Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2026
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
ΟΗΕ-Φλέτσερ: "Η Γάζα παραμένει σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση παρά την εκεχειρία"
newsroom newsroom
ΚΟΣΜΟΣ
19/06/2026 · 12:03

ΟΗΕ-Φλέτσερ: "Η Γάζα παραμένει σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση παρά την εκεχειρία"

Ενίσχυση ανθρωπιστικής βοήθειας ζητεί η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την υποστήριξη της Ελλάδας στη λύση των δύο κρατών ως τη μόνη οδό προς την ειρηνική συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων
Google Preferred Source Badge

Πρόσθεσε το BusinessNews στα αγαπημένα σου στη Google

Aνοικτή ενημέρωση με θέμα «Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Παλαιστινιακού ζητήματος» πραγματοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από αίτημα δέκα μελών του προκειμένου να συζητηθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Τέσσερα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου —η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο— υποστήριξαν επίσης το αίτημα για τη συνεδρίαση.

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας πρέσβυς Αγ. Μπαλτά κατά την τοποθέτηση της τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα σε μεγάλη κλίμακα και της προώθησης της υλοποίησης έργων έγκαιρης ανάκαμψης. Αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ανθρωπιστικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένων της UNRWA, της UNICEF και του ΠΟΥ. Η κ. Μπαλτά ζήτησε τον πλήρη αφοπλισμό της Χαμάς και όλων των άλλων ένοπλων ομάδων και εξέφρασε ανησυχία για την αυξανόμενη και άνευ προηγουμένου βία εκ μέρους των εποίκων στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επανέλαβε επίσης την υποστήριξη της Ελλάδας στη λύση των δύο κρατών ως τη μόνη οδό προς την ειρηνική συνύπαρξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας, Tομ Φλέτσερ τόνισε ότι εξι μήνες μετά την εκεχειρία στη Γάζα, η ανθρωπιστική κατάσταση έχει βελτιωθεί σε ορισμένους κρίσιμους δείκτες, ωστόσο παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη και μη βιώσιμη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, το Ψήφισμα 2803 που εγκρίθηκε μετά το Σαρμ Ελ-Σέιχ είχε αποτελέσματα. «Αυτή η πρόοδος πρέπει να αναγνωριστεί», ανέφερε. Ο Φλέτσερ απέτισε φόρο τιμής στους εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια, οι οποίοι, όπως ανέφερε, παρέχουν πάνω από ένα εκατομμύριο ζεστά γεύματα ημερησίως και στηρίζουν βασικές υπηρεσίες. Σημείωσε ότι το ποσοστό των νοικοκυριών που ανέφεραν ότι κοιμούνται πεινασμένα μειώθηκε από 92% σε 36%. Η Γάζα δεν κατατάσσεται πλέον σε κατάσταση λιμού, δηλαδή IPC Φάση 5, παραμένει όμως σε σοβαρή κρίση, IPC Φάση 4.

Ο ΟΗΕ και οι εταίροι του συγκέντρωσαν 21.000 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας, κατά μέσο όρο 108 την ημέρα. Πρόκειται για αριθμό αυξημένο κατά 72% σε σχέση με την περίοδο πριν από την εκεχειρία.

Παράλληλα, επεκτάθηκαν οι υπηρεσίες ύδρευσης και υγείας, έγιναν συμπληρωματικοί εμβολιασμοί για δεκάδες χιλιάδες παιδιά, αποκαταστάθηκαν 100 σχολικές αίθουσες, δημιουργήθηκαν εκατοντάδες χώροι μάθησης και παρασχέθηκε στέγη σε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους. Παρά τη μείωση των ενεργών εχθροπραξιών, οι άμαχοι εξακολουθούν να σκοτώνονται και να ακρωτηριάζονται σε καθημερινά αεροπορικά πλήγματα, βομβαρδισμούς και πυρά. Από την έναρξη της εκεχειρίας, σχεδόν 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 250 παιδιά, βάσει στοιχείων της UNICEF. Το 70% του πληθυσμού στη Γάζα χρειάζεται κατάλληλη στέγη, καθώς καμία νοσοκομειακή μονάδα δεν λειτουργεί πλήρως, ενώ για 1,1 εκατ. παιδιά το νερό παραμένει καθημερινή αβεβαιότητα. Οι συνθήκες υγιεινής επιδεινώνονται, με γιατρούς να καταγράφουν μεγάλη αύξηση περιστατικών από δαγκώματα αρουραίων. «Δεν αρκεί να σιγήσουν τα όπλα — πρέπει να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια», σημείωσε.

Ο επικεφαλής της OCHA κατήγγειλε ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν «συνεχείς, επίμονους, σκόπιμους περιορισμούς». Η πρόσβαση βασίζεται σε ένα, το πολύ δύο, λειτουργικά περάσματα, ενώ οι πολύπλοκες εγκρίσεις, οι τελωνειακές διαδικασίες και οι περιορισμοί σε κάποια είδη εμποδίζουν την είσοδο κρίσιμων προμηθειών. Υπενθύμισε επίσης τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα ότι «η ανθρωπιστική βοήθεια δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί».

Ο ίδιος συνέδεσε την κατάσταση στη Γάζα με τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου, όπως ανέφερε, η επιδείνωση δεκαετιών επιταχύνεται. Αναφέρθηκε σε πάνω από 1.000 περιστατικά βίας εποίκων μέσα στο 2026, κατά μέσο όρο έξι την ημέρα, καθώς και σε αναγκαστικό εκτοπισμό, καταστροφή περιουσιών, κατάσχεση γης και περιορισμούς μετακίνησης.

«Έρχεστε σε αυτό το Συμβούλιο με τις κάμερες σας», δήλωσε ο πρέσβης του Ισραήλ, Ντάνι Ντανόν, απευθυνόμενος στον Φλέτσερ, κατηγορώντας τον ότι επικρίνει το Ισραήλ, αλλά σχεδόν δεν αναφέρεται στη Χαμάς. «Γιατί σας είναι τόσο δύσκολο να πείτε το όνομά της; Δεν είχατε την ευπρέπεια να πείτε σε αυτό το Συμβούλιο την αλήθεια για το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάκαμψη της Γάζας» πρόσθεσε. Οι ισχυρισμοί ότι το Ισραήλ εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είναι ψευδείς, τόνισε ο Ντανόν.

Αντιθέτως, ανέφερε, το Ισραήλ συντονίζει την είσοδο 600 φορτηγών ημερησίως στη Γάζα, βάσει των υφιστάμενων συμφωνιών. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρέσβη από τα 600 φορτηγά ημερησίως το 70% - 80% μεταφέρουν τρόφιμα, ενώ περισσότεροι από 22.000 παλέτες με είδη ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής έχουν εισέλθει στην περιοχή. Από την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, έχουν παραδοθεί 16.500 τόνοι ιατρικών προμηθειών.

Με τη σειρά του ο Μόνιμος Παρατηρητής της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, πρέσβης Ριάντ Μανσούρ δήλωσε ότι «οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα πίστεψαν ότι είχαν επιβιώσει και ότι η δοκιμασία τους είχε φτάσει στο τέλος της». Ωστόσο, όπως ανέφερε, το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.000 αμάχους από τότε που τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός. Επιπλέον, η άρνηση ανθρωπιστικής πρόσβασης και η δημιουργία μιας μόνιμης ανθρωπιστικής κρίσης είναι απαράδεκτες «υπό οποιοδήποτε πρόσχημα», τόνισε. Η σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια και τα φάρμακα βρίσκονται σχεδόν εντός εμβέλειας — και όμως παραμένουν απρόσιτα. «Αν αυτό δεν είναι προσχεδιασμένη οδύνη, τότε τι είναι;» διερωτήθηκε ο Μανσούρ. Το Ψήφισμα 2803 (2025), ανέφερε ο Παλαιστίνιος πρέσβης, περιλαμβάνει τρία θεμελιώδη «όχι»: όχι στην κατοχή, όχι στην προσάρτηση και όχι στον εκτοπισμό.

  • ΟΗΕ
  • ·
  • ΤΟΜ ΦΛΕΤΣΕΡ
  • ·
  • ΓΑΖΑ
  • ·
  • ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • ·
  • ΑΓΛΑΪΑ ΜΠΑΛΤΑ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Ομπράντοβιτς: «Έχουμε κάνει επτά προπονήσεις με δέκα παίκτες, ομάδα επιπέδου EuroLeague ο ΠΑΟΚ» (vid)

All Content

Ολυμπιακός: «Ψηλά το κεφάλι, η σεζόν μόλις άρχισε» - Τα συγχαρητήρια στη Ρεάλ (pics)

All Content - BusinessNews.gr

Η ION μπαίνει στο Μεξικό

All Content - BusinessNews.gr

Bespoke SGA: Αύξηση 38% στις πωλήσεις και υπερδιπλασιασμός EBITDA το 2025, το «αποτύπωμα» της Νίκας και το μεγάλο επενδυτικό πλάνο

All Content - BusinessNews.gr

Fact-checking: Οι Έλληνες στην τελευταία θέση της ΕΕ

All Content

IPRA Grand Prix 2024: Όταν οι «άγνωστες chefs» του Περού μπήκαν στο σημαντικότερο γαστρονομικό ranking της χώρας

All Content

Ogilvy One & AEGEAN στο TikTok Day με case study για το Unified Lift Study

All Content

Μπαρτζώκας: «Έπρεπε να ελέγξουμε καλύτερα τον ρυθμό του παιχνιδιού» (vid)

All Content

Ρεάλ Μαδρίτης: Τα highlights της νίκης επί του Ολυμπιακού και η απονομή - MVP ο Ταβάρες (vids)

All Content - BusinessNews.gr

Moody’s και Scope αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία - Πιερρακάκης: Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε μια στιγμή που οι διεθνείς αγορές δοκιμάζονται

All Content - BusinessNews.gr

Τ. Θεοδωρικάκος: 928 επενδυτικά σχέδια ύψους 3,1 δισ. ευρώ χρηματοδοτούνται από τον νέο αναπτυξιακό νόμο

All Content - BusinessNews.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 16,4% του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Ιούλιο

CSRΝews.gr

ΔΕΗ: Απόκτηση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ άνω των 2 GW από την ABO Energy στην Πολωνία

CSRΝews.gr

ΕΥΑΘ: Συμβουλευτική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για βιώσιμες υποδομές νερού στη Θεσσαλονίκη

CSRΝews.gr

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δημιουργεί ένα πρόγραμμα στήριξης για νέους αθλητές

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Κούβα: Πακέτο μεταρρυθμίσεων για τη διεύρυνση της οικονομίας της αγοράς από το Κομμουνιστικό Κόμμα
Κούβα: Πακέτο μεταρρυθμίσεων για τη διεύρυνση της οικονομίας της αγοράς από το Κομμουνιστικό Κόμμα 19/06/2026 - 10:23
ΗΠΑ: Νέο πλήγμα εναντίον ταχύπλοου που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά στον ανατολικό Ειρηνικό 19/06/2026 - 12:14
ΗΠΑ: Νέο πλήγμα εναντίον ταχύπλοου που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά στον ανατολικό Ειρηνικό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι επιχειρηματικές ειδήσεις της εβδομάδος
    19/09/2026 - 19:00 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Σεισμός 4,0 Ρίχτερ στη Λίμνη Eύβοιας
    19/09/2026 - 15:40 ΕΛΛΑΔΑ
  • Η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle θα συνεχίσει τη λειτουργία της
    19/09/2026 - 15:30 MEDIA
  • Τραμπ: Επικύρωσε νόμο που προβλέπει νέες κυρώσεις στη Ρωσία
    19/09/2026 - 15:15 ΚΟΣΜΟΣ
  • Στα 4,8 δισ. οι χρήστες του mobile internet
    19/09/2026 - 15:00 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • Ο "χάρτης" των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 25 Σεπτεμβρίου
    19/09/2026 - 14:40 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Πακιστάν: Στους 31 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τη χθεσινή επίθεση σε αστυνομικό τμήμα
    19/09/2026 - 13:35 ΚΟΣΜΟΣ
  • Βουλή: Προς κύρωση δύο αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τη Σερβία
    19/09/2026 - 13:15 ΕΛΛΑΔΑ
  • Δ. Μιχαηλίδου: Η Ελλάδα επενδύει στην επιστροφή των Ελλήνων του εξωτερικού
    19/09/2026 - 13:06 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Βολιβία: Εγκρίθηκε το πρόγραμμα βοήθειας του ΔΝΤ ύψους 1,9 δισ. δολαρίων
    19/09/2026 - 13:00 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • Fact-checking: Οι Έλληνες στην τελευταία θέση της ΕΕ
    19/09/2026 - 11:00 ΕΛΛΑΔΑ
  • «Αθηνάς Χωρίς Αυτοκίνητο»: Η οδός Αθηνάς «αλλάζει πρόσωπο» για 24 ώρες
    19/09/2026 - 12:10 ΕΛΛΑΔΑ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    19/09/2026 - 09:00 MEDIA
  • Bespoke SGA: Αύξηση 38% στις πωλήσεις και υπερδιπλασιασμός EBITDA το 2025, το «αποτύπωμα» της Νίκας και το μεγάλο επενδυτικό πλάνο
    19/09/2026 - 11:45 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Η ION μπαίνει στο Μεξικό
    19/09/2026 - 11:36 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Supercopa Ισπανίας: Η Μπαρτσελόνα 87-86 τη Βαλένθια και παίζει τελικό με την Μπανταλόνα

19/09/2026 - 21:25
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Ομπράντοβιτς: «Έχουμε κάνει επτά προπονήσεις με δέκα παίκτες, ομάδα επιπέδου EuroLeague ο ΠΑΟΚ» (vid)

19/09/2026 - 20:56
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Ο «Τροχός της Τύχης» επιστρέφει στο Star για 13η χρονιά

18/09/2026 - 14:45
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΔΕΗ: Απόκτηση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ άνω των 2 GW από την ABO Energy στην Πολωνία

18/09/2026 - 14:42
CSRΝews.gr
csrnews.gr

ΕΥΑΘ: Συμβουλευτική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για βιώσιμες υποδομές νερού στη Θεσσαλονίκη

18/09/2026 - 13:59
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η CHANGAN και η Βελμάρ νέοι μεγάλοι χορηγοί της ΚΑΕ Περιστέρι Betsson

18/09/2026 - 11:13
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

Romeo Club

16/09/2026 - 13:20
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

2nd Nail Awards

16/09/2026 - 09:20
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • WHISPERER
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo