Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη πως θα συναντηθεί εντός της ημέρας με τον ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου Στιβ Γουίτκοφ και τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό και σύμβουλο του αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ, στους οποίους έχει ανατεθεί να διαπραγματευτούν τους όρους συμφωνίας για να τερματιστεί ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, ο οποίος συνεχίζει να μαίνεται επί σχεδόν τέσσερα χρόνια. Ο κ. Πούτιν, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, είπε ακόμη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας ότι θα μπορούσε να συζητήσει την ενδεχόμενη αξιοποίηση δεσμευμένων ρωσικών πόρων για την ανοικοδόμηση σε περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφές από τον πόλεμο με τους αμερικανούς απεσταλμένους. «Η πιθανότητα αυτή τελεί υπό συζήτηση με αντιπροσώπους της κυβέρνησης των ΗΠΑ», είπε, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.
Ακόμη, ανέφερε πως θα συζητήσει τη χρήση κάποιων από αυτούς τους πόρους με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, τον Μαχμούντ Αμπάς, με τον οποίο προγραμματίζει να συναντηθεί επίσης σήμερα. Ακόμη, ο κ. Πούτιν ανέφερε πως έδωσε οδηγία στο υπουργείο Εξωτερικών να μελετήσει την πρόσκληση του κ. Τραμπ να ενταχθεί στο υπό ίδρυση «συμβούλιο ειρήνης» του και ότι θα δοθεί απάντηση εν ευθέτω χρόνο. Για τον ρώσο πρόεδρο, η πρόταση αποτελεί κατά κύριο λόγο μέρος της προσπάθειας της Ουάσιγκτον να εξευρεθεί λύση στο Μεσανατολικό. Πριν καν υπάρξει απόφαση για τη συμμετοχή στο συμβούλιο αυτό, ο κ. Πούτιν είπε πως η Μόσχα είναι διατεθειμένη να διαθέσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια--το ποσό που ζητείται από τον κ. Τραμπ για τη μακροπρόθεσμη συμμετοχή στο συμβούλιό του--από ρωσικούς δεσμευμένους πόρους στο πλαίσιο λύσης του Μεσανατολικού «με δεδομένη την ειδική σχέση της Ρωσίας με τον παλαιστινιακό λαό».
«Μεγάλη πρόοδος» για το Ρωσο-ουκρανικό ζήτημα σημειώθηκε σήμερα, σύμφωνα με τον Γουίτκοφ
Ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε σήμερα ότι έχει σημειωθεί «μεγάλη πρόοδος» στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, εξηγώντας ότι μένει να διευθετηθεί ένα σημείο, λίγες ώρες προτού μεταβεί στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Πιστεύω ότι μένει να διευθετηθεί μόνο ένα σημείο, έχουμε συζητήσει πολλές εκδοχές αυτού του σημείου και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διευθετηθεί. Αν και οι δύο πλευρές θέλουν να το επιλύσουν, θα το επιλύσουμε», τόνισε ο Γουίτκοφ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. «Νομίζω ότι έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο», πρόσθεσε. Ο Γουίτκοφ επεσήμανε ότι θα μεταβεί σήμερα στη Μόσχα με τον γαμπρό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον Τζάρεντ Κούσνερ, για να συναντηθούν με τον Πούτιν, την ώρα που συνεχίζονται οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας με στόχο να βρεθεί διπλωματική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Χθες ο Αμερικανός απεσταλμένος είχε δηλώσει στο Bloomberg ότι η Μόσχα ήταν αυτή που ζήτησε τη νέα συνάντηση. Στη συνέχεια οι Αμερικανοί διαπραγματευτές θα πάνε στο Αμπού Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου θα συνεχιστούν οι συνομιλίες σε επίπεδο ομάδων εργασίας «στρατιωτικοί προς στρατιωτικούς», διευκρίνισε ο Γουίτκοφ. Από την πλευρά του ο Τραμπ πρόκειται να έχει σήμερα συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Νταβός.
Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε επεσήμανε ότι «οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να προσφέρουν στην Ουκρανία όλο το στρατιωτικό υλικό που χρειάζεται». Οι Αμερικανοί διαπραγματευτές συνομιλούν ξεχωριστά με το Κίεβο και τη Μόσχα εδώ και μήνες με στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου που μαίνεται εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια. Όμως πολλά ζητήματα παραμένουν ανεπίλυτα, μεταξύ των οποίων η τύχη των περιοχών της Ουκρανίας που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός όπως και οι εγγυήσεις ασφαλείας που θα δοθούν στο Κίεβο. Ο Γουίτκοφ και ο Κούσνερ είχαν συναντηθεί ξανά με τον Πούτιν στη Μόσχα τον Δεκέμβριο για να του παρουσιάσουν κάποιες προτάσεις.
Το Κρεμλίνο εκτιμά τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτιμά τις διπλωματικές προσπάθειες του Αμερικανού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει σημερινές του δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες μένει να διευθετηθεί «μόνο ένα θέμα» προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Ο Γουίτκοφ και ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, πρόκειται να συναντηθούν αργότερα σήμερα στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο επεσήμανε ότι στη συνέχεια θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τις συνομιλίες. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι δύο Αμερικανοί απεσταλμένοι θα φτάσουν στη Μόσχα κάποια στιγμή μετά τις 18:00- 19:00 (ώρα Ελλάδας) και θα συναντηθούν με τον Ρώσο πρόεδρο. «Θα συνεχιστεί η συζήτηση για τη διευθέτηση του ουκρανικού ζητήματος και για άλλα σχετικά θέματα», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Λίγο νωρίτερα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο Γουίτκοφ είχε επισημάνει: «Πιστεύω ότι μένει να διευθετηθεί μόνο ένα σημείο, έχουμε συζητήσει πολλές εκδοχές αυτού του σημείου και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διευθετηθεί. Αν και οι δύο πλευρές θέλουν να το επιλύσουν, θα το επιλύσουμε». Ερωτηθείς αν το Κρεμλίνο συμμερίζεται την αισιοδοξία του Γουίτκοφ, ο Πεσκόφ απάντησε: «Δεν θα θέλαμε να σχολιάσουμε την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων, κυρίως ενόψει της άφιξης του Γουίτκοφ στη Μόσχα και της συνάντησής του με τον Πούτιν». Εξάλλου πρόσθεσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ρώσος πρόεδρος εκτιμά πολύ τις ειρηνευτικές προσπάθειες του προέδρου Τραμπ προσωπικά και της ομάδας του, περιλαμβανομένου του ειδικού απεσταλμένου Γουίτκοφ (…) Χαιρετίζουμε αυτές τις προσπάθειες και την αποτελεσματικότητά τους».