Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΕΥ: Η νέα νομοθεσία για την εταιρική διακυβέρνηση
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
03/08/2020 · 14:38

ΕΥ: Η νέα νομοθεσία για την εταιρική διακυβέρνηση

Webcast με αντικείμενο τη νέα νομοθεσία για την εταιρική διακυβέρνηση στην Ελλάδα και τα αναμενόμενα οφέλη της για τις εισηγμένες εταιρείες, διοργάνωσε η EY Ελλάδος, την Τετάρτη 29 Ιουλίου.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Στη διάρκεια της παρουσίασης αναλύθηκαν διεξοδικά οι αλλαγές που επιφέρει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων εταιρειών, καθώς και το τι προβλέπεται για τη σύνθεση και τον ρόλο των Διοικητικών Συμβουλίων.

Το webcast άνοιξε ο κος Ειρηνικός Πλατής, Εταίρος στη συνεργαζόμενη με την EY Ελλάδος δικηγορική εταιρεία «Πλατής-Αναστασιάδης και Συνεργάτες», ο οποίος υπογράμμισε ότι η χρονική στιγμή της εισαγωγής του νέου νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση, είναι κατάλληλη, καθώς ήδη έχουν περάσει δύο δεκαετίες από την ψήφιση του προηγούμενου νόμου, γεγονός που καθιστούσε επιτακτικό τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου κατά τα σύγχρονα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Επίσης, αναγκαίο ήταν και ένα μήνυμα ανανέωσης και ανασυγκρότησης πέρα από τα αρνητικά φαινόμενα του πρόσφατος παρελθόντος.

Κατά την παρέμβασή της, η κα Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφέρθηκε στη σημασία της αναμόρφωσης της εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και τις ενέργειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς αυτή την κατεύθυνση. Μεταξύ άλλων, η κα Λαζαράκου τόνισε ότι «μία βελτιωμένη δομή εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί παράγοντα προσέλκυσης επενδύσεων και συμβάλει στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για την ίδια την εταιρεία». Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι το νέο πλαίσιο θα θέσει τις βάσεις για την ενίσχυση και θωράκιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ούτως ώστε να γίνει πιο ελκυστική και ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο.

Στη συνέχεια, ο κος Μιχάλης Πετροδασκαλάκης, Associate Partner στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος και Enterprise Risk Leader, αναφέρθηκε στη σημασία των αλλαγών που εισάγονται για την ενίσχυση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, τονίζοντας την κρισιμότητά του για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των εισηγμένων εταιρειών, και της οικονομίας συνολικότερα. Ο ομιλητής παρουσίασε τις τροποποιήσεις και προσθήκες που εισάγει η νέα νομοθεσία και, πιο συγκεκριμένα, τις διατάξεις που αφορούν τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, τις επιμέρους επιτροπές του, την επέκταση και οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων των εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών του, καθώς και τις προβλέψεις της νέας πολιτικής καταλληλότητας των μελών Διοικητικού Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο του webcast, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε σειρά δημοσκοπικών ερωτήσεων αναφορικά με την εταιρική διακυβέρνηση και τις επιχειρήσεις τους. Σε σχετική ερώτηση, 81% των συμμετεχόντων απάντησαν πως θεωρούν ότι η εφαρμογή καλών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης συμβάλει στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για την επιχείρησή τους και ότι οι νέες διατάξεις βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αντίθετα, μόλις 2% απάντησαν ότι δεν αναμένουν οι νέες διατάξεις να δημιουργήσουν επιπρόσθετη αξία για τις εισηγμένες εταιρείες και την αγορά.

Η κα Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, Υπηρεσίες Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Επικεφαλής των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΥ Ελλάδος, παρουσίασε τις τάσεις που διαμορφώνονται σήμερα παγκοσμίως, σε σχέση με τον ρόλο και τις προτεραιότητες των Διοικητικών Συμβουλίων, με βάση τα ευρήματα σχετικών ερευνών της ΕΥ, αλλά και τις αναλύσεις του EY Center for Board Matters. Το βασικό ερώτημα, σύμφωνα με την κα Κασελάκη, είναι το πώς μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο, για να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των κύριων ενδιαφερόμενων μερών.

Η κα Κασελάκη, τόνισε τη σημασία του να αποτελείται το Διοικητικό Συμβούλιο από μέλη με εύρος εμπειριών και προσόντων, να ενθαρρύνεται η εποικοδομητική αμφισβήτηση και η συνεισφορά με διαφορετικές οπτικές, να προσελκύονται περισσότερες γυναίκες, τόσο σε εκτελεστικούς, όσο και σε μη εκτελεστικούς ρόλους, αλλά και τη σημασία της συχνής επίσημης αξιολόγησης, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, κάτι το οποίο επιζητούν οι θεσμικοί επενδυτές. Σύμφωνα με την ομιλήτρια, οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν, μεταξύ άλλων, εάν ευθυγραμμίζεται η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου με την κουλτούρα της εταιρείας και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της, καθώς και κατά πόσο ευθυγραμμίζεται το πρόγραμμα αμοιβών των στελεχών με τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας και την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας.

Από την πλευρά της, η κα Τζούλια Πουρναρά, Associate Partner στη συνεργαζόμενη με την EY Ελλάδος δικηγορική εταιρεία «Πλατής-Αναστασιάδης και Συνεργάτες», προχώρησε σε μια συγκριτική ανάλυση του παλαιού και νέου νομικού πλαισίου των νόμων 3016/2002 και 4706/2020, αναφορικά με τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων. Η κα Πουρναρά στάθηκε ιδιαίτερα στη συνολική αναβάθμιση του ρόλου των ανεξαρτήτων μελών και την εξασφάλιση αυξημένου βαθμού ανεξαρτησίας, τα οποία επιδιώκουν ενάριθμες διατάξεις του νέου νόμου. Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι αυτές οι διατάξεις, σε συνδυασμό με τα κριτήρια καταλληλότητας που για πρώτη φορά υιοθετούνται με το άρθρο 3 του νέου νόμου και σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με εχέγγυα ήθους, φήμης, εμπειρίας και εξειδικευμένης γνώσης, επιτυγχάνεται μία ολιστική και αναβαθμισμένη προσέγγιση της αξίας που θα πρέπει να διαθέτουν και τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά, αλλά και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να παράγεται αξία και για την εισηγμένη εταιρεία.

Στο σημείο αυτό ζητήθηκε η άποψη των συμμετεχόντων ως προς την ενίσχυση του ρόλου των ανεξάρτητων μελών, σε ερώτηση πολλαπλών επιλογών. Η πλειοψηφία (82%) εκτιμά ότι μία τέτοια ενίσχυση θα συμβάλει στην αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, με το 73% των συμμετεχόντων να δηλώνουν ότι θα συντελέσει και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του ίδιου του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ 54% θεωρούν ότι θα βελτιώσει τη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων.

Ο κος Μιχάλης Πετροδασκαλάκης, κατά τη δεύτερη παρέμβασή του, μίλησε για τις αλλαγές που εισάγει ο νέος νόμος σχετικά με οργανωτικές ρυθμίσεις, όπως η υιοθέτηση συστήματος εταιρικής διακυβέρνησης, η ανανέωση του κανονισμού λειτουργίας των εισηγμένων εταιρειών με ειδικές διατάξεις – μεταξύ άλλων, για το σύστημα εσωτερικού ελέγχου – η εξέλιξη των οργανωτικών και λειτουργικών θεμάτων της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, καθώς και η εφαρμογή Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, ο οποίος θα πρέπει να έχει καταρτιστεί από φορέα εγνωσμένου κύρους. Επίσης, ο κος Πετροδασκαλάκης αναφέρθηκε και στις διατάξεις του νέου νόμου που σχετίζονται με την ενημέρωση επενδυτών.
Αρκετά ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι, σε σχετική ερώτηση, οι μισοί συμμετέχοντες εκτιμούν πως οι εταιρείες τους είναι έτοιμες σε πολύ μεγάλο βαθμό να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του νόμου, καθώς ήδη εφαρμόζονται σχετικές πρακτικές, ενώ ένα εξίσου σημαντικό 39% απαντούν ότι οι επιχειρήσεις τους είναι μερικώς έτοιμες. Τέλος, οι συμμετέχοντες κρίνουν τις τροποποιήσεις που αφορούν το Διοικητικό Συμβούλιο (47%) και τις οργανωτικές ρυθμίσεις (40%), ως τις δύο σημαντικότερες αλλαγές που εισάγουν οι διατάξεις του νέου νόμου.

Κλείνοντας το webcast, ο κος Πετροδασκαλάκης, παρουσίασε την προσέγγιση της EY, η οποία απαντά σε τρία στάδια – στο σήμερα, το αύριο και το μετέπειτα – και αποτελείται από τη γρήγορη αξιολόγηση συμμόρφωσης με τη νέα νομοθεσία, την ανάπτυξη ενός πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και τη συνεχή βελτίωσή του.

  • EY ΕΛΛΑΔΟΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Με ρεκόρ καριέρας του Νούνιεθ η Μπαρτσελόνα, 99-81 τη Σαραγόσα

All Content

Η Μπαχτσέσεχιρ 100-96 την Μπεσίκτας πριν υποδεχθούν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό

All Content - BusinessNews.gr

Estiatorio Milos: Αναζητά επενδυτή για 9 νέα εστιατόρια και διπλασιασμό των EBITDA

All Content - BusinessNews.gr

Ελληνικός τουρισμός: Το στοίχημα της επόμενης ημέρας πέρα από τα ρεκόρ - Μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ

All Content - BusinessNews.gr

Παπαδημητρίου (EY): Οι οκτώ προτεραιότητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα

All Content

Στρατηγική συμφωνία Serdal Holding και AWG META

All Content

ΔΥΠΑ: Νέο spec ύψους 750 χιλ. ευρώ

FleetNews

Οι τρεις κορυφαίες υποψηφιότητες για το Fleet Europe Hall of Fame 2026

FleetNews

Άνοιξε τις πύλες της η Auto Athina 2026

FleetNews

B03X – B05: Διπλή, ηλεκτρική επίθεση από τη Leapmotor

All Content

Τελικοί WNBA: Ισοφάρισαν 2-2 οι Γκόλντεν Στέιτ Βάλκιρις, 67-62 την Ατλάντα Ντριμ (vid)

All Content

Ο ΠΑΟΚ παίρνει τον Λίλαντ Γουόκερ

All Content - BusinessNews.gr

CrediaBank: Έκτακτο κέρδος κατ' ελάχιστον 235 εκατ. ευρώ από την εξαγορά της HSBC Malta – Οι στόχοι έως το 2030

All Content - BusinessNews.gr

S&P: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές

All Content - BusinessNews.gr

Στεγαστικό: Τα 11 νέα μέτρα για προσιτή στέγη - Νέες παρεμβάσεις το 2027

FleetNews

Η Ολυμπία Οδός περνά στην εποχή του υδρογόνου

FleetNews

Νέα BMW Σειρά 3 με «αέρα» Neue Klasse

CSRΝews.gr

ΕΒΕΑ και Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών

CSRΝews.gr

Όμιλος Greenvolt: Στην A&R Investments δύο από τα μεγαλύτερα έργα αποθήκευσης ενέργειας στην Πολωνία

CSRΝews.gr

Η ΔΕΗ συναντά την τέχνη Vol. 2: Άνοιξε στο κοινό η έκθεση με 55 έργα στον ιστορικό ΑΗΣ Νέου Φαλήρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΠΟΜΙΔΑ - ΕΣΑ: Κοινή πρόταση για οικειοθελή μείωση ενοικίων
ΠΟΜΙΔΑ - ΕΣΑ: Κοινή πρόταση για οικειοθελή μείωση ενοικίων 03/08/2020 - 14:05
Σέρρες: Κατέληξε γυναίκα με ιό του Δυτικού Νείλου 03/08/2020 - 17:25
Σέρρες: Κατέληξε γυναίκα με ιό του Δυτικού Νείλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    24/10/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Θεοχάρης: Άνοιγμα νέων αγορών και λιγότερα εμπόδια για τις ελληνικές εξαγωγές
    24/10/2026 - 15:50 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Fintech Athens 5.0: Το μέλλον των τραπεζών, της Τεχνητής Νοημοσύνης και των ψηφιακών πληρωμών στο επίκεντρο
    24/10/2026 - 15:10 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • S&P: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές
    24/10/2026 - 14:35 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Η ΠΟΞ ζητά αναλυτικά στοιχεία για τους ελέγχους στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης
    24/10/2026 - 14:07 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΤτΕ: Στα 60 δισ. ευρώ οι συναλλαγές με κάρτες το πρώτο εξάμηνο του 2026
    24/10/2026 - 13:37 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πιερρακάκης: «Το καλύτερο επενδυτικό κίνητρο είναι ένα κράτος που λειτουργεί αποτελεσματικά»
    24/10/2026 - 13:05 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Sardelas Petsa Law Firm: Νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ στη νέα τιτλοποίηση απαιτήσεων 675 εκατ. ευρώ
    24/10/2026 - 12:35 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Η Ελλάδα αποκτά τον πρώτο ενιαίο ψηφιακό γεωλογικό χάρτη
    24/10/2026 - 12:05 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ελληνικός τουρισμός: Το στοίχημα της επόμενης ημέρας πέρα από τα ρεκόρ - Μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ
    24/10/2026 - 11:35 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Ρεύμα: Ισχυρή άνοδος στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας το οκτάμηνο του 2026
    24/10/2026 - 11:00 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Παπαδημητρίου (EY): Οι οκτώ προτεραιότητες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα
    24/10/2026 - 10:35 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Η Ελλάδα αποκτά τον πρώτο ενιαίο ψηφιακό γεωλογικό χάρτη
    24/10/2026 - 12:05 ΕΛΛΑΔΑ
  • Στεγαστικό: Τα 11 νέα μέτρα για προσιτή στέγη - Νέες παρεμβάσεις το 2027
    24/10/2026 - 10:00 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΤτΕ: Στα 60 δισ. ευρώ οι συναλλαγές με κάρτες το πρώτο εξάμηνο του 2026
    24/10/2026 - 13:37 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Με ρεκόρ καριέρας του Νούνιεθ η Μπαρτσελόνα, 99-81 τη Σαραγόσα

24/10/2026 - 21:10
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ξανθόπουλος: «Δεν θα απαντήσω για τις 48 βολές του Προμηθέα»

24/10/2026 - 20:20
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

ΣΠΟΡ FM TV: Δυναμική εκκίνηση με περισσότερους από 335.814 ενεργούς χρήστες

23/10/2026 - 13:46
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΕΒΕΑ και Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών

23/10/2026 - 13:25
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Όμιλος Greenvolt: Στην A&R Investments δύο από τα μεγαλύτερα έργα αποθήκευσης ενέργειας στην Πολωνία

23/10/2026 - 13:14
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Πρεσβεία Ισραήλ | Sukkot Days”

23/10/2026 - 13:09
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Google: Παρουσίαση νέων εργαλείων Gemini για ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων

23/10/2026 - 11:39
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Paul Mitchell Retreat 2026

22/10/2026 - 09:14
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo