Πέμπτη, 2 Απριλίου 2026

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

  • Καιρός: Σε εξέλιξη η κακοκαιρία “Erminio” – Ποιες περιοχές βρίσκονται σε red code
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed

BusinessNews.gr

ΑΡΧΙΚΗ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • BN MAGAZINE
ΡΟΗ ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
Ισχυροί πόλοι στην οικονομική ζωή της Νιγηρίας παραμένουν οι εταιρείες που ίδρυσαν Έλληνες μετανάστες
Newsroom Newsroom
ΚΟΣΜΟΣ
27/09/2025 · 14:10

Ισχυροί πόλοι στην οικονομική ζωή της Νιγηρίας παραμένουν οι εταιρείες που ίδρυσαν Έλληνες μετανάστες

Η Νιγηρία βίωσε εμφύλιους πολέμους, τρομοκρατία και κάποιοι Έλληνες έπεσαν θύμα απαγωγής. Παρόλα αυτά, η ελληνική παροικία παρέμεινε, αν και σήμερα εκτιμάται ότι αριθμεί 150 με 180 άτομα.

Ισχυροί πόλοι στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή στη Νιγηρία παραμένουν εταιρείες που ίδρυσαν τον προηγούμενο αιώνα Έλληνες μετανάστες. Σε μια χώρα που γνωρίζει οικονομική άνθηση, λόγω και των κοιτασμάτων πετρελαίου και παρά το κλίμα ανασφάλειας, η ολιγάριθμη ελληνική παροικία ευημερεί και εταιρείες όπως η Nigerian Bottling Company και η Flour Mills of Nigeria, που ίδρυσαν o Αναστάσιος Λεβέντης και ο Γεώργιος Κουμάνταρος, αντίστοιχα, πληρούν τα κριτήρια για να χαρακτηριστούν κολοσσοί.

Άλλωστε, η ελληνική παρουσία στη χώρα είναι συνυφασμένη με τη δραστηριότητα των ελληνικών εταιρειών, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ιστορικός-ερευνητής, Αντώνης Χαλδαίος, με αφορμή το βιβλίο του για τον ελληνισμό στη Νιγηρία, το 12ο με θέμα την ομογένεια στην αφρικανική ήπειρο.

«Είναι η μοναδική ελληνική παροικία στην οποία οι εταιρείες διαμόρφωναν την ελληνική παρουσία και κατεύθυναν εν πολλοίς και τη δράση της ελληνικής κοινότητας», τόνισε ο κ. Χαλδαίος.

Χαρακτηριστικό είναι, πρόσθεσε, ότι το καταστατικό της Ελληνικής Κοινότητας που δημιουργήθηκε το 1959 στην πόλη Λάγος, προβλέπει τη συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο ενός εκπροσώπου από από κάθε μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιούνταν στη χώρα. Οι εταιρείες χρησίμευαν και ως χώροι συγκέντρωσης των Ελλήνων, καθώς δεν υπήρχε κοινοτικό ίδρυμα.

Η εμπορική εταιρεία που έφερε τους Έλληνες στη Νιγηρία

Η «Πάτερσον και Ζοχώνης» (PZ) ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή, στα τέλη του 19ου αιώνα. Η εμπορική εταιρεία, που ξεκίνησε από τη Σιέρα Λεόνε, άνοιξε το πρώτο κατάστημα στο Λάγος και στη συνέχεια και σε άλλες πόλεις της Νιγηρίας και τα στελέχωσε με Έλληνες. «Οπότε σε κάθε μικρή και αργότερα μεγαλύτερη πόλη δημιουργούνταν καταστήματα στα οποία οι Έλληνες εργάζονταν ως υπάλληλοι και αργότερα ως τμηματάρχες ή διευθυντές. Και αυτό αποτέλεσε την αφετηρία για να εγκατασταθούν οι Έλληνες στα τέλη του 19ου αιώνα στη Νιγηρία», εξήγησε ο κ. Χαλδαίος και πρόσθεσε πως μέχρι και τη δεκαετία του 1920 η PZ ήταν συνυφασμένη με την παρουσία των Ελλήνων στη χώρα.

Unilever εναντίον Ελλήνων

Οι Έλληνες και γενικότερα οι ξένοι στη Νιγηρία ασχολούνταν με το εμπόριο, αρχικά του φοινικέλαιου και του κακάο και αργότερα, τη δεκαετία του '40 και του '50 των προϊόντων που ήταν βασισμένα στο βαμβάκι.

Τις δεκαετία του '30 και του '40 υπήρχαν κι άλλες μικρότερες ελληνικές εταιρείες, όπως αυτές του Φλοιώνη, του Θωμόπουλου και του Μαυρίδη.

Την εποχή εκείνη το μερίδιο του λέοντος στο εμπόριο το είχαν οι μεγάλες βρετανικές εταιρείες όπως η Unilever, οι οποίες μαζί με γαλλικές πολυεθνικές, θορυβημένες από την όλο και μεγαλύτερη δραστηριότητα των Ελλήνων, δημιούργησαν ένα είδος καρτέλ.

«Και μάλιστα με διάφορες εμπορικές συμβάσεις οι οποίες φαίνονται από τα αρχεία της Unilever και των άλλων εταιρειών, με στόχο να αφήσουν εκτός της αγοράς τις ελληνικές εταιρείες, που παίρνουν μεγαλύτερο μερίδιο όπως η PZ ή οι εταιρείες που άρχισαν σιγά-σιγά να εμφανίζονται όπως εκείνη του Αναστασίου Λεβέντη», τόνισε ο κ. Χαλδαίος.

Από το εμπόριο στη βιομηχανία εμφιάλωσης

Ο Αναστάσιος Λεβέντης, με καταγωγή από την Κύπρο, είχε έρθει το 1934 στη Νιγηρία για να εργαστεί για λογαριασμό μιας ελληνικής εταιρείας και το 1936 ίδρυσε τη δική του. H «A.G. Leventis» δραστηριοποιήθηκε στο εμπόριο φοινικέλαιου, κακάο και διάφορων άλλων προϊόντων. Σταδιακά, έπαιρνε ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά κι έφτασε τη δεκαετία του '50 και του '60 να είναι το αντίπαλο δέος της Unilever.

Όπως είπε ο κ. Χαλδαίος «το 1951 έχουμε την είσοδο του Λεβέντη στο κομμάτι της βιομηχανίας, με την ίδρυση της εταιρείας εμφιάλωσης Nigerian Βottling, η οποία σταδιακά έγινε ο νούμερο ένα "παίκτης" στη βιομηχανία εμφιάλωσης». «Αργότερα», πρόσθεσε, «επεκτάθηκε και στις γειτονικές χώρες και φυσικά και στην Ελλάδα, όπου άνοιξε μία εταιρεία εμφιάλωσης που είναι η σημερινή 3Ε».

Μετά το 1940, οι Έλληνες, πέρα από το εμπόριο, άρχισαν να ασχολούνται και με το κομμάτι της βιομηχανίας. Στην διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έχουμε στοιχεία για μία ελληνική εταιρεία στον τομέα της σαπωνοποιίας από Έλληνες που είχαν έρθει από το Σουδάν, τον Μεγκίσογλου και τον Πετμεζάκη.

«Μάλιστα, εδώ υπάρχει μία ενδιαφέρουσα και πικρή ιστορία για τον Πετμεζάκη. ο οποίος λίγα χρόνια μετά το ξεκίνημα στη Νιγηρία εξαφανίστηκε. Χάθηκαν τα ίχνη του και η οικογένειά του τον αναζητούσε για αρκετές δεκαετίες, αλλά τελικά δεν βρέθηκε», επισήμανε ο κ. Χαλδαίος.

Πρωτοπόρες εταιρίες

Τη δεκαετία του '60 ιδρύθηκε άλλη μία μεγάλη ελληνική εταιρεία η Flour Mills of Nigeria του Γεωργίου Κουμάνταρου πού ήταν ο πρώτος και εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο παραγωγό αλεύρων στη χώρα. Αργότερα επεκτάθηκε και σε άλλα προϊόντα και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του αγροδιατροφικού τομέα στην Αφρική.

Tο 1969 οι Έλληνες εισήλθαν στον τομέα της μεταλλουργίας. Ο Ρωμαίος και ο Ιωάννης Βαρβερόπουλος ίδρυσαν τη Nigerian Foundries, η οποία διέθετε το μεγαλύτερο χυτήριο της χώρας. Στη συνέχεια η εταιρεία επεκτάθηκε σε διάφορους άλλους τομείς επεξεργασίας και δημιουργίας μεταλλευμάτων και το 2025 είναι η πρώτη που προχώρησε στην εκτύπωση 3D μηχανημάτων στη Νιγηρία. Τα αδέλφια ξεκίνησαν από το εμπόριο πλαστικών και οι απόγονοί τους θυμούνται, μιλώντας στον κ. Χαλδαίο, πώς πωλούσαν οικογενειακώς τα προϊόντα με ένα καμιόνι.

Τα επόμενα χρόνια, οι Έλληνες ασχολήθηκαν και με τον τομέα των κατασκευών. Τη δεκαετία του '70 η ΕΔΟΚ ΕΤΕΡ ανέλαβε πλήθος έργων κυρίως στον κομμάτι των υποδομών, όπως δρόμους, γέφυρες κλπ και τη δεκαετία του '80 οι Έλληνες, μέσω της εταιρείας του Λεβέντη, ασχολήθηκαν με την κατασκευή κτιρίων.

Όπως επισήμανε ο κ. Χαλδαίος, από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στη χώρα είναι οι κυπριακών συμφερόντων Vita Constructions, η οποία έχει αναλάβει πλήθος κυβερνητικών έργων, όπως κτίρια για την αστυνομία και για άλλους δημόσιους οργανισμούς. Επίσης, βρίσκεται πίσω από τη συντήρηση της ελληνικής εκκλησίας της Αναστάσεως στο Λάγος και την κατασκευή του νέου μητροπολιτικού ναού, στην πρωτεύουσα Αμπούτζα.

Με τις κατασκευές αλλά και το εμπόριο ασχολούνται οι Έλληνες οι οποίοι, χωρίς να έχουν κάποια προηγούμενη επαφή με τη χώρα, ήρθαν στη Νιγηρία, κυρίως στο Λάγος και την Αμπούτζα, τα τελευταία 15 χρόνια, μετά την οικονομική κρίση.

Γιατί δεν έφυγαν οι Έλληνες

Η Νιγηρία βίωσε εμφύλιους πολέμους, τρομοκρατία και κάποιοι Έλληνες έπεσαν θύμα απαγωγής. Παρόλα αυτά, η ελληνική παροικία παρέμεινε, αν και σήμερα εκτιμάται ότι αριθμεί 150 με 180 άτομα.

«Οι Έλληνες δεν έφυγαν παρά τις κρατικοποιήσεις που έγιναν μετά τη δεκαετία του '70 και του '80, λόγω των στενών δεσμών με την πολιτική ηγεσία και φυσικά τις οικονομικές δυνάμεις της χώρας. Δεσμοί, οι οποίοι εντάθηκαν τα επόμενα χρόνια, μέσω φιλανθρωπιών που έκαναν οι ελληνικές εταιρείες, αρχικά η PZ και αργότερα οι υπόλοιπες. Γενικότερα, υπήρχε μία προσπάθεια να ενισχύσουν την τοπική κοινωνία, ως ένα είδος ευχαριστήριου προς τη χώρα που τους φιλοξένησε και τους έδωσε τη δυνατότητα να γιγαντωθούν οικονομικά», εξήγησε ο κ. Χαλδαίος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΝΙΓΗΡΙΑ
  • ·
  • ΕΛΛΗΝΕΣ
  • ·
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
Ακολουθείστε το BusinessNews.gr στο Google News
All Content

Κυκλοφορεί από την 1η Απριλίου το νέο τεύχος του AllStar Basket

All Content

Οι Σπερς 127-113 τους Γουόριορς με 41π. Γουεμπανιάμα - Ρεκορ Γιούρτσεβεν με 17π.

All Content - BusinessNews.gr

Lidl -Σκλαβενίτης: Επενδύσεις 200 εκατ. σε υποδομές logistics

All Content - BusinessNews.gr

ΑΒΑΞ: Ιστορικά υψηλά το 2025 - Άγγιξε το 1 δισ. ευρώ ο τζίρος - Ανεκτέλεστο 2,76 δισ.

All Content - BusinessNews.gr

Fourlis Group: Το στοίχημα της τριετίας και το +13% στο ξεκίνημα του 2026

All Content

WARC Creative 100: Το comeback της δηµιουργικότητας

All Content

McCann: Aποχωρεί από το spec για το rebranding της Ελλάδας

FleetNews

Η MG φέρνει SolidCore μπαταρίες και νέα Hybrid+ τεχνολογία

FleetNews

Το BMW Group δημιουργεί νέο κέντρο κυκλικής οικονομίας

FleetNews

Suzuki Greece – Leoussis a_: Μια καµπάνια που δεν την σταµατά τίποτα

All Content

Οι Σέλτικς σάρωσαν 147-129 τους Χιτ με triple-double Τέιτουμ (vid)

All Content

Οι Νάγκετς 130-117 τους Τζαζ με 10 τρίποντα Μάρεϊ και 32o triple-double του Γιόκιτς (vid)

All Content - BusinessNews.gr

Bally's Intralot: Στόχος AEBITDA 422 εκατ. το 2026 και βλέμμα σε νέες εξαγορές

All Content - BusinessNews.gr

Eurobank: Αυξάνει το bonus εργαζομένων - Μοιράζει 428 εκατ. ευρώ και νέο buyback 288 εκατ.

All Content - BusinessNews.gr

SKAG: Νέες επενδύσεις 1 εκατ. ευρώ στον τομέα της εκτύπωσης και της παραγωγής

FleetNews

Skoda Peaq: Όλες οι πληροφορίες για το πιο προηγμένο EV της μάρκας

FleetNews

Κατά 22% μειώθηκαν τα θανατηφόρα τροχαία το 2025

CSRΝews.gr

Όμιλος Σαράντη & My market: συνεχίζουν για 4η χρονιά την δράση ΕΚΕ PassPantou – Skills for wheels

CSRΝews.gr

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για ΑΠΕ και άλλες ρυθμίσεις

CSRΝews.gr

Kομισιόν: Σχέδιο για τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα της αγοράς άνθρακα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία

Πιο δύσκολη η εργασία εξειδικευμένων αλλοδαπών στις ΗΠΑ - Ευκαιρία στην Ευρώπη για αναστροφή του brain drain
Πιο δύσκολη η εργασία εξειδικευμένων αλλοδαπών στις ΗΠΑ - Ευκαιρία στην Ευρώπη για αναστροφή του brain drain 27/09/2025 - 13:40
Το ΝΑΤΟ αυξάνει την παρουσία της στη Βαλτική μετά τα περιστατικά υπέρπτησεων drones στη Δανία 28/09/2025 - 12:45
Το ΝΑΤΟ αυξάνει την παρουσία της στη Βαλτική μετά τα περιστατικά υπέρπτησεων drones στη Δανία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Αναστάσιος Λωσταράκος (nrg): Η εποχή του ΑΙ και των big data στην ενέργεια είναι τελικά μια εποχή έντονης μεταβλητότητας
    02/04/2026 - 10:00 CEO INSIGHTS
  • Το πλήρωμα της αποστολής «Άρτεμις 2» σε τροχιά γύρω από τη Γη, προτού κινηθεί προς τη Σελήνη
    02/04/2026 - 09:58 ΚΟΣΜΟΣ
  • Fourlis Group: Το στοίχημα της τριετίας και το +13% στο ξεκίνημα του 2026
    02/04/2026 - 09:30 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Στη Σαουδική Αραβία ο Νίκος Δένδιας - Στο επικεντρο των επαφών του οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
    02/04/2026 - 09:27 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΑΒΑΞ: Ιστορικά υψηλά το 2025 - Άγγιξε το 1 δισ. ευρώ ο τζίρος - Ανεκτέλεστο 2,76 δισ.
    02/04/2026 - 09:16 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
    02/04/2026 - 09:00 MEDIA
  • Midea Group: Ετήσια αύξηση καθαρών κερδών 14% το 2025 για τον κινεζικό κολοσσό
    02/04/2026 - 08:54 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Eurobank: Αυξάνει το bonus εργαζομένων - Μοιράζει 428 εκατ. ευρώ και νέο buyback 288 εκατ.
    02/04/2026 - 08:43 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Πετρέλαιο: Οι τιμές ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά το διάγγελμα Τραμπ
    02/04/2026 - 08:26 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Τραμπ: Το Ιράν θα υποστεί «εξαιρετικά σκληρά» χτυπήματα τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες
    02/04/2026 - 08:20 ΚΟΣΜΟΣ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  • CrediaBank: Yπερκάλυψη 3,8 φορές στην ΑΜΚ - Βρεττού: «Πρωτοφανής επιτυχία»
    01/04/2026 - 17:34 ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Bally's Intralot: Στόχος AEBITDA 422 εκατ. το 2026 και βλέμμα σε νέες εξαγορές
    01/04/2026 - 19:46 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • MyCar: Ανοιξε η πλατφόρμα για άρση ακινησίας των οχημάτων τους με αναλογικά τέλη κυκλοφορίας
    01/04/2026 - 21:50 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • Νέα δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ: Άρση ασυλίας για 11 βουλευτές ζητά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
    01/04/2026 - 10:21 ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΑΑΔΕ: Ληξιπρόθεσμα χρέη 113,86 δισ. ευρώ στην εφορία το 2025 - Αύξηση σχεδόν 10 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο
    01/04/2026 - 14:48 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Direction Business Network

FleetNews
fleetnews.gr

Η Volvo Cars εισαγωγέας της Lynk & Co στην Ευρώπη

02/04/2026 - 06:52
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Βραδιά φιλοξενούμενων με κερδισμένους τους Σίξερς (vids)

02/04/2026 - 06:33
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
allstarbasket.gr

Oι Ρόκετς 119-113 τους Μπακς με 9 τρίποντα Σέπαρντ -36π. ο Ντιένγκ έπαιξε πάλι ο Άλεξ (vid)

02/04/2026 - 05:25
FleetNews
fleetnews.gr

Η MG φέρνει SolidCore μπαταρίες και νέα Hybrid+ τεχνολογία

02/04/2026 - 05:08
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Δύο υποψηφιότητες στα Webby Awards για την Ogilvy

01/04/2026 - 14:38
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Όμιλος Σαράντη & My market: συνεχίζουν για 4η χρονιά την δράση ΕΚΕ PassPantou – Skills for wheels

01/04/2026 - 14:17
CSRΝews.gr
csrnews.gr

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για ΑΠΕ και άλλες ρυθμίσεις

01/04/2026 - 14:12
ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ
advertising.gr

Η Triumph παρουσιάζει το “Feels Like Triumph”

01/04/2026 - 11:31
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

“Γιώργος Γουλτίδης”

01/04/2026 - 09:22
Estetica Hellas
esteticamagazine.gr

VERTIGO MASCARA by Radiant Professional

01/04/2026 - 09:13
Με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014 - 2020

BusinessNews.gr

BusinessNews.gr on LinkedIn BusinessNews.gr on Facebook BusinessNews.gr on Twitter BusinessNews.gr on Instagram BusinessNews.gr on Google News BusinessNews.gr RSS/Atom Feed
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    • ESG
    • LOGISTICS
    • MEDIA
    • STARTUPS
    • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
    • ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    • ΤΡΑΠΕΖΕΣ
    • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • AUTO
  • BN MAGAZINE
  • CEO INSIGHTS
  • LIFESTYLE
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ
  • ΦΗΜΕΣ & ΨΙΘΥΡΟΙ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η Εταιρεία
  • Ταυτότητα
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Προστασίας Δεδομένων
  • Επικοινωνία
ΜΕΛΟΣ #232470 Μ.Η.Τ. Μέλος #232470 του Μ.Η.Τ.

Direction Business Network

  • Advertising.gr
  • AllStarBasket.gr
  • FleetNews.gr
  • CSRNews.gr
  • EsteticaMagazine.gr
Copyright © 2012 - 2026 Direction Business Network. All rights reserved.
Designed by nikolas Developed by Nuevvo