBRAIN GREECE
  • ·
  • ΚΕΡΑΜΕΩΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Έρχεται την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου το νέο τεύχος του AllStar Basket

All Content

Παναθηναϊκός AKTOR: Μάχη απόψε με τη Ρεάλ του 19-0 στη Μαδρίτη

All Content - BusinessNews.gr

ΙΕΛΚΑ: Σταθεροποίηση τιμών με μεταβολή +0,35% στα σούπερ μάρκετ τον Οκτώβριο 2026

All Content - BusinessNews.gr

Στο 5,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - Στο 4% στην Ευρωζώνη

All Content - BusinessNews.gr

Πρώτο ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν στη Βρετανία το γιαούρτι – Αύξηση 67,1% στις εξαγωγές το οκτάμηνο του 2026, στα 152,57 εκατ. στερλίνες

All Content

ΔΥΠΑ: Spec 400 χιλ. ευρώ για τις Ημέρες Καριέρας και το JobReady

All Content

Κλειστό «spec» για το IQOS

FleetNews

Οι τρεις κορυφαίες υποψηφιότητες για το Fleet Europe Hall of Fame 2026

FleetNews

Άνοιξε τις πύλες της η Auto Athina 2026

FleetNews

B03X – B05: Διπλή, ηλεκτρική επίθεση από τη Leapmotor

All Content

Άρης: Ντέρμπι πρωτιάς με Χάποελ Ιερουσαλήμ στο Βελιγράδι

All Content

ΑΕΚ: Νέα αρχή στην Ουγγαρία κόντρα στη Σομπατέλι

All Content - BusinessNews.gr

Βενέτης: Στα 80,3 εκατ. ευρώ ο τζίρος – Τι «μπάλα παίζει» με τον Ηρακλή

All Content - BusinessNews.gr

Coca-Cola HBC: Ενισχύει τις επιδόσεις της και προχωρά το deal στην Αφρική – Ισχυρή άνοδος σε όλες τις αγορές

All Content - BusinessNews.gr

Τα 18 εκατ. του Κωνσταντακόπουλου, η Alveo του Βαρβιτσιώτη και ο διαγωνισμός των 3,63 εκατ. ευρώ για το Τατόι

FleetNews

Η Ολυμπία Οδός περνά στην εποχή του υδρογόνου

FleetNews

Νέα BMW Σειρά 3 με «αέρα» Neue Klasse

CSRΝews.gr

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Καμπάνια ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού

CSRΝews.gr

20ή Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα: Μήνυχα ζωής και πρόληψης από 1.000 εθελοντές

CSRΝews.gr

Δόμνα Μιχαηλίδου: Η ίση αμοιβή γίνεται πράξη με νέα εργαλεία μισθολογικής διαφάνειας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Χρηματιστήριο: Πτώση 0,56%, στα 207,22 εκατ. ευρώ ο τζίρος - Στήριγμα από Jumbo, Viohalco, Coca Cola
Χρηματιστήριο: Πτώση 0,56%, στα 207,22 εκατ. ευρώ ο τζίρος - Στήριγμα από Jumbo, Viohalco, Coca Cola 09/10/2024 - 17:45
Βουλή: Ψηφίστηκε από το νομοσχέδιο για τον Νέο Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας 09/10/2024 - 19:27
Βουλή: Ψηφίστηκε από το νομοσχέδιο για τον Νέο Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Eurostat: Αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 4% τον Οκτώβριο
    04/11/2026 - 14:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Όλ. Κεφαλογιάννη: Ακόμη καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό το 2026 - Αυξημένη κίνηση από τη βρετανική αγορά
    04/11/2026 - 14:02 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Εγκαινιάστηκε η νέα φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
    04/11/2026 - 14:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • ΗΠΑ: Οι ενδιάμεσες εκλογές αναδεικνύουν πλήθος υποψηφίων από μειονότητες
    04/11/2026 - 13:57 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ιράν-Μοζτάμπα Χαμενεΐ: "Το τέλος της αμερικανικής ηγεμονίας είναι κοντά"
    04/11/2026 - 13:50 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ισραήλ: Ο πρόεδρος Χέρτσογκ καλεί τα κόμματα σε συμβιβασμούς μπροστά στην πραγματικότητα της κάλπης
    04/11/2026 - 13:46 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ferryscanner: Η Τήνος στην κορυφή των προτιμήσεων για την 28η Οκτωβρίου
    04/11/2026 - 13:44 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι απένειμε στη Μελάνια Τραμπ κρατική διάκριση
    04/11/2026 - 13:37 ΚΟΣΜΟΣ
  • Πεκίνο: Προειδοποιεί το Λονδίνο κατά οποιασδήποτε απόπειρας "δυσφήμησης" για κυβερνοεπιθέσεις
    04/11/2026 - 13:31 ΚΟΣΜΟΣ
  • AWS: Πλήρως αυτόνομο το European Sovereign Cloud μετά από επιτυχημένη δοκιμή
    04/11/2026 - 13:29 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • CrediaBank: Απόκτηση χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων αξίας 37,4 εκατ. ευρώ από την Cepal
    03/11/2026 - 17:43 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Τα 18 εκατ. του Κωνσταντακόπουλου, η Alveo του Βαρβιτσιώτη και ο διαγωνισμός των 3,63 εκατ. ευρώ για το Τατόι
    03/11/2026 - 14:20 WHISPERER
  • Naval Group: Παρουσιάζει νέες λύσεις ναυτικού πολέμου στην Euronaval 2026 - Οι φρεγάτες Belharra στην έκθεση
    03/11/2026 - 19:21 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Πιερρακάκης: Σταθερό επιτόκιο 3% για ευάλωτους και επιλέξιμους οφειλέτες – Δεκαπλασιάζονται τα πρόστιμα στους servicers
    03/11/2026 - 15:40 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Η κυβέρνηση ζητά από το TikTok το όριο των 15 ετών στα social media
    03/11/2026 - 14:35 MEDIA

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΔΥΠΑ: Spec 400 χιλ. ευρώ για τις Ημέρες Καριέρας και το JobReady

04/11/2026 - 11:34
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης: 852,8 χιλ. ευρώ για digital προβολή και νέο branding

04/11/2026 - 11:30
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ζούρος: "Μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα"

04/11/2026 - 11:29
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

National League 2 2026/27: Αποτελέσματα-πρόγραμμα-βαθμολογίες

04/11/2026 - 11:08
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Καμπάνια ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού

04/11/2026 - 09:13
CSRΝews.gr
csrnews.gr

20ή Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα: Μήνυχα ζωής και πρόληψης από 1.000 εθελοντές

04/11/2026 - 09:12
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Artego Hellas by “KEAN Hair Professional”

30/10/2026 - 07:04
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

‘’AI Film Festival Athens”

30/10/2026 - 06:51
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo