Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Από σήμερα τίθεται σε ισχύ η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ
NewsRoom NewsRoom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/05/2022 · 11:07

Από σήμερα τίθεται σε ισχύ η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713 ευρώ

Όπως επισημαίνει ο υπουργός, «πρόκειται για μια αύξηση η οποία κινείται στα απώτατα όρια αντοχής της οικονομίας»
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Αυξάνεται κατά 7,5% από σήμερα, 1 Μαΐου, ο κατώτατος μισθός, πέραν της αύξησης της τάξης του 2%, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2022. Με τη νέα αύξηση, που ισοδυναμεί με επιπλέον 50 ευρώ τον μήνα, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 713 ευρώ από 663 ευρώ που ήταν προηγουμένως. Αντίστοιχα, το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται σε 31,85 ευρώ από 29,62 ευρώ που ήταν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνει ότι, από σήμερα, 1η Μαΐου, τίθεται σε ισχύ η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% (ή 50 ευρώ τον μήνα), που θα τον διαμορφώσει στα 713 ευρώ τον μήνα από 663 ευρώ που ήταν προηγουμένως. «Με δεδομένο ότι στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο, το ετήσιο όφελος για τους σχεδόν 650.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ισούται με έναν επιπλέον μισθό (50 ευρώ η μηνιαία αύξηση επί 14 μισθούς=700 ευρώ). Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν η προηγούμενη συμβολική αύξηση 2% του κατώτατου μισθού, που έγινε την 1η Ιανουαρίου, αλλά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, μιλάμε για μια σωρευτική αύξηση της τάξης του 11,8%» διευκρινίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως επισημαίνει, «πρόκειται για μια αύξηση η οποία κινείται στα απώτατα όρια αντοχής της οικονομίας - και μάλιστα σε περιβάλλον ισχυρής αβεβαιότητας - που απορροφά σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που "γεννά" η διεθνής ενεργειακή κρίση και τους δίνει μέρισμα από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που επετεύχθησαν το 2021. Την ίδια στιγμή, όμως, η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι οι επιχειρήσεις στηρίχθηκαν από την κυβέρνηση με διαφόρους τρόπους (μείωση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών, στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενεργειακές επιδοτήσεις)».

«Αυτές τις παραμέτρους σταθμίσαμε στην απόφασή μας για μια αύξηση του κατώτατου μισθού, που βάζει στο επίκεντρο τους πιο αδύναμους και δεν πρόκειται ασφαλώς για το μοναδικό "εργαλείο" στήριξης των εργαζομένων» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ευρεία γκάμα μέτρων που αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό την άνοδο του κόστους ζωής, ιδίως για τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Μεταξύ αυτών, όπως τονίζει, περιλαμβάνονται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου εισοδήματος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, που είναι μεγαλύτερες για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση καυσίμων, η έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με ειδικές ανάγκες, η καταβολή διπλής δόσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, κ.ά. «Όλα αυτά είναι εκφάνσεις της συνολικής οικονομικής, αδειοδοτικής, φορολογικής πολιτικής, που οδήγησε αφενός μεν την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά το 2021, στην οποία αναμένεται να διατηρηθεί φέτος αφετέρου δε την ανεργία σε θεαματική υποχώρηση από 17,2% το καλοκαίρι του 2019 στο 12,8%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία» υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Το όφελος

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε πρόσφατο ενημερωτικό του σημείωμα παρέχει ορισμένες επεξηγήσεις, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Όπως προαναφέρθηκε, «ο νέος κατώτατος μισθός αυξάνεται από σήμερα, 1η Μαΐου, κατά 7,5% ή 50 ευρώ τον μήνα και διαμορφώνεται σε 713 ευρώ τον μήνα από 663 ευρώ προηγουμένως. Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο, το ετήσιο όφελος για τους εργαζόμενους από την αύξηση ισούται με έναν επιπλέον μισθό (50 ευρώ η μηνιαία αύξηση επί 14 μισθούς=700 ευρώ). Οι μηνιαίες αποδοχές, αν συνυπολογιστεί η καταβολή 14 μισθών τον χρόνο, διαμορφώνονται σε 831,8 ευρώ από 773,5 ευρώ σήμερα. Οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα κερδίσουν από έναν επιπλέον μισθό ετησίως. Με άλλα λόγια, ένας 15ος μισθός προστίθεται στο εξής στο εισόδημά τους.

Αν συνυπολογιστεί και η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, που έγινε την 1η Ιανουαρίου 2022, προκύπτει αύξηση κατά 9,7% ή 63 ευρώ τον μήνα (από 650 ευρώ στα 713 ευρώ). Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί, το όφελος από τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 διαμορφώνεται στα 882 ευρώ ετησίως (63 ευρώ επί 14 μισθούς).

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η αύξηση του καθαρού μισθού είναι ακόμα μεγαλύτερη και διαμορφώνεται στο 11,81%, αν συνυπολογιστεί η μείωση κατά 1,63 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, η οποία έχει ήδη υλοποιηθεί. Το σωρευτικό ετήσιο όφελος για έναν εργαζόμενο από τις δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού το 2022 και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 906 ευρώ».

Όσον αφορά τις λεγόμενες «τριετίες», δηλαδή την προϋπηρεσία των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη διευκρινίσει ότι οι «τριετίες» συνεχίζουν να καταβάλλονται. Συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η πριν από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Κατά συνέπεια, ο μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως και 213 ευρώ υψηλότερος (713 ευρώ + 30%). Σε αυτήν την περίπτωση, ο κατώτατος μισθός μπορεί να ανέρχεται σε 926 ευρώ συν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Στα 438 ευρώ αυξάνεται το επίδομα ανεργίας

Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού φέρνει αυξήσεις και σε επιδόματα. Για παράδειγμα, από σήμερα 1η Μαΐου, το επίδομα ανεργίας αυξάνεται σε 438 ευρώ από 407,25 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος και το ημερήσιο επίδομα διαμορφώνεται σε 17,51 ευρώ από 16,29 ευρώ.

Επίσης, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναπροσαρμόζεται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα, λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.ά.

  • ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

ΠΑΟΚ: Kι επίσημα παίκτης του ο Κάιλ Αλεξάντερ

All Content

«Ο Ομπράντοβιτς πάει στην Αθήνα όχι μόνο για τη 10η Εuroleague αλλά και για πολλές ακόμα»!

All Content - BusinessNews.gr

ElvalHalcor: Αύξηση κεφαλαίου 250 εκατ. ευρώ για επενδύσεις 455 εκατ. έως το 2030

All Content - BusinessNews.gr

ΑΔΜΗΕ: Έως και 14 φορές υπερκαλύφθηκε η ΑΜΚ των 260 εκατ. ευρώ - Ποιοι επενδυτές συμμετείχαν

All Content - BusinessNews.gr

S&P Global Ratings: Αναβάθμιση της ΔΕΗ σε «BB» μετά το επενδυτικό σχέδιο των 24 δισ. ευρώ

All Content

Μουντιάλ 2026: Σκοράροντας µετά το τελευταίο σφύριγµα

All Content

ΔΥΠΑ: Στην Choose το spec των 2,1 εκατ.

FleetNews

Άνοδος +3,7% στις ταξινομήσεις Μαΐου

FleetNews

H Chery κλείνει 1 χρόνο στην Ελλάδα και το γιορτάζει 20-21 Ιουνίου

FleetNews

Το νέο Skoda Peaq δοκιμάστηκε σε ακραίες συνθήκες

All Content

Πήρε και τον Ρόκι Κρούζερ ο Κολοσσός!

All Content

Ανανέωσε τον Ντε Σόουζα το Μαρούσι

All Content - BusinessNews.gr

Κατασκευαστές: Αμεση εφαρμογή αναθεωρήσεων τιμών και εξάμηνη παράταση στα δημόσια έργα

All Content - BusinessNews.gr

Σε δημόσια διαβούλευση η Εθνική Στρατηγική για τη Στεγαστική Πολιτική 2026-2035 - Οι 9 παρεμβάσεις

All Content - BusinessNews.gr

MEVACO: Επένδυση 10 εκατ. ευρώ στην άμυνα και νέο παραγωγικό άλμα από τον Ασπρόπυργο

FleetNews

Η Renault μετατρέπει το Twingo σε πλατφόρμα δεδομένων για δήμους

FleetNews

Ξεκίνησε η παραγωγή της νέας Mercedes VLE

CSRΝews.gr

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» και η Vanguard Security Drones επεκτείνουν τη συνεργασία τους

CSRΝews.gr

Inchcape Hellas: Πρωτοβουλία εταιρικού εθελοντισμού για τον καθαρισμό της παραλίας στη Θέρμη

CSRΝews.gr

Το Charles Antetokounmpo Family Foundation και ο «Δεσμός» στηρίζουν ευάλωτες οικογένειες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Φορολογικές δηλώσεις: Για το 75% των εκκαθαριστικών δεν προκύπτει επιπλέον φόρος
Φορολογικές δηλώσεις: Για το 75% των εκκαθαριστικών δεν προκύπτει επιπλέον φόρος 30/04/2022 - 17:23
Οικονόμου: Δεν θα ξαναδούμε λογαριασμούς ρεύματος 4 και 5 φορές πάνω 01/05/2022 - 11:26
Οικονόμου: Δεν θα ξαναδούμε λογαριασμούς ρεύματος 4 και 5 φορές πάνω

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • SWOT: Το Parian Chronicle ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην κυκλαδίτικη φιλοξενία
    19/06/2026 - 12:49 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και η Vanguard Security Drones επεκτείνουν τη συνεργασία τους
    19/06/2026 - 12:45 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Αμφισβητούνται οι ισχυρισμοί Τραμπ για τις τιμές στις ΗΠΑ μετά τη συμφωνία με το Ιράν
    19/06/2026 - 12:36 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΛΣΤΑΤ: Αλμα 23% στον τζίρο της ελληνικής βιομηχανίας τον Απρίλιο με ώθηση από το πετρέλαιο
    19/06/2026 - 12:31 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Η KIEFER επενδύει σε πράσινη ενέργεια, τεχνητή νοημοσύνη και ρομπότ
    19/06/2026 - 12:25 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Τζέι Ντι Βανς προς Ισραήλ: «Μην επιτίθεστε στον μοναδικό ισχυρό σύμμαχό σας»
    19/06/2026 - 12:25 ΚΟΣΜΟΣ
  • realme: Παρουσίασε το νέο realme C100 5G με 144Hz Οθόνη, Μπαταρία 6.600mAh και Νέα Λειτουργία Anti-Theft
    19/06/2026 - 12:19 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΗΠΑ: Νέο πλήγμα εναντίον ταχύπλοου που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά στον ανατολικό Ειρηνικό
    19/06/2026 - 12:14 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΗΕ-Φλέτσερ: "Η Γάζα παραμένει σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση παρά την εκεχειρία"
    19/06/2026 - 12:03 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤτΕ: Στα 2,79 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις το πεντάμηνο - Πώς κινήθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
    19/06/2026 - 11:54 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Μητσοτάκης: Στόχος της Πολιτείας είναι η μείωση των τιμών του πετρελαίου να αποτυπωθεί άμεσα και στην αντλία
    18/06/2026 - 19:22 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Κατασκευαστές: Αμεση εφαρμογή αναθεωρήσεων τιμών και εξάμηνη παράταση στα δημόσια έργα
    18/06/2026 - 18:07 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • S&P Global Ratings: Αναβάθμιση της ΔΕΗ σε «BB» μετά το επενδυτικό σχέδιο των 24 δισ. ευρώ
    18/06/2026 - 20:31 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΟΔΔΗΧ: Στο 146% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος στα τέλη του 2025
    18/06/2026 - 16:21 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ElvalHalcor: Αύξηση κεφαλαίου 250 εκατ. ευρώ για επενδύσεις 455 εκατ. έως το 2030
    18/06/2026 - 20:10 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
CSRΝews.gr
csrnews.gr

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» και η Vanguard Security Drones επεκτείνουν τη συνεργασία τους

19/06/2026 - 09:45
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Transfer market: Οι κινήσεις των 14 ομάδων της GBL

19/06/2026 - 09:13
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ανανέωσε τον Ντε Σόουζα το Μαρούσι

19/06/2026 - 09:12
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ERTFLIX: Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με το αφιέρωμα «Όλα Είναι Μουσική»

19/06/2026 - 09:10
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Λάκης

19/06/2026 - 09:04
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Inchcape Hellas: Πρωτοβουλία εταιρικού εθελοντισμού για τον καθαρισμό της παραλίας στη Θέρμη

19/06/2026 - 08:29
FleetNews
fleetnews.gr

Άνοδος +3,7% στις ταξινομήσεις Μαΐου

19/06/2026 - 06:54
FleetNews
fleetnews.gr

H Chery κλείνει 1 χρόνο στην Ελλάδα και το γιορτάζει 20-21 Ιουνίου

19/06/2026 - 05:00
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Amoa Skin”

10/06/2026 - 15:32
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

SUMMER LOOK 2026: Η “Artego Hellas” εντυπωσίασε beauty influencers & επώνυμους καλεσμένους στο “Summer Hair Color Trends” σεμινάριο της

10/06/2026 - 15:25
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo