Τρίτη, 10 Μαρτίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΙΟΒΕ: Διακοπή προόδου και προειδοποιήσεις
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/04/2015 · 03:00

ΙΟΒΕ: Διακοπή προόδου και προειδοποιήσεις

Από το τρίτο τρίμηνο του 2014 έχει "παγώσει" η δημοσιονομική προσαρμογή και η δημιουργία νέων προβλημάτων είναι πολύ πιθανή.

Η σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που συντελέστηκε στη χώρα κατά την περίοδο 2010-2013 και συνεχίστηκε έως το τρίτο τρίμηνο του 2014, έχει σταματήσει από τότε και το ΙΟΒΕ προειδοποιεί για σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα κατά το υπόλοιπο τους έτους σε περίπτωση που συνεχιστεί η υστέρηση των εσόδων.

Αναλυτικά το ΙΟΒΕ, στην έκθεση για την εξέλιξη του δημοσιονομικού ισοζυγίου της περιόδου 2010-2014, αναφέρει ότι από το 2010 και μετά έχει συντελεστεί πολύ σημαντική πρόοδος στην αποκατάσταση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, οι οποίες είχαν διευρυνθεί σημαντικά τη διετία 2008-2009. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (ESA 2010), το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης (Γ.Κ.) σε εθνικολογιστική βάση μειώθηκε από 15,4% του ΑΕΠ το 2009 σε 1,8% το 2013 .

Αντίστοιχα, το πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης 10,4 % του ΑΕΠ το 2009, μεταστράφηκε σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% το 2013. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη φορά που είχε καταγραφεί ξανά πρωτογενές πλεόνασμα ήταν το 2003.

Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ η δημοσιονομική προσαρμογή συντελέστηκε μέσα σε ένα αντίξοο μακροοικονομικό περιβάλλον, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν ήδη σε ύφεση από το 2008, δηλαδή δύο χρόνια πριν τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ανισορροπιών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Ως αξιοσημείωτο το ΙΟΒΕ χαρακτηρίζει το γεγονός ότι το 2009, παρά το πρωτογενές έλλειμμα των €24,3 δισεκ., η οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση 4,4%, έναντι μικρής ύφεσης 0,4% το 2008. Η τεράστια δημοσιονομική επέκταση όχι μόνο δεν οδήγησε σε ανάκαμψη, αλλά η ύφεση βάθυνε.

Καθώς η ύφεση κατάστησε δυσχερέστερη την άντληση φορολογικών εσόδων και τον εν γένει περιορισμό των ελλειμμάτων, η βελτίωση του διαρθρωτικού πρωτογενούς ελλείμματος μεταξύ 2009 και 2013 είναι 17,2% του δυνητικού ΑΕΠ, ενώ την ίδια περίοδο το πρωτογενές αποτέλεσμα βελτιώθηκε μόνο κατά 12,6% του ΑΕΠ.

Για το 2014, η πρόβλεψη στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού 2015 τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος, σε εθνικολογιστική βάση, στο 1,3% του ΑΕΠ, και περαιτέρω αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε 2,9% του ΑΕΠ. Όμως, για λόγους που αναφέρονται παρακάτω, η επίτευξη των ως άνω στόχων του 2014 θεωρείται πλέον εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι ανέφικτη.

Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού1 (Κ.Π.) σε δημοσιονομική βάση, διαμορφώθηκε σε €1,9 δισεκ., έναντι πρόβλεψης στην Εισηγητική Έκθεση για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους €4,9 δισεκ. Αντίστοιχα, το έλλειμμα του Κ.Π. διαμορφώθηκε τελικά σε €3,7 δισεκ., έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα μόλις €0,8 δισεκ. Οι αποκλίσεις αυτές, οι οποίες δημιουργήθηκαν πρωτίστως μέσα στο Δεκέμβριο, καθιστούν ουσιαστικά ανέφικτη την επίτευξη των εθνικολογιστικών στόχων του ελλείμματος και του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2014.

Επιδείνωση λόγω υστέρησης εσόδων

Η επιδείνωση του αποτελέσματος του Κρατικού Προϋπολογισμού οφείλεται κυρίως στη σημαντική υστέρηση των εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού (ΤΠ) κατά €3,3 δισεκ., έναντι των σχετικών προβλέψεων που είχαν γίνει στις αρχές Νοεμβρίου, κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2015. Τα καθαρά έσοδα (μετά την αφαίρεση των επιστροφών φόρων), παρουσίασαν ακόμη μεγαλύτερη υστέρηση (€3,5 δισεκ.), επειδή οι επιστροφές φόρων υπερέβησαν τις προβλέψεις κατά €234 εκατ. Αντιθέτως, οι δαπάνες του Τ.Π. συγκρατήθηκαν (πέραν των προβλέψεων) κατά €0,8 δισεκ. περίπου, περιορίζοντας κατά τι τις αρνητικές επιπτώσεις από την υστέρηση των εσόδων.

Από την ανάλυση των στοιχείων που δημοσιεύονται στα μηνιαία δελτία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού προκύπτει ότι ο προϋπολογισμός του 2014 εκτελούταν κανονικά και δεν παρουσίαζε αξιόλογες αποκλίσεις έως και το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σωρευτική υστέρηση των φορολογικών εσόδων στο εννεάμηνο Ιανουαρίου–Σεπτεμβρίου ήταν μόλις €0,3 δισεκ. Σημειώνει το ΙΟΒΕ.

Η υστέρηση διευρύνθηκε τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Η αύξηση της απόκλισης από το στόχο εκτιμάται ότι οφείλεται κυρίως στην καθυστέρηση της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, στη μικρή προς τα πίσω μετάθεση της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, με αύξηση του αριθμού των δόσεών του κ.λπ. Έως το τέλος Νοεμβρίου η υστέρηση των φορολογικών εσόδων έφθασε τα €0,7 δισεκ. Η πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο και η χαλάρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που παρατηρείται σε κάθε προεκλογική περίοδο, οδήγησαν σε νέα υστέρηση φορολογικών εσόδων ύψους €0,6 δισεκ. εντός αυτού του μήνα. Ουσιαστικά, η υστέρηση σε ένα μόνο μήνα ήταν τόση όση και η σωρευτική υστέρηση του ενδεκαμήνου. Έτσι, η συνολική ετήσια υστέρηση έφθασε τα €1,34 δισεκ.

Στην υστέρηση των φορολογικών εσόδων θα πρέπει να προστεθεί και η αναβολή της είσπραξης εσόδων ύψους €1,92 δισεκ. από τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (SMP’s). Αυτά τα έσοδα επρόκειτο να εισπραχθούν το Δεκέμβριο, υπό τον όρο της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Δηλαδή, το 77% της υστέρησης των εσόδων (φορολογικών και μη φορολογικών), προέκυψε μέσα στο Δεκέμβριο.

Εκτός των ανωτέρω, η μη έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της είσπραξης εσόδων (τελευταία δόση) από το EFSF, ύψους €1,8 δισεκ. και της δόσης από το ΔΝΤ ύψους €3,5 δισεκ. Έτσι, συνολικά παραμένει έως σήμερα σε εκκρεμότητα η είσπραξη εσόδων ύψους €7,2 δισεκ., τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν εισπραχθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο. Διευκρινίζεται ότι εάν είχαν υλοποιηθεί τα ανωτέρω, τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου στο τέλος του 2014 θα υπερέβαιναν τα €5 δισεκ.

Όσον αφορά στο 2015, από τα διαθέσιμα δημοσιονομικά στοιχεία προκύπτει ότι η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών συνεχίσθηκε και το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους. Τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου ήταν μειωμένα τόσο έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού, όσο και σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2014. Έτσι, παρά τη σημαντική συγκράτηση των δαπανών, το πρώτο δίμηνο ο Κρατικός Προϋπολογισμός κατέλειπε έλλειμμα ύψους €189 εκατ., έναντι πλεονάσματος €487 εκατ. την ίδια περίοδο του 2014. Αντίστοιχα, το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι μειωμένο τόσο έναντι του περυσινού πλεονάσματος, όσο και έναντι του σχετικού στόχου για το δίμηνο. Προκύπτει ότι εάν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν στο υπόλοιπο του έτους, τότε είναι πολύ πιθανή η πρόκληση σημαντικών δημοσιονομικών προβλημάτων, καταλήγει το ΙΟΒΕ.

  • ΙΟΒΕ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Παναθηναϊκός: Παρουσία του Γιαννακόπουλου η προπόνηση

All Content

Ολυμπιακός: Οριστικά χωρίς Βεζένκοφ με Παρί

All Content - BusinessNews.gr

General Mills Ελλάς: Άλμα κερδών 77% το 2025

All Content - BusinessNews.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδο 5,3% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο

All Content - BusinessNews.gr

Κατά 15% υποχωρεί η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου

All Content

Fussion: Συνεργασία με το fashion brand Dress2Undress

All Content

ΕΡΤ: Budget 760.000 ευρώ για προβολή και διαφήμιση

FleetNews

Υπογειοποίηση οδικών αρτηριών στον Δ. Ηρακλείου Αττικής με 16,7 εκατ. ευρώ

FleetNews

Suzuki: Νέες εκδόσεις για τα δημοφιλή Vitara και S-Cross

FleetNews

Νέο “σκληροπυρηνικό” πακέτο για την BMW M2

All Content

ΠΑΟΚ: Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια του ντέρμπι με τον Άρη

All Content

ΑΕΚ: Τα μέτρα ασφαλείας για τον αγωνα της Τετάρτης με την Τόφας

All Content - BusinessNews.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,7% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο

All Content - BusinessNews.gr

Τα κανάλια ζητούν διαφορετικού τύπου επιδοτήσεις, η Σκλαβενίτης κοιτάζει τις λεπτομέρειες στον Ρέντη και η Viva ετοιμάζει το επόμενο κεφάλαιο της

All Content - BusinessNews.gr

Η ανταγωνιστικότητα και η Ευρώπη: Μια μεγάλη πρόκληση - Άρθρο του Α. Χ. Παπανδρόπουλου

FleetNews

Ford: Νέες εκδόσεις BlueCruise για Kuga και Puma με αυτόνομη τεχνολογία

FleetNews

Alfa Romeo: Παγκόσμια ανάπτυξη άνω του 20% το 2025

CSRΝews.gr

Η Elatirio Strom στηρίζει τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων «Αναγέννηση

CSRΝews.gr

Η Ρομπέρτα Μέτσολα ανακοίνωσε τους πρώτους βραβευθέντες του Ευρωπαϊκού Τάγματος Αξίας

CSRΝews.gr

Women Forward Summit του ΣΕΒ: Από τις προσωπικές διαδρομές στις Ευρωπαϊκές πολιτικές ισότητας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

75,732 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο τον Φεβρουάριο
75,732 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο τον Φεβρουάριο 07/04/2015 - 03:00
Cloudbiz: Είσοδος στην αγορά του Κοσσόβου 07/04/2015 - 03:00
Cloudbiz: Είσοδος στην αγορά του Κοσσόβου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Πρόταση ενίσχυσης κινήτρων εφάπαξ εξόφλησης φόρων
    10/03/2026 - 16:01 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Βρετανία: Οι βουλευτές απέρριψαν την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τα παιδιά κάτω των 16 ετών
    10/03/2026 - 15:55 ΚΟΣΜΟΣ
  • Κ. Χατζηδάκης: Αυτή την εβδομάδα τα μέτρα για την αισχροκέρδια
    10/03/2026 - 15:54 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Άνοδος των εξαγωγών ψαριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας το 2025 - Στα €672 εκατ. η αξία πωλήσεων
    10/03/2026 - 15:53 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Οι αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν τις τιμές των εισιτηρίων καθώς ο πόλεμος στο Ιράν αυξάνει το κόστος των καυσίμων
    10/03/2026 - 15:44 ΚΟΣΜΟΣ
  • Επιχειρηματική συνεργασία ΒΕΝΕΤΗ με την Coffee Lab
    10/03/2026 - 15:43 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Η Ρομπέρτα Μέτσολα ανακοίνωσε τους πρώτους βραβευθέντες του Ευρωπαϊκού Τάγματος Αξίας
    10/03/2026 - 15:40 ΚΟΣΜΟΣ
  • ECOFIN - Κ. Πιερρακάκης: «Το κόστος της καθυστέρησης είναι τεράστιο. Δεν έχουμε τον χρόνο»
    10/03/2026 - 15:39 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Γερμανία-Βάντεφουλ: "Αν η Κύπρος μας χρειαστεί, θα είμαστε παρόντες"
    10/03/2026 - 15:39 ΚΟΣΜΟΣ
  • Χρηματιστήριο: Ισχυρή αντίδραση με άνοδο 3,12%
    10/03/2026 - 15:36 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Δημοσκοπήσεις ALCO – Opinion Poll: Ανοδική πορεία για τη ΝΔ - μειώνονται οι αναποφάσιστοι, λόγω Ιράν
    09/03/2026 - 21:45 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΚΠΑ: Εγκαίνια για το νέο κτίριο της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
    09/03/2026 - 17:38 ΕΛΛΑΔΑ
  • Πιερρακάκης από Eurogroup: Προτεραιότητα η προστασία επιχειρήσεων και νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση
    09/03/2026 - 18:13 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • MSC: Τριπλή ναυπηγική τελετή στη Γένοβα για τα νέα υπερπολυτελή κρουαζιερόπλοια του Ομίλου
    09/03/2026 - 19:59 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Μήνυμα Πούτιν προς την Ευρώπη: Έτοιμη η Ρωσία για νέα ενεργειακή συνεργασία
    09/03/2026 - 19:01 ΚΟΣΜΟΣ

Direction Business Network

CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Elatirio Strom στηρίζει τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων «Αναγέννηση

10/03/2026 - 13:53
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Η Ρομπέρτα Μέτσολα ανακοίνωσε τους πρώτους βραβευθέντες του Ευρωπαϊκού Τάγματος Αξίας

10/03/2026 - 13:49
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Γουόρντ: Θα με κατακλύσουν τα συναισθήματα

10/03/2026 - 13:27
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

ΠΑΟΚ: Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια του ντέρμπι με τον Άρη

10/03/2026 - 13:21
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Από την Ogilvy η νέα καμπάνια για το Ultrex

10/03/2026 - 12:59
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Meta: Δοκιμάζει προτάσεις αγορών στο chatbot browser

10/03/2026 - 11:57
FleetNews
fleetnews.gr

Υπογειοποίηση οδικών αρτηριών στον Δ. Ηρακλείου Αττικής με 16,7 εκατ. ευρώ

10/03/2026 - 06:08
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Η Μάργκο Ρόμπι εντυπωσιάζει με ένα φόρεμα από μαλλιά στην πρεμιέρα του Λονδίνου

09/03/2026 - 08:45
FleetNews
fleetnews.gr

Suzuki: Νέες εκδόσεις για τα δημοφιλή Vitara και S-Cross

09/03/2026 - 06:12
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“NUVIA Medical Aesthetics”

04/03/2026 - 15:39
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo