Τρίτη, 7 Ιουλίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Πρόσκαιρη πτώση εξαγωγών φρούτων και λαχανικών το 2017
Newsroom Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/02/2018 · 02:00

Πρόσκαιρη πτώση εξαγωγών φρούτων και λαχανικών το 2017

Πρόσκαιρη εκτιμάται ότι είναι η πτώση των ελληνικών εξαγωγών νωπών φρούτων και λαχανικών, που καταγράφηκε το 2017 τόσο σε αξία (-3,7%) όσο και σε όγκο (-12,6%) έναντι του 2016.
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Πρόσκαιρη εκτιμάται ότι είναι η πτώση των ελληνικών εξαγωγών νωπών φρούτων και λαχανικών, που καταγράφηκε το 2017 τόσο σε αξία (-3,7%) όσο και σε όγκο (-12,6%) έναντι του 2016. Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas» Γιώργο Πολυχρονάκη, «η μείωση αυτή θεωρείται φυσιολογική ύστερα από μια εκτόξευση που είχαμε το 2016, όταν ο τομέας κατέγραψε σε πολλά προϊόντα ρεκόρ δεκαετίας».

Βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία και επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος, οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών μειώθηκαν πέρυσι σε ποσοστό 12,6% σε όγκο και διαμορφώθηκαν σε 1.471,302 τόνους, έναντι του 2016, ενώ η αξία κατέγραψε μείωση κατά 3,7%, σε 1.012.526 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το 2016.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πολυχρονάκης, κατά μέσο όρο, η ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης δεν είναι η προβλεπόμενη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «πλην, όμως, η τάση της πτωτικής κατανάλωσης φαίνεται να έχει ανατραπεί και μπαίνουμε σε αυξητική τάση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή φρούτων αυξάνεται κατά τι περισσότερο από 2% ετησίως κατά μέσο όρο, ενώ το εμπόριο φρούτων αυξάνεται κατά 7% ετησίως».

Βάσει των στοιχείων, την περίοδο του 2017, οι εξαγωγές στα φρούτα μειώθηκαν σε αξία κατά 4,2%, στα 850,524 εκατ. ευρώ και σε όγκο υποχώρησαν κατά 14,3% σε 1.267.465 τόνους. Οι εξαγωγές των λαχανικών παρουσίασαν ελαφρά μείωση, σε ποσοστό 1,2% σε αξία, στα 162 εκατ. ευρώ και κατά 0,4% σε επίπεδο όγκου, σε 203.837 τόνους.

Στα φρούτα, όπως τόνισε ο κ. Πολυχρονάκης, «το πιο αξιοσημείωτο είναι η μείωση σε ποσότητες στα πορτοκάλια (-41,8%) και τα μανταρίνια (-30,2%), με αύξηση όμως των πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια), που σημείωσαν ρεκόρ πενταετίας κατά 12,4%. Στις φράουλες, σημειώθηκε αύξηση 12,2% και στα νωπά σταφύλια κατά 16,6%, με αμφότερα να σημειώνουν ρεκόρ 10ετίας».

Η μεγάλη μείωση δε των εξαγωγών στα λεμόνια το 2017, κατά 67% σε αξία, στα 4.685.937 εκατ. ευρώ, από 14.181.286 εκατ. ευρώ το 2016 και κατά 67,7% σε όγκο, σε 7.506 τόνους, από 23.221 τόνους πρόπερσι, ουσιαστικά αποκατέστησε την πραγματικότητα, έναντι της αφύσικης αύξησης του 2016″, επισήμανε ο κ. Πολυχρονάκης.

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο της «Incofruit Hellas», η Ελλάδα, διατηρώντας σταθερή παραγωγή στα φρούτα και λαχανικά, σε περίπου 7,58 εκατομμύρια τόνους, με τις συνήθεις ετήσιες διακυμάνσεις μεταξύ προϊόντων, «έχει πετύχει σημαντική αύξηση των εξαγωγών της στην τελευταία δεκαετία. Από 1.027.568 τόνους, αξίας 718,8 εκατ.ευρώ το 2007 έφτασε σε 1.683.746 τόνους και 1,051 δισ. ευρώ για το 2016 και σε 1.471.302 τόνους και 1,012 δισ. ευρώ για το 2017».

Θέση του Συνδέσμου αποτελεί ότι η αξία των νωπών φρούτων αναμένεται να αυξηθεί ταχύτερα από τον όγκο των ποσοτήτων στην αγορά της ΕΕ κατά τα προσεχή έτη. «Αυτό συμβαίνει λόγω αλλαγής προτιμήσεως των Ευρωπαίων καταναλωτών για νωπά φρούτα έναντι μεταποιημένων, για ακριβότερα φρούτα σε σχέση με τα παραδοσιακά (π.χ., πορτοκάλια, μήλα και πεπόνια), προς μούρα, φράουλες, φρούτα του δάσους, νέες ποικιλίες πεπονιού, αβοκάντο, μάνγκο, ακτινίδια, νέες ποικιλίες μήλων και επιτραπέζιων σταφυλιών» τόνισε ο κ. Πολυχρονάκης.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η εγχώρια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι σχετικά μικρή, ενώ πρόσθεσε πως «η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών έχει χτυπηθεί σκληρά από την οικονομική κρίση, για έβδομο χρόνο, πλην όμως η αύξηση των εισαγωγών δείχνει μια βελτίωσή της».

Για το ρώσικο εμπάργκο που συνεχίζεται, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, οι «Έλληνες εξαγωγείς δεν έχουν αποθαρρυνθεί από την απώλεια της ρωσικής αγοράς, η οποία για ορισμένα προϊόντα ήταν ο μεγαλύτερος προορισμός. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, «ως εναλλακτική λύση των πωλήσεων της ΕΕ και τρίτες χώρες έχουν αυξηθεί» και «πέρα από την παροχή από όλες τις προμηθεύτριες χώρες κατά τη διάρκεια της περιόδου 2015-2017, η πίεση στις τιμές είναι μεγάλη με μια μικρή βελτίωση την τρέχουσα περίοδο».

Κατά τον κ. Πολυχρονάκη, «η κατάσταση αυτή θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχίες όσον αφορά την εμπορική πολιτική μακροπρόθεσμα και να οδηγήσει σε περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών μας σε νέες αγορές (π.χ. χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, επιταχύνοντας διμερή φυτοϋγειονομικά πρωτόκολλα)». Αναφερόμενος στις εισαγωγές, ο ειδικός σύμβουλος της «Incofruit Hellas» επισήμανε πως καταγράφηκε άνοδο για τα λαχανικά (+ 15,6% σε όγκο και + 10,6% σε αξία), και για φρούτα (+17,5% σε όγκο και +8,1% σε αξία), κυρίως για τροπικά (ακτινίδια, ανανάς, μπανάνες, χουρμάδες), αλλά επίσης για λεμόνια και αχλάδια.

Το μέλλον προοιωνίζεται θετικό

Οι ενδείξεις των χειμερινών προϊόντων, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, είναι ευνοϊκές (εσπεριδοειδή & ακτινίδια) και στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η εμπορική τους περίοδος 2017/18 «θα κλείσει με ρεκόρ στις εξαγωγές ακτινιδίων και μανταρινιών, αποκαθιστώντας την αυξητική τους πορεία τα τελευταία χρόνια με βελτίωση που έχει αρχίσει να φαίνεται στη μεσοσταθμική αξία των εξαγομένων μας νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων».

Πάντως, σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του Συνδέσμου, διαπιστώνεται έλλειψη στρατηγικής γεωργικών προϊόντων και καταγράφεται επιτακτική πλέον η ανάγκη χάραξης, τόσο σε επίπεδο καλλιέργειας, όσο και σε εμπορίου, ιδιαίτερα στις εξαγωγές.

«Ο τομέας των οπωροκηπευτικών, για παράδειγμα, οι εξαγωγές των οποίων έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, έχει ανάγκη από μεταρρύθμιση καθ ότι η ζήτηση αναμένεται να υπερβεί την παραγωγή μόλις η εγχώρια κατανάλωση αποκατασταθεί στα προ της κρίσης επίπεδα» τόνισε.

Αναμένοντας ότι το παγκόσμιο εμπόριο φρούτων θα συνεχίσει να αυξάνεται, αφενός λόγω αύξησης του πληθυσμού και αφετέρου της βελτίωσης της οικονομικής ευημερίας, «για να αντιμετωπισθεί η αυξανόμενη ζήτηση για νέα, καλύτερα, καθαρότερα και άλλα προϊόντα μη παραγόμενα στην εγχώρια αγορά, καθίσταται επείγουσα και άμεση η χάραξη πολιτικής».

Οι μέθοδοι καλλιέργειας στην χώρα μας, η επάρκεια της ψυκτικής αλυσίδας και αποθήκευσης, η τυποποίηση, συσκευασία και οι μεταφορές καθιστούν τις επιχειρήσεις μας πιο βιώσιμες, ανταγωνιστικές και επομένως η περαιτέρω εξωστρέφειά τους είναι προφανής και πρέπει να ληφθούν υπόψη για άμεση ενεργοποίηση στρατηγικής, σημείωσε ο κ. Πολυχρονάκης.
Πεποίθηση του Συνδέσμου αποτελεί -μεταξύ άλλων- ότι οι ισχύουσες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη διαχείριση κρίσεων και στη διαπραγμάτευση, ιδίως σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές στην Κοινότητα, «χρειάζονται βελτίωση προς αποκατάσταση της προτίμησης σε Φρούτα & Λαχανικά που παράγονται εντός της Γηραιάς Ηπείρου, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά».

Πηγή: analitis.gr

  • ΕΛΣΤΑΤ
  • ·
  • ΕΞΑΓΩΓΕΣ
  • ·
  • ΦΡΟΥΤΑ
  • ·
  • ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Η ανάρτηση του Μοντέρο που «δείχνει» Ολυμπιακό (pic)

All Content

Παναθηναϊκός: Έφτασε στην Αθήνα ο Μπάντιο (pics)

All Content - BusinessNews.gr

Θετική εκκίνηση για τον Κάθετο Διάδρομο: Ισχυρό ενδιαφέρον μεγάλων «παικτών» της αγοράς

All Content - BusinessNews.gr

Εθνική Ασφαλιστική: Eπενδύει σε δίκτυα πωλήσεων και bancassurance για τη νέα αναπτυξιακή φάση

All Content - BusinessNews.gr

Alpha Trust: Αίτημα squeeze-out υπέβαλε η Alpha Bank για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών

All Content

Digital News Report 2026: Τα ελληνικά ΜΜΕ µέσα από τους αριθµούς

All Content

Meteorites και Καθημερινή παρουσιάζουν το K-Sports

FleetNews

ΔΕΗ blue – Visa: Eπιβράβευση έως 18€ τον μήνα για τη φόρτιση EV

FleetNews

BMW Group: Ολοκλήρωση επένδυσης 1,7 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

FleetNews

Ηλεκτρική και πιστή στο DNA της Honda, η WN7 έρχεται στην Ευρώπη

All Content

Ο Παναθηναϊκός συμφώνησε με τον Άιζακ Μπόνγκα

All Content

Κι επίσημα στη Ρεάλ Μαδρίτης ο Χάιμε Πραντίγια (pic)

All Content - BusinessNews.gr

Το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των μνημονιακών δανείων - Θα πληρώνουμε μέχρι το 2070

All Content - BusinessNews.gr

ΑΑΔΕ: Στο «μικροσκόπιο» οι influencers – Πώς οι αναρτήσεις στα social media γίνονται φορολογικά τεκμήρια

All Content - BusinessNews.gr

Τέλος στις διεκδικήσεις αγροτικών ακινήτων από το Δημόσιο - Δηλώσεις Χατζηδάκη-Σχοινά

FleetNews

Το όραμα της FIAT για την μικροκινητικότητα

FleetNews

Διαθέσιμη η νέα Alfa Romeo Tonale Ibrida με 175 HP

CSRΝews.gr

Volton και «Σύμπλευση» ενισχύουν τις υποδομές της Σικίνου με σύγχρονο φωτισμό

CSRΝews.gr

Έρευνα Mastercard: Η άνοδος των “skilliday” αλλάζει τον ευρωπαϊκό τουρισμό

CSRΝews.gr

ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ: Επένδυση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση της νέας γενιάς στο Πάρκο Τρίτση

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Συνελήφθη ο Κώστας Βαξεβάνης μετά τη μήνυση του Αντώνη Σαμαρά
Συνελήφθη ο Κώστας Βαξεβάνης μετά τη μήνυση του Αντώνη Σαμαρά 26/02/2018 - 02:00
Ο Γιουσέιν Μπολτ υπέγραψε σε ποδοσφαιρική ομάδα 26/02/2018 - 02:00
Ο Γιουσέιν Μπολτ υπέγραψε σε ποδοσφαιρική ομάδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι συμφωνίες που ανακοινώθηκαν στο φόρουμ αμυντικής βιομηχανίας του ΝΑΤΟ
    07/07/2026 - 16:04 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΔΕΗ Energy Out Loud: Μουσική, πολιτισμός και αθλητισμός σε μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα
    07/07/2026 - 15:55 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Emirates: Πρωτοπορεί με το πρώτο Boeing 777-300ERSF στον κόσμο
    07/07/2026 - 15:45 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Δίκη για τα Τέμπη: Επιφυλάχθηκε το δικαστήριο για το αίτημα αναβάθμισης των κατηγοριών
    07/07/2026 - 15:42 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • TÜV NORD Hellas: Στρατηγική συνεργασία στην Αίγυπτο για την πιστοποίηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων
    07/07/2026 - 15:40 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Eurostat: Στο 41,6% οι διανυκτερεύσεις τουριστών στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο
    07/07/2026 - 15:38 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος: Νέος πρόεδρος ο Χαράλαμπος Μπεκρής
    07/07/2026 - 15:34 ΠΡΟΣΩΠΑ
  • Γαλλία: Ποινή φυλάκισης τριών ετών στη Μαρίν Λε Πεν
    07/07/2026 - 15:26 ΚΟΣΜΟΣ
  • Νέο κατάστημα XPENG Βελμάρ στο Μαρούσι
    07/07/2026 - 15:21 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • Χρηματιστήριο: Στις 2.543,76 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 0,65%
    07/07/2026 - 15:14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Nestlé Ελλάς: Αύξηση πωλήσεων το 2025 - Το αυξημένο κόστος πρώτων υλών πίεσε την κερδοφορία
    06/07/2026 - 17:13 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,91%, σε νέα υψηλά 17 ετών η αγορά, «ψήφος» εμπιστοσύνης από την JP Morgan
    06/07/2026 - 17:56 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Δύο πλήρως εξοπλισμένα ελικόπτερα στο ΕΚΑΒ, δωρεά των τεσσάρων συστημικών τραπεζών
    06/07/2026 - 16:44 ΥΓΕΙΑ
  • ΣΠΟΡ FM TV: Αυτό είναι το όνομα της νέας αθλητικής πλατφόρμας του ΣΚΑΪ
    06/07/2026 - 16:49 MEDIA
  • Microsoft: Νέο κύμα απολύσεων 4.800 εργαζομένων υπό την πίεση του κόστους της Τεχνητής Νοημοσύνης
    06/07/2026 - 17:06 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της EuroLeague - Τι είπαν Μποντιρόγκα και Μπουένο

07/07/2026 - 12:28
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Volton και «Σύμπλευση» ενισχύουν τις υποδομές της Σικίνου με σύγχρονο φωτισμό

07/07/2026 - 11:43
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Η ανάρτηση του Μοντέρο που «δείχνει» Ολυμπιακό (pic)

07/07/2026 - 11:42
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Volton και «Σύμπλευση» ενισχύουν τις υποδομές της Σικίνου με σύγχρονο φωτισμό

07/07/2026 - 11:38
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Ένας λεμονόκηπος στην καρδιά της Αθήνας από την Momentum Athens / McCann Greece

07/07/2026 - 11:38
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Έρευνα Mastercard: Η άνοδος των “skilliday” αλλάζει τον ευρωπαϊκό τουρισμό

07/07/2026 - 11:32
FleetNews
fleetnews.gr

ΔΕΗ blue – Visa: Eπιβράβευση έως 18€ τον μήνα για τη φόρτιση EV

07/07/2026 - 05:09
FleetNews
fleetnews.gr

BMW Group: Ολοκλήρωση επένδυσης 1,7 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

06/07/2026 - 05:12
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Kathy Heyndels Fashion Show”

04/07/2026 - 16:24
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“ Γιάννης Καραολής – Hair Awards 2026”

01/07/2026 - 13:57
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo