Τετάρτη, 6 Μαΐου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΙΟΒΕ: Διακοπή προόδου και προειδοποιήσεις
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/04/2015 · 03:00

ΙΟΒΕ: Διακοπή προόδου και προειδοποιήσεις

Από το τρίτο τρίμηνο του 2014 έχει "παγώσει" η δημοσιονομική προσαρμογή και η δημιουργία νέων προβλημάτων είναι πολύ πιθανή.

Η σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που συντελέστηκε στη χώρα κατά την περίοδο 2010-2013 και συνεχίστηκε έως το τρίτο τρίμηνο του 2014, έχει σταματήσει από τότε και το ΙΟΒΕ προειδοποιεί για σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα κατά το υπόλοιπο τους έτους σε περίπτωση που συνεχιστεί η υστέρηση των εσόδων.

Αναλυτικά το ΙΟΒΕ, στην έκθεση για την εξέλιξη του δημοσιονομικού ισοζυγίου της περιόδου 2010-2014, αναφέρει ότι από το 2010 και μετά έχει συντελεστεί πολύ σημαντική πρόοδος στην αποκατάσταση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, οι οποίες είχαν διευρυνθεί σημαντικά τη διετία 2008-2009. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (ESA 2010), το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης (Γ.Κ.) σε εθνικολογιστική βάση μειώθηκε από 15,4% του ΑΕΠ το 2009 σε 1,8% το 2013 .

Αντίστοιχα, το πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης 10,4 % του ΑΕΠ το 2009, μεταστράφηκε σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% το 2013. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη φορά που είχε καταγραφεί ξανά πρωτογενές πλεόνασμα ήταν το 2003.

Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ η δημοσιονομική προσαρμογή συντελέστηκε μέσα σε ένα αντίξοο μακροοικονομικό περιβάλλον, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν ήδη σε ύφεση από το 2008, δηλαδή δύο χρόνια πριν τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ανισορροπιών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Ως αξιοσημείωτο το ΙΟΒΕ χαρακτηρίζει το γεγονός ότι το 2009, παρά το πρωτογενές έλλειμμα των €24,3 δισεκ., η οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση 4,4%, έναντι μικρής ύφεσης 0,4% το 2008. Η τεράστια δημοσιονομική επέκταση όχι μόνο δεν οδήγησε σε ανάκαμψη, αλλά η ύφεση βάθυνε.

Καθώς η ύφεση κατάστησε δυσχερέστερη την άντληση φορολογικών εσόδων και τον εν γένει περιορισμό των ελλειμμάτων, η βελτίωση του διαρθρωτικού πρωτογενούς ελλείμματος μεταξύ 2009 και 2013 είναι 17,2% του δυνητικού ΑΕΠ, ενώ την ίδια περίοδο το πρωτογενές αποτέλεσμα βελτιώθηκε μόνο κατά 12,6% του ΑΕΠ.

Για το 2014, η πρόβλεψη στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού 2015 τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος, σε εθνικολογιστική βάση, στο 1,3% του ΑΕΠ, και περαιτέρω αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε 2,9% του ΑΕΠ. Όμως, για λόγους που αναφέρονται παρακάτω, η επίτευξη των ως άνω στόχων του 2014 θεωρείται πλέον εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι ανέφικτη.

Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού1 (Κ.Π.) σε δημοσιονομική βάση, διαμορφώθηκε σε €1,9 δισεκ., έναντι πρόβλεψης στην Εισηγητική Έκθεση για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους €4,9 δισεκ. Αντίστοιχα, το έλλειμμα του Κ.Π. διαμορφώθηκε τελικά σε €3,7 δισεκ., έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα μόλις €0,8 δισεκ. Οι αποκλίσεις αυτές, οι οποίες δημιουργήθηκαν πρωτίστως μέσα στο Δεκέμβριο, καθιστούν ουσιαστικά ανέφικτη την επίτευξη των εθνικολογιστικών στόχων του ελλείμματος και του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014.

Επιδείνωση λόγω υστέρησης εσόδων

Η επιδείνωση του αποτελέσματος του Κρατικού Προϋπολογισμού οφείλεται κυρίως στη σημαντική υστέρηση των εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού (ΤΠ) κατά €3,3 δισεκ., έναντι των σχετικών προβλέψεων που είχαν γίνει στις αρχές Νοεμβρίου, κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2015. Τα καθαρά έσοδα (μετά την αφαίρεση των επιστροφών φόρων), παρουσίασαν ακόμη μεγαλύτερη υστέρηση (€3,5 δισεκ.), επειδή οι επιστροφές φόρων υπερέβησαν τις προβλέψεις κατά €234 εκατ. Αντιθέτως, οι δαπάνες του Τ.Π. συγκρατήθηκαν (πέραν των προβλέψεων) κατά €0,8 δισεκ. περίπου, περιορίζοντας κατά τι τις αρνητικές επιπτώσεις από την υστέρηση των εσόδων.

Από την ανάλυση των στοιχείων που δημοσιεύονται στα μηνιαία δελτία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού προκύπτει ότι ο προϋπολογισμός του 2014 εκτελούταν κανονικά και δεν παρουσίαζε αξιόλογες αποκλίσεις έως και το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σωρευτική υστέρηση των φορολογικών εσόδων στο εννεάμηνο Ιανουαρίου–Σεπτεμβρίου ήταν μόλις €0,3 δισεκ. Σημειώνει το ΙΟΒΕ.

Η υστέρηση διευρύνθηκε τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Η αύξηση της απόκλισης από το στόχο εκτιμάται ότι οφείλεται κυρίως στην καθυστέρηση της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, στη μικρή προς τα πίσω μετάθεση της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, με αύξηση του αριθμού των δόσεών του κ.λπ. Έως το τέλος Νοεμβρίου η υστέρηση των φορολογικών εσόδων έφθασε τα €0,7 δισεκ. Η πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο και η χαλάρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που παρατηρείται σε κάθε προεκλογική περίοδο, οδήγησαν σε νέα υστέρηση φορολογικών εσόδων ύψους €0,6 δισεκ. εντός αυτού του μήνα. Ουσιαστικά, η υστέρηση σε ένα μόνο μήνα ήταν τόση όση και η σωρευτική υστέρηση του ενδεκαμήνου. Έτσι, η συνολική ετήσια υστέρηση έφθασε τα €1,34 δισεκ.

Στην υστέρηση των φορολογικών εσόδων θα πρέπει να προστεθεί και η αναβολή της είσπραξης εσόδων ύψους €1,92 δισεκ. από τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (SMP’s). Αυτά τα έσοδα επρόκειτο να εισπραχθούν το Δεκέμβριο, υπό τον όρο της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Δηλαδή, το 77% της υστέρησης των εσόδων (φορολογικών και μη φορολογικών), προέκυψε μέσα στο Δεκέμβριο.

Εκτός των ανωτέρω, η μη έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της είσπραξης εσόδων (τελευταία δόση) από το EFSF, ύψους €1,8 δισεκ. και της δόσης από το ΔΝΤ ύψους €3,5 δισεκ. Έτσι, συνολικά παραμένει έως σήμερα σε εκκρεμότητα η είσπραξη εσόδων ύψους €7,2 δισεκ., τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν εισπραχθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο. Διευκρινίζεται ότι εάν είχαν υλοποιηθεί τα ανωτέρω, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου στο τέλος του 2014 θα υπερέβαιναν τα €5 δισεκ.

Όσον αφορά στο 2015, από τα διαθέσιμα δημοσιονομικά στοιχεία προκύπτει ότι η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών συνεχίσθηκε και το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους. Τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου ήταν μειωμένα τόσο έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού, όσο και σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2014. Έτσι, παρά τη σημαντική συγκράτηση των δαπανών, το πρώτο δίμηνο ο Κρατικός Προϋπολογισμός κατέλειπε έλλειμμα ύψους €189 εκατ., έναντι πλεονάσματος €487 εκατ. την ίδια περίοδο του 2014. Αντίστοιχα, το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι μειωμένο τόσο έναντι του περυσινού πλεονάσματος, όσο και έναντι του σχετικού στόχου για το δίμηνο. Προκύπτει ότι εάν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν στο υπόλοιπο του έτους, τότε είναι πολύ πιθανή η πρόκληση σημαντικών δημοσιονομικών προβλημάτων, καταλήγει το ΙΟΒΕ.

  • ΙΟΒΕ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Στα ημιτελικά με σούπερ Μπέβερλι ο ΠΑΟΚ, 77-72 και 2-0 στο Περιστέρι (vids)

All Content

Γιαννακόπουλος: «Αν ήθελα θα ήμουν στο γήπεδο και δεν θα κρυβόμουν πίσω από μάσκες»

All Content - BusinessNews.gr

ΟΛΠ: Μειωμένος τζίρος το πρώτο τρίμηνο, στα 12,06 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

All Content - BusinessNews.gr

Odyssey Cybersecurity: ανάπτυξη άνω του 42% στην ελληνική αγορά την τελευταία διετία

All Content - BusinessNews.gr

Κ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα αποπληρώνει 6,9 δισ. ευρώ χρέους τον Ιούνιο

All Content

Netflix: Σταθερά στην κορυφή του streaming στην Ελλάδα

All Content

Spec 225.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

FleetNews

Σε άνοδο οι ταξινομήσεις νέων επαγγελματικών στην ΕΕ

FleetNews

Η Hydrovia Energy σχεδιάζει 500 σταθμούς υδρογόνου στις ΗΠΑ

FleetNews

Τι ισχύει (εν τέλει) για ΚΤΕΟ & Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων

All Content

Παναθηναϊκός-Βαλένθια: Καλαϊτζάκης αντί Τολιόπουλου στη δωδεκάδα

All Content

Παναθηναϊκός-Βαλένθια: Γέμισε με φωτογραφίες Γιαννακόπουλου το T-Center

All Content - BusinessNews.gr

Σούπερ μάρκετ: Με +6,9% έτρεξε το πρώτο τρίμηνο - Στα 3,49 δισ. ευρώ ο τζίρος

All Content - BusinessNews.gr

BSH Oικιακές Συσκευές: Παραμένει leader στην ελληνική αγορά – Στο 32% το μερίδιο της

All Content - BusinessNews.gr

Ryanair: Αποχωρεί από το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

FleetNews

Volvo Trucks: Πέντε αστέρια στην αξιολόγηση ασφάλειας της Euro NCAP

FleetNews

To εμβληματικό Citroën Saxo VTS «έκλεισε» τα 30!

CSRΝews.gr

COSMOTE TELEKOM: Στρατηγικός συνεργάτης στον Πανελλήνιο διαγωνισμό STEM 2026

CSRΝews.gr

«Γαλάζια Σημαία»: Ανακοινώνονται οι ακτές, μαρίνες και τουριστικά σκάφη που θα λάβουν τη διάκριση το 2026

CSRΝews.gr

SBC Greece: Πρόταση για την εφαρμογή της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

75,732 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο τον Φεβρουάριο
75,732 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο τον Φεβρουάριο 07/04/2015 - 03:00
Cloudbiz: Είσοδος στην αγορά του Κοσσόβου 07/04/2015 - 03:00
Cloudbiz: Είσοδος στην αγορά του Κοσσόβου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Επαναλειτουργεί η εφαρμογή καταχώρησης ποσοτήτων για Συνδεδεμένα Καθεστώτα Άμεσων Ενισχύσεων
    06/05/2026 - 21:01 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ευρωαγορές: Ράλι άνω του 2% στις συναλλαγές της Τετάρτης, με το βλέμμα σε ενδεχόμενη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν
    06/05/2026 - 20:29 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Prodea: Δημόσια πρόταση για έως 50.000 ομολογίες με αντάλλαγμα νέες μετοχές
    06/05/2026 - 20:05 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • DOTSOFT: Αναλαμβάνει την ανάπτυξη του νέου λογισμικού συστήματος lobbying της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας
    06/05/2026 - 19:21 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΔΑΑ: Πόσο επηρέασε η κρίση στη Μέση Ανατολή την επιβατική κίνηση τον Απρίλιο
    06/05/2026 - 18:45 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Odyssey Cybersecurity: ανάπτυξη άνω του 42% στην ελληνική αγορά την τελευταία διετία
    06/05/2026 - 18:32 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΣτΕ: Στους επόμενους μήνες η απόφαση για το «πάγωμα» ή την ακύρωση της επέκτασης του White Coast στη Μήλο
    06/05/2026 - 18:04 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΛΠ: Μειωμένος τζίρος το πρώτο τρίμηνο, στα 12,06 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη
    06/05/2026 - 17:56 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Ξεκινά η ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένων με «βραχιολάκι» - Τα κριτήρια εφαρμογής
    06/05/2026 - 17:56 ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΛΘ: Μνημόνιο συνεργασίας με Hellenic Train και BDZ για την ενίσχυση των συνδυασμένων μεταφορών
    06/05/2026 - 17:44 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Σούπερ μάρκετ: Με +6,9% έτρεξε το πρώτο τρίμηνο - Στα 3,49 δισ. ευρώ ο τζίρος
    06/05/2026 - 07:03 ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
  • EUROCERT: Συμβολή στην ασφάλεια στην εργασία μέσω εφαρμογής Διεθνών Προτύπων
    05/05/2026 - 23:00 ESG
  • BSH Oικιακές Συσκευές: Παραμένει leader στην ελληνική αγορά – Στο 32% το μερίδιο της
    06/05/2026 - 06:55 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • L’Innominatο Hellas: Αύξηση τζίρου αλλά υποχώρηση κερδών για τον master franchisee της Nike – Που «έφαγε αιφνιδιασμό»
    06/05/2026 - 07:07 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Bolt: Η θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χάρτη αστικής κινητικότητας
    06/05/2026 - 12:23 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Τζόσεφ: Η αποστολή δεν έχει ολοκληρωθεί

06/05/2026 - 17:36
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Παναθηναϊκός: Συγκινητικό πανό για τον Πολονάρα (pic)

06/05/2026 - 17:33
CSRΝews.gr
csrnews.gr

COSMOTE TELEKOM: Στρατηγικός συνεργάτης στον Πανελλήνιο διαγωνισμό STEM 2026

06/05/2026 - 15:13
CSRΝews.gr
csrnews.gr

«Γαλάζια Σημαία»: Ανακοινώνονται οι ακτές, μαρίνες και τουριστικά σκάφη που θα λάβουν τη διάκριση το 2026

06/05/2026 - 15:09
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Πέθανε ο ιδρυτής του CNN, Τεντ Τέρνερ, σε ηλικία 87 ετών

06/05/2026 - 14:35
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

easy 97.2: Εγκαινιάζει τη νέα σειρά events "Let’s Meet" στα bars της Αθήνας

06/05/2026 - 13:50
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

05/05/2026 - 18:33
FleetNews
fleetnews.gr

Σε άνοδο οι ταξινομήσεις νέων επαγγελματικών στην ΕΕ

05/05/2026 - 06:53
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Αmoa Skin x Beauty in Greece”

04/05/2026 - 13:10
FleetNews
fleetnews.gr

Η Hydrovia Energy σχεδιάζει 500 σταθμούς υδρογόνου στις ΗΠΑ

04/05/2026 - 08:53
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo