Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Πρόσκαιρη πτώση εξαγωγών φρούτων και λαχανικών το 2017
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/02/2018 · 02:00

Πρόσκαιρη πτώση εξαγωγών φρούτων και λαχανικών το 2017

Πρόσκαιρη εκτιμάται ότι είναι η πτώση των ελληνικών εξαγωγών νωπών φρούτων και λαχανικών, που καταγράφηκε το 2017 τόσο σε αξία (-3,7%) όσο και σε όγκο (-12,6%) έναντι του 2016.

Πρόσκαιρη εκτιμάται ότι είναι η πτώση των ελληνικών εξαγωγών νωπών φρούτων και λαχανικών, που καταγράφηκε το 2017 τόσο σε αξία (-3,7%) όσο και σε όγκο (-12,6%) έναντι του 2016. Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas» Γιώργο Πολυχρονάκη, «η μείωση αυτή θεωρείται φυσιολογική ύστερα από μια εκτόξευση που είχαμε το 2016, όταν ο τομέας κατέγραψε σε πολλά προϊόντα ρεκόρ δεκαετίας».

Βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία και επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος, οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών μειώθηκαν πέρυσι σε ποσοστό 12,6% σε όγκο και διαμορφώθηκαν σε 1.471,302 τόνους, έναντι του 2016, ενώ η αξία κατέγραψε μείωση κατά 3,7%, σε 1.012.526 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το 2016.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πολυχρονάκης, κατά μέσο όρο, η ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης δεν είναι η προβλεπόμενη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «πλην, όμως, η τάση της πτωτικής κατανάλωσης φαίνεται να έχει ανατραπεί και μπαίνουμε σε αυξητική τάση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή φρούτων αυξάνεται κατά τι περισσότερο από 2% ετησίως κατά μέσο όρο, ενώ το εμπόριο φρούτων αυξάνεται κατά 7% ετησίως».

Βάσει των στοιχείων, την περίοδο του 2017, οι εξαγωγές στα φρούτα μειώθηκαν σε αξία κατά 4,2%, στα 850,524 εκατ. ευρώ και σε όγκο υποχώρησαν κατά 14,3% σε 1.267.465 τόνους. Οι εξαγωγές των λαχανικών παρουσίασαν ελαφρά μείωση, σε ποσοστό 1,2% σε αξία, στα 162 εκατ. ευρώ και κατά 0,4% σε επίπεδο όγκου, σε 203.837 τόνους.

Στα φρούτα, όπως τόνισε ο κ. Πολυχρονάκης, «το πιο αξιοσημείωτο είναι η μείωση σε ποσότητες στα πορτοκάλια (-41,8%) και τα μανταρίνια (-30,2%), με αύξηση όμως των πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια), που σημείωσαν ρεκόρ πενταετίας κατά 12,4%. Στις φράουλες, σημειώθηκε αύξηση 12,2% και στα νωπά σταφύλια κατά 16,6%, με αμφότερα να σημειώνουν ρεκόρ 10ετίας».

Η μεγάλη μείωση δε των εξαγωγών στα λεμόνια το 2017, κατά 67% σε αξία, στα 4.685.937 εκατ. ευρώ, από 14.181.286 εκατ. ευρώ το 2016 και κατά 67,7% σε όγκο, σε 7.506 τόνους, από 23.221 τόνους πρόπερσι, ουσιαστικά αποκατέστησε την πραγματικότητα, έναντι της αφύσικης αύξησης του 2016″, επισήμανε ο κ. Πολυχρονάκης.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο της «Incofruit Hellas», η Ελλάδα, διατηρώντας σταθερή παραγωγή στα φρούτα και λαχανικά, σε περίπου 7,58 εκατομμύρια τόνους, με τις συνήθεις ετήσιες διακυμάνσεις μεταξύ προϊόντων, «έχει πετύχει σημαντική αύξηση των εξαγωγών της στην τελευταία δεκαετία. Από 1.027.568 τόνους, αξίας 718,8 εκατ.ευρώ το 2007 έφτασε σε 1.683.746 τόνους και 1,051 δισ. ευρώ για το 2016 και σε 1.471.302 τόνους και 1,012 δισ. ευρώ για το 2017».

Θέση του Συνδέσμου αποτελεί ότι η αξία των νωπών φρούτων αναμένεται να αυξηθεί ταχύτερα από τον όγκο των ποσοτήτων στην αγορά της ΕΕ κατά τα προσεχή έτη. «Αυτό συμβαίνει λόγω αλλαγής προτιμήσεως των Ευρωπαίων καταναλωτών για νωπά φρούτα έναντι μεταποιημένων, για ακριβότερα φρούτα σε σχέση με τα παραδοσιακά (π.χ., πορτοκάλια, μήλα και πεπόνια), προς μούρα, φράουλες, φρούτα του δάσους, νέες ποικιλίες πεπονιού, αβοκάντο, μάνγκο, ακτινίδια, νέες ποικιλίες μήλων και επιτραπέζιων σταφυλιών» τόνισε ο κ. Πολυχρονάκης.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η εγχώρια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι σχετικά μικρή, ενώ πρόσθεσε πως «η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών έχει χτυπηθεί σκληρά από την οικονομική κρίση, για έβδομο χρόνο, πλην όμως η αύξηση των εισαγωγών δείχνει μια βελτίωσή της».

Για το ρώσικο εμπάργκο που συνεχίζεται, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, οι «Έλληνες εξαγωγείς δεν έχουν αποθαρρυνθεί από την απώλεια της ρωσικής αγοράς, η οποία για ορισμένα προϊόντα ήταν ο μεγαλύτερος προορισμός. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, «ως εναλλακτική λύση των πωλήσεων της ΕΕ και τρίτες χώρες έχουν αυξηθεί» και «πέρα από την παροχή από όλες τις προμηθεύτριες χώρες κατά τη διάρκεια της περιόδου 2015-2017, η πίεση στις τιμές είναι μεγάλη με μια μικρή βελτίωση την τρέχουσα περίοδο».

Κατά τον κ. Πολυχρονάκη, «η κατάσταση αυτή θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχίες όσον αφορά την εμπορική πολιτική μακροπρόθεσμα και να οδηγήσει σε περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών μας σε νέες αγορές (π.χ. χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, επιταχύνοντας διμερή φυτοϋγειονομικά πρωτόκολλα)». Αναφερόμενος στις εισαγωγές, ο ειδικός σύμβουλος της «Incofruit Hellas» επισήμανε πως καταγράφηκε άνοδο για τα λαχανικά (+ 15,6% σε όγκο και + 10,6% σε αξία), και για φρούτα (+17,5% σε όγκο και +8,1% σε αξία), κυρίως για τροπικά (ακτινίδια, ανανάς, μπανάνες, χουρμάδες), αλλά επίσης για λεμόνια και αχλάδια.

Το μέλλον προοιωνίζεται θετικό

Οι ενδείξεις των χειμερινών προϊόντων, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, είναι ευνοϊκές (εσπεριδοειδή & ακτινίδια) και στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η εμπορική τους περίοδος 2017/18 «θα κλείσει με ρεκόρ στις εξαγωγές ακτινιδίων και μανταρινιών, αποκαθιστώντας την αυξητική τους πορεία τα τελευταία χρόνια με βελτίωση που έχει αρχίσει να φαίνεται στη μεσοσταθμική αξία των εξαγομένων μας νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων».

Πάντως, σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου, διαπιστώνεται έλλειψη στρατηγικής γεωργικών προϊόντων και καταγράφεται επιτακτική πλέον η ανάγκη χάραξης, τόσο σε επίπεδο καλλιέργειας, όσο και σε εμπορίου, ιδιαίτερα στις εξαγωγές.

«Ο τομέας των οπωροκηπευτικών, για παράδειγμα, οι εξαγωγές των οποίων έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, έχει ανάγκη από μεταρρύθμιση καθ ότι η ζήτηση αναμένεται να υπερβεί την παραγωγή μόλις η εγχώρια κατανάλωση αποκατασταθεί στα προ της κρίσης επίπεδα» τόνισε.

Αναμένοντας ότι το παγκόσμιο εμπόριο φρούτων θα συνεχίσει να αυξάνεται, αφενός λόγω αύξησης του πληθυσμού και αφετέρου της βελτίωσης της οικονομικής ευημερίας, «για να αντιμετωπισθεί η αυξανόμενη ζήτηση για νέα, καλύτερα, καθαρότερα και άλλα προϊόντα μη παραγόμενα στην εγχώρια αγορά, καθίσταται επείγουσα και άμεση η χάραξη πολιτικής».

Οι μέθοδοι καλλιέργειας στην χώρα μας, η επάρκεια της ψυκτικής αλυσίδας και αποθήκευσης, η τυποποίηση, συσκευασία και οι μεταφορές καθιστούν τις επιχειρήσεις μας πιο βιώσιμες, ανταγωνιστικές και επομένως η περαιτέρω εξωστρέφειά τους είναι προφανής και πρέπει να ληφθούν υπόψη για άμεση ενεργοποίηση στρατηγικής, σημείωσε ο κ. Πολυχρονάκης.
Πεποίθηση του Συνδέσμου αποτελεί -μεταξύ άλλων- ότι οι ισχύουσες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη διαχείριση κρίσεων και στη διαπραγμάτευση, ιδίως σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές στην Κοινότητα, «χρειάζονται βελτίωση προς αποκατάσταση της προτίμησης σε Φρούτα & Λαχανικά που παράγονται εντός της Γηραιάς Ηπείρου, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά».

Πηγή: analitis.gr

  • ΕΛΣΤΑΤ
  • ·
  • ΕΞΑΓΩΓΕΣ
  • ·
  • ΦΡΟΥΤΑ
  • ·
  • ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Η Παρί 98-92 τη Ρεάλ με ξέσπασμα στο τέλος

All Content

Καρδίτσα-Τόφας 79-93: Τα highlights της αναμέτρησης (vid)

All Content - BusinessNews.gr

ΙΟΒΕ: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,2% το 2026, υψηλή αβεβαιότητα για τις γεωπολιτικές προκλήσεις

All Content - BusinessNews.gr

Big deal στα media: Στρατηγική συνεργασία ομίλων Iefimerida-Παραπολιτικά - Ο ρόλος του Γιάννη Κουρτάκη

All Content - BusinessNews.gr

Metlen: Επιταχύνει τη διεθνή της επέκταση με νέα έργα ΑΠΕ σε Ην. Βασίλειο, Ιρλανδία και Ιταλία

All Content

Σε Μπάκο, Καϋμενάκη, Εξάρχου επίσημα το iefimerida.gr – Στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο Παραπολιτικά

All Content

Σε Choose/ΟΤΕ «οδεύουν» τα 7,5 εκατ. για το Olympian Land

FleetNews

Toyota – Sumitomo: Συνεργασία για μπαταρίες

FleetNews

Stellantis: Παγκόσμιος Επικεφαλής Παραγωγής

FleetNews

Mercedes-Benz eIntouro: Στην Busworld Europe

All Content

Τα συλλυπητήρια για το δυστύχημα των οπαδών του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία

All Content

Τέλης Μυστακίδης: «Είμαστε όλοι βαθιά συντετριμμένοι»

All Content - BusinessNews.gr

«Βιολάντα»: Ανακοίνωσε μέτρα στήριξης στις οικογένειες των θυμάτων - Τι εξετάζουν οι Αρχές για την πυρκαγιά

All Content - BusinessNews.gr

ESM: Στο κλαμπ των ισχυρών της Ευρωζώνης τα ελληνικά ομόλογα, σε ρεκόρ 15ετίας το spread

All Content - BusinessNews.gr

Νέα δέσμη μέτρων για το στεγαστικό: «Κατασκευάζω-Νοικιάζω» και στήριξη εργαζομένων εκτός έδρας

FleetNews

Nissan: Αυτόνομη υπηρεσία μετακίνησης – Πιλοτικό πρόγραμμα στη Γιοκοχάμα

FleetNews

Στα σκαριά Κινεζική παραγωγή στην Ευρώπη

CSRΝews.gr

ΕΑΤ: Δωρεάν ψηφιακό εργαλείο για τις ελληνικές ΜμΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους

CSRΝews.gr

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Νέος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων από το Youth Empowered

CSRΝews.gr

Stoiximan: Ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος “Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν” με νέες δράσεις και συνεργασίες

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Συνελήφθη ο Κώστας Βαξεβάνης μετά τη μήνυση του Αντώνη Σαμαρά
Συνελήφθη ο Κώστας Βαξεβάνης μετά τη μήνυση του Αντώνη Σαμαρά 26/02/2018 - 02:00
Ο Γιουσέιν Μπολτ υπέγραψε σε ποδοσφαιρική ομάδα 26/02/2018 - 02:00
Ο Γιουσέιν Μπολτ υπέγραψε σε ποδοσφαιρική ομάδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • S&P: Αναβάθμιση προοπτικών για Eurobank, Εθνική και Πειραιώς - Θετικές οι εκτιμήσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα
    27/01/2026 - 22:00 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Ρεκόρ παραοικονομίας στη Γερμανία το 2026 - Εκτοξεύεται σε υψηλό δωδεκαετίας
    27/01/2026 - 21:35 ΚΟΣΜΟΣ
  • Ευρωαγορές: Με κέρδη το κλείσιμο των συναλλαγών της Τρίτης
    27/01/2026 - 21:03 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Noval Property: Μετοχικές μεταβολές μετά την απώλεια του Νικολάου Στασινόπουλου
    27/01/2026 - 20:41 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΑΔΕ: Η επικαιροποίηση των ΚΑΔ δεν επηρεάζει την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων
    27/01/2026 - 20:11 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πυρκαγιά στη Βιολάντα: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου και δύο στελέχη - Tι αναφέρει η εταιρεία
    27/01/2026 - 20:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για Βιολάντα: Αρμόδια αδειοδοτούσα Αρχή η Περιφέρεια Θεσσαλίας
    27/01/2026 - 19:45 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Σουηδία: Επανέρχεται εκ νέου στην πολιτική συζήτηση η ένταξη στο ευρώ μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου
    27/01/2026 - 19:16 ΚΟΣΜΟΣ
  • Τραγωδία στη Ρουμανία: Επτά οπαδοί του ΠΑΟΚ νεκροί σε φονικό τροχαίο καθ’ οδόν για τη Λιόν
    27/01/2026 - 18:57 ΕΛΛΑΔΑ
  • Big deal στα media: Στρατηγική συνεργασία ομίλων Iefimerida-Παραπολιτικά - Ο ρόλος του Γιάννη Κουρτάκη
    27/01/2026 - 18:24 MEDIA
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • «Βιολάντα»: Ανακοίνωσε μέτρα στήριξης στις οικογένειες των θυμάτων - Τι εξετάζουν οι Αρχές για την πυρκαγιά
    27/01/2026 - 08:25 ΕΛΛΑΔΑ
  • Νέα δέσμη μέτρων για το στεγαστικό: «Κατασκευάζω-Νοικιάζω» και στήριξη εργαζομένων εκτός έδρας
    27/01/2026 - 08:50 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Επικαιροποίηση ΚΑΔ: Λογιστές προειδοποιούν για προβλήματα, ενόψει φορολογικών δηλώσεων - Ανακοίνωση από ΑΑΔΕ
    27/01/2026 - 08:12 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ESM: Στο κλαμπ των ισχυρών της Ευρωζώνης τα ελληνικά ομόλογα, σε ρεκόρ 15ετίας το spread
    27/01/2026 - 11:21 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Ηλεκτρονικό εμπόριο και AI: H νέα εποχή είναι ήδη εδώ - Άρθρο του Α. Χ. Παπανδρόπουλου
    27/01/2026 - 09:01 ΠΡΟΣΩΠΑ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

EuroLeague 2025/26: Η βαθμολογία

27/01/2026 - 22:07
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Η Παρί 98-92 τη Ρεάλ με ξέσπασμα στο τέλος

27/01/2026 - 22:03
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

#EDGED2 DSQUARED2 FALL/WINTER 2026

27/01/2026 - 17:45
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Σε Μπάκο, Καϋμενάκη, Εξάρχου επίσημα το iefimerida.gr – Στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο Παραπολιτικά

27/01/2026 - 16:28
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Trastor: Το μεγαλύτερο logistics center στην Ελλάδα έλαβε την πιστοποίηση LEED Gold

27/01/2026 - 16:07
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Champs Academies by Campeón για τρίτη συνεχή χρονιά

27/01/2026 - 14:50
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΤΕΧΑΝ: Σε εξέλιξηΤο 1ο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

27/01/2026 - 14:47
FleetNews
fleetnews.gr

Ο Καναδάς μείωσε τους δασμούς για την Κίνα στο 6,1%

27/01/2026 - 08:11
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Beauty point επωνύμων το κορυφαίο κέντρο ομορφιάς “Hollywood Clinic” στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

26/01/2026 - 16:55
FleetNews
fleetnews.gr

Ιστορική στιγμή για την Audi: Πρεμιέρα της Audi Revolut F1 Team

26/01/2026 - 06:20
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo