Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκεζ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι δεν υπάρχουν σχέδια για μελλοντικές συνομιλίες, καθώς η Αβάνα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι διατηρεί έναν «γενοκτονικό αποκλεισμό» που έχει προκαλέσει οικονομικές απώλειες 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον τελευταίο χρόνο. «Δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις ή ατζέντες, αν και παραμένει η προθυμία να διατηρηθεί η επαφή, παρά την έλλειψη προόδου», δήλωσε ο Μπρούνο Ροντρίγκες σε συνέντευξη Τύπου στην Αβάνα. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, η ζημιά που προκλήθηκε στην οικονομία της χώρας από το δεκαετιών εμπορικό εμπάργκο που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 7% το 2025 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας περίπου τα 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Ροντρίγκες προειδοποίησε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος των αμερικανικών κυρώσεων θα αυξηθεί σημαντικά τους πρώτους μήνες του 2026, μετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά του ενεργειακού τομέα της Κούβας, γράφει το Reuters. Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι τα αμερικανικά μέτρα είχαν επηρεάσει σοβαρά την παραγωγή πετρελαίου και συνέβαλαν στην εμφάνιση μεγάλης κλίμακας διακοπών ρεύματος στην Κούβα, μερικές από τις οποίες διήρκεσαν αρκετές ημέρες.
Η Κούβα κατηγορεί τις ΗΠΑ για επιπτώσεις στον πληθυσμό από το εμπάργκο
Ο Μπρούνο Ροντρίγκες ισχυρίστηκε ότι οι κυρώσεις δεν επηρεάζουν μόνο τις κουβανικές αρχές, αλλά έχουν άμεσες συνέπειες στον πληθυσμό. «Ο αποκλεισμός δεν τιμωρεί την κυβέρνηση, αλλά κάθε άτομο στο νησί, με κάθε τρόπο», δήλωσε ο Κουβανός υπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Κουβανοί καταλήγουν να ζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα με μόνο δύο ή τρεις ώρες ηλεκτρικού ρεύματος την ημέρα ή και λιγότερο. Ο Ροντρίγκεζ ανέφερε επίσης προβλήματα όπως η αλλοίωση των τροφίμων λόγω διακοπών ρεύματος, οι υψηλές θερμοκρασίες στα σπίτια και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά να κάνουν τις εργασίες τους σε κακές συνθήκες φωτισμού.