Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΟΗΕ: Ένας άνθρωπος εκτοπίζεται κάθε δύο δευτερόλεπτα
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/06/2018 · 03:00

ΟΗΕ: Ένας άνθρωπος εκτοπίζεται κάθε δύο δευτερόλεπτα

Οι πόλεμοι, η βία και οι διώξεις προκάλεσαν νέο ρεκόρ βίαια εκτοπισμένων παγκοσμίως, για πέμπτη συνεχή χρονιά, καθιστώντας πιο κρίσιμη από ποτέ μια νέα παγκόσμια συμφωνία για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουνίου 2018.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Οι πόλεμοι, η βία και οι διώξεις προκάλεσαν νέο ρεκόρ βίαια εκτοπισμένων παγκοσμίως, για πέμπτη συνεχή χρονιά, καθιστώντας πιο κρίσιμη από ποτέ μια νέα παγκόσμια συμφωνία για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουνίου 2018.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα «Global Trends», 68,5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί βίαια σε ολόκληρο τον κόσμο στο τέλος του 2017, γεγονός που υποδεικνύει έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων σε κίνηση και ισοδυναμεί με 44.500 άτομα που εκτοπίζονται κάθε μέρα ή ένα άτομο που εκτοπίζεται κάθε δύο δευτερόλεπτα.

Οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να αποφύγουν τις συγκρούσεις και τις διώξεις αντιπροσώπευαν 25,4 εκατομμύρια, 2,9 εκατομμύρια περισσότεροι από ό, τι το 2016. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που παρουσίασε ποτέ η Αρμοστεία σε ένα μόνο έτος.

Ο αριθμός των νέων εκτοπισμένων αυξάνεται επίσης: 16,2 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν το 2017, είτε για πρώτη φορά είτε επανειλημμένα. Στην κορυφή της λίστας των παραγόντων που οδήγησαν σε εκτοπίσεις κατά τη διάρκεια του 2017, ήταν η κρίση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο πόλεμος στο Νότιο Σουδάν και η διαφυγή στο Μπανγκλαντές από τη Μιανμάρ εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων Ροχίνγκια.

Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο, που αναμένουν την έκβαση των αιτημάτων τους για χορήγηση καθεστώτος πρόσφυγα, αυξήθηκε κατά περίπου 300.000, σε 3,1 εκατομμύρια, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2017. Οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους αντιπροσώπευαν 40 εκατομμύρια από το σύνολο, ελαφρώς λιγότεροι από τους 40,3 εκατ. το 2016.

«Βρισκόμαστε σε μια λεωφόρο, όπου η επιτυχία στη διαχείριση της καταναγκαστικής μετακίνησης απαιτεί μια νέα και πολύ πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, ώστε να μην αφήνονται οι χώρες και οι κοινότητες να ασχολούνται μόνες με αυτό», ανέφερε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι.

Η έκθεση Global Trends της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δημοσιεύεται παγκοσμίως κάθε χρόνο πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου.

«Σήμερα, την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας για τους Πρόσφυγες, το μήνυμά μου προς τα κράτη μέλη είναι να το υποστηρίξετε αυτό», ανέφερε ο κ. Γκράντι. «Κανείς δεν γίνεται πρόσφυγας από επιλογή, αλλά οι υπόλοιποι από εμάς μπορούμε να έχουμε την επιλογή για το πώς βοηθούμε».

Τα ευρήματα στην έκθεση «Global Trends» αμφισβητούν ορισμένες από τις αντιλήψεις σχετικά με την αναγκαστική μετακίνηση. Μεταξύ αυτών είναι η ιδέα ότι οι εκτοπισμένοι στον κόσμο έχουν μετακινηθεί κυρίως σε χώρες του παγκόσμιου βορρά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το αντίθετο είναι αλήθεια: 85% των προσφύγων έχουν καταφύγει σε αναπτυσσόμενες χώρες, πολλές από τις οποίες είναι απελπισμένα φτωχές και λαμβάνουν μικρή υποστήριξη για τη φροντίδα αυτών των πληθυσμών. Επίσης, τέσσερις από τους πέντε πρόσφυγες παραμένουν σε χώρες δίπλα στη δική τους.

Ο εκτοπισμός μεγάλης κλίμακας πέραν των συνόρων, είναι επίσης λιγότερο συχνός από ό, τι υποδηλώνει ο συνολικός αριθμός των 68,5 εκατομμυρίων. Σχεδόν τα δύο τρίτα εκείνων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι που δεν έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους. Από τα 25,4 εκατομμύρια πρόσφυγες, λίγο περισσότεροι από το ένα πέμπτο είναι οι Παλαιστίνιοι υπό τη φροντίδα της UNRWA.

Από τους υπόλοιπους, για τους οποίους είναι υπεύθυνη η Ύπατη Αρμοστεία, τα δύο τρίτα προέρχονται από μόλις πέντε χώρες: Συρία, Αφγανιστάν, Νότιο Σουδάν, Μιανμάρ και Σομαλία. Ο τερματισμός της σύγκρουσης σε οποιαδήποτε από αυτές έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει σημαντικά την ευρύτερη εικόνα της παγκόσμιας μετακίνησης, αναφέρει η Αρμοστεία.

Δύο ακόμα στοιχεία από την έκθεση «Global Trends» είναι ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες ζουν σε αστικές περιοχές (58%) όχι σε καταυλισμούς ή αγροτικές περιοχές και ότι ο παγκοσμίως, ο εκτοπισμένος πληθυσμός είναι νέος: 53% είναι παιδιά, συμπεριλαμβανομένων πολλών που είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους.

Όπως και με τον αριθμό των χωρών που παράγουν μεγάλους αριθμούς εκτοπισμένων, ο αριθμός των χωρών που φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς ήταν επίσης συγκριτικά μικρός. Η Τουρκία παρέμεινε η κορυφαία χώρα που φιλοξενεί πρόσφυγες σε απόλυτους αριθμούς, με πληθυσμό 3,5 εκατομμυρίων προσφύγων, κυρίως Σύρων.

Ο Λίβανος φιλοξένησε τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων σε σχέση με τον εθνικό πληθυσμό του. Συνολικά, 63% όλων των προσφύγων υπό την ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας ήταν σε μόλις 10 χώρες, ενώ σε ποσοστό 31% βρίσκονταν στην υποσαχάρια Αφρική.

Δυστυχώς, οι λύσεις παρέμειναν περιορισμένες. Οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις συνέχισαν να είναι οι κυριότεροι μοχλοί, με μικρή ορατή πρόοδο προς την ειρήνη. Περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν σε θέση να επιστρέψουν στα σπίτια τους το 2017, με τους περισσότερους να επιστρέφουν από τον εσωτερικό εκτοπισμό. Μεταξύ αυτών ήταν οι άνθρωποι που επέστρεφαν κάτω από πίεση ή σε εύθραυστα περιβάλλοντα.

Λόγω της μείωσης του αριθμού των τόπων που προσφέρθηκαν, ο αριθμός των προσφύγων που επανεγκαταστάθηκαν μειώθηκε κατά περισσότερο από 40% σε περίπου 100.000 άτομα.

Η κατάσταση στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο

Στη διάρκεια του 2018 καταγράφηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης 44.570 αφίξεις στην Ευρώπη (στοιχεία μέχρι 10 Ιουνίου), ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κατέγραψε 40.357 αφίξεις μέσω του υδάτινου δρόμου της Μεσογείου (στοιχεία μέχρι 19 Ιουνίου).

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 2017 είχαν περάσει μέσω θαλάσσης στην Ευρώπη 172.302 άτομα (29.718 στην Ελλάδα, 119.369 στην Ιταλία και 28.349 στην Ισπανία), το 2016: 362.753 (173.450 στην Ελλάδα, 181.436 στην Ιταλία και 14.094 στην Ισπανία), το 2015: 1.015.078 (856.732 άτομα στην Ελλάδα, 153.842 στην Ιταλία και 16.263 στην Ισπανία) και το 2014: 216.054 (41.038 στην Ελλάδα, 170.100 στην Ιταλία και 11.716 στην Ισπανία).

Εφέτος μέχρι τις 19 Ιουνίου είχαν φθάσει με βάρκες στην Ελλάδα 12.587 άτομα, στην Ιταλία 15.521 και στην Ισπανία 12.237. Στην Ελλάδα φθάνουν κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, στην Ιταλία από Τυνησία, Ερυθραία και Νιγηρία και στην Ισπανία από Γουινέα, Συρία και Μάλι.

Πηγή: thetoc.gr

  • ΟΗΕ
  • ·
  • ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Το NBA και οι Καβαλίερς ανακοίνωσαν Χεζόνια! (pics)

All Content

Μπαρτσελόνα: Πρέσβης και μέντορας του τμήματος μπάσκετ ο Ναβάρο

All Content - BusinessNews.gr

Alpha Bank: Στα 497 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του α΄ εξαμήνου

All Content - BusinessNews.gr

Euronext Athens: Καθαρά κέρδη 27 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο – Άλμα 92,8% στα EBITDA

All Content - BusinessNews.gr

Εθνική Τράπεζα: Καθαρά κέρδη 661 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2026

All Content

AI Act και διαφήµιση: Τι αλλάζει από 2 Αυγούστου

All Content

IAB Hellas: Νέα Διοικούσα Επιτροπή και νέο Διοικητικό Συμβούλιο - Πρόεδρος ο Γαληνός Γιαγλής

FleetNews

Ένας χρόνος δυναμικής παρουσίας για Geely και Zeekr στην Ελλάδα

FleetNews

BMW: Προχωρά στην περικοπή 8.000 θέσεων εργασίας

FleetNews

Το Ford Ranger τώρα σε εκδόσεις ντίζελ και PHEV

All Content

Παναθηναϊκός: Υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις ο Φρανσίσκο (pics)

All Content

Πώς έχει διαμορφωθεί το ρόστερ των Λέικερς στη μετά-ΛεΜπρόν εποχή

All Content - BusinessNews.gr

Eurobank: Καθαρά κέρδη 776 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2026

All Content - BusinessNews.gr

AKTOR: Στο 33,41% το ποσοστό της Winex μετά την AMK

All Content - BusinessNews.gr

Σκλαβενίτης: Ξεπέρασε τα 6 δισ. ευρώ – Οι επενδύσεις των 228 εκατ. και το πλάνο για τη συνέχεια

FleetNews

Σε άνοδο η αγορά επαγγελματικών της ΕΕ

FleetNews

Stellantis: Αύξηση εσόδων κατά 13% το β’ τρίμηνο

CSRΝews.gr

Στους «Climate Leaders 2026» για 4η χρονιά η COSMOTE TELEKOM

CSRΝews.gr

Greenvolt Power: Εγκαινίασε γιγαντιαία μονάδα αποθήκευσης ενέργειας 200 MW στην Πολωνία

CSRΝews.gr

Μαζί για το Παιδί: Δωρεά ιατρικού εξοπλισμού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Δονούσας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Έκτακτη δήλωση Καμμένου από τη Βουλή
Έκτακτη δήλωση Καμμένου από τη Βουλή 20/06/2018 - 03:00
Μπαλτάκος: Ανακοίνωσε νέο κόμμα "στα δεξιά" της ΝΔ 20/06/2018 - 03:00
Μπαλτάκος: Ανακοίνωσε νέο κόμμα "στα δεξιά" της ΝΔ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο: Σε τροχιά για ισχυρό άλμα 35% τον Ιούλιο
    31/07/2026 - 19:10 ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • Smartphones: Οι μεγαλύτερες οθόνες γίνονται προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους
    31/07/2026 - 18:40 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Δήμος Αθηναίων: Σε αυξημένη επιφυλακή για κίνδυνο πυρκαγιάς - «Κλείνουν» οι λόφοι Λυκαβηττού και Φινόπουλου
    31/07/2026 - 18:20 ΕΛΛΑΔΑ
  • Mermeren Kombinat: Μείωση 41% στα κέρδη – Η Κίνα «φρέναρε» τις πωλήσεις μαρμάρου
    31/07/2026 - 17:59 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χρηματιστήριο: Οριακή πτώση κατά 0,08% σήμερα - Με κέρδη 4,47% έκλεισε ο Ιούλιος
    31/07/2026 - 17:48 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΕΑΟΠ: Η Ελλάδα στις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης στα αλκοολούχα ποτά για το 2025
    31/07/2026 - 17:41 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Άρση διοικητικών εμποδίων για 24.000 νέους γεωργούς και αναλογικό πλαίσιο κυρώσεων στις Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης
    31/07/2026 - 17:27 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Φωτιά στην Περιφερειακή Αιγάλεω: Ήχησε 112 για Αφαία και Άνω Δάσος Χαϊδαρίου
    31/07/2026 - 17:17 ΕΛΛΑΔΑ
  • Στεφάν Μπουζνά (Euronext): Ταχύτερα από το αναμενόμενο η ενσωμάτωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών
    31/07/2026 - 16:42 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ExxonMobil: Κέρδη 14,7 δισ. δολ. στο β΄ τρίμηνο του 2026
    31/07/2026 - 16:26 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Η Vodafone στηρίζει τους συνδρομητές της στο Ρέθυμνο
    30/07/2026 - 20:29 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΗΠΑ: Στο 1,5% επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη το β΄ τρίμηνο
    30/07/2026 - 20:02 ΚΟΣΜΟΣ
  • Alpha Bank: Στα 497 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του α΄ εξαμήνου
    31/07/2026 - 08:34 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Τραμπ: Ανακοίνωσε «ιστορική συμφωνία» για τον πλήρη αφοπλισμό της Χαμάς
    31/07/2026 - 10:31 ΚΟΣΜΟΣ
  • Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος του ιταλικού ποδοσφαίρου Φράνκο Μπαρέζι
    31/07/2026 - 09:08 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Σκληρός: «Στόχος η πέμπτη θέση και η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο U19»

31/07/2026 - 15:56
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Το NBA και οι Καβαλίερς ανακοίνωσαν Χεζόνια! (pics)

31/07/2026 - 15:37
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

IAB Hellas: Νέα Διοικούσα Επιτροπή και νέο Διοικητικό Συμβούλιο - Πρόεδρος ο Γαληνός Γιαγλής

31/07/2026 - 13:33
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η Έλλη Κασόλη στο ΕΡΤnews

31/07/2026 - 11:28
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Στους «Climate Leaders 2026» για 4η χρονιά η COSMOTE TELEKOM

31/07/2026 - 09:40
FleetNews
fleetnews.gr

Ένας χρόνος δυναμικής παρουσίας για Geely και Zeekr στην Ελλάδα

31/07/2026 - 09:06
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Greenvolt Power: Εγκαινίασε γιγαντιαία μονάδα αποθήκευσης ενέργειας 200 MW στην Πολωνία

31/07/2026 - 08:17
FleetNews
fleetnews.gr

BMW: Προχωρά στην περικοπή 8.000 θέσεων εργασίας

31/07/2026 - 06:09
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Kokoon Loutraki Coast”

28/07/2026 - 12:07
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Aveda I One for All Leave in Elixir

22/07/2026 - 13:20
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo