Η Σαουδική Αραβία φαίνεται να επεκτείνει το εργοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων που διαθέτει, με στόχο την κατασκευή μεγαλύτερων πυραύλων στερεού καυσίμου, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές ή να μεταφέρουν βαρύτερα φορτία, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δύο Αμερικανούς ερευνητές που ανέλυσαν εμπορικές δορυφορικές εικόνες από περίοδο μεγαλύτερη του ενός έτους.
Πύραυλοι με αυξημένες δυνατότητες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Σαουδική Αραβία να αποτρέψει επιθέσεις από το Ιράν και να καταστήσουν τις ένοπλες δυνάμεις της πιο αυτάρκεις, ενισχύοντας ενδεχομένως παράλληλα τη θέση της σε μια αιματηρή σύγκρουση με τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.
Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος να πυροδοτήσουν έναν περιφερειακό ανταγωνισμό εξοπλισμών στον τομέα των πυραύλων και να εντείνουν την αντίθεση στο αμερικανικό Κογκρέσο σε μια συμφωνία πολιτικής πυρηνικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Η αμερικανική δορυφορική εταιρεία Planet Labs κατέγραψε εικόνες του συγκροτήματος αλ-Ντουαντίμι, περίπου 200 χιλιόμετρα δυτικά του Ριάντ, από τον Απρίλιο του 2025 έως τον Σεπτέμβριο του 2026.
Οι δύο ερευνητές, Σαμ Λερ και Μάικλ Ντόιτσμαν, από το Ινστιτούτο Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής (Foreign Policy Research Institute), εκτίμησαν ότι οι εικόνες δείχνουν ένα νέο κτίριο που στεγάζει φρεάτια χύτευσης -κοιλότητες στις οποίες χύνεται ένα μείγμα συστατικών καυσίμου μέσα στα περιβλήματα των κινητήρων των πυραύλων και αφήνεται να στερεοποιηθεί.
Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας και το υπουργείο Πληροφοριών δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση των Λερ και Ντόιτσμαν, το κτίριο, το οποίο πλαισιώνεται από κατασκευές που φαίνεται να είναι τοίχοι προστασίας για την προφύλαξη των κοντινών εγκαταστάσεων από τυχαίες εκρήξεις, είναι τουλάχιστον διπλάσιο σε μέγεθος από το κτίριο που εκτιμάται ότι στεγάζει τα υφιστάμενα φρεάτια χύτευσης του εργοστασίου. Το Foreign Policy Research Institute (FPRI) είναι ένας ανεξάρτητος, μη κομματικός ερευνητικός οργανισμός με έδρα τη Φιλαδέλφεια.
Ένα δεύτερο νέο κτίριο θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για την αποθήκευση συστατικών καυσίμου ή ολοκληρωμένων εξαρτημάτων πυραύλων, ανέφεραν.
"Οι εικόνες υποδηλώνουν ότι η Σαουδική Αραβία επεκτείνει τις υποδομές του συγκροτήματος παραγωγής πυραύλων, πιθανότατα με σκοπό την κατασκευή μεγαλύτερων πυραύλων, οι οποίοι θα μπορούσαν να μεταφέρουν βαρύτερα φορτία ή να έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές", έγραψαν.
Οι ένοπλες δυνάμεις προτιμούν τους πυραύλους στερεού καυσίμου, επειδή μπορούν να αποθηκεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να εκτοξεύονται ταχύτερα από τα συστήματα υγρών καυσίμων.
Οι Λερ και Ντόιτσμαν, καθώς και ειδικοί από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS), με έδρα το Λονδίνο, και τον οργανισμό έρευνας και ανάλυσης CNA, δήλωσαν στο Reuters ότι η σύνθεση του πυραυλικού οπλοστασίου της Σαουδικής Αραβίας υποδηλώνει ότι το συγκρότημα αλ-Ντουαντίμι βασίζεται σε κινεζική τεχνολογία. Οι Λερ και Ντόιτσμαν ανέφεραν ότι τα χαρακτηριστικά του συγκροτήματος παρουσιάζουν επίσης ομοιότητες με κινεζικά εργοστάσια παραγωγής πυραύλων.
Η Σαουδική Αραβία απέκτησε μυστικά περίπου 40 βαλλιστικούς πυραύλους DF-3 υγρών καυσίμων από την Κίνα το 1987, σύμφωνα με εκτίμηση της CIA του 1991, η οποία αποχαρακτηρίστηκε. Παρουσίασε δύο από αυτούς για πρώτη φορά σε στρατιωτική παρέλαση τον Απρίλιο του 2014, σύμφωνα με βίντεο στο YouTube και φωτογραφίες από την εκδήλωση.
Η ομάδα του FPRI εντόπισε επίσης πρόσφατα, σε βίντεο και φωτογραφίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό που εκτίμησε ότι ήταν τα συντρίμμια ενός κινεζικού σχεδιασμού πυραύλου DF-15, ο οποίος είχε εκτοξευθεί από τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη.
Ο Λερ δήλωσε ότι το βασίλειο ενδέχεται πλέον να παράγει τον πύραυλο στερεού καυσίμου DF-15 και ότι η επέκταση του συγκροτήματος αλ-Ντουαντίμι πιθανότατα αποσκοπεί στην παραγωγή του μεγαλύτερου βεληνεκούς πυραύλου DF-21 ή κάποιου παρόμοιου πυραύλου.
Εκτιμάται ότι το Ριάντ στράφηκε στο Πεκίνο επειδή η Ουάσιγκτον περιορίζει εδώ και καιρό τις εξαγωγές πυραυλικών συστημάτων μεγαλύτερου βεληνεκούς.
Η κινεζική πρεσβεία και το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.