Τετάρτη, 15 Απριλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
HSBC: Μόνο ένας στους τέσσερις αποταμιεύει
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/09/2018 · 03:00

HSBC: Μόνο ένας στους τέσσερις αποταμιεύει

Μόνο το ένα τέταρτο των ανθρώπων παγκοσμίως αποταμιεύουν συστηματικά για την εποχή της συνταξιοδότησης, αποκαλύπτει μια νέα διεθνής έρευνα της HSBC. Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της σειράς ερευνών της HSBC «Το μέλλον της Συνταξιοδότησης», με τίτλο «Γεφυρώνοντας το Χάσμα», μόνο το 26% των ατόμων παραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως αποταμιεύουν οποιοδήποτε ποσό για τη μετέπειτα ζωή τους.

Μόνο το ένα τέταρτο των ανθρώπων παγκοσμίως αποταμιεύουν συστηματικά για την εποχή της συνταξιοδότησης, αποκαλύπτει μια νέα διεθνής έρευνα της HSBC. Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της σειράς ερευνών της HSBC «Το μέλλον της Συνταξιοδότησης», με τίτλο «Γεφυρώνοντας το Χάσμα», μόνο το 26% των ατόμων παραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως αποταμιεύουν οποιοδήποτε ποσό για τη μετέπειτα ζωή τους.

Μόνο ένας στους 10 (9%) αποταμιεύει για τις μελλοντικές ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας στο σπίτι. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 5,5 έτη μεταξύ του 2000 και του 2016 και διαμορφώθηκε στα 74,2 χρόνια για τις γυναίκες και στα 69,8 έτη για τους άνδρες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί από το 1960.

Η έλλειψη αποταμίευσης σχετίζεται με την άγνοια για το πόσα χρήματα απαιτούνται την περίοδο της συνταξιοδότησής τους, καθώς και με το γεγονός ότι οι ερωτώμενοι φαίνονται να ιεραρχούν την άμεση οικονομική τους κατάσταση σε σχέση με τον προγραμματισμό τους για τα χρόνια της τρίτης ηλικίας .

Τα δύο πέμπτα των ατόμων παραγωγικής ηλικίας (43%) βασίζονται για να ζήσουν στα χρήματα που κερδίζουν καθημερινά, ενώ 42% αποταμιεύει προκειμένου να επιτύχει βραχυπρόθεσμους στόχους. Ένας στους τρείς επίσης παραδέχεται ότι προτιμά να ξοδεύει για να διασκεδάζει τώρα, παρά να αποταμιεύειγια το μέλλον, αποκαλύπτει η έρευνα της HSBC.

Η μη- αποταμίευση μπορεί να συνδέεται επίσης με το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν σκέφτονται τη μεγαλύτερη ηλικία ως ηλικία συνταξιοδότησης, με έξι στους δέκα ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας να εκτιμούν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται σε κάποιο βαθμό και με το 42% να ελπίζει ότι θα ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση.

Μόνο οι μισοί άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας γνωρίζουν το κόστος μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων. Λιγότεροι ακόμα γνωρίζουν πόσα θα έπρεπε να πληρώσουν για άλλες επιλογές, όπως η κατ’ οίκον φροντίδα (42%) ή η υποβοηθούμενη διαμονή στο σπίτι (39%). Αν και τα επίπεδα γνώσης γύρω από αυτά τα θέματα αυξάνονται καθώς οι άνθρωποι πλησιάζουν ή βγαίνουν στη σύνταξη, οι μισοί ερωτώμενοι ηλικίας 65 ετών και άνω γνωρίζουν το κόστος ενός φροντιστή στο σπίτι (53%), της κατ’ οίκον βοήθειας (47%) ή της νοσηλευτικής περίθαλψης (49%).

Η σύνταξη των δύο σταδίων

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η «σύνταξη των δύο σταδίων» γίνεται ολοένα και συχνότερη καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής.

Η αρχική περίοδος της συνταξιοδότησης, στην οποία οι άνθρωποι έχουν σχετικά καλή υγεία, διαρκεί συνήθως περίπου μια δεκαετία ή περισσότερο και ακολουθείται από μια συντομότερη, λιγότερο ενεργή, περίοδο δραστηριοποίησης.

Η έρευνα της HSBC διαπιστώνει ότι αυτό οδηγεί σε μια γενικά θετική αντίληψη για τη συνταξιοδότηση σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα περισσότερα άτομα παραγωγικής ηλικίας ελπίζουν ότι όταν συνταξιοδοτηθούν θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία αφού δεν θα έχουν πλήρες ωράριο εργασίας (72%), ότι θα αποκτήσουν νέα χόμπι και ενδιαφέροντα (75%) και ότι θα βελτιώσουν την υγεία τους/τη φόρμα τους (59%). Ως εκ τούτου, σχεδόν οι μισοί (49%) των συνταξιούχων δεν κατατάσσουν τον εαυτό τους στους ηλικιωμένους.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς, Επικεφαλής Retail Banking & Wealth Management και Marketing της HSBC Ελλάδος, τόνισε: «Η αντίληψη των ανθρώπων για τη φάση της σύνταξης έχει αλλάξει καθώς πλέον στην ηλικία των 60 και των 70 ετών οι συνταξιούχοι είναι ακόμα συνήθως υγιείς και δραστήριοι. Έχουν ενδιαφέροντα, ξεκινούν νέες δραστηριότητες, μερικοί, όπως φαίνεται από την έρευνα, επιθυμούν ακόμα και να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Ωστόσο, αυτό έρχεται σε αντίθεση με το άλλο βασικό εύρημα της έρευνάς μας, ότι δηλαδή οι σημερινοί εργαζόμενοι δεν σχεδιάζουν εγκαίρως για τη σύνταξή τους. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο για τους συνταξιούχους στην Ελλάδα, καθώς οι νεότερες γενιές στηρίζονται πάνω τους οικονομικά. Ο σωστός προγραμματισμός μέσα από σύγχρονα και εξατομικευμένα επενδυτικά και ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά προϊόντα είναι αναγκαίος για να μπορέσουν οι μελλοντικοί συνταξιούχοι να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους για μια δημιουργική τρίτη ηλικία στηρίζοντας ταυτόχρονα την οικογένειά τους».

Βασικές συμβουλές για μια καλύτερη σύνταξη

Αλλάξτε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τη σύνταξη:
Είναι εύκολο να αναβάλει κανείς το σχεδιασμό για τη συνταξιοδότηση, οπότε είναι σημαντικό να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας. Σκεφτείτε τη σύνταξη ως μια ευκαιρία να κάνετε όσα σας ενδιαφέρουν και για νέες περιπέτειες. Διασφαλίσετε ότι θα εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία αυτή στο έπακρο σχεδιάζοντας από νωρίς.

Οραματιστείτε την σύνταξη που επιθυμείτε:
Σκεφτείτε τι σύνταξη θέλετε. Θέλετε να ταξιδέψετε; Να μετακομίσετε; Να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι; Ή ακόμα και να ξεκινήσετε μια επιχείρηση; Το να έχετε μια γενική ιδέα για το πώς θέλετε να είναι η ζωή σας όταν θα συνταξιοδοτηθείτε θα σας επιτρέψει να οργανωθείτε αποτελεσματικότερα.

Ρωτήστε τους ειδικούς:
Κανείς δεν περιμένει να είστε ειδικός στην αποταμίευση και τις επενδύσεις, για αυτό χρησιμοποιήστε δωρεάν online συμβουλές ή αναζητήστε επαγγελματικές οικονομικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να καταρτίσετε τα πλάνα σας και να υπολογίσετε το κόστος της συνταξιοδότησης σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλήξετε στη σωστή προσέγγιση. Μη φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις - να έχετε ξεκαθαρίσει τις πριν λάβετε αποφάσεις.

Από τη διαχείριση στο σχεδιασμό:
Η διαχείριση των οικονομικών σας δεν επαρκεί – πρέπει να σχεδιάσετε που θα αποταμιεύσετε και πόσα χρήματα. Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα διαδικτυακά (π.χ. εργαλεία υπολογισμού αποταμιεύσεων και εφαρμογές προϋπολογισμού) προκειμένου να εντοπίσετε τις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε σήμερα για να περιορίσετε το κόστος και να διαθέσετε τα διαθέσιμα χρήματα για το μέλλον.

Ξεκινήστε έναν ειλικρινή διάλογο:
Εάν αναμένετε υποστήριξη από την οικογένεια ή τα παιδιά σας κατά τη συνταξιοδότησή σας, ξεκινήστε μια συζήτηση μαζί τους νωρίς. Μια προκαταρκτική συζήτηση σχετικά με το είδος της βοήθειας που ενδέχεται να χρειαστείτε και πότε, μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις προσδοκίες και να διασφαλίσετε ότι η αποχώρησή σας από την εργασία θα είναι ομαλή.

  • HSBC
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Μάχη τετράδας για ΠΑΟΚ-Άρη στις 18:00

All Content

Αθηναϊκός-Παναθηναϊκός στο τζάμπολ των τελικών της Α1 Γυναικών

All Content - BusinessNews.gr

Mohito: Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας επεκτείνεται

All Content - BusinessNews.gr

ΚΕΦΙΜ: Στα ύψη τα ενοίκια στην Ελλάδα - δεύτερη στην ΕΕ μετά την Κροατία

All Content - BusinessNews.gr

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα 4,39 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2026

All Content

Spec 305.000 ευρώ για προώθηση οίνων

All Content

Tempo OMD: Πρωτιά στη λίστα της RECMA

FleetNews

OMODA & JAECOO: Η ασφάλεια ως η απόλυτη προτεραιότητα

FleetNews

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake – Εξηλεκτρισμένη πρακτικότητα

FleetNews

Νέοι κανόνες για το φαρμακείο αυτοκινήτου από τις 18 Ιουνίου

All Content

ΠΑΟΚ-Άρης, ΑΕΚ-Μπανταλόνα και Αθηναϊκός-Παναθηναϊκός στις σημερινές μεταδόσεις

All Content

Ανατροπή με Άβντιγια-Γκραντ οι Μπλέιζερς 114-110 στο Φίνιξ πήραν την 7η θέση στη Δύση (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Αιτήσεις από 1η Μαΐου για τα 300.000 vouchers της ΔΥΠΑ

All Content - BusinessNews.gr

ΔΝΤ: Στο 1,8% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας - «Τσιμπάει» ο πληθωρισμός στο 3,5% το 2026

All Content - BusinessNews.gr

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα υψηλότερη τιμή-στόχο στα 53 ευρώ δίνει η Santander

FleetNews

MG HS PHEV+: Ένα πλήρες D-SUV 272 ίππων από 32.900€

FleetNews

Η Let’s Drive σε δυναμική επέκταση

CSRΝews.gr

Lidl Ελλάς: Προσφορά περισσότερων από 2.000 «Γευμάτων Αγάπης» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το Πάσχα

CSRΝews.gr

Το Πόρτο Καρράς στήριξε περισσότερες από 80 άπορες οικογένειες το Πάσχα

CSRΝews.gr

ΗΕLLENiQ ΕNERGY: Στηρίζει το πρώτο καφενείο με εργαζόμενους ΑμεΑ στο Θριάσιο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

ΡΑΕ: Παγκόσμια καινοτομία οι διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ
ΡΑΕ: Παγκόσμια καινοτομία οι διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ 13/09/2018 - 03:00
ΕΛΣΤΑΤ: Νέα μείωση της ανεργίας 13/09/2018 - 03:00
ΕΛΣΤΑΤ: Νέα μείωση της ανεργίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Κ. Τσιάρας: «Εγώ προσωπικά σύστησα την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία - Βεβαίως θα το ξαναέκανα»
    15/04/2026 - 11:40 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • BofA - CashPro: Άνοδος 20% με συναλλαγές χιλιάδων δολαρίων ανά δευτερόλεπτο
    15/04/2026 - 11:37 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Έρευνα Kaspersky: Πάνω από 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί παραβιάστηκαν το 2025
    15/04/2026 - 11:36 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Στην Ξάνθη το 10ο JobReady της ΔΥΠΑ - Δωρεάν εργαστήρια για την ένταξη στην αγορά εργασίας
    15/04/2026 - 11:14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα στην έναρξη των συναλλαγών
    15/04/2026 - 11:11 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Χρηματιστήριο: Στις 2.278,20 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 0,27%
    15/04/2026 - 11:09 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού ο Γιώργος Μυλωνάκης - Διαγνώστηκε με ανεύρυσμα
    15/04/2026 - 11:05 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΛΚΑΚ: Πρόσκληση για καινοτόμες λύσεις UXS στην άσκηση «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ 2026»
    15/04/2026 - 11:04 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Νέα υψηλότερη τιμή-στόχο στα 53 ευρώ δίνει η Santander
    15/04/2026 - 11:02 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Π. Μαρινάκης: Έχουμε αντιπολίτευση της απελπισίας - Θα ζητήσουμε στις εκλογές του 2027 εκ νέου αυτοδυναμία
    15/04/2026 - 10:59 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Αιτήσεις από 1η Μαΐου για τα 300.000 vouchers της ΔΥΠΑ
    14/04/2026 - 13:45 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΔΝΤ: Στο 1,8% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας - «Τσιμπάει» ο πληθωρισμός στο 3,5% το 2026
    14/04/2026 - 16:08 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Amazon: Αγοράζει την Globalstar έναντι 11,57 δισ δολαρίων για να ανταγωνιστεί την Starlink του Elon Musk
    14/04/2026 - 15:19 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Allwyn AG: Στο 75,14% η έμμεση συμμετοχή της Valea Foundation
    14/04/2026 - 16:12 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ο Μ. Λαζαρίδης έδειξε το πτυχίο του στην κάμερα: «Δεν θα απολογηθώ για επιλογές ζωής πριν από 40 χρόνια»
    14/04/2026 - 12:22 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Μάχη τετράδας για ΠΑΟΚ-Άρη στις 18:00

15/04/2026 - 07:52
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Πρεμιέρα σήμερα στα Final-8 των Πανελλήνιων Εφήβων και Νεανίδων

15/04/2026 - 07:18
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Robin Hood: Σε πρώτη προβολή αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+ - Πρεμιέρα Τετάρτη 15 Απριλίου

14/04/2026 - 12:04
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Lidl Ελλάς: Προσφορά περισσότερων από 2.000 «Γευμάτων Αγάπης» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το Πάσχα

14/04/2026 - 10:29
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Το Πόρτο Καρράς στήριξε περισσότερες από 80 άπορες οικογένειες το Πάσχα

14/04/2026 - 08:49
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Δράση και αδρεναλίνη με «She Rides Shotgun» στη ζώνη Sunday Premiere της Nova

14/04/2026 - 07:35
FleetNews
fleetnews.gr

OMODA & JAECOO: Η ασφάλεια ως η απόλυτη προτεραιότητα

09/04/2026 - 05:12
FleetNews
fleetnews.gr

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake – Εξηλεκτρισμένη πρακτικότητα

09/04/2026 - 05:12
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Γιώργος Γουλτίδης”

01/04/2026 - 09:22
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

VERTIGO MASCARA by Radiant Professional

01/04/2026 - 09:13
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo