Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Τσίπρας: Δεν υποσχέθηκαμε "περίπατο στο δάσος"
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29/07/2015 · 03:00

Τσίπρας: Δεν υποσχέθηκαμε "περίπατο στο δάσος"

"Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λάο πως όλα θα είναι εύκολα" ανέφερε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του "Στο Κόκκινο", Tι ανέφερε για τις εκλογές, την διαπραγμάτευση, το GREXIT και το δημοψήφισμα

Την πεποίθησή του ότι εάν η κυβέρνηση δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο". «Θα ήμουν ο τελευταίος που θα είχα λόγο να θέλω εκλογές αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο. Αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές. Αυτό έχει να κάνει και με τις αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη του κόμματος πρέπει να δώσουν απαντήσεις με δημοκρατικό και συντεταγμένο τρόπο και όχι με διαδικασία "άρπα-κόλλα". Να πάμε σύντομα σε έκτακτο συνέδριο, αρχές Σεπτέμβρη» σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Η διαπραγμάτευση

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αναγκαία την απομείωση ή διαγραφή μέρους του χρέους ώστε να έχει η Ελλάδα δημοσιονομικό περιθώριο. Ο ίδιος είπε ότι «η μάχη των Βρυξελλών ήταν πύρρειος νίκη των εταίρων και δανειστών, μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας και επώδυνος συμβιβασμός σε ότι αφορά το οικονομικό».

«Οφείλουμε να κάνουμε νηφάλια αποτίμηση χωρίς να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς. Υπήρξε μια σκληρή διαπραγμάτευση. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τη μάχη που δώσαμε» είπε ο πρωθυπουργός. «Το κόμμα είχε απόλυτη σύνδεση με τα κυβερνητικά όργανα. Και το κόμμα, αλλά και την κυβέρνηση, η κοινωνία, ο ελληνικός λαός τα ξεπέρασε», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πριν από τις εκλογές, εγώ δεν είπα ότι θα σκιστούν τα μνημόνια με έναν νόμο και κανένας δεν το είπε. Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό "περίπατο στο δάσος", ότι θα είναι όλα εύκολα», είπε ο πρωθυπουργός.

Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, ο Αλ Τσίπρας δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ εμπεριέχει τάσεις ρεβανσισμού. Εμπεριέχει τη λογική να τεθούν κανόνες στον χώρο αυτό. Έχει μεγάλη σημασία να πούμε στον ελληνικό λαό ότι στον χώρο των ΜΜΕ θα υπάρξει νομιμότητα και θα ρυθμιστεί. Το τρίγωνο της δανειοδότησης με αντίτιμο να στηρίζουν πολιτικά τις κυβερνήσεις θα σταματήσει. Η λειτουργία των επιχειρήσεων ΜΜΕ πρέπει να είναι διαφανής, όπως και για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα».

Μεταρρυθμίσεις-νομοθέτικό έργο

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να γίνουν σε συνθήκες κοινωνικής ρήξης, αλλά σε συνθήκες κοινωνικής συναίνεσης. «Δίνουμε τη μάχη για να ανατρέψουμε το μνημόνιο, που αναγκαστήκαμε να δεχθούμε, και να απεγκλωβιστούμε σταδιακά», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που γινόταν η δύσκολη διαπραγμάτευση, υπογράμμισε: «Ψηφίσαμε νόμο για ανθρωπιστική κρίση, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε μεγάλες κοινωνικές αδικίες, ψηφίσαμε τον νόμο για τις 100 δόσεις "κόντρα στους θεσμούς", είχαμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε προοδευτικούς νόμους πέρα από το δημοσιονομικό πλαίσιο. Πήραμε πρωτοβουλίες σε ασφυκτικό περιβάλλον, την ώρα που διαπραγματευόμαστε. Ας μην μηδενίζουμε το έργο της κυβέρνησης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το δημοψήφισμα

Σχετικά με την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Δεν είχα άλλη επιλογή από το να πάω σε δημοψήφισμα. Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου. Ήταν όλοι απέναντί μας. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δεδομένου ότι οι εταίροι οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα και αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών».

«Ήταν μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με δύσκολα - και κατά τη γνώμη μου - αχρείαστα μέτρα και δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης. Ήθελαν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, για το οποίο τώρα έχουμε τρία χρόνια, μέσα σε πέντε μήνες. Η ισχυρή στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα κατάφερε να απογυμνώσει το σκληρό πρόσωπο των εταίρων και δανειστών» πρόσθεσε.

«Το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης ήταν τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος και αυτό που ήλθε μετά, σε ορισμένα σημεία μοιάζει με αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός, αλλά στο ερώτημα β, αυτό που ήλθε είναι "η μέρα με την νύχτα". Άρα, στο ερώτημα α υπάρχει μια υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και στο ερώτημα β υπάρχει βελτίωση» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Εγώ δεν βγήκα να πω στον ελληνικό λαό ότι κάνω δημοψήφισμα "για να σε βγάλω από το ευρώ". Επιχειρείται τώρα μια λαθροχειρία. Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε για έξοδο από το ευρώ» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

To GREXIT παραμένει

«Έχει συντελεστεί ζημιά απο τα capital controls, αλλά είναι αναστρέψιμη η κατάσταση. Προϋπόθεση είναι να κλείσει η συμφωνία, γιατί το σχέδιο ορισμένων για grexit παραμένει. Σήμερα σηκώνεται κουρνιαχτός απίστευτος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συστημικά μέσα, για το αν είχε ο Βαρουφάκης Plan B. Φαντασθείτε τι θα γινόταν αν υπήρχε και οικονομική καταστροφή» είπε πρωθυπουργός.

Οι διαφωνούντες

«Αναμφίβολα υπάρχει διαφορά στρατηγικής, την οποία σέβομαι. Δεν λειτουργώ με κουλτούρα αρχηγισμού, ζητώ να πάμε σε συντεταγμένη διαδικασία και αφού αποφασίσουμε να συνεχίσουμε. Είναι σουρεαλισμός να λες ότι εγώ καταψηφίζω την κυβέρνηση, αλλά την στηρίζω. Με εκπλήσσει η στάση ορισμένων συντρόφων που ενώ μοιραζόμασταν την ίδια αγωνία, "να μην κλείσει μια τράπεζα", μετά τη διαπραγμάτευση, αφού εξασφαλίσθηκε ότι "δεν θα κλείσει", είπαν ότι "εσύ μπορείς να ψηφίζεις" και "εμείς θα κρατήσουμε την ιδεολογική καθαρότητα". Μια στάση συντροφικότητας θα ήταν να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ώσπου να κλείσει η συμφωνία και μετά να θέσουν ζητήματα. Φοβάμαι ότι αυτή η διαφοροποίηση ήταν προσχεδιασμένη. Εγώ εκ του Καταστατικού είμαι ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, θα το παλέψω ως το τέλος, αλλά ενότητα με εκβιασμούς δεν γίνεται» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: ΑΠΕ

  • ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
  • ·
  • ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
  • ·
  • ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
  • ·
  • GREXIT
  • ·
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • ·
  • ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Αντίστροφη μέτρηση για το Χρηματιστήριο
Αντίστροφη μέτρηση για το Χρηματιστήριο 29/07/2015 - 03:00
Δρομέας: Ανάθεση 30 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν 29/07/2015 - 03:00
Δρομέας: Ανάθεση 30 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης παίρνει πίσω το ΠΔ για τους καλλιτέχνες
    28/01/2023 - 18:48 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας χωρίς «ίσως» και «αλλά»
    28/01/2023 - 18:36 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Μπάκμαν - Φριντ: Οι δικαστικές αρχές περιόρισαν τις επικοινωνίες του με στελέχη των FTX και Alameda Research
    28/01/2023 - 18:27 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΜΙΔΑ: 19+1 αγκάθια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
    28/01/2023 - 18:24 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
    28/01/2023 - 18:12 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Στην φυλακή οδηγείται ο "Μάξιμος Σαράφης" της Novartis
    28/01/2023 - 18:08 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ερντογάν: Δικαιούμαι τρίτη υποψηφιότητα για την προεδρία
    28/01/2023 - 18:06 ΚΟΣΜΟΣ
  • Στην Αθήνα την 1η Φεβρουαρίου ο Ν. Αναστασιάδης
    28/01/2023 - 17:48 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Χατζηδάκης: Ξεκινά η χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων και το πρόγραμμα "Κάλυψη"
    28/01/2023 - 17:35 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Μητσοτάκης: Ανώτατη δημόσια σχολή παραστατικών τεχνών έως το 2025
    28/01/2023 - 17:29 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Ηλεκτρονικό εμπόριο: 8 στους 10 Έλληνες στο διαδίκτυο
    28/01/2023 - 11:47 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΧΡΩΠΕΙ: Στις 28 Μαρτίου οι δεσμευτικές προσφορές για την Πολιτεία Καινοτομίας
    28/01/2023 - 11:29 ΕΛΛΑΔΑ
  • Βloomberg: Η ΕΕ χρειάζεται κονδύλια για να αντιμετωπίσει τις ενεργειακές πιέσεις των ΗΠΑ
    28/01/2023 - 12:19 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Η ΕΚΤ θα απαντήσει με ηχηρό τρόπο στα «στοιχήματα» για πτώση των επιτοκίων
    28/01/2023 - 12:02 ΚΟΣΜΟΣ
  • Προς νέο πακέτο στήριξης για 1,7 εκ. νοικοκυριά
    28/01/2023 - 11:37 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

FleetNews
FleetNews

Bentley Continental GT Azure

29/01/2023 - 01:09
AllStar Basket
AllStar Basket

Rising Stars: Παρέμεινε αήττητος ο Παναθηναϊκός, ήττα του Ολυμπιακού από τη Μακάμπι

28/01/2023 - 23:45
AllStar Basket
AllStar Basket

Άρης: Χωρίς Σανόγκο, Καββαδά και Πακ με τον Ολυμπιακό

28/01/2023 - 23:34
FleetNews
FleetNews

Το νέο Ford Ranger Raptor στο «Golden Hall»

28/01/2023 - 04:42
Advertising.gr
Advertising.gr

Oι μεγάλοι νικητές των Ermis Awards 2022

28/01/2023 - 02:00
Advertising.gr
Advertising.gr

Apple: "Σάρωσε" στις πωλήσεις smartphone στην Κίνας το δ' τρίμηνο του 2022

27/01/2023 - 19:25
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

JTΙ: Δέσμευση για Βιωσιμότητα στο Greek House στο Νταβός

27/01/2023 - 16:24
CSRΝews.gr
CSRΝews.gr

Παπαστράτος: Απολογισμός του 1ου ολοκληρωμένου προγράμματος αναδάσωσης στην Αττική

27/01/2023 - 15:54
NEWS
Estetica Magazine

ΑRTEGO SEMINAR

27/01/2023 - 13:55
NEWS
Estetica Magazine

H KERASTASE ΠΑΡΟΥΣΙΆΖΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ SYMBIOSE

25/01/2023 - 10:33
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2023 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo