Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
EY: Το 73% των στελεχών στην Ελλάδα προβλέπουν ανάπτυξη της οικονομίας το 2020
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/02/2020 · 11:40

EY: Το 73% των στελεχών στην Ελλάδα προβλέπουν ανάπτυξη της οικονομίας το 2020

Το 62% των Ελλήνων στελεχών προβλέπουν ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ ένα ακόμη υψηλότερο ποσοστό, της τάξης του 73%, εκφράζουν αισιοδοξία για την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας μέσα στο 2020. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκδοση του Global Capital Confidence Barometer της ΕΥ.

Η πολιτική σταθερότητα, η σχετικά αυξημένη εισροή ξένων επενδύσεων, η μείωση της ανεργίας, η βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών και η επιτυχής επιστροφή του ελληνικού κράτους στις αγορές κεφαλαίων, ενισχύουν την εμπιστοσύνη των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων. Το 62% των Ελλήνων στελεχών προβλέπουν ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ ένα ακόμη υψηλότερο ποσοστό, της τάξης του 73%, εκφράζουν αισιοδοξία για την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας μέσα στο 2020. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκδοση του Global Capital Confidence Barometer της ΕΥ, που καταγράφει την εμπιστοσύνη των στελεχών στις οικονομικές προοπτικές και εντοπίζει τις τάσεις και τις πρακτικές των διοικητικών συμβουλίων ως προς τη διαχείριση των κεφαλαίων.

Η γενικότερη αισιοδοξία των στελεχών ενισχύεται από την εμπιστοσύνη στα εγχώρια εταιρικά κέρδη και τη βραχυπρόθεσμη σταθερότητα της αγοράς, καθώς και την περιορισμένη αύξηση βασικών χρηματοοικονομικών δεικτών, όπως η κερδοφορία και τα κόστη. Τα στελέχη στην Ελλάδα εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί, καθώς το 57% προβλέπουν μέτρια έως ισχυρή αύξηση των εσόδων, ενώ το 42% αναμένουν αύξηση των περιθωρίων κέρδους τους επόμενους 12 μήνες.

Η ρυθμιστική και γεωπολιτική αβεβαιότητα δημιουργούν ανησυχίες

Παρά την εμπιστοσύνη τους στην αναπτυξιακή δυναμική της παγκόσμιας και της τοπικής οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, η πλειοψηφία (55%) των Ελλήνων στελεχών αναμένουν ότι θα υπάρξει οικονομική επιβράδυνση. Από αυτούς, το 77% εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί το 2021 ή νωρίτερα.

Βασικά ζητήματα που προκαλούν αυτές τις ανησυχίες είναι η γεωπολιτική και πολιτική αβεβαιότητα, καθώς και η αβεβαιότητα για το κανονιστικό περιβάλλον, παράλληλα με άλλα ζητήματα, όπως οι νέες περιβαλλοντικές πολιτικές. Οι πολιτικές αναταραχές των τελευταίων πέντε ετών, σε συνδυασμό με τις εντάσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν τη γεωπολιτική και πολιτική αβεβαιότητα.

Ωστόσο, ενώ οι ερωτηθέντες παγκοσμίως υιοθετούν μια στάση αναμονής ως προς τις εξωτερικές αβεβαιότητες, οι ελληνικές επιχειρήσεις εμφανίζονται περισσότερο διατεθειμένες να αναλάβουν δράση. Σχεδόν ένας στους πέντε (18%) ερωτηθέντες στην Ελλάδα αναφέρουν ότι είναι διατεθειμένοι να μετακινήσουν τα γραφεία και τη διοίκηση της επιχείρησής τους, προς ή από ορισμένες χώρες.

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα η διάθεση για Συγχωνεύσεις & Εξαγορές

Ωθούμενα από το κύμα εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές τους προοπτικές, 62% των στελεχών στην Ελλάδα αναφέρουν ότι θα επιδιώξουν συγχωνεύσεις και εξαγορές (Σ&Ε) τον επόμενο χρόνο – ένα ιστορικά υψηλό ποσοστό από την έναρξη της σειράς ερευνών Global Capital Confidence Barometer. Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις τους για τις προοπτικές των Σ&Ε στη χώρα παραμένουν θετικές, αλλά πιο μετριοπαθείς σε σχέση με πριν από έναν χρόνο, ενώ το 56% αναμένουν ότι η εγχώρια αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών θα βελτιωθεί τους επόμενους 12 μήνες (έναντι 83% τον Οκτώβριο του 2018).

Οι ερωτηθέντες αναφέρουν ότι θα εστιάσουν σε Σ&Ε που προσφέρουν δυνατότητες μετασχηματισμού των εταιρειών τους, όπως ψηφιακές τεχνολογίες και νέοι δίαυλοι προς τους πελάτες. Ωστόσο, αναμένουν ένταση του ανταγωνισμού, κυρίως από ιδιωτικά κεφάλαια, ο οποίος ενδέχεται να αυξήσει τις αποτιμήσεις.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις στηρίζουν την ανάπτυξή τους στην ψηφιακή τεχνολογία

Τα στελέχη στην Ελλάδα αναγνωρίζουν τον αντίκτυπο που έχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε επιχειρήσεις, κλάδους και αγορές, με το 75% των ερωτηθέντων να συμφωνούν ότι θα υπάρξει αύξηση των διατομεακών Σ&Ε που αφορούν τις αναδυόμενες τεχνολογίες και την ψηφιοποίηση.

Όσον αφορά τις συγκεκριμένες τεχνολογίες, ενώ οι ερωτηθέντες παγκοσμίως θεωρούν ότι τις σημαντικότερες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις τους θα έχουν η Τεχνητή Νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση (26%), καθώς και η αυτοματοποίηση και η ρομποτική (20%), τα στελέχη στην Ελλάδα εστιάζουν περισσότερο στις επιπτώσεις που φέρνουν η πρόοδος των analytics (28%) και το 5G (20%).

Σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης των επιχειρήσεων στις προκλήσεις αυτές, τα στελέχη στην Ελλάδα διχάζονται, ως προς τις προσεγγίσεις τους. Το 46% επικεντρώνονται στις επενδύσεις εντός της εταιρείας (in-house ανάπτυξη και εσωτερικά εταιρικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών), ενώ 50% αναφέρουν ότι θα εξετάσουν ευκαιρίες εξωτερικών επενδύσεων (Σ&Ε, εξωτερικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και συμμαχίες) για τη χρηματοδότηση των στόχων που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Περισσότεροι από τους μισούς (51%) δηλώνουν ότι θα διαθέσουν το 25% ή περισσότερο, του συνολικού επενδυτικού κεφαλαίου τους, σε ψηφιακές και τεχνολογικές εφαρμογές, με το 69% από αυτούς να αναφέρουν ότι θα εστιάσουν σε νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες (έναντι της βελτίωσης της επιχειρησιακής αποδοτικότητας).

Πιθανή επιβράδυνση των αναπτυξιακών σχεδίων από τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό

H εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων, με το 70% των στελεχών να αναγνωρίζουν ότι δυσκολεύονται να προσλάβουν και να διατηρήσουν προσωπικό. Από αυτούς, 46% αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση ατόμων με συγκεκριμένες τεχνικές δεξιότητες, ενώ το 21% δυσκολεύεται να προσελκύσει ειδικούς στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Ιδιαίτερη έμφαση στον καθορισμό της μακροπρόθεσμης αξίας

Καθώς ο κοινωνικός αντίκτυπος της επιχείρησης βρίσκεται πλέον στον πυρήνα της επιχειρηματικής στρατηγικής, οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα έχουν ή σκοπεύουν να υιοθετήσουν μια σειρά από αναφορές πέραν αυτών που επικεντρώνονται αποκλειστικά στα οικονομικά στοιχεία και τους μετόχους.

Η πολιτική και κοινωνική πίεση στις επιχειρήσεις αυξάνεται. Η έρευνα διαπιστώνει ότι, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, οι επιχειρήσεις αισθάνονται την ανάγκη να αποδείξουν ότι συνεισφέρουν προστιθέμενη αξία στους ανθρώπους, τους πελάτες και την κοινωνία. Ως εκ τούτου, καθώς οι ελληνικές εταιρείες αντιμετωπίζουν το μέλλον, το 81% έχουν ήδη εφαρμόσει ή θα προσθέσουν δείκτες για τη μέτρηση του ανθρώπινου ταλέντου, ενώ το 77% θα επιδιώξουν να μετρήσουν την κοινωνική τους συνεισφορά με σκοπό τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας, ούτως ώστε να επικοινωνηθεί αποτελεσματικότερα στους επενδυτές, τα ενδιαφερόμενα μέρη και την κοινωνία στο σύνολό της.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κος Τάσος Ιωσηφίδης, Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων & Υποστήριξης Συναλλαγών της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει: «Η αισιοδοξία των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων που καταγράφεται στην έρευνα, αντανακλά τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη γενικότερη πεποίθηση ότι η χώρα μας επανέρχεται σε αναπτυξιακή τροχιά. Την ίδια ώρα, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις συνειδητοποιούν την ανάγκη για συγχωνεύσεις και εξαγορές, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για τη μεγέθυνσή τους, αλλά και εργαλείο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του ψηφιακού μετασχηματισμού. Είναι σημαντικό η δυναμική αυτή να διατηρηθεί και να ενισχυθεί κατά το επόμενο διάστημα».

  • ΕΥ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

ANGT: Τρίτη ήττα για τον Ολυμπιακό, 83-101 από τη Μανρέσα

All Content

NCAA: Θετικός ο Αβδάλας στην ήττα του Βιρτζίνια Τεκ από το Νορθ Καρολάινα Στέιτ

All Content - BusinessNews.gr

Εξάρχου: Σε διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ για 20ετή συμφωνία προμήθειας LNG 15 δισ. κ.μ. ετησίως

All Content - BusinessNews.gr

ΙΕΛΚΑ: Στο 2,45% ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο

All Content - BusinessNews.gr

BOX NOW: Επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ το 2026 - Έμφαση στην επέκταση σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές

All Content

Διαγωνισμός προβολής για τον κρόκο Κοζάνης

All Content

Περιφέρεια Αττικής: Υπογράφηκε η σύμβαση με την «ATTICA 365»

FleetNews

Toyota – Sumitomo: Συνεργασία για μπαταρίες

FleetNews

Stellantis: Παγκόσμιος Επικεφαλής Παραγωγής

FleetNews

Mercedes-Benz eIntouro: Στην Busworld Europe

All Content

ΑΕΚ-Μαρούσι 83-74: Τα highlights του αγώνα και οι δηλώσεις (vids)

All Content

Ξανθόπουλος: «Ανεβάσαμε την ένταση στην άμυνα» - Λούκιτς: «Πρέπει να κάνουμε μια επανεκκίνηση»

All Content - BusinessNews.gr

Fast Food: Πώς αλλάζει ο χάρτης της ταχείας εστίασης στην Ελλάδα

All Content - BusinessNews.gr

Metlen: Μείωση EBITDA 25% για το 2025 - Αμετάβλητες οι προοπτικές

All Content - BusinessNews.gr

Θ. Κοντογεώργης: Η Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο της στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη

FleetNews

Nissan: Αυτόνομη υπηρεσία μετακίνησης – Πιλοτικό πρόγραμμα στη Γιοκοχάμα

FleetNews

Στα σκαριά Κινεζική παραγωγή στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

ΕΑΤ: Δωρεάν ψηφιακό εργαλείο για τις ελληνικές ΜμΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους

CSRΝews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Νέος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων από το Youth Empowered

CSRΝews.gr

Stoiximan: Ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος “Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν” με νέες δράσεις και συνεργασίες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Μηταράκης: Ξεκινούν μέσα στον Μάρτιο οι κατασκευές κλειστών κέντρων για μετανάστες
Μηταράκης: Ξεκινούν μέσα στον Μάρτιο οι κατασκευές κλειστών κέντρων για μετανάστες 10/02/2020 - 11:05
Εθνικό Συμβούλιο Κυκλικής Οικονομίας: Αποφάσεις για τον Οδικό Χάρτη 10/02/2020 - 11:50
Εθνικό Συμβούλιο Κυκλικής Οικονομίας: Αποφάσεις για τον Οδικό Χάρτη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    07/02/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Νέες επενδύσεις και είσοδος στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού
    07/02/2026 - 14:02 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • YΠΕΝ: 151 νέα οχήματα ενισχύουν τις δασικές υπηρεσίες
    07/02/2026 - 12:31 ΕΛΛΑΔΑ
  • Fast Food: Πώς αλλάζει ο χάρτης της ταχείας εστίασης στην Ελλάδα
    07/02/2026 - 12:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Θ. Κοντογεώργης: Η Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο της στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη
    07/02/2026 - 11:32 ΕΛΛΑΔΑ
  • Ουκρανία: Το ενεργειακό δίκτυο έγινε στόχος μεγάλης ρωσικής επίθεσης
    07/02/2026 - 11:06 ΚΟΣΜΟΣ
  • ΙΕΛΚΑ: Στο 2,45% ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο
    07/02/2026 - 10:26 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    07/02/2026 - 09:00 MEDIA
  • Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες-Μιλάνο-Κορτίνα: Ο φόρος τιμής στον Τζιόρτζιο Αρμάνι και οι διαδηλώσεις
    06/02/2026 - 22:31 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ξεπέρασε τις 50.000 μονάδες
    06/02/2026 - 22:12 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • ΙΕΛΚΑ: Στο 2,45% ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο
    07/02/2026 - 10:26 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • Θ. Κοντογεώργης: Η Βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο της στρατηγικής για την περιφερειακή ανάπτυξη
    07/02/2026 - 11:32 ΕΛΛΑΔΑ
  • Fast Food: Πώς αλλάζει ο χάρτης της ταχείας εστίασης στην Ελλάδα
    07/02/2026 - 12:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης: Νέες επενδύσεις και είσοδος στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού
    07/02/2026 - 14:02 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • YΠΕΝ: 151 νέα οχήματα ενισχύουν τις δασικές υπηρεσίες
    07/02/2026 - 12:31 ΕΛΛΑΔΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

ANGT: Τρίτη ήττα για τον Ολυμπιακό, 83-101 από τη Μανρέσα

07/02/2026 - 21:11
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

NCAA: Θετικός ο Αβδάλας στην ήττα του Βιρτζίνια Τεκ από το Νορθ Καρολάινα Στέιτ

07/02/2026 - 20:17
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Περιφέρεια Αττικής: Υπογράφηκε η σύμβαση με την «ATTICA 365»

06/02/2026 - 14:29
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Συνεργασία Hatzi Filax Group και EMSA για την ενίσχυση της επικοινωνίας

06/02/2026 - 14:27
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Loulis Food Ingredients: Μια ακόμα χρονιά προσφοράς το 2025 με πραγματικό αντίκτυπο

06/02/2026 - 12:57
FleetNews
fleetnews.gr

Αλλαγή σκυτάλης στην Toyota – Νέος CEO ο Κέντα Κον

06/02/2026 - 10:36
CSRΝews.gr
csrnews.gr

CSR HELLAS: Νέα σύνθεση του ΔΣ με έμφαση στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα

06/02/2026 - 08:58
FleetNews
fleetnews.gr

Η Daimler Truck έκλεισε με ισχυρό Δ’ τρίμηνο το 2025

06/02/2026 - 08:04
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Ο Άγιος Βαλεντίνος μέσα από τη συλλογή Rosie της M&S

05/02/2026 - 11:59
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η L’Oreal Professionnel ξεκινά νέα συνεργασία με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο

03/02/2026 - 18:27
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo