Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Nέα κρίση χρέους απειλεί την ευρωζώνη (Deutsche Welle)
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/11/2023 · 09:48

Nέα κρίση χρέους απειλεί την ευρωζώνη (Deutsche Welle)

Το δημόσιο χρέος παραμένει υψηλό στα περισσότερα κράτη-μέλη, ενώ ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις στην Ιταλία - Οι υπουργοί Οικονομικών αναζητούν λύσεις.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) το δημόσιο χρέος στις χώρες της ευρωζώνης ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 91,4% του ΑΕΠ για το 2022. Πρόκειται για μείωση κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2021, η οποία όμως, κατά τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες και συγκεκριμένα στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία.

Σε νεότερη πρόγνωση για το τρέχον έτος η ΕΚΤ εκτιμά ότι το χρέος στην ευρωζώνη κυμαίνεται στο 89%, ενώ το 2024 θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 88,6%. Σε κάθε περίπτωση όμως παραμένει σταθερά πάνω από το 60% του ΑΕΠ που είχε ορίσει ως ανώτατο όριο το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θέλοντας να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ευρωστία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

«Πρωτοφανή επίπεδα χρέους»

Εδώ και τέσσερα χρόνια έχει ανασταλεί η ισχύς του Συμφώνου, αρχικά λόγω πανδημίας και στη συνέχεια λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια, που προκάλεσε η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Έντεκα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ξεπερνούν σήμερα το όριο το 60%. Το υψηλότερο χρέος (σε ποσοστά επί τοις εκατό του ΑΕΠ) καταγράφεται στην Ελλάδα με 171%, ενώ ακολουθεί η Ιταλία με 144%. Στη Γερμανία το χρέος δεν ξεπερνά το 66% του ΑΕΠ.

Σε πρόσφατη σύστασή του το European Fiscal Board, ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Κομισιόν, απευθύνει σύσταση στις υπερχρεωμένες χώρες να εντείνουν την προσπάθειες για επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία. «Το χρέος ανέρχεται σε πρωτοφανή επίπεδα» προειδοποιεί ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών και επικεφαλής του European Fiscal Board, Νιλς Τίγκεσεν. Όπως επισημαίνει, «το ύψος του χρέους σε απόλυτους αριθμούς μπορεί να μην θεωρείται πρόβλημα, ανησυχητική είναι όμως η πρόβλεψη ότι το χρέος επιμένει, καθώς δεν υλοποιούνται οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Όπως τονίζει ο Νιλς Τίγκεσεν στην DW «δεν μπορεί να θεωρούμε δεδομένο ότι οι αγορές θα αποδέχονται για πάντα ένα χρέος που υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ». Ήδη τα spread διευρύνονται για τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, ενώ η Moody's έχει υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της γειτονικής χώρας.

Αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης χρέους

Τα υψηλά επιτόκια δυσχεραίνουν περισσότερο την αναχρηματοδότηση του χρέους, ιδιαίτερα στις πιο ευπαθείς οικονομίες της ευρωζώνης. Ακόμη και στη Γερμανία ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ εκτιμά ότι το 2023 θα πρέπει να δαπανήσει μόνο για τοκοχρεολύσια ποσό 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεκαπλάσιο από το αντίστοιχο του 2022, που δεν ξεπερνούν σε τα 4 δις ευρώ.

Την ίδια στιγμή η Ιταλία, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών στη Ρώμη, θα αναγκαστεί να πληρώσει πάνω από 100 δις ευρώ για την αναχρηματοδότηση του χρέους της το 2024. Ο Δανός οικονομολόγος Νιλς Τίγκεσεν προτείνει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης σε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο για τη μείωση χρέους, προτού ξεφύγει η κατάσταση από κάθε έλεγχο και επανεμφανισθεί το «φάντασμα» της χρεοκοπίας, όπως είχε συμβεί προ ετών στην Ελλάδα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζει η ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία, αλλά δεν είναι η μόνη. Σημαντικές προσπάθειες για την εξυγίανση του προϋπολογισμού θα πρέπει επίσης να καταβάλουν η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Κύπρος, αναφέρουν οι ειδικοί του European Fiscal Board. Παρά τις πολύμηνες διαβουλεύσεις επί του ζητήματος, μεταξύ των υπουργών Οικονομικών δεν υπάρχει ενιαία γραμμή για το πώς θα επιτευχθεί η σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών χωρίς να «στραγγαλίζεται» η ανάπτυξη, αλλά και χωρίς να επιβάλλονται οδυνηρά μέτρα λιτότητας.

Δύο «σχολές» οικονομικής σκέψης

Μία ομάδα χωρών, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, επιμένει ότι απαιτούνται ξεκάθαροι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, που ισχύουν για όλους, με στόχο τη μείωση του χρέους σε εύθετο χρόνο. Μία άλλη ομάδα, της οποίας ηγείται η Γαλλία, αντιπροτείνει ένα σχέδιο κατά περίπτωση για απομείωση χρέους σε κάθε χώρα, έτσι ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι «ιδιαιτερότητες» που επικρατούν στο Παρίσι, τη Ρώμη ή την Αθήνα και να μην επιβάλλονται μέτρα τιμωρητικού χαρακτήρα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ προτείνει εξυγίανση του προϋπολογισμού με παράλληλη αύξηση των επενδύσεων στην ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. «Αυτό κάνουμε κι εμείς στη Γερμανία, στην παρούσα φάση» δηλώνει ο Λίντνερ στην DW. «Εφαρμόζουμε μία λελογισμένη πολιτική συγκράτησης των δαπανών, κάτι που κρίνεται απαραίτητο για να να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό, χωρίς να υπονομεύουμε τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ πρεσβεύει μία διαφορετική λογική και υποστηρίζει ότι η επιτάχυνση των προσπαθειών για την απομείωση του χρέους θα στερούσε την οικονομία από το «οξυγόνο» που χρειάζεται για την ανάπτυξη. Όσο για τον Ιταλό ομόλογό του, Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, θεωρεί ότι οι κρατικές δαπάνες για την άμυνα και για την «πράσινη ενέργεια» δεν πρέπει καν να συνυπολογίζονται στα κριτήρια περί δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η Γερμανία δηλώνει αντίθετη με αυτή την προσέγγιση. Η πίεση στην Ιταλία εντείνεται, καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να τερματίσει σε εύθετο χρόνο τις αγορές ιταλικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, ενώ μέχρι το 2026 ολοκληρώνονται και οι εκταμιεύσεις κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Περισσότερος χρόνος για μείωση χρέους;

Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και η Κομισιόν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν ως το τέλος του χρόνου σε νέους κανόνες για την απομείωση του χρέους, επανέρχεται σε ισχύ το παλαιό Σύμφωνο Σταθερότητας, που προβλέπει όριο 3% του ΑΕΠ για τον νέο δανεισμό και αυστηρές προϋποθέσεις για ταχεία απομείωση χρέους.

Σε αυτή την περίπτωση η Κομισιόν θα έπρεπε να εκκινήσει εναντίον της Ιταλίας και της Γαλλίας διαδικασία επί παραβάσει της Συνθήκης της ΕΕ, καθώς και οι δύο χώρες προβλέπουν νέο δανεισμό άνω του 4% του ΑΕΠ στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024. Αλλά αυτό είναι κάτι που κανείς δεν επιθυμεί στην πραγματικότητα. Ακόμη και ο Νιλς Τίγκεσεν, από το European Fiscal Board, επισημαίνει ότι το παλαιό Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει μεν αυστηρά και ξεκάθαρα κριτήρια, τα οποία ωστόσο ποτέ δεν εφαρμόστηκαν στην πράξη. Και αυτό διότι, εάν όντως εφαρμόζονταν, θα έσπρωχναν μία ώρα αρχύτερα στην άβυσσο της χρεοκοπίας τις χώρες εκείνες που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.

«Απαιτείται μακροπρόθεσμη στρατηγική για την απομείωση του χρέους, για παράδειγμα ένα τετραετές σχέδιο δράσης, αντί για βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις που επανεξετάζονται κάθε χρόνο» λέει ο Δανός οικονομολόγος.

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ·
  • ΕΥΡΩΖΩΝΗ
  • ·
  • ΥΦΕΣΗ
  • ·
  • ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Εκτός έδρας αποστολές απόψε, με Εφές ο Ολυμπιακός και Μακάμπι ο Παναθηναϊκός

All Content

Τηλεοπτικό το ντέρμπι Γυναικών Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός -Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια

All Content - BusinessNews.gr

Στρατηγική συμμαχία Τσάκου – Metlen για μεγάλο υβριδικό έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα

All Content - BusinessNews.gr

Αγορά εργασίας: Η Ελλάδα ανακάμπτει, αλλά χάνει έδαφος έναντι Ευρώπης και Βαλκανίων (ΙΝΕ ΓΣΕΕ)

All Content - BusinessNews.gr

Εξάρχου από το Νταβός: «Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να αποφασίσει τι θέλει να είναι»

All Content

Καινοτόμο Destination Targeting με νέα καμπάνια από Ogilvy One και Eurobank

All Content

Το γενικευμένο «Black out» στην πειρατεία ταινιών και σειρών φέρνει ρήγμα στην παράνομη θέαση

FleetNews

Toyota – Sumitomo: Συνεργασία για μπαταρίες

FleetNews

Stellantis: Παγκόσμιος Επικεφαλής Παραγωγής

FleetNews

Mercedes-Benz eIntouro: Στην Busworld Europe

All Content

Πού θα δείτε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στη EuroLeague

All Content

Περιστέρι: Στις 28 Ιανουαρίου ο αγώνας με τη Σαραγόσα

All Content - BusinessNews.gr

Παροχές σε είδος από εργαζόμενους - Ποιες είναι αφορολόγητες και σε ποιο ύψος

All Content - BusinessNews.gr

Ανάλυση ΕΒΕΠ για τον πληθωρισμό: Αποκλιμάκωση στα στοιχεία, «ακριβή» καθημερινότητα στην πράξη

All Content - BusinessNews.gr

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Από την έκρηξη στη φάση ωρίμανσης – τι δείχνουν τα στοιχεία και τι αλλάζει το 2026

FleetNews

Nissan: Αυτόνομη υπηρεσία μετακίνησης – Πιλοτικό πρόγραμμα στη Γιοκοχάμα

FleetNews

Στα σκαριά Κινεζική παραγωγή στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

ΕΑΤ: Δωρεάν ψηφιακό εργαλείο για τις ελληνικές ΜμΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους

CSRΝews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Νέος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων από το Youth Empowered

CSRΝews.gr

Stoiximan: Ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος “Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν” με νέες δράσεις και συνεργασίες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΑΑΔΕ: Εντοπισμός 1,4 εκατ. παραβάσεων φοροδιαφυγής - Αποκρυβείσα ύλη άνω των 33 εκατ.
ΑΑΔΕ: Εντοπισμός 1,4 εκατ. παραβάσεων φοροδιαφυγής - Αποκρυβείσα ύλη άνω των 33 εκατ. 07/11/2023 - 09:17
Ευρωαγορές: Με μικρές απώλειες η έναρξη των συναλλαγών 07/11/2023 - 10:54
Ευρωαγορές: Με μικρές απώλειες η έναρξη των συναλλαγών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • KPMG: Για 7η χρονιά ενισχύει Δανειστικές Βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα
    22/01/2026 - 16:29 ESG
  • ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκαν 7,65 εκατ. ευρώ σε 57.422 δικαιούχους για δόση επιστροφής ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου
    22/01/2026 - 16:25 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Lidl Ελλάς: Μόνιμη μείωση των τιμών προϊόντων περιόδου και δράσεις για την αντιμετώπιση της έμφυλης οικονομικής ανισότητας
    22/01/2026 - 16:10 ESG
  • Aλέξανδρος Εξάρχου, AKTOR: Τι συζήτησε με τον Eric Trump και τον Υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας
    22/01/2026 - 16:00 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Δόμνα Μιχαηλίδου: Ανοίγουν τα κλειστά σπίτια – Έως 46.000 ευρώ σε οικογένεια με δύο παιδιά
    22/01/2026 - 15:55 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Εθνική Ασφαλιστική: Αύξηση 6,8% στα ισόβια συμβόλαια υγείας
    22/01/2026 - 15:55 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Γροιλανδία: "Απαράδεκτο να προσπαθούν να παραχωρήσουν τη χώρα μας", λέει ο πρωθυπουργός
    22/01/2026 - 15:54 ΚΟΣΜΟΣ
  • Γαλλία: "Τραγελαφική η εξωτερική πολιτική του Τραμπ"
    22/01/2026 - 15:31 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ελληνικά Χρηματιστήρια: Νέος πρόεδρος ο Camille Beudin
    22/01/2026 - 15:24 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Το πέρασμα της Ράφα θα επαναλειτουργήσει την επόμενη εβδομάδα
    22/01/2026 - 15:17 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Τραμπ στο Νταβός: «Η Ευρώπη κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση»
    21/01/2026 - 17:29 ΚΟΣΜΟΣ
  • Νέα διοίκηση στο ΑΠΕ: Πρόεδρος η Άρια Αγάτσα, διευθύνουσα σύμβουλος η Χριστίνα Συναρέλλη
    21/01/2026 - 17:10 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Γαλλία: Η εταιρεία Lactalis ανακάλεσε έξι παρτίδες βρεφικού γάλακτος
    21/01/2026 - 19:00 ΚΟΣΜΟΣ
  • Τραμπ για Μακρόν με γυαλιά ηλίου: «Παρίστανε τον σκληρό τύπο»
    21/01/2026 - 19:30 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΙΣ: Παραίτηση Αθ. Εξαδάκτυλου - Νέος πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος
    21/01/2026 - 17:51 ΥΓΕΙΑ
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Lidl Ελλάς: Μόνιμη μείωση των τιμών προϊόντων περιόδου και δράσεις κατά της έμφυλης οικονομικής ανισότητας

22/01/2026 - 14:15
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Lidl Ελλάς: Μόνιμη μείωση των τιμών προϊόντων περιόδου και δράσεις για την αντιμετώπιση της έμφυλης οικονομικής ανισότητας

22/01/2026 - 14:05
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Metlen & όμιλος Τσάκου: Συνεργασία για την κατασκευή ενός μεγάλο υβριδικού έργου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

22/01/2026 - 13:18
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

MACHRO: Πρώτο TVC από την PMS Media

22/01/2026 - 13:09
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Α1 Γυναικών: Πρόγραμμα-αποτελέσματα 2025/26

22/01/2026 - 13:00
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Τηλεοπτικό το ντέρμπι Γυναικών Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός -Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια

22/01/2026 - 12:30
FleetNews
fleetnews.gr

Η Skoda τρίτη πιο εμπορική μάρκα στην Ευρώπη το 2025

22/01/2026 - 07:00
FleetNews
fleetnews.gr

Νέες τιμές Suzuki – Όφελος 1.000 ευρώ για το e VITARA

22/01/2026 - 06:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Salon Leaders Forum

21/01/2026 - 17:46
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η Aveda παρουσιάζει τη νέα σειρά Advanced Botanical Kinetics™ ενισχυμένη με τις τεχνολογίες Phytotech Vegan Κολλαγόνου & Σύμπλεγμα Vegan Πεπτιδίων

21/01/2026 - 14:29
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo