Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Σκυλακάκης: Η Ελλάδα δεν θα μπει σε ύφεση, έχει μπροστά της μια επενδυτική άνθηση
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/12/2022 · 18:56

Σκυλακάκης: Η Ελλάδα δεν θα μπει σε ύφεση, έχει μπροστά της μια επενδυτική άνθηση

Παρά τις τρεις κρίσεις (πανδημία, ενεργειακή και εθνικές προκλήσεις), η κυβέρνηση κατάφερε και στήριξε οικονομικά, κατά το δυνατόν, τους πολίτες.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Η Ελλάδα δεν θα εισέλθει σε ύφεση, διότι έχει μπροστά της μια επενδυτική άνθηση, στην οποία καίριο ρόλο θα παίξουν και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τις «Ευκαιρίες και Προοπτικές του "Ελλάδα 2.0"», που πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 29-30 Νοεμβρίου, σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

Υπογράμμισε πως ο σημαντικά αυξημένος ρυθμός επενδύσεων της Ελλάδας, που καταγράφεται, ήδη, συγκριτικά με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, οφείλεται στην αλλαγή πολιτικής, που σημειώθηκε τα τελευταία 3,5 χρόνια στη χώρα.

Όπως εξήγησε, παρά τις τρεις κρίσεις (πανδημία, ενεργειακή και εθνικές προκλήσεις), η κυβέρνηση κατάφερε και στήριξε οικονομικά, κατά το δυνατόν, τους πολίτες. «Και στην πανδημία δώσαμε πολλά χρήματα και τώρα στην ενεργειακή κρίση. Στον προϋπολογισμό, που έχω την ευθύνη του, δώσαμε μόνο για την ενεργειακή κρίση 4,8 δισ. ευρώ το 2022. Αυτά τα χρήματα δεν έπληξαν τα δημόσια οικονομικά, διότι συνδυάστηκαν με έναν πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και αλλαγής στα κίνητρα της οικονομίας», δήλωσε.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε: «Η πολιτική μας πέτυχε, διότι - κατά βάση - ενδιαφερθήκαμε για τα κίνητρα στην οικονομία. Το λάθος που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ότι θεωρούσε πως η οικονομία δουλεύει με εντολές. Η οικονομία, όμως, δουλεύει με κίνητρα. Όταν έχεις τα σωστά κίνητρα δουλεύεις, αποδίδεις φορολογία, επενδύεις. Όταν έχεις τα λάθος κίνητρα, όταν αισθάνεσαι ότι σε υπερφορολογούν και σε καταδιώκουν, κρύβεις τζίρο, κέρδη, εργασία και δεν επενδύεις».

Συνεχίζοντας την αναφορά του στο οικονομικό κλίμα, επισήμανε: «Φέτος πετύχαμε πολύ μεγάλη ανάπτυξη, 5,6% λέμε εμείς, 6% η Κομισιόν και 6,7% ο ΟΟΣΑ. Ξεπεράσαμε τα 210 δισ. ευρώ εθνικό εισόδημα, από τα 183 δισ. ευρώ που ήταν το 2019». Και αυτή η πραγματική ανάπτυξη ήρθε, όπως είπε, παρά το πλήγμα στο ΑΕΠ, από τη διεθνή αύξηση στις τιμές των καυσίμων.

Αναφερόμενος στο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, σημείωσε πως από το 186,4% το 2018, μειώθηκε στο 168,9% το 2022, ενώ του χρόνου αναμένεται να ελαττωθεί, περαιτέρω, φτάνοντας στο 159,3%. «Που σημαίνει ότι είμαστε κοντά στο να ανακτήσουμε, επιτέλους, επενδυτική βαθμίδα. Και αυτό, θα μας ανοίξει τη ροή των επενδύσεων, με πολύ διαφορετικό τρόπο από ό,τι συνέβαινε την τελευταία 15ετία. Είμαστε σε μια οριακή στιγμή για να αλλάξει η Ελλάδα οριστικά πορεία και να αφήσει πίσω της τα δύσκολα χρόνια που ζήσαμε», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Από εκεί και πέρα, χαρακτήρισε «κλειδί» για τη θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας τους πόρους του ΤΑΑ. «Είναι μπροστά μας να δαπανηθεί το 85%-90% των κονδυλίων που αφορούν στις επιδοτήσεις του Ταμείου», σημείωσε, κάνοντας λόγο, ενδεικτικά, για προγράμματα που ενισχύουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτό της «Έξυπνης μεταποίησης», τα αγροδιατροφικά, το «Εξοικονομώ Επιχειρώντας», τον «Ψηφιακό μετασχηματισμό» κ.λπ. Ακόμη ανέφερε πως το REPowerEU, από τα μέσα του επόμενου χρόνου, μέσω εξειδικευμένου επιδοτούμενου εργαλείου, θα δημιουργήσει χώρο για επενδύσεις παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, θα τεθεί σε ισχύ ακόμη ένα καινούριο εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου 2,5 δισ. ευρώ δανειακοί πόροι θα διοχετευτούν, αποκλειστικά, στις ΜμΕ, μέσω του InvestEU.

Ο κ. Σκυλακάκης έκανε ειδική αναφορά στο εργαλείο των δανείων του «Ελλάδα 2.0», για το οποίο άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ζητήσει να λάβουν τεχνογνωσία. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν κατατεθεί επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 8,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα 2 δισ. ευρώ προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. «Ο χώρος που υπάρχει μέχρι τα επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους 25-30 δισ. ευρώ, που μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό εργαλείο (δανειακό σκέλος ΤΑΑ), είναι άφθονος», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως οι επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν άμεσα και αυτά τα χρήματα θα αρχίσουν να μπαίνουν, μαζικά, στην οικονομία από το 2023.

Ακόμη, εξήγησε πως τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ενδιαφέρον για μία μικρή ή μεσαία επιχείρηση, χάρη στο πολύ χαμηλό επιτόκιό τους, το οποίο είναι, σταθερό 0,35%, για χρονικό διάστημα από 8 έως 15 ετών. Για την ακρίβεια, είπε πως με το δάνειο του ΤΑΑ να καλύπτει έως το 50% της επένδυσης, το όφελος είναι πολύ μεγάλο, αν ληφθεί υπόψη πως το επιτόκιο για τις επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους εκτός ΤΑΑ, διαμορφώνεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Από τα βασικότερα πλεονεκτήματα που παρέθεσε για τα δάνεια του ΤΑΑ, είναι ότι περιλαμβάνεται στο επενδυτικό σχέδιο ο ΦΠΑ. Επιπλέον, το κεφάλαιο κίνησης και οι δαπάνες προώθησης και επικοινωνίας (marketing) μπορούν να αφορούν, αθροιστικά, έως 30% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου, πρόβλεψη που δεν υπήρχε σε κανένα άλλο επενδυτικό εργαλείο του παρελθόντος.

Ο κ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για μία ιδιαιτερότητα που υπάρχει στο πρόγραμμα των δανείων: «Καμία τράπεζα δεν έχει εξασφαλισμένο μερίδιο από το "Ελλάδα 2.0". Τα πιστωτικά ιδρύματα έλαβαν ένα αρχικό ποσό και για να πάρουν το επόμενο πρέπει να ξοδέψουν το προηγούμενο. Κάθε τράπεζα, λοιπόν, για να προχωράει στο Πρόγραμμα πρέπει, συνεχώς, να δίνει δάνεια, αλλιώς θα χάσει από το μερίδιο. Έχουμε δημιουργήσει, κατ' αυτό τον τρόπο, ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών».

Τέλος, αναφέρθηκε στην αξία των συνεργασιών. «Δίνουμε πολύ σοβαρά κίνητρα για συνεργασίες (ν.4935/2022). Όποιοι αγρότες συνεργάζονται, με οποιονδήποτε τρόπο, για παράδειγμα, είτε είναι είτε θα γίνουν μέλη συνεταιρισμών είτε έκαναν είτε θα κάνουν ομάδες παραγωγών είτε είναι είτε θα είναι σε συμβολαιακή γεωργία, τους μειώνουμε τον φόρο εισοδήματος κατά 50%. Τεράστιο όφελος για κάποιον που θέλει να κάνει οργανωμένη αγροτική παραγωγή», δήλωσε. Τόνισε, μάλιστα, πως «οι συνεργασίες δεν αφορούν μόνον αγρότες. Αφορούν, προπαντός, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Στις συγχωνεύσεις υπάρχει το πλεονέκτημα για μείωση του φόρου κατά 30%, για μέχρι 9 χρόνια, όταν γίνεται συγχώνευση, με μέγιστο φορολογικό όφελος ύψους 500.000 ευρώ. Αυτό είναι πολύ ισχυρό κίνητρο για συγχωνεύσεις. Και δίνουμε αντίστοιχο κίνητρο για συνεργασία, εάν πολλές μικρές επιχειρήσεις συστήσουν νομικό πρόσωπο, από κοινού, για να κάνουν π.χ. κοινή αγορά αγαθών, κοινές αποθήκες, κοινά logistics, κοινό marketing κ.ο.κ.».

Οι εκδηλώσεις για τις «Ευκαιρίες και Προοπτικές του "Ελλάδα 2.0"», διοργανώθηκαν από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ), σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ).

  • ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
  • ·
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ·
  • ΥΦΕΣΗ
  • ·
  • ΕΛΛΑΔΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Β. Λιόλιος: "Η ευθύνη για αυτή την εικόνα βαραίνει τη Διοίκηση της ΕΟΚ και εμένα προσωπικά"

All Content

Επίσημη η «βόμβα» - Ανακοινώθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης ο Πέδρο Μαρτίνεθ

All Content - BusinessNews.gr

Σούπερ μάρκετ: Τζίρος 5,75 δισ. ευρώ στο πρώτο 5μηνο του 2026 - Στα 133 εκατ. ευρώ το online κανάλι

All Content - BusinessNews.gr

Uber Eats: Γιατί «παγώνει» η είσοδος στην Ελλάδα

All Content - BusinessNews.gr

Aγορά εστίασης: Τα deals αλλάζουν τον χάρτη, οι προκλήσεις παραμένουν

All Content

McCann Athens: Τρία σποτ για το relaunch του Vitaline της Δέλτα

All Content

New business για την DK Advertising

FleetNews

BMW Group: Ολοκλήρωση επένδυσης 1,7 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

FleetNews

Ηλεκτρική και πιστή στο DNA της Honda, η WN7 έρχεται στην Ευρώπη

FleetNews

Το Ford Ranger PHEV ως… γεννήτρια

All Content

Αντετοκούνμπο: Εξωπραγματική η αγάπη που ένιωσα στον Άρη

All Content

Με Ταϊρί και 4 παίκτες του Ολυμπιακού η καλύτερη πεντάδα της GBL

All Content - BusinessNews.gr

Ερχεται ρύθμιση για τα κατασχεμένα ακίνητα – Έτσι θα μπορούν να πωλούνται

All Content - BusinessNews.gr

Ακίνητα: Ισχυρή δυναμική σε επαγγελματικά ακίνητα και οικόπεδα – Δύο έρευνες

All Content - BusinessNews.gr

Κάθετος Διάδρομος: Η δημοπρασία που βάζει σε τροχιά το μεγάλο ενεργειακό project της Ν/Α Ευρώπης

FleetNews

Το όραμα της FIAT για την μικροκινητικότητα

FleetNews

Διαθέσιμη η νέα Alfa Romeo Tonale Ibrida με 175 HP

CSRΝews.gr

ELVIAL: Στηρίζει την εκπαιδευτική ρομποτική στη Φολέγανδρο με την Eduact

CSRΝews.gr

Πράσινη καινοτομία και ασφάλεια υδάτων: Το νέο μεγάλο έργο της Veolia στην Ελλάδα

CSRΝews.gr

Δωρεά δύο σύγχρονων ελικοπτέρων στο ΕΚΑΒ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΔΝΤ - Γκεοργκίεβα: Αυξάνονται oι πιθανότητες για παγκόσμια ανάπτυξη κάτω από 2%
ΔΝΤ - Γκεοργκίεβα: Αυξάνονται oι πιθανότητες για παγκόσμια ανάπτυξη κάτω από 2% 01/12/2022 - 18:49
Προθεσμία δύο εβδομάδων από Σταϊκούρα σε τράπεζες να καταθέσουν προτάσεις για στήριξη δανειοληπτών 01/12/2022 - 19:19
Προθεσμία δύο εβδομάδων από Σταϊκούρα σε τράπεζες να καταθέσουν προτάσεις για στήριξη δανειοληπτών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ν. Δένδιας: Στα εγκαίνια του Κέντρου Διακλαδικής Εκπαίδευσης Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων στην Τρίπολη
    06/07/2026 - 16:52 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Αποκαλύφθηκε η ονομασία της νέας αθλητικής πλατφόρμας του Γιάννη Αλαφούζου
    06/07/2026 - 16:49 MEDIA
  • Eurolife FFH: Συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, φέρνοντας τη νέα γενιά πιο κοντά στην αγορά εργασίας
    06/07/2026 - 16:47 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Δύο πλήρως εξοπλισμένα ελικόπτερα στο ΕΚΑΒ, δωρεά των τεσσάρων συστημικών τραπεζών
    06/07/2026 - 16:44 ΥΓΕΙΑ
  • Ισραήλ: Διαγωνισμός για τη διεξαγωγή ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο
    06/07/2026 - 16:38 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΒΕΑ: Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Εξωτερικών για την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας
    06/07/2026 - 16:25 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Δ. Μιχαηλίδου: «Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά Εθνική Στρατηγική για τη Στέγαση»
    06/07/2026 - 16:22 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΟΤ: Νέα Γενική Διευθύντρια η Αθηνά Σπακουρή
    06/07/2026 - 16:16 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Γ. Γεραπετρίτης: Δεν υφίσταται ζήτημα άρσης απαγόρευσης στην Τουρκία για προμήθεια F35
    06/07/2026 - 16:09 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Alpha Bank - Sectors in focus: Η Χημική Βιομηχανία στην Ελλάδα
    06/07/2026 - 15:36 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Νότια Ευρώπη: Μάχη με τις φλόγες σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία
    05/07/2026 - 18:29 ΚΟΣΜΟΣ
  • Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Οινόη - Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις
    05/07/2026 - 17:32 ΕΛΛΑΔΑ
  • Σούπερ μάρκετ: Τζίρος 5,75 δισ. ευρώ στο πρώτο 5μηνο του 2026 - Στα 133 εκατ. ευρώ το online κανάλι
    06/07/2026 - 07:09 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Οι οικονομικές ειδήσεις της εβδομάδος
    05/07/2026 - 19:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Uber Eats: Γιατί «παγώνει» η είσοδος στην Ελλάδα
    06/07/2026 - 07:15 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

CSRΝews.gr
csrnews.gr

ELVIAL: Στηρίζει την εκπαιδευτική ρομποτική στη Φολέγανδρο με την Eduact

06/07/2026 - 13:13
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

YFSF: Φινάλε και πρωτιά στην τηλεθέαση για το σόου του ΑΝΤ1

06/07/2026 - 12:52
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

«Πιέζει για την επιστροφή του στο ΝΒΑ ο Χεζόνια – Αβέβαιο το μέλλον του στη Ρεάλ»

06/07/2026 - 12:26
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Tailwind EMEA: Υπηρεσία Media Curation για την περίοδο του Back to School

06/07/2026 - 12:24
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

National League 2: Wild card σε οκτώ ομάδες και παράταση έως την Τετάρτη

06/07/2026 - 11:19
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Πράσινη καινοτομία και ασφάλεια υδάτων: Το νέο μεγάλο έργο της Veolia στην Ελλάδα

06/07/2026 - 10:30
FleetNews
fleetnews.gr

BMW Group: Ολοκλήρωση επένδυσης 1,7 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

06/07/2026 - 05:12
FleetNews
fleetnews.gr

Ηλεκτρική και πιστή στο DNA της Honda, η WN7 έρχεται στην Ευρώπη

06/07/2026 - 05:10
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Kathy Heyndels Fashion Show”

04/07/2026 - 16:24
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“ Γιάννης Καραολής – Hair Awards 2026”

01/07/2026 - 13:57
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo