Παρασκευή, 17 Απριλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αποκατάσταση και ανάπλαση των πυρόπληκτων περιοχών
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
29/11/2018 · 02:00

Ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αποκατάσταση και ανάπλαση των πυρόπληκτων περιοχών

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία που παρουσίασε στη Βουλή ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ

Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, παρουσίασε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής τροπολογία που συνέθεσαν τα υπουργεία Μεταφορών και Υποδομών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συνυπογράφουν τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για την έναρξη των έργων αποκατάστασης και ανάπλασης της πυρόπληκτης περιοχής των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου. Στη ρύθμιση καθορίζονται οι περιορισμοί δόμησης, η αποκατάσταση των πληγέντων κτηρίων, η διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής των έργων υποδομής, το ειδικό χωρικό σχέδιο με σαφή πρόβλεψη για την εξασφάλιση επάρκειας οδικών αξόνων και πρόσβασης στην παραλία.

Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών και απαγορεύεται η δόμηση σε περιοχές που είναι κρίσιμες για τον χωρικό σχεδιασμό, δημιουργούνται κίνητρα για την άμεση διάνοιξη οδών και την κατασκευή ενός ασφαλούς οδικού δικτύου, με επαρκές πλάτος οδοποιίας. Επίσης, απομακρύνονται τα κτήρια που βρίσκονται στις περιοχές που διέπονται από τη δασική νομοθεσία και κύρια στην περιοχή του Ρέματος Παππά και επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη συμπλήρωση του οδικού δικτύου και την απόδοση σε κοινή χρήση των τμημάτων του παραλιακού μετώπου, τα οποία θα υποδεικνύονται και από το ειδικό χωρικό σχέδιο, ως δίοδοι προς της θάλασσα, αλλά και ως δίκτυο κυκλοφορίας πεζών.

Όπως επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, παρουσιάζοντας την κυβερνητική ρύθμιση το βασικό στοιχείο της τροπολογίας είναι ότι αίρονται οι χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους στην αντιμετώπιση της άναρχης δόμησης και παραβίασης των κανόνων του περιβάλλοντος και κυρίως ότι δεν θα επαναληφθούν τα ίδια αδιέξοδα που οδήγησαν και δυστυχώς συνετέλεσαν στη μεγάλη τραγωδία και στην καταστροφή στο Μάτι. "Θέλουμε να αποκαταστήσουμε άμεσα τη ζωή στην περιοχή, τις περιουσίες των πολιτών και να αντιμετωπίσουμε μόνιμα και αποτελεσματικά τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης οικιστικής πραγματικότητας που επέτρεψαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις", τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ειδικότερα, η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών αφορά σε περιοχές με ζώνη συγκεκριμένου πλάτους από τον άξονα οδών που θεωρούνται κρίσιμες για τον συνολικό σχεδιασμό. Με την επισήμανση ότι το πλάτος της αναστολής δεν αποτελεί την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή αλλά μόνο την περιοχή αναστολής ώστε το ειδικό χωρικό σχέδιο να καθορίσει τη ρυμοτομική και οικοδομική γραμμή. Επιπλέον, η επιλογή των οδών έχει γίνει έτσι, ώστε να υπάρχουν δίδυμα οδών ανόδου και καθόδου, να υπάρχει δηλαδή διευκόλυνση κυκλοφορίας και σύνδεση με τις ευρύτερες και όμορες περιοχές.

Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα σε κτήρια με βαριές βλάβες, που βρίσκονται στην περιοχή αναστολής, να αποζημιωθούν ως κατεδαφιστέα και να κατασκευαστούν σε άλλη ζώνη, είτε να οπισθοχωρήσουν είτε να πάνε σε άλλη ζώνη. Επίσης, η αναστολή αφορά και την επισκευή ή ανακατασκευή περιφράξεων και άλλων κατασκευών περιβάλλοντος χώρου, εφ’ όσον η θέση τους είναι στη ζώνη αναστολής και μέσα στα όρια της οδοποιίας. Και βέβαια, αφορά στην ανακατασκευή στην παραλιακή περιοχή, αλλά και κάθε κτήριο που βρίσκεται σε είκοσι μέτρα από τη ζώνη του Ρέματος Παππά. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα να απομακρυνθούν αυτά τα κτήρια με τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος στέγασης, ενώ εξαιρείται από την αναστολή η αποκατάσταση κτηρίων με βλάβες τοπικού χαρακτήρα, δηλαδή εξαιρούνται αυτά που θέλουν μικρές αποκαταστάσεις.

Σημειώνεται ότι τα κτήρια που έχουν κριθεί επισκευαστέα και βρίσκονται κατά σύνολο ή κατά τμήμα στη ζώνη αναστολής μπορούν να πάρουν επιδότηση κατεδαφιστέου και να κατασκευαστούν εκ νέου εκτός ζώνης, όπως και να μετατοπιστούν στο ίδιο τεμάχιο σε περιοχή εκτός της ζώνης αναστολής. Έτσι, τα περισσότερα κτήρια που είναι παλιά και ισόγεια και έχουν κατασκευαστεί ως λυόμενα, μπορούν να ανακατασκευαστούν με σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές σε θέση που δεν θα εμποδίζει τη διάνοιξη των οδών.

Όσον αφορά τις περιοχές σε ζώνη αναστολής –και ιδιαίτερα για το Ρέμα Παππά και την περιοχή που διέπεται από τη δασική νομοθεσία - χορηγείται έκτακτο Κοινωνικό Επίδομα Στέγασης για τα πληγέντα κτήρια που είναι η κύρια και μοναδική κατοικία. Μετά από έκθεση ιδιώτη μηχανικού, αλλά και έκθεση δικηγόρου σχετικά με τη μετεγγραφή του τίτλου θα γίνεται η κατεδάφιση των κτηρίων και στη συνέχεια θα χορηγείται το Κοινωνικό Επίδομα Στέγασης. Διευκρινίζεται ότι το κοινωνικό επίδομα στέγασης αφορά στα κτήρια που κατασκευάστηκαν πριν από τη νομοθεσία και το χρονικό όριο του νόμου περί τακτοποίησης αυθαιρέτων και όχι μετέπειτα, δηλαδή όχι στις περιπτώσεις νέων αυθαιρέτων.

"Πριν από μία εβδομάδα παρουσιάσαμε την επιτάχυνση των διαδικασιών βεβαίωσης σχετικά με το δασικό χαρακτήρα για τις περιοχές αυτές και είχαμε δεσμευθεί ότι σε μια εβδομάδα θα ολοκληρώσουμε όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την αποκατάσταση της περιοχής. Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας", δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ. προσθέτοντας ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες αίρουν όλες τις επιβαρυντικές και αρνητικές καταστάσεις που είχαν διαμορφωθεί στην περιοχή, όπως η άναρχη ως μηδαμινή πρόσβαση σε δρόμους και δίκτυα κυκλοφορίας, η ανισομερής κατανομή της δόμησης και των κατασκευών, η αλλοίωση των περιοχών και ιδιαίτερα της παράκτιας ζώνης. "Η δημιουργία ενός ειδικού χωρικού σχεδίου θα περιλαμβάνει και θα ενσωματώνει τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, ενώ η ανάπλαση της περιοχής θα συνδυαστεί με την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων κτηρίων και, άρα, την ικανοποίηση των αναγκών των πυρόπληκτων συμπολιτών μας", ανέφερε.

Και απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας: "Τα πεπραγμένα της κυβερνητικής θητείας είναι εμφανή στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Φαίνεται ποιος είναι περήφανος για το έργο του. Ο πρωθυπουργός ήρθε εδώ και παρουσίασε όχι μόνο τι κάναμε ως κυβέρνηση αυτή την τετραετία, αλλά και πώς ο κόπος των Ελλήνων πολιτών και η προσπάθεια της κυβέρνησης συνέβαλε στο να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, τη φορολογία, τον φόρο επιχειρήσεων, να καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος και να αυξήσουμε το κοινωνικό μέρισμα. Υπάρχουν κάποιοι σε αυτή την αίθουσα που δεν αισθάνονται καλά με όλα αυτά. Ας ενημερώσει λοιπόν ο κ. Βορίδης τους κ.κ. Σαμαρά και Μητσοτάκη να έρθουν εδώ και να παρουσιάσουν τα δικά τους πεπραγμένα. Γιατί εμείς, αυτό που γνωρίζουμε, είναι ο πανικός το 2014 όταν ανακοίνωσαν ότι βγαίνουν στις αγορές και έτρεχαν να μαζέψουν την υπέρογκη αύξηση του κόστους των ομολόγων. Γιατί εμείς, αυτό που γνωρίζουμε, είναι ότι το Eurogroup στο τέλος του 2014 τους έδιωξε ως κακούς μαθητές επειδή δεν κατάφεραν να πετύχουν κανένα από τους στόχους στους οποίους είχαν δεσμευτεί κατά την 5η αξιολόγηση. Αυτά είναι τα πεπραγμένα της δικής τους θητείας".

Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Όλα τα σενάρια για τον Παναθηναϊκό μετά την ήττα του Ερυθρού Αστέρα

All Content

Μπαρτζώκας: «Πρέπει να μείνουμε στη φιλοσοφία μας»

All Content - BusinessNews.gr

Tο ΙΟΒΕ προβλέπει ανάπτυξη 1,8% το 2026 - Τα πιθανά σενάρια για την οικονομία

All Content - BusinessNews.gr

Dimand: Επενδύσεις σε αναπλάσεις, τουρισμό, προσιτή κατοικία και Skyline για την επόμενη 5ετία

All Content - BusinessNews.gr

Η ΑΑΔΕ «χτενίζει» το ηλεκτρονικό εμπόριο – Κλοιός στα e-shops, εντατικοί έλεγχοι για ΦΠΑ

All Content

Oι «μνηστήρες» για τα spec του Υπουργείου Οικονομικών

All Content

ΟΣΔΕΛ: Δεκτή η εισαγγελική παραγγελία κατά της ΕΕΤΤ

FleetNews

Το Cupra Raval έρχεται με σπορ DNA και έως 400 χλμ. αυτονομία

FleetNews

DENZA: Ευρωπαϊκή πρεμιέρα με τα Z9GT και D9 DM-i

FleetNews

Το νέο, καινοτόμο ρεζερβουάρ υδρογόνου της BMW iX5 Hydrogen

All Content

Έτσι νίκησε ο Ολυμπιακός την Αρμάνι και τερμάτισε πρώτος στην κανονική περίοδο (vid)

All Content

Πρώτος και καλύτερος ο Ολυμπιακός, 85-76 την Αρμάνι Μιλάνο (vids)

All Content - BusinessNews.gr

ΔΑΑ: Χωρίς σημαντικές επιπτώσεις από τη Μέση Ανατολή - Ανθεκτικότητα και σταθερές προοπτικές

All Content - BusinessNews.gr

Έρευνες υδρογονανθράκων: Η «ακτινογραφία» του στόχου στο μπλοκ 2 του Ιονίου

All Content - BusinessNews.gr

ΔΟΕ: Η Ευρώπη έχει αεροπορικά καύσιμα για έξι εβδομάδες

FleetNews

Επεκτείνεται το εργοστάσιο της VW Eπαγγελματικά Οχήματα στη Βζέσνια

FleetNews

Έτοιμη η νέα BMW iX3 40 με 635 χλμ. αυτονομία

CSRΝews.gr

Στρατηγική συνεργασία της Cosmos Sport με την Ελληνική Ομοσπονδία Ηλεκτρονικού Αθλητισμού

CSRΝews.gr

Φυσικό Μεταλλικό Νερό Βίκος: Επίσημος χορηγός ονοματοδοσίας του Κυπέλλου Ελλάδος Αντισφαίρισης

CSRΝews.gr

RSM Board Diversity Survey 2025: Παρουσίαση των 30 εισηγμένων ελληνικών εταιρειών που προωθούν την συμπερίληψη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΣΕΒΓΑΠ: Κατά ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για το ελληνικό γιαούρτι
ΣΕΒΓΑΠ: Κατά ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για το ελληνικό γιαούρτι 29/11/2018 - 02:00
Αστυνομικός της Υπηρεσίας Προστασίας Επισήμων ο πληροφοριοδότης του κυκλώματος "Ριχάρδος" 29/11/2018 - 02:00
Αστυνομικός της Υπηρεσίας Προστασίας Επισήμων ο πληροφοριοδότης του κυκλώματος "Ριχάρδος"

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Με τη συμμετοχή 30 χωρών η τηλεδιάσκεψη στο Παρίσι για το Ορμούζ - Το «παρών» θα δώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης
    16/04/2026 - 22:13 ΚΟΣΜΟΣ
  • Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη της ΕΕ για τα social media: Ανάγκη για κοινό όριο ηλικίας στα social media
    16/04/2026 - 21:07 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Ευρωαγορές: Με μικρές μεταβολές το κλείσιμο των συναλλαγών της Πέμπτης
    16/04/2026 - 20:46 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πιερρακάκης στη G7: Ανθεκτικότητα, ενεργειακή ασφάλεια και AI οι βασικές προκλήσεις
    16/04/2026 - 20:30 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Eκτακτο πρόγραμμα αποζημιώσεων ύψους 8 εκατ. ευρώ για τυροκομικές επιχειρήσεις της Λέσβου
    16/04/2026 - 20:10 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Γερμανία: Χαμηλότερη του αναμενόμενου η ανάπτυξη για το 2026 και το 2027, λόγω του πολέμου στο Ιράν
    16/04/2026 - 19:26 ΚΟΣΜΟΣ
  • Crediabank: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω κεφαλαιοποίησης αποθεματικού
    16/04/2026 - 19:10 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Ντόναλντ Τραμπ: Λίβανος και Ισραήλ συμφώνησαν 10ήμερη εκεχειρία
    16/04/2026 - 19:03 ΚΟΣΜΟΣ
  • Tο ΙΟΒΕ προβλέπει ανάπτυξη 1,8% το 2026 - Τα πιθανά σενάρια για την οικονομία
    16/04/2026 - 18:15 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Τράπεζα Ηπείρου: Διευκρινίσεις για το διοικητικό πρόστιμο 140.000 ευρώ
    16/04/2026 - 17:57 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Dimand: Επενδύσεις σε αναπλάσεις, τουρισμό, προσιτή κατοικία και Skyline για την επόμενη 5ετία
    16/04/2026 - 08:49 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Η ΑΑΔΕ «χτενίζει» το ηλεκτρονικό εμπόριο – Κλοιός στα e-shops, εντατικοί έλεγχοι για ΦΠΑ
    16/04/2026 - 08:33 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Το Elikonos 3 στρέφεται στον δυναμικό κλάδο των healthy snacks - Επενδύει στη Vamvalis Foods
    16/04/2026 - 09:14 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΔΑΑ: Χωρίς σημαντικές επιπτώσεις από τη Μέση Ανατολή - Ανθεκτικότητα και σταθερές προοπτικές
    16/04/2026 - 08:19 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Έρευνες υδρογονανθράκων: Η «ακτινογραφία» του στόχου στο μπλοκ 2 του Ιονίου
    16/04/2026 - 08:00 ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Μπαρτζώκας: «Πρέπει να μείνουμε στη φιλοσοφία μας»

16/04/2026 - 21:36
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Όλα τα σενάρια για τον Παναθηναϊκό μετά την ήττα του Ερυθρού Αστέρα

16/04/2026 - 20:58
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Στρατηγική συνεργασία της Cosmos Sport με την Ελληνική Ομοσπονδία Ηλεκτρονικού Αθλητισμού

16/04/2026 - 14:10
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Κομισιόν: Προτείνει στην Google να μοιράζεται δεδομένα αναζήτησης με ανταγωνιστές

16/04/2026 - 13:46
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Φυσικό Μεταλλικό Νερό Βίκος: Επίσημος χορηγός ονοματοδοσίας του Κυπέλλου Ελλάδος Αντισφαίρισης

16/04/2026 - 11:48
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η OPI γιορτάζει 45 χρόνια χρώματος με τη συλλογή OPIcons για την Άνοιξη 2026

16/04/2026 - 11:14
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Οι επικρατέστερες τάσεις στα social media το 2026: λιγότερος θόρυβος, περισσότερη στρατηγική

16/04/2026 - 10:47
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η Wella Professionals βραβεύεται στα Beauty Stars 2026 by Madame Figaro με το Ultimate Repair Miracle Hair Rescue

16/04/2026 - 09:59
FleetNews
fleetnews.gr

Το Cupra Raval έρχεται με σπορ DNA και έως 400 χλμ. αυτονομία

16/04/2026 - 05:12
FleetNews
fleetnews.gr

DENZA: Ευρωπαϊκή πρεμιέρα με τα Z9GT και D9 DM-i

16/04/2026 - 05:00
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo